"Olet riippuvainen Buranasta."
Lääkäri on tehnyt analyysinsa. Olen tullut valittamaan jatkuvaa päänsärkyäni neurologille. Parin viikon ajan olen popsinut maksimiannoksen, 2 000 milligrammaa, “buranaa” lähes päivittäin. Se tarkoittaa seitsemää pakettia 14 päivässä, monen ihmisen vuosiannos. Eikä sekään auta. Joka päivä sama jomotus alkaa niskasta.
Keittokomeroni ylähylly on tulehduskipulääkkeisiin ja lihasrentouttajiin erikoistunut apteekki. Siellä on Sirdaludia, Voltaren Rapidia, Norgesicia, Clotamia, Miranaxia, Buranaa ja muita ibuprofeenivalmisteita, Diclomex Rapidia, sekä light-lääkkeitä eli Voltaren- ja Mobilat-voiteita.
Ongelma vaan on ja pysyy. Särkyni ja lääkkeeni ovat kehittäneet minusta tee-se-itse-farmaseutin. Tiedän kaiken kaikkien säryistä, kyselen mitä lääkkeitä he ovat syöneet, suosittelen omiani. Jotkut olen ohjannut lääkäriin.
“Siis 2 milligrammaset Sirdaludithan ei riitä mihinkään.”
“Siis mikä sen vaikuttava aine on?”
“2 000 milligrammaa Buranaa on kyllä ihan maksimiannos. Sen jälkeen tulee paha olo. Kokeilin kerran.”
“Tuliko sullekin väsynyt olo?”
Minuun sattuu saatanasti. Ja nyt neurologian asiantuntija on sitten leimannut minut riippuvaiseksi.
“Elimistösi on niin tottunut ibuprofeeniin (Buranan vaikuttava aine, toim. huom.), että päätäsi särkee, koska se ei ole saanut riittävää määrää lääkettä.”
Riippuvuuden vieroitusoireita ovat pahoinvointi, keskittymisvaikeudet, ärtyisyys, ahdistus, huimaus, masennus ja tietenkin päänsärky – ja seitsemän prosenttia suomalaisista kärsii siitä jossain vaiheessa.
Onneksi lääkäri määrää Diclomexia, jotta pääsisin särystäni eroon.
“Sinulla on tension neck. Jännität hartioitasi koko ajan. Sinun pitää liikkua joka päivä paljon.”
Siitä on nyt neljä vuotta ja päätä särkee yhä. Olen taas yhteydessä neurologian erikoislääkäriin. Haastattelen Matti Ilmavirtaa särkylääkkeiden käyttöä käsittelevään artikkeliini. Samalla käyn läpi omaa sairaskertomustani. Ilmavirta on sitä mieltä, että särkyni on migreeniä (sitä muuten on suvussa).
“Migreeni usein diagnosoidaan niska- ja hartiaseudun kivuksi ja siihen määrätään lihasrelaksantteja ja kipulääkkeitä. Syy on yleensä se, että migreeni aiheuttaa kireyttä hartiaseudun lihaksissa. Vääriä diagnooseja on paljon.”
Suomalaiset ovat maailman huippua tulehduskipulääkkeiden hotkimisessa. Viimeisen kolmen vuoden aikana reseptisärkylääkkeiden kulutus on kasvanut huikeat 20 prosenttia. 24 prosenttia suomalaisista syö särkylääkkeitä useamman kerran viikossa. Hevijuusereita ovat itsestäänselvien vanhusten lisäksi huippu-urheilijat ja naiset. Nuoret naiset syövät viisi kertaa niin paljon kipulääkkeitä kuin samanikäiset miehet, urheilijat kymmenkertaisesti. Ilmavirran mukaan naisilla on biologisista syistä enemmän kipuja kuin miehillä.
“Naisten kipukynnys ei ole alhaisempi.”
Naiset syövät kipulääkkeitä pääosin päänsärkyyn ja kuukautiskipuihin. Ilmavirran mukaan jopa puolet 20–50-vuotiaista suomalaisnaisista kärsii keskivaikeasta tai vaikeasta migreenistä. Se on puoli miljoonaa naista.
Hormonit aiheuttavat suurimman osan naisten kivuista, esimerkiksi kuukautisten aikaan monella naisella on päänsärkyä, joka johtuu estrogeenitasojen muutoksesta. Kuvaavaa on, että 80 prosenttia raskaana olevista naisista ei enää saa päänsärkyä.
Migreenin laukaisevat myös stressitasojen muutokset. Siksi migreeni iskee työpäivän jälkeen, viikonloppuna, kesälomalla. Myös fyysinen ponnistelu, verensokerin lasku ja nestevajaus voivat saada aikaan infernaalisen pääkivun.
“Migreenin lisääntyminen johtuu yhteiskunnan muuttumisesta. Elämä on pakkotahtista ja migreenille ovat alttiimpia tunnolliset ihmiset”, Ilmavirta pohtii.
Särkylääkkeet tekevät hyvää. Vai voiko miljoona niitä vuosittain syövää ihmistä olla väärässä?
Kaisalla on migreeni “kerran puutui koko vasen puoli” sekä selkäkipuja. Ja lääkekaappi, jota kaikki köyhät ja kipeät kadehtisivat. Lääkkeitä on haluttu jopa ostaa.
“Yksi huumeita käyttävä tuttavani halusi ostaa Tramalini sen jälkeen kun kävi ilmi, että ne eivät sovi minulle. Katukaupassa niistä ilmeisesti saa 50 senttiä pilleriltä.”
Tramal on opiaattijohdannainen. Se kuuluu kipulääkkeiden raskaaseen sarjaan, johon kehittyy riippuvuus.
“Sain siitä hallusinaatioita. Kuvittelin, että ystäväni ovat olleet meillä vierailulla ja että mieheni tuli kotiin ja laittoi kauppakassit keittiön lattialle. Luulin, että sänkyni lensi. Kun tein hommia tietokoneellani, tuntui että näytön nuoli olisi lähtenyt lentämään pitkin huonetta.”
Sen päivän jälkeen Kaisa vaihtoi Panacodiin. Toiseen kovan luokan särkylääkkeeseen.
“Käytän sitä migreenini hoitoon. Saan tavanomaisimmista migreenilääkkeistä ahdistusta. Pahin on Imigran. Paniikki iskee, enkä uskalla poistua kotoa.”
Panacod sisältää kodeiinia, joten myös siinä on riippuvuuden riski.
“Huomasin sen, kun olin syönyt neljän viikon ajan kahdeksan Panacodia päivässä. Vähensin ensin vähän annostani, sen jälkeen lopetin kuin seinään. Kaksi päivää olin kärttyinen, rähjäsin ja etsin itsestäni kaikkia mahdollisia säryn tuntemuksia, jotta vaan voisin ottaa yhden lääkkeen”, Kaisa kertoo.
”Ymmärrän hyvin, että kodeiinilääkkeisiin voi jäädä koukkuun. Sen voi ottaa ihan muuten vaan, koska niistä tulee hyvä fiilis, todella rento. Tiedän, että moni käyttää sitä unilääkkeenä. Kun nappaa kaksi lääkettä, makaa sohvalla ja kuolaa.”
Panacodia ja Tramalia kutsutaan lääkäriraamattu Pharmaca Fennicassa euforisoiviksi kipulääkkeiksi.
“Kieltämättä on houkutusta ottaa joskus Panacodia pieneenkin kipuun. Siitä tulee niin hyvä olo. Kauheaa, kuulostan ihan lääkenarkkarilta!”
Kaikilla opiaatti- ja morfiinijohdannaisilla, esimerkiksi Tramal, kipulääkkeillä käydään katukauppaa. Tunnetuin katukaupan kipulääke on buprenorfiini, jota sisältävät heroiinivierotuksessa käytettävät Subutex ja Temgesic. Suurin osa opiaattijohdannaisten särkylääkkeiden väärinkäyttäjistä on narkomaaneja. A-klinikkasäätiö arvioi huumeita ja kipulääkkeitä yhdessä käyttäviä ihmisiä olevan tuhansia.
Sen sijaan ainoastaan euforisoiviin kipulääkkeisiin koukkuun jääneet tulevat harvoin A-klinikalle hoitoon.
“Heidät hoidetaan siellä, missä kipukin. He ovat yleensä ihan tavallisia ihmisiä; hoitavat työnsä ja elämänsä niin kuin aiemminkin. Särkylääkeriippuvuus on alkanut siitä, että lääkettä on määrätty kipuun”, A-klinikan osastonylilääkäri Mauri Aalto kertoo.
Vaikka itsehoitolääkkeenäkin myytävään ibuprofeeniin kehittyy riippuvuus, sitä ei voi päihdemielessä käyttää väärin.
“Se on urbaanilegenda. Niin kuvittelevat vain teinit, jotka juovat vähän alkoholia, ottavat särkylääkettä ja leikkivät olevansa sekaisin”, neurologi Ilmavirta kertoo.
Kaksi vuotta sitten lääkkeiden käyttöä valvova Lääkelaitos (nettisivut hupaisasti englanninkielisen nimen mukaisesti osoitteessa www.nam.fi) huolestui suomalaisten särkylääkkeiden kulutuksesta. Liika on liikaa -kampanjassa laitos yrittää opettaa syömään lääkkeitä oikein.
“200 ihmistä Suomessa kuolee vuodessa verenvuotoihin, jotka aiheutuvat särkylääkkeiden käytöstä”, varoittaa ylilääkäri Tapani Vuola Lääkelaitoksesta.
Mahakatarrin riski kasvaa kuitenkin merkittävästi vasta 65 ikävuoden jälkeen. Ilmavirran mukaan nuorten riskit ovat pieniä, noin neljän promillen luokkaa.
Mutta on särkylääkkeiden liikakäytöstä muitakin haittoja.
Se lisää sydäninfarktin riskiä 1,4-kertaiseksi tupakoivilla ja ylipainoisilla ikään katsomatta. Lisäksi 70 prosenttia tulehduskipulääkkeiden käyttäjistä saa limakalvovaurioita ja 30 prosenttia mahaoireita. Kaisa on varautunut.
“Minulla on jatkuvasti kaapissa Rennietä, koska särkylääkkeet aiheuttavat närästystä, samoin ummetuslääkettä.”
Suomessa 30 prosenttia tulehduskipulääkkeistä myydään ilman reseptiä ja ostamista valvotaan tarkasti. Lääkelaitoksen ohjeen mukaan apteekki saa myydä käsikauppatavarana vain paketin 400 milligrammaista Buranaa. Jos yrittää ostaa kahta pakettia, saa usein kuulla varoituksen siitä, että lääkettä voidaan käyttää väärin. Ilmavirran mukaan itsehoitolääkkeitä käyttävät paljon ne migreenistä kärsivät ihmiset, joiden päänsärky talttuu käsikaupan annostuksella.
“Itsehoitolääkkeet ovat tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön. Jos särkyjä on enemmän, pitää syy selvittää”, Lääkelaitoksen ylilääkäri perustelee ostorajoitusta.
Käsikaupan kipuläkkeitä ei voi käyttää päihtymiseen, joten yhden paketin rajoitus tuntuu hassulta, kun Koskenkorvaa saa rajoituksetta.
“Lääkkeet eivät ole kulttuurissamme hyväksytty huume kuten alkoholi. Ei ole viisasta vapauttaa jotain ainetta, kun toinenkin haitallinen on vapaa. Lääkkeet voivat olla väärinkäytettynä varsin vaarallisia, esimerkiksi antibioottien teho on kärsinyt maissa, joissa lääkkeiden käyttöä kontrolloidaan huonosti”, Vuola toteaa.
Lääkäriin raahautuminen voi olla vaivalloista, mutta kipulääkereseptin saaminen ei.
“Yksityiseltä saa helpommin kuin terveyskeskuslääkäriltä”, kertoo Miranaxia ja Ketorin 100-milligrammaisia popsiva nainen.
“Tiedän yhden naisen, jolla oli aikamoinen lääkäriverkosto, jolta sai toistuvasti puhelinreseptejä. Nainen hajosi ihan täysin, kun ei saanutkaan lääkäriltä viikonlopuksi Sirdaludia”, kertoo toinen särkylääkitsijä.
Tramalia saanut Kaisa on kauhuissaan siitä, että lääkettä määrättiin hänelle sivuvaikutuksista varoittamatta, ammattia kysymättä, eikä sairasloma kattanut koko kuuria.
“Olisin voinut olla vaikka bussikuski.”
On selvä, että särkylääkkeillä on haittavaikutuksia, mutta niin on myös päänsäryllä. Ja on turha kritisoida kipukynnyksestä, jos pää ei koskaan ole todella pipi.
Torumisen sijasta olisi syytä miettiä, miksi särkylääkkeitä syödään niin paljon? Voiko hedari olla poissaoloperuste, jos siitä pääsee lääkkeillä eroon? Työkykyisenä pysyäkseen pitää ottaa lääke. Ja onko yhteiskunnalla varaa siihen, että aina kun särkee, työntekijät jäävät kotiin?
Kipeitä kysymyksiä.
Lääkekaappi
Kipulääkityksen A-Z- Asetyylisalisyylihappo Saksalainen Aspirin-nimellä tunnettu lääke, ensimmäisiä tulehduskipulääkkeitä. Ärsyttää ruoansulatuskanavaa, voi aiheuttaa mahahaavan. Ohentaa verta, minkä vuoksi veritulppapotilaiden käytössä.
- Buprenorfiini Kipulääke, jota myöhemmin alettiin käyttää heroiinikorvaushoidossa, mm. Temgesic ja Subutex. Lääke, johon kehittyy vahva psyykkinen riippuvuus.
- Dextropropoxypheni hydrochlorium Kipulääke, joka tunnetaan nimellä Abalgin. Ns. lääkemurhissa “murha-ase”. Heikentää reaktionopeutta.
- Diklofenaakki Tulehduskipulääke, mm. Diclomexin ja Voltaren. Mahahaavariski.
- Ibuprofeeni Yleisimmin käytetty tulehduskipulääke. Sekä reseptillä että käsikauppatavarana. Ibuprofeenia sisältävät muun muassa Burana, Ibuxin, Ibusal, Ibumax ja Ibuprofen-Ratiopharm. Keksittiin 1960-luvulla.
- Ketoprofeeni Tulehduskipulääke. Reseptillä ja ilman, mm. Ketorin, Ketomex ja Keto.
- Kodeiini Keskushermostoa lamauttava reseptikipulääke. Saadaan suoraan oopiumista. Sekoitetaan yleensä toisen kipuläkkeen, esimerkiksi ibuprofeenin (Ardinex) tai parasetamolin (Panacod) kanssa. Yliannostuksesta voi seurata hengityslama. Vieroitusoireena mm. ripuli ja oksennusta.
- Naprokseeni Migreenilääke Miranaxin ja Naprometinin lääkenimi. Närästyksen ja mahahaavan riski.
- orfenadriini Lihasjännitykseen käytettävien Norgesicin ja Dolanin toinen vaikuttava aine. Toinen on parasetamoli. Sama tarkoitus kuin Sirdaludilla.
- Parasetamoli Kipulääke, jota saa sekä käsikauppa- että reseptilääkkeenä. Parasetamolia sisältävät mm. Panadol, Parasetamol. Ei vaurioita mahaa, mutta yliannostus voi tuhota maksan, jolloin parasetamolin yliannostukseen kuolee. Nostaa verenpainetta ja lisää maksasyövän riskiä.
- Selekoksibi Reseptitulehduskipulääke, jota käytetään eritoten reumaan ja nivelrikkoon. Tunnetaan mm. Celebrexina.
- Titsanidiini Lihasrelaksantti, joka tunnetaan Sirdaludina. Määrätään niska-hartiasäryistä kärsiville.
- Tramadoli Tramadin, Tramadol, Tramal. Opiaattipohjainen keskushermostoon vaikuttava kipulääke.
42 kommenttia
Minä
16.3.2007 10:18
"Kahdeksan Panacodia päivässä"
Vastaa kommenttiinKauheaa, otin kerran yhden ja kuuppa meni moneksi tunniksi ihan sekaisin. Olihan se ihan kiva tunne.
Vastaa kommenttiin
visurileikkauksesta
16.3.2007 12:57
YTHS:llä Panacodia menee säkkitolkulla - kaikille hammaskirurgisille tapauksille työnnetään sitä jo vastaanotolla ja resepti mukaan. En kyllä huomannut mitään kolmiolääkevaikutuksia 3-4 panacodin päiväannoksella, eikä reilun viikon syömisen jälkeen lopettaminen tuntunut missään.
Olen kyllä kuullut, että vaikutus on hyvin yksilöllinen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
RokuSalonen
16.3.2007 13:45
Kavin hammaslaakarissa kun paikka irtosi, ei kuitenkaan voinut laittaa kuin valiaikaisen paikan. Antoi Diapameja pari (2x10MG)mukaan ja sano etta ota naa puolituntia ennen kuin tulet seuraavan kerran niin menee rennommin.Otin ne ja siihen messiin viela ilokaasua tumppasi parilla puudutuspiikilla varustettuna. Ei koskenut eika kylla toihinkaan tarvinnut menna. Oli kevyt olo. Sarky tuli sitten aivan saatanallisena himassa. En tieda mika vakutti tohtoriin kun tallaiset antoi, ei ole ikina ennen kukaan tarjonnut vaikka harva se kerta urheilun takia on plekseja paikattu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Yhteiskuntaonkummallinen
16.3.2007 14:40
Täällä piirretään taas viivaa järven pintaan!
City vihdoin uskalsi tarttua näinkin näennäisesti tylsään mutta todellisuudessa arkaan aiheeseen.
"Kieltämättä on houkutusta ottaa joskus Panacodia pieneenkin kipuun. Siitä tulee niin hyvä olo. Kauheaa, kuulostan ihan lääkenarkkarilta!"
Mielestäni HC-särkylääkkeiden napostelijat voisivat jäävätä itsensä huumekeskustelusta kokonaan ja siirtyä katselemaan itseään peilistä. Missä menee lääkenarkkatin ja "oikean" narkkarin raja? -piikittämisessä?
Oma isoäitini oli sairaanhoitaja ja myöhemmin eläkepäivinään lääkenarkkari. Hän kertoi että suurissa sairaaloissa työskenteli sairaanhoitajia joilta oli evätty lääkekaapin avaimen hallussapito väärinkäytöksistä johtuen. Nämä arjen sankarit siirtyivät syömään tarvitsemansa dropit ja tripit (lääkkeet) potilaiden lääkeannospurkeista.
Mainittakoon vielä että isoäitini mielestä alkoholin juominen (esim. 1 kaljapullon verran kerran kuussa) oli ihan hirveä asia ja merkki alkoholismista!
Lääkkeiden nappailu on siis vain jatkoa suomalaiselle kulttuurille, jossa pönttö pitää saada sekaisin kun ei elämää selvin päin kestä! Tiukkapipoinen huumekulttuuri (vaikka en huumeita puolustakaan) on varmasti osasyy kirjoituksen ilmiöön.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
terro kauppinen
16.3.2007 17:17
itse käytän paljon kipulääkkeitä. omapa on kehoni
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kipiä
17.3.2007 11:33
No minkäs tee4t, kun on oikeaan kipuun saanut tramalia ja sen jälkeen haluat eroon siitä?
Vastaa kommenttiinEi mulle sanottu, että siihen jää koukkuun. Huomasin toki miellyttävät vaikutukset.
Nyt en uskalla mennä lääkärille valittaan, että oon koukussa leimautumisen pelossa!!
Vastaa kommenttiin
DocLove
17.3.2007 12:43
Voi hyvänen aika. Heini Larros mainostaa itseänsä tee-se-itse-farmaseuttina. Tramalin kertoo sisältävän kodeiinia ja Panacodin myös. Panacodin kohdalla osui oikeaan, mutta Tramalissa on kuitenkin tramadolia. Menee pohja asiantuntijuudelta. Selittää toisaalta miksi on toisinaan vaikea löytää kullekin sopiva kipulääke. Toisesta samantyyppisestä tulee kauhea olo ja toinen auttaa juuri niin kuin pitääkin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Trama lol
17.3.2007 16:23
Tramadolit on kivoja. Tram tram tramadol tram tram tramal
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
_Mai_Mai_
17.3.2007 19:56
Itse olen saanut kuukautiskipuihin yksit.lääkäriltä 6 x panacodia päivässä ja julkisella puolella nyrjähtäneeseen nilkkaan 6 x panacodia päivässä.
Kuukautiskipuja minulla ei ole, mutta jalkani olikin tuolloin oikeasti murtunut.
Koviin kipuihin tarvitsee kunnon lääkettä ettei tarvitse popsia paketillista buranaa kerralla. En nappaa pikku päänsäryn iskiessä tai hartiapäänsärystä kärsiessä mitään särkylääkettä. Pikkukivun kestää mielummin kun ottaa vatsahaavan tai särkylääkekierteen ja särkylääkeSÄRYN, joita Todella monilla on.
Yleensä normipikkusäryt menee ohi itsekseen, rentoutumalla, lämpimällä suihkulla, saunalla, hieronnalla.. voi jättää sen yhdenkin Ibumaxin ottamatta :-)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
17.3.2007 20:58
Kyseessä on lapsus itse pääjutussa, pahoittelen. Kuten huomaat (päinvastaisesti tälle lapsukselleni) lopussa listaan tramadolin - vaikuttavana aineena mm. Tramadinille, Tramalille. Mitä tule tee-se-itse-ihmisiin, yleensä tuota ilmaisua tavataan käyttää ironisessa merkityksessä, tee-se-itse-F1-kuski, tee-se-itse-huippumalli, tee-se-itse-putkmies.
Vastaa kommenttiinSelityksiä, selityksiä. Pahoittelen virhettä.
-Heini Larros
Vastaa kommenttiin
Anwen
17.3.2007 23:42
Sirdalud on hyvä "two in one" -lääke. Tepsii sekä niskasärkyyn että unettomuuteen. Harvoin on nukuttanut yhtä makeasti kuin parin Sirdaludin jälkeen. :D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Näinpä
18.3.2007 11:01
Ei tuo diclomex vaikuta sen enempää keskushermostoon kuin buranakaan.
Ja jos tosiaan tarvitsee useamman kuin sen yhden paketin buranaa niin saattaa olla syytä mennä lääkäriin. Ei se apteekin henkilökunta ilkeyttään yritä estää lääkkeiden ostamista.
Jos särkyjä on niin apteekista/lääkäriltä saa/pitää kysyä apua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ei miul
18.3.2007 13:05
Itse ehdin ottaa kaksi panacodia, yhden ilalla ja aamulla. Kahteen päivään ei pysynyt mikään ruoka hetkeäkään sisällä. Tuskainen kipu jatkui ja seuraksi sain ravinto- ja nestehukan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Panacodia raskaanakin
18.3.2007 19:31
Joopa joo. Muistaakseni sain raskaana ollessani, kun viisaudenhampaat poistettiin kipulääkkeeksi Panacodia? En huomannut mitään euforiaa...
Sitten tässä muutama vuosi sitten sain äidiltä listan Panacodia kun kärsin kamalista kuukautiskivuista. Otin yhden siihen kipuun, ja loput jakelin huolettomasti kaikille tarvitsijoille kankkuseen tai mihin tahansa kipuun. Ja aina muistin mainita ettei varmaan ole kovin vaarallisia kun sain niitä raskaana ollessani lääkäriltä...
Lapsi on kyllä ihan normaali :-)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kaapissani lääkkeitä
18.3.2007 22:13
Jep myös omassa keittiöni kaapissa on lääkkeitä aivan tolkuttomasti.
Vastaa kommenttiinPanacodeja, sirdaludeja rauhottavia ja kaikenmaailman ibuprofeenit.
Kieltämättä codeiini on euforisoiva ja tulee aikoja että nappailen niitä vaan huvikseni mutta on myös aikoja etten koskekkaan kunnes tarvitsen niitä kipuun ja seuraavana päivänä onkin helpompi taas napata muutama jne.Lääkkeet on lekuri kirjoittanut ja en ole raskaana siis kelle se kuuluu jos joskus silloin tällöin käytän kipuun ja toisinaan huvikseni codeiinia...?
Vastaa kommenttiin
Panacod ja raskaus
19.3.2007 09:10
Ainakin Duodecimin terveyskirjastossa sanotaan, että Panacodia voi käyttää raskaana ja imettäessäkin. Raskaille määrättävässä lääkityksessä ollaan yleensä todella tarkkoja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Janeet
19.3.2007 09:17
Eihän ibuprofeenin käsikauppaa kiusallaan rajoitetakaan. On vain niin ristiriitaista, että kun menet lääkärille (ja maksat yksityiselle 50 e tai työnantajasi maksaa) saat muutamassa minuutissa jos minkälaisia kipulääkkeitä. Ja sitten kuitenkin perustellaan että lääkärillä on asiantuntemus. Miten sitä asiantuntemusta käytetään "minuutin" aikana? Minusta on usein ainakin tuntunut, että olen lääkärissä vain saamassa haluamaani reseptiä, kiitos ja näkemiin. Onko kyseessä vain se, että reseptikäyttö on helpommin tarkkailtavissa vai mikä?
Vastaa kommenttiinKärjistetty kommentti, mutta ymmärrätte varmaan pointtini.
Vastaa kommenttiin
Loppasuu
19.3.2007 11:19
Samaa mieltä Janeetin kanssa. Välillä tuntuu, että lääkärillä on niin kiire potkia potilas pois poliklinikalta, ettei ennätä edes kertoa, mikä vaivaa. Käteen jää vain lasku ja resepti. Toisaalta yksi hammaslääkäri sanoi kerran, että jos hammastarkastus kestää alle puoli minuuttia, on lääkäri huolimaton, jos yli minuutin, epäpätevä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ko-o
21.3.2007 13:04
"olet riippuvainen buranasta"
Voi hellanlettat!! Panacod. Blaaaaah...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
"Buranariippuvainen"
21.3.2007 14:04
Joo kyllä sitä usein apteekissa jaksetaan paheksua. Tuntuu kuin heroinisti olisi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
touster
21.3.2007 14:52
I'm going down, to, La la land
I hope to see you soon in, La la land
Something 'bout those little pills
Unreal, the thrills, they yield, until
They kill, a million braincells
Green velvet - La La Land
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mklut
22.3.2007 10:47
50c tramalia katukaupassa? Tulisi huijattu olo jos niin halvalla lähtisi sitä lääkettä myymään. Kyllä 8 pillerin liuskasta irtoaisi kepoisasti 20e.
Hinta määräytyy myös pitkälti ostajan epätoivoisuudesta :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
laiska ja itsekäs
22.3.2007 12:44
hei, erilaiset liikuntalajit auttaa, hieronta auttaa yms pehmeät konstit, säännöllinen vuorokausirytmi, viidesti päivässä säännöllisesti ja monipuolisesti hyvin syöminen, lepääminen, rentoutuminen, venyttely, jooga, ulkoilu... vaikka kävelylenkit, roikkuminen päivittäin leuanvetotangossa, päänähan hieronta... Ei tilanne ehkä hetkessä muutu, mutta vähitellen. Ja kun tottuu uuteen, se vie aikaa, mutta lopulta palkitsee ja tuntuu niiiiiiiiiiiiin hyvältä. Minä saan parhaat kiksit seksistä ja urheilusta! =) Ja myös jotain kiksejä ihanasta luomuruuasta. Syön himona salaattia viinietikan ja extravirginin öljyn kanssa. Huh, ja jos joskus kipulääkettä on ihan apakko ottaa (esim. keisarileikkaus), kärsin heti jo ajatuksesta. Kotona meillä ei taida olla ainoatakaan tablettia. Vältän kaikkia lääkkeitä, ellei ihan välttämätön. On jopa flunssan hoitoon nenähuuhtelukannu, joka on mukava ja auttaa todella, sillä parani kerran poskiontelotulehdus eikä tarvinnut mennä lääkettä reseptillä hakemaan, ja sairaslomaakin sain sillä lääkärikäynnillä. Onko mahd parantua ilman lääkettä kysyin, ja vastasi, että no ehkä, mutta suosittelee kuuria. Ja mä kysyin, että voinko odottaa vielä pari päivää ja jos ei helpota niin vasta sitten. Hän siihen, no ehkei se haittaa...
Vastaa kommenttiinIIK älkää luulko että toi on normaalia! Ryhdistäytykää ja luottakaa että muitakin konsteja löytyy! Ainakin huomattavasti vähemmällä lääkityksellä pärjää, eihän tuossa ole mitään järkeä syödä itseänsä sairaaksi lääkkeistä!
Vastaa kommenttiin
mklutille
25.3.2007 16:44
Pyöriikö tota tramalia paljonkin katukaupassa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tomster_
26.3.2007 03:56
"..jakelin huolettomasti kaikille tarvitsijoille kankkuseen.." Panacodia siis.
Vie kankkusen joo mutta maksa tykkää hyvää. Itse menin lipsauttamaan saman käyttötarkoituksen lekurille ja sain 5 minuutin kertomuksen kodeiinin haittavaikutuksista maksalle alkoholin kanssa otettuna. Hassua sinänsä koska sama lääkäri kirjoitti Panacodeja mulle sitä ennen about kaikkiin kipuihin. Tämän lipsautuksen jälkeen tuli lappu 800mg Buranaan...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Indometinia 150 mg/päivä
31.3.2007 12:51
"Kuvittelin, että ystäväni ovat olleet meillä vierailulla ja että mieheni tuli kotiin ja laittoi kauppakassit keittiön lattialle."
hehheh, ilmeisesti ystävien vierailu ja miehen kaupassakäynti on harvinaista herkkua suomalaisnaiselle, kun täytyy Tramal-päissään siitä unelmoida.
Vastaa kommenttiinTiedoksi vaan että yleensä kovan luokan kipulääkkeisiin tottuu, ja nuo hallut jäävät vähitellen pois. Tramal on erittäin hyvä lääke kovaan kipuun, ja opiaattijohdannaisena se luonnollisesti aiheuttaa riippuvuutta. Kipu kuuluu kuitenkin hoitaa, kenenkään ei tarvitse kärsiä kroonisesta kivusta vain siksi, että jonkun moralistin mielestä ei saa tulla riippuvaiseksi kivunlievityksestä. Esim. "itsemurhapäänsärkynä" tunnettu Hortonin neuralgia ei parane sillä, että lakkaa syömästä Buranaa, vaan kannattaa siirtyä Buranasta niihin koviin aineisiin, niin saa elämäänsä säryttömiä jaksoja. Voi säilyä työkykyisenäkin, sillä suuri osa Horton -potilaista joille ei saada toimivaa kipu- ja estolääkitystä, päätyvät työkyvyttömyyseläkkeelle.
T. Kaksi vuotta Indometinia 150 mg/päivä
Vastaa kommenttiin
Tramalista
2.5.2007 14:27
Ei Tramalista mitään hallusinaatioita tule. Jouduin syömään Tramalia selkäkipuun ja ainakin minulla se aiheutti vain suun kuivumista ja lievää heikotusta. Myöhemmin heikotuskin jäi pois. Kipuun se toimi ihan kympillä. Työpaikkalääkäri kirjoitti sitä sadan kappaleen laatikon ja kymmenisen pilleriä jäi syömättä kun selkä lakkasi kiusaamasta. Ei tullut mitään riippuvuusoireita tms. Hassua että jutussa sanotaan Panacodiakin "kovan luokan" särkylääkkeeksi. Siinähän on vaan parasetamolia ja vähän kodeiinia, herranjestas. Panacod väsyttää, mutta kovaan kipuun sillä ei ole mitään vaikutusta. Nyt on mennyt puolitoista vuotta ilman ensimmäistäkään särkylääkettä ja hyvä niin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sairaankuljettajahulttio
1.6.2007 13:20
Tramal on vahva kipulääke muttei kuitenkaan yllä ns. huumaaviin lääkeaineisiin (N-lääkkeet) joihin kuuluu opiaatit morfiini ja buprenorfiini(kauppanimi Subutex) sekä synteettisiä opiaattijohdannaisia kuten fentanyyli ja Oxanest. Toki Tramaliin voi jäädä koukkuun mutta narkkariksi on itseään turha kutsua. Eikö ennen narkin raja mennyt just i.v.-käytössä. Nojoo onhan noi kokkelit ja spiidit nenään vedettynä mustakin vakavaa terveydellä leikkimistä.
Vastaa kommenttiinTramalia voin minäkin työpaikan lääkekaapista kantaa kotiin samoin kuin diapamia, oxepamia, tenoxia, zopinozia, buranaa, sirdaludia.
Uskon että Tramal katukaupassa löytää ostajansa mutta eiköhän diapamissa ole paras voittosuhde kun paketti maksaa reseptillä muutaman euron ja siitä saa 50 egee helposti.
Ja jos syödään lääkärin määräämiä lääkkeitä ohjeen mukaan ei olla mitään helvetin "lääkenarkkeja".
Vastaa kommenttiin
erika47
20.10.2007 12:44
Tramalista ja Panacodista. Olen nyt käyttänyt reuma kipuihin ja selkäkipuun (n. 4 cm kokoinen patti painaa hermoa)tramal 150 mg ja panacodia yhtäaikaa otettuna aamuin illoin muutaman vuoden. On tosi hyvä yhdistelmä, toinen hyvä olisi tramal ja burana mutta en voi syödä buranaa kun olen sille allerginen.
Vastaa kommenttiinEn pääsisi päivää tuskailematta kivun kanssa enkä yöllä saisi nukkua sekuntiakaan ilman tuota yhdistelmää. Minähän olen kolme vuotta jo nukkunut istuallaan koska selän takia en voi olla pitkällään joten nuo lääkkeet on ihan tarpeellisia. Lääkäriot kirjoittavatkin niitä vuoden reseptinä sen vuoksi.
Vastaa kommenttiin
tramalit
9.12.2007 16:43
olen käyttänyt 3v tramaleita 200mg nyt menee enää 50g 3 kertaa päivässä ennen meni teemuja 20vuotta käytin kovia huumeita nyt menee enää taramali ja 10mg 3päivässä diapamia ja rivatril 2mg kerrran päivässä helppoa se ei ole näillä lääkkeillä irtautua huumeista mutta onnistuu kun on hyvä tukiverkosto takana tiedän koska olen ylittänyt tramalien yliottammis kynnyksen hikoilee ja näkö kyky menee tarttis pistää tulitikut silmiin että silmät pysys auki mutt mitään hallarita en ole näyhnyt alkoholia ei tee mieli silloin tekee kavala olon morffiini laastarit vei mut 5p teholle....?!!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kamalaa.....
16.12.2007 10:09
mulla on menkka kipuja ja ne on tosi kamalat vaikka söisin buranaa tai vastaavaan niin se auttaa ehkä 2minsaa.. Olisko mitään muita neuvoja kun ei oikein mitään pysty tekeen kun täytyy istua koko ajan tai levätä...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Feeling_Good
29.2.2008 21:13
Hyvä kamalaa.... (kuinkahan monta pistettä siellä oli).
Itsellänikään ei burana auta mihinkään ja ennen kuin vaikutus alkaa olen ehtinyt kärsiä ihan hirveästi. Itse käytänkin ketorinia tai ketoa, se ainakin auttaa ja nopeasti. Eikä ole kyse mistään pienestä kivusta. Silloin kun menkat on pahimmillaan tärisen (horkkaan), minulla aivan kuin kuumetta tai minulle nousee kuume, saatan pyörtyä ja lisäksi mahani sekä alaselkäni ovat älyttömän kipeitä. Mielestäni siihen saa popsia kyllä pillereitä, kunhan pysyy määrätyissä rajoissa. Kokeilehan tuota, ja ihanana apuna on myös kuumavesipullo masulle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ilman
16.4.2008 21:09
Ite popsin jossain vaiheessa myös aika paljon buranaa. Yleensä koulussa iski aina aivan hirveä hedari.
Vastaa kommenttiinNykyään se on yleensä joka muu joka sitä buranaa syöttää kun alkaa näyttää etten kestä päänsärkyäni. Useimmiten se johtuu kahvinpuutteesta tai hartiajännityksestä. Kumpikin lähtee sillä millä se on tullutkin, eli kahvia ja jumppaa, jossei auta niin sitte mietitään onko ilmassa siitepölyä, onko kuumetta tai onko päässä uusia kohoumia ja toimitaan sen mukaan.
Panacodia sain joskus viisaudenhampaan leikkauksen jälkeen, sillä lähtee sitte kipu ku kipu, ihan hyvä pitää kaapissa jos menee naula jalasta läpi tms. Sirdaludia on myös mutta toistaseks ei oo vielä krampannu mikää nii pahasti että olis tarvinnu, sitä sain joskus ku kipeetä jalkaa menin valittamaan.
Vastaa kommenttiin
krhöm
16.4.2008 21:13
Tuonne sirdaludia unilääkkeenä käyttävälle. Heräät ruskeissa lakanoissa kun lääke on relaksoinut sulkijalihaksesi?
Ja vähän sen alla: Euforiasta on paha puhua kun naama on ku turpaan saaneella. Uni kyllä tuli hyvin. Johonki kipuun oon sen jälkeen ottanu, kipu ei lähteny mutta ei vituttanu pahemmin enää :D
Unilääkkeitä löytyy kanssa, jotain viittä erilasita kokeillu, kaikki yhtä perseestä, joko ne ei vaikuta ja aiheuttaa sivuoireita tai sitte ne vaikuttaa ja aiheuttaa riippuvuutta.
Seuraavaksi kokeilen afrikkalaista kyläshamaania.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
bubuli
31.1.2009 13:57
hei osaako joku sanoo miksei tramal enää vaikuta oon puol vuotta syöny 200mg päiväss aluks hyvä ny ei tehoo kipuu
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kipu kroonikko
24.1.2010 11:08
Outoa noi artikkelin termit tramal ja panacod kovan luokan kipulääkkeinä... puhutaan kuitenki vielä kahdesta suhd miedosta opiaatista.. ite reilu 10v kivuista kärsineenä voin keroo et päänsärkyyn menee 2400mg buranaa ta 3g panadolia.. sitte jos aletaan puhumaan oikeista selkäkivuista ni ei kannata edes oikeen kipupotilaan kanssa puhumaan mistää geeleistä tai ibupfoeeni yms valmisteista.. ns tulehduskipu lääkkeistä ei ole kivunhoidollisesti mitään apua joten ei kannata sieltä apua odottaa tosin Arcoxia on hyvä hoitamaan tulehdusta ei kipua.. sitten relaksantit.. no sirdalud 8mg ennen nukkumaan menoa niin voi jopa 4h saada nukuttua muuten ei vastaavaa hyötyä.. kipuun itseensä Oxycontin, Temgesic ja Tramal.. ja näillä pitää vaan kivun siedettävällä tasolla.. eli ei mitään hupi käyttöä tai nautintoa noista saa..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jartsaxxaa
14.10.2010 00:47
Voiko temgesistä päästä eroon 1x100mg tramal 3x2mg rivatril ja tenox 2x20mg
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
roblem
8.9.2014 02:33
voi tietty,sen jälkeen olet koukussa tramaliin ja rivoihin ainakin.
jartsaxxaa
14.10.2010 01:03
Anteeksi sähköpostini olivähän väärin 2 puutui. Eli pääsenkö bupremorfiinista eroon näillä lääkkeillä. (1x100mg tramal aamulla 3x2mg rivatril aamu ja iltapäivällä ja yksi jää hätävaraksi sitten vielä tenox 2x20mg unilääkkeksi) Vastatkaa sähköpostitse kiitos. A-klinikalle en enään mene.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
chachacha4
31.10.2010 23:22
Taannoin eräässä apteekissa koitin ostaa kahta pakettia Burana 400:sta. Eipä myyty. Väitti etteivät saa myydä niin paljoa.
Samainen apteekkari ei meinannut myydä minulle fluoritabletteja (vaikka tulin suoraan hammaslääkäristä lekurin käskyn kera syödä fluoria).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pau2010
6.11.2010 23:00
Hyvä artikkeli, vakava aihe ja edeleen ajankohtainen. Ei pysty ymmärtämään ihmisiä, jotka noita huvikseen vetää. Jokaisen olisi syytä miettiä kiputilaansa ennen kuin rupee aktiivisesti napsimaan kipulääkkeitä. Riippuvuus voi tulla huomaamatta ja toleranssi kasvaa. Olen vuosia kärsinyt hermoperäisestä selkäsärystä ja on kokeiltu Tramalit ja panacodit, morfiiniakin saatu ja pitkäaikaishoitoon kortisonipistoksia. Tuloksena tänä päivänä se, että burana 800mg on aivan turha kipuun ottaa, ei ole enää vaikutusta. Tramalista ja codeista tulee 5 päivän kuurin jälkeen niin hirveät "jälkkärit" ettei niitä voi enää määrätä, ei kestä pää. Tällä hetkellä annoksena 6 grammaa ibuprof. + paracetamolia päivässä + lihasrelaksantit sirdalud/dolan. Näiden päälle mahalääkkeet ja sivuoireina huonovointisuus ja suun kuivuminen. En toivo kenellekään. Lääkärit määrää aivan liian herkästi noita ns. kovia särkylääkkeitä ja jengi vetää sokeasti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sagrwa
17.6.2014 14:21
Lueppa se Dolanin mukana tullut lippulappunen. Sen käytön aikana ei saa käyttää muita parasetamoli valmisteita. Ei ihme että olet sekaisin kuin ellunkana.