Kymmenen vuotta sitten tutkija Sam Inkinen kirjoitti Cityyn ihmiskokeestaan: hän matkusti kymmenessä päivässä maailman ympäri. Frankfurtista Bangkokiin, Bangkokista Hong Kongiin, Hong Kongista San Fransiscoon... Hengissä selvittiin, mutta matkan antia eivät tainneet olla kuin voitettu veto, lentomailipisteet ja live-lesboseksishow (joo, lentomatka voi todella olla kokemus).
Tuolloin moiset kiertueet, world tourit, eivät olleet yhtä yleisiä kuin nyt. Suurimmat maailmanympärimatkoja järjestävät toimistot kertovat kaikki maailmanympärimatkojen suosion kasvaneen viime vuosina. Syy on kuulemma selvä: tarjontaa on enemmän, eikä hinta ole mahdoton.
"Lentoyhtiöt nostivat hintoja elokuussa, joten seuraavaan kahteen vuoteen emme usko niiden nousevan. Lentoverot ovat viime aikoina jonkin verran nousseet, mutta puhutaan kympeistä. Jos maailmanympärimatkan liput maksavat pari tuhatta, satanen ei juuri summaa muuta", kerrotaan Kilroylta.
Suunnittelu on hyvä aloittaa puoli vuotta ennen matkaa. Tosin Kilroylta kerrotaan, että on ollut myös niitä, jotka ovat haluneet lähteä kahden viikon päästä. Suunnittelu aloitetaan luonnollisesti reitin hahmottamisesta. Ennen sitä voidaan jo ottaa rokotteet, säästää rahat (minimisuositus 3 000 euroa) ja hoitaa viisumit kuntoon, jos tietää mihin haluaa matkustaa.
Vaikka maailman pystyy kiertämään helposti kahdessa viikossa, asiantuntijat väittävät, että maailmanympärimatka vaatii ainakin kolme viikkoa. Lentolippuja on kahdenlaisia. Matka rakennetaan joko yhdensuuntaisista lipuista, jolloin matkaajan pitää olla alle 26-vuotias tai alle 34-vuotias opiskelija, tai sitten käytetään maailmanympäripassia. Eikä matkustaa tarvitse lentäen, vaan maitse tai meritse pääsee myös.
Mutta entä kun lentokone on noussut maasta? Tutustuimme kolmeen maailmanympärimatkaajaan.
Riikka Ojanperä
8 maata, 7 kuukautta
Riikka Ojanperä matkusti maailman ympäri seitsemässä kuukaudessa, silloisen poikaystävänsä Karin kanssa.
"Reissasimme yhdessä koko matkan, vaikka erosimmekin viiden kuukauden jälkeen. Meillä oli selkeä suunnitelma loppumatkalle. Jäljellä olivat Thaimaa, Laos, Vietnam ja Kamputsea. Kari oli minulle tuki ja turva. Hänen kanssaan sain olla oma itseni ja jakaa kokemukset. Suomeen palattuamme kirjoitimme matkakirjan."
Pitkällä matkalla tuki ja turva olivat varmasti tervetulleita.
"Olimme Bangkokissa juuri silloin, kun siellä oli ollut iso pommi-isku. Ostoskeskusten ovilla oli laukkujen tarkastukset. Oli turvaton olo, pelkäsi koko ajan, että koko ostari räjähtää."
Kaksikon matka oli hyvin suunniteltu. Haavemaissa piti päästä käymään, ja Aasia haluttiin jättää viimeiseksi. Reitti meni näin: New York, Havaiji, Fidzi, Australia, Uusi Seelanti, Thaimaa, Laos, Vietnam ja Kamputsea.
"Halusimme rantalomaa ja kaupunkeja vuorotellen. Välillä haluaa vain lukea kirjaa rannalla", kertoo Ojanperä.
Mutta miksi matkustaa pitkiä aikoja, jos joutuu irtisanoutumaan työpaikastaan, vaihtamaan asuntonsa ja jopa parisuhteensa?
"Matka oli iso matka itseeni. Olen kiitollisempi ja ymmärrän onnen koostuvan pienistä asioista. Nähtyäni, miten eri lailla ihmiset elävät, ja miten vähällä voi pärjätä, suhtautumiseni kulutusjuhlaan muuttui. Matkan vuoksi voi joutua tekemään muutoksia, mutta jos toteuttaa unelmaansa, ne eivät ole uhrauksia", sanoo Riikka.
Riikan ja Karin matkaan meni yhteensä 32 000 euroa.
"Käytimme matkaan kaikki säästömme, mutta pienemmälläkin summalla pärjää. Tapasimme Australiassa samalla reitillä olevia pareja, joiden matkabudjetti oli murto-osa omastamme."
Perinteistä arkea ei matkalla ole, mutta kun viipyy yhdessä paikassa pitempään, reissuarki löytyy nopeasti.
"Olimme kolme viikkoa Pohjois-Australian Cairnissa. Ostin heti salikortin ja menin bodypumpiin. Se tuntui pysyvältä, kun salin jälkeen tulin päivittäin lempisushibaarin kautta kotiin. Kolme viikkoa arkea tuntui ihanalta ja sen jälkeen oli taas mahtavaa jatkaa matkaa", fiilistelee Riikka.
File: Riikka Ojanperä
Riikka on matkustanut 26 maassa. Ensimmäisen reissunsa hän teki vuonna 1995 Englantiin kielikurssille. Seuraava matka suuntautuu jouluna Malediiveille ja sen jälkeen suunnitelmissa siintää Kreikka. Pisin aika, mitä hän on matkustanut, on seitsemän kuukauden pituinen maailmanympärimatka, mistä hän matkakumppaninsa kanssa kirjoitti kirjan, Elämysseikkailu: Matka maailman ympäri. Lisää tietoa: http://www.elamysseikkailu.fi.
Seitsemän omaa ihmettä
- Kaupunki: Byron Bay, Australia
“Hippimeininkiä, taidetta, henkistä kasvua ja joogaa.” - Hotelli : Vietnamin MuiNessa itärannikolla The Watering Hole
“Rantahuoneista muutama metri merelle ja ranta käytännössä oma.” - Ravintola: Hawaijilla Oahun saarella Waikikin ranta-alueella Shorebird
“Siellä saa itse grillata lihansa, ruoka ja tunnelma priimaa, ja aallot lyövät rantaan vieressä.” - Museo: Kambodžan Angkor Watin temppelialue
“Vaikka en ole kiinnostunut museoista, tämä oli uskomaton kokemus.” - Ranta: Australiassa Itärannikolla Whitehaven Beach
“Valkoista piihiekkaa, kirkas vesi, rauskuja, valaita, delfiinejä, ei muita ihmisiä.” - Näkymä: Uuden-Seelannin Eteläsaaren Queenstownin alue
“Taru Sormusten herrasta -leffan kuvauspaikka. Näin henkeäsalpaavan maiseman hypätessäni laskuvarjolla.” - Kokemus: Montevista Retreat Center
“Elämän muuttava henkinen ja fyysinen valmennusohjelma Thaimaan tropiikissa, Koh Phanganin saarella.”
Kikka Lähteenmäki
3 maata, 9 kuukautta
Kikka Lähteenmäki otti Australiassa yhdeksän kuukauden irtioton elämästään.
"En matkustellut paljoa vanhempien kanssa, joten olin jo pienestä haaveillut, että asuisin pitempään jossain muualla. Vuoden 2006 loppukesästä kirjoitin Googleen "töihin Australiaan". Siitä kolmen viikon päästä olin hoitanut viisumit, lennot, asunnon alivuokralle ja vakuutukset, ja odottelin lokakuista lähtöä."
Kikka vietti matkan yhdeksästä kuukaudesta kuusi viikkoa Uudessa Seelannissa ja kaksi viikkoa takaisin tullessa Thaimaassa. Muuten hän reissasi ympäri Australiaa tehden välillä hanttihommia, kuten omenanpoimintaa. Kikka teki myös töitä hostelleissa yösijaa ja ruokaa vastaan. Australiassa ja Uudessa Seelannissa tämä on yleinen tapa hillitä matkakassan hupenemista. Kikan budjetti oli 8 000 euroa. Maissa tapaa myös paljon matkaajia, joiden kanssa voi lyödä hynttyyt yhteen pariksi viikoksi ja vuokrata yhdessä vaikka auton.
"Yövyin paljon hostelleissa, mutta vuokrasin välillä asunnon, mikä on halvempaa. Asuin kaksi kuukautta Sydneyssä kahden ruotsalaisen tytön kanssa talossa, joka oli purku-uhan alla. Kämpässä oli yksi huone, keittiö ja kylpyhuone. Nukuimme kaikki samassa huoneessa. Ulko-oven alareunassa oli tilaa ötököiden tulla ja mennä, ja välillä yöllä heräsi siihen, että jotain käveli käden päällä. Yhtenä aamuna aamupuurosta löytyi torakka. Siinä kämpässä iski välillä koti-ikävä", nauraa Kikka ja jatkaa:
"Matkalla en kertaakaan sanonut ei. Kävin kalliokiipeilemässä, mitä en aiemmin ollut tehnyt. Suoritin matkan aikana sukelluskurssin, hyppäsin laskuvarjohypyn, ja sen päälle vielä vaelsin 17 kilometriä."
Kikka Lähteenmäki lähti matkalle yksin. Se oli hänelle alusta asti selvää.
"Kun istuin lentokoneessa, mietin, että mitä sitä on tullut tehtyä. Mutta yksinmatkustaminen oli itsensä ylitystä. Välillä tilanteet olivat haasteellisia, mutta kun niistä selvisi, oli valmis ottamaan seuraavan vastaan. Onnistumisen tunne tuli pienistä asioista kuten työpaikan hausta."
File: Kikka Lähteenmäki
Kikka Lähteenmäki on matkustanut 15 maassa. Ensimmäinen reissu oli pelimatka jalkapalloturnaukseen Ruotsin Örebrohon, vuosi oli 1990. Seuraavaksi matka suuntautuu Eurooppaan kaupunkilomalle, jonka jälkeen haaveissa on Etelä-Amerikka. Pisimpään hän on matkannut Australiassa. Matka kesti yhdeksän kuukautta.
Katariina Vartiainen
6 maata, 11 kuukautta
Katariina Vartiainen kiersi poikaystävänsä kanssa Australiaa, Uutta Seelantia ja Aasiaa vuoden.
"Varsinainen matkakuume iski vasta opiskeluaikana. Vietin silloin vuoden Saksassa, ja sinä aikana tuli myös muu Eurooppa kierrettyä", kertoo maailmanmatkaaja.
Opiskeluaikana Vartiainen matkusti vuosittain, joko kesälomalla tai sitten talvella laskettelemassa. Opiskelujen loppuvaiheessa nuoren naisen piti lähteä työharjoitteluun Espanjaan, mutta tilalle järjestyikin paikka Meksikossa.
"Kun huomasin pärjääväni, ja alkuvaikeuksien jälkeen kielikin sujui, ajattelin että voisi matkustaa pidemmälle."
Meksikon jälkeen vuorossa oli viiden viikon reissu Afrikkaan. Tutuksi tulivat Etelä-Afrikka, Mosambik, Swasimaa ja Lesoto. Sen jälkeen Katariina työskenteli Suomessa muutaman vuoden, kunnes espanja kaipasi taas harjoitusta.
"Olin haaveillut vapaaehtoistyöstä. Lähdin vuonna 2005 kehitysyhteistyökeskus Kepan kautta yhdeksäksi kuukaudeksi vapaaehtoiseksi Peruun. Vietin ajasta kaksi kuukautta Chilessä harjoittelussa."
Samalla Vartiainen reissasi Boliviassa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa. Tämän jälkeen hän vietti kesän Suomessa, jonka jälkeen matka suuntautui vuodeksi kiertämään Australiaa, Uutta Seelantia, Laosia, Vietnamia, Kamputseaa ja Kiinaa.
"Nyt olen reissannut vain työmatkoilla. Paitsi Italiassa olin toukokuussa ja melkein unohdin jo että vietin kesällä kolme viikkoa Ghanassa ja Beninissä", nauraa Vartiainen.
Katariinalle matkailu on tuonut luottamusta elämään.
"Olen oppinut, että asiat loksahtavat aina paikoilleen, ja arki on mahdollista luoda missä vain. Kunnon irtioton jälkeen on mahdollista muuttaa omassa elämässä asiat, joista ei pidä."
Vartiaisella onkin sanonta: "hyvin suunniteltu on puoliksi pilattu". Kanssamatkustajilta kuulee hyviä vinkkejä minne mennä ja mitä tehdä. Jos koko reissu on suunniteltu etukäteen, joutuu kieltäytymään loistavista mahdollisuuksista.
"Matkailussa on ihaninta se, että on avoinna kaikelle. Kun on muutenkin jo laittanut itsensä likoon, on valmis kokeilemaan melkein mitä vain", jatkaa Katariina.
Vartiainen ei ole matkoillaan pelännyt, vaikka hänet on yritetty kerran ryöstää Chilessä.
"Vain liikenteessä pelotti. Olen kokenut liikenteen kannalta pahimman paikan. Kun matkustimme kesällä ystävieni kanssa Afrikassa, meitä varoiteltiin liikenteestä. Pohdimme, että millaista se on, mutta ei se pelottanut. Kun on mielessään jarruttanut jatkuvasti bussissa, joka ylittää Andeja tuhatta ja sataa ja lähtee ohittamaan ulkokurvissa, kestää mitä vain", pudistelee Katariina päätään.
Ja miten arki? Tuttu harrastus kuulemma tekee olon kotoiseksi.
"Harrastin kiipeilyä Australiassa ja sain ystäviä. Sosiaalinen harrastus auttaa", sanoo Katariina.
File: Katariina Vartiainen
Katariina Vartiainen on matkustanut 47 maassa. Ensimmäisen kerran hän matkusti ulkomaille Englantiin kielikurssille 15-vuotiaana. Seuraavaksi kohteena on Kuuba tai jokin Latinalaisen Amerikan maa. Pisimmän matkan tittelistä kilpailevat 11 kuukautta Saksassa opiskelemassa ja 11 kuukautta kiertämässä Australiaa, Uutta Seelantia ja Aasiaa.
Oudot maailmanympärimatkat TOP 5
1. Australiassa asuvat John ja Helen Taylor ajoivat autolla 28 970 kilometriä maailman ympäri 78 päivässä. Matkaan Volkswagen Golfilla he käyttivät vain 24 tankillista bensaa.
2. Jasper Olsen juoksee parhaillaan maailman ympäri. Päivässä matkaa taittuu 20–95 kilometriä. Matka on tehty vuoden 2010 lopulla.
3. Naantalilainen Jukka Salminen kiertää maailman pyöräillen. Hän aloitti matkansa Bangkokista syyskuussa 2005 ja on jo pyöräillyt 31 300 kilometriä.
4. Trimaraani Earthrace rikkoi tänä vuonna maailmanympärinavigoinnin nopeusennätyksen veneilemällä maailman ympäri 60 päivässä 23 tunnissa ja 49 minuutissa.
5. Steve Fosset lensi lentokoneella 3.3.2005 maailman ympäri välilaskutta 67 tunnissa 1 minuutissa.
Mallimaailmanympärimatkaaja on
20–40-vuotias. Nuoremmat matkustavat noin vuoden ja tekevät matkalla myös töitä tai toimivat vapaaehtoisina. Vanhemmat, joilla on jo kertynyt rahaa matkustamiseen, käyttävät matkaan lomansa, eli 1–2 kuukautta. He palaavat takaisin "omaan elämäänsä", eivätkä luovu työpaikoistaan, asunnostaan ja harrastuksistaan.
Kilroy Travelsilla maailmanympärimatkoja on buukattu 80-vuotiaillekin.
Mallimaailmanympärimatka on
Maailmanympärimatka on matka, jossa matkustetaan joko pysähtymättä tai eri kohteissa pysähtyen maailman ympäri. Keskimäärin maailmanympärimatkaan käytetään rahaa 2 500–3 000 euroa ja matkalla elämiseen 1 000–2 000 euroa kuukaudessa. Yleensä matka kestää 3–4 viikkoa.
Pohjois-Amerikassa suosituimmat kohteet ovat New York, Havaiji, Kalifornia, ja Väli-Amerikassa muun muassa Panama ja Costa Rica. Etelä-Amerikassa eniten käydään Chilessä, Perussa ja Ecuadorissa. Australiasta ja Uudesta Seelannista matkataan joko Pohjois-Amerikkaan tai Aasiaan. Aasiassa suosituimmat kohteet ovat Kiina, Japani ja Thaimaa. Ja maailmanympärimatkalla lähes poikkeuksetta yksi välilasku tehdään Aasiassa, koska esimerkiksi Australiasta ja Uudesta-Seelannista ei ole suoraa reittilentoyhteyttä Suomeen.
10 kommenttia
KalleG
31.10.2008 09:37
Olipa helpolla tehty artikkeli. Ei yhtään HC-matkustajaa mukana. Mukaan olisi mielenkiinnon vuoksi voinut ottaa edes yhden purjehtijan - maailmanympäripurjehtijoitakin Suomessa on satakunta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ilmiö
1.11.2008 04:40
Totta, edelliseen kommenttiin. Ja noissa maailmanympäripurjehtioissa on nuoriakin tyyppejä. Mutta ehkä oli haluttu tehdä sellainen city-interrailaaja -juttu...Ehkä olisi enemmän Tuomas Vimman kamaa. Ovat aika snobeja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
haterhater
4.11.2008 15:36
city menee sieltä mistä aita on matalin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tyypillistä
8.11.2008 11:24
Jotenkin niin tyypillistä. Australia, jne. jne. Kukaan ei ollut käynytkään idässä, Venäjällä. Matkan olisi voinut aloittaa vaikkapa ottamalla junan Helsingistä ja menemällä Vladivostokiin, josta lautalla Japaniin, jne.
Älkää tehkö asioita aina sillä tavalla kuin matkatoimistot tekevät. Tehkää matkanne ITSE.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Uuno Utelias
10.11.2008 20:44
City-lehden paperinumerossa oli toimitustiedoissa, että toimittaja Maria Pettersson oli matkustanut maailman ympäri 8-vuotiaana. Varsinainen babysurfaaja! Olisi kiva tietää, tapahtuiko matka lastiruumassa vai miten? Eikö tuosta saisi oman muistelojuttunsa senikäisen näkökulmasta?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tommi123
11.11.2008 14:01
wannabe maailman matkaajien kommetteja, ottakaa selvaa joskus ihmisista jotka ovat matkustelleet esim 10 vuotta ympari maailmaa.
Heita on yllattavan paljon; olen yksi heista
Ihan turha juttu ei anna kuvaa oikeista maailman matkaajista tai ns. maailman kansalaisista
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Borg999
11.11.2008 15:49
Vähän kuin lukisi juttua Helsingin shoppausmahdollisuuksista ja sitten olisi haastateltu kolmea tyypiä josta yksi tekee ostoksensa Seppälässä, toinen Dressmanilla ja kolmas KappAhlissa.
Hyvästä aiheesta laimeista laimein juttu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
haterhater
11.11.2008 17:05
city menee sieltä mistä aita on matalin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
reissunais
25.1.2010 10:07
Hei,
Löytyisikö tosiaan hc-travelleria? Teemme pientä juttua liittyen elämän kantamiseen matkalaukussa, ja etsin henkilöä joka todella olisi matkustanut muualle kuin Ausseihin tai Thaimaahan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
keterina
10.8.2012 19:51
moikka, etsin matkakumppanin Maailmanympäri matkalle, ottakaa yhteyttä 0400 736244 tai Katerina Atorina facebook
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin