Zero Carbon Food on hanke, jonka tarkoituksena on tuottaa hyötyä lontoolaisille. Projektissa on otettu kekseliäästi Lontoon loputtomat metrotunnelit uuteen käyttöön, kasvien kasvattamoiksi. Maanalaisissa tiloissa tuotetaan yrttejä ja viherkasveja LED-valojen alla vesiviljemissä. Jos suomalainen kaupunkiviljely tarkoittaa pientä betonivälikköä Pasilassa, nousee ajatus toiseen potenssiin Lontoon luolastoissa.
Zero Carbon Food on energiatehokasta ruokaa, joka saapuu nopeammin kaupanhyllyille ja siten säilyy pidempään hyvänä. Samalla uusi tapa tuottaa ruokaa tuo työtä kaupungissa asuville. Tekijät esittelevät ylpeinä ajatusta pienentyneestä hiilinjalanjäljestä, jonka projektin tuotantotapa mahdollistaa sekä faktaa, että Zero Carbon -järjestelmä käyttää 70 prosenttia perinteistä maanviljelyä vähemmän vettä.
Erittäin kiinnostava osa projektia on kaupunkitilan, tässä tapauksessa täysin tarpeettomana seisovan sellaisen, uudenlainen haltuunotto. Valtavat luolat Lontoon alla olivat Wired-lehden mukaan alun perin suunniteltu bunkkereiksi eikä niitä ole käytetty toisen maailman sodan jälkeen.
Lontoon väkiluku kasvaa kovalla vauhdilla ja siihen odotetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana vielä 24 prosentin lisäystä. Tilat, esimerkiksi viljelytarkoituksiin, ovat mahdottoman kalliita. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole maan alla.
2 kommenttia
Anonyymi
5.3.2014 13:55
Kuulostaa todella typerältä, koska auringonvalo ei siirry itsestään maan alle, keinovaloa tarvitaan aina ja siihen taas tarvitaan energiaa. Toki jos nämä kaiffarit ovat keksineet jonkun uuden hienon tavan niin sitten, pelkkä led-valo ei vielä vakuuta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
licence27
5.3.2014 19:41
Ai typerää. No mene lontooseen ja osta maata kymmenelle isolle kasvihuoneelle ja yritä saada ne pysymään edes vuorokausi ehjinä.
Idea on ihan loistava sellaisessa paikassa josta löytyy jo valmiit luolatilat. Lämpötila on hyvinkin pitkälti vakio tai muutettavissa kasvukelpoiseksi. Tietysti valaisuun käytettävä enrgia maksaa, mutta hulluahan noita bunkkereita on tyhjinä pitää. Jos taas huonosti käy eli on tarve ottaa bunkkereita alkuperäiseen käyttöön se käy suht helposti. Jos taas menee ihan pommisuojassa asumiseksi niin hyvähän silloin on olla selvillä miten ruokaa saadaan tuotettua.
Varmaan valonkin johtamiselle on olemassa mahdollisuus, mutta todennäköisesti sähköllä tuotettu keinovalo valaisee maanalaisia kasvustoja vielä pitkään.
Jos tuolla tapaa pystyy tuottamaan myös isompia kasveja/puita niin se tarkoittaa koko vuoden jatkuvaa kasvukautta ja minimaalisia kuljetuskustannuksia. Vaikka itse viljely olisi kalliimpaa niin kokonaiskustannus mullasta+siemenestä asiakkaan lautaselle voi olla hyvinkin kilpailukyinen.
Onhan elintarvikkeita ja tuotantoeläimiä ennenkin kasvatettu kaupungeissa. Tuota voisi kokeilla suomessakin jossain vanhassa kaivoksessa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin