Jos olet lahjakas, tylsistyt kuoliaaksi. Opit tosin samalla yhden yhteiskuntamme keskeisimmistä säännöistä: meillä toimitaan aina marginaalin mukaan, sen ryhmän, joka ei osaa hoitaa hommiaan asiallisesti. Vai miksi me kaikki odotellaan, että 37-vuotias sekakäyttäjä Jeppe oppisi juomaan? Opettele myös hyväksymään kommentti “mikä sä oikein luulet olevasi”. Älä koskaan, koskaan luule olevasi yhtään mitään, vaikka opitkin lukemaan ennen neljättä luokkaa. Me kaikki olemme ihan samanlaisia. Siitä peruskoulussa, ja elämässä, lähdetään. Jos joku pärjää elämässä hyvin, sillä on vain rikas perhe ja suhteita.
Jos olet keskiverto oppilas, tylsistyt kuoliaaksi. Opettajat kantavat vettä kaivoosi, mutta ketä ihan tosi kiinnostaa, että “sinisorsa pesii kaislikossa” tai että joku Voltaire tai mikä lie kelaili jotain shittiä joskus tuhat vuotta sitten? Mitä helevetin hyötyä näistä tiedosta on, jos aikoo kuitenkin pääasiallisesti aikuisena huolehtia siitä, että oma nurmikko ei pääse koskaan pidemmäksi kuin naapurin? Siis oikeesti, noillako tiedoilla hankit isomman Volvon kuin Virtasilla?
Jos olet vähälahjainen, tylsistyt kuoliaaksi. Et ymmärrä miksi sinut “integroidaan” normaaliin oppimisympäristöön, jossa saat päivästä toiseen tuntea itsesi ääliöksi, vaikka vanhassa kunnon apukoulussa olisit ollut luokkasi paras. Elinikäinen oppiminen, allright, kunpa oppisin lukemaan.
Jos olet koulukiusattu, joudut nöyryyttäviin istuntoihin, joissa koneisto koettaa avata sinulle kiusaajasi sielunmaisemaa tavalla, joka tekee sinusta syyllisen ja parhaassa tapauksessa koulunvaihtajan. Parhaassa, koska pahantekijöitä ei tule tuomita, vaan ymmärtää ja antaa heille mahdollisuuksia toteuttaa itseään.
Jos olet opettaja, turhaudut kuoliaaksi, koska sinulle maksetaan sikahuonoa palkkaa tämän lauman koulimisesta ja sen sietämisestä, että vanhemmiksi kelpaamattomat “aikuiset” uhkailevat oikeudenkäynneillä, jos meidän Joni-Petteri ei ala voida paremmin koulumaailmassa.
Huh, mitähän ne eurooppalaisetkin tästä pahoinvoinnista ajattelevat. Koulu on elämää varten, ja elämässä pitää aina olla vain kivaa!
Kirjoittaja on hevoshullu blondi.
5 kommenttia
Yesu
21.8.2004 04:11
P.o. "noilla tiedoillako".
Riittävän lahjakas koulukas huomaa, että koulu tarjoaa helvetisti mahdollisuuksia toteuttaa omia ambitioita. Koulussa istumisen loppuun saakka on mahdollista pelata "niiden" säännöillä, mutta tehdä siitä samalla kivaa itselle. Kaikki muutkin koulukkaat tietävät tämän, mutta pelaavat vain hieman heikommalla sääntötuntemuksella.
En tiedä, mikä kolumnin pointti oli: Eriytetyn opetuksen vaade, koko koululaitoksen halveksunta yleiseurooppalaisen tutkimuksen tulosten perusteella vai tiukka pisto. Koulu on ikävä paikka lähes jokaiselle, mutta vitusti vaan hjälppiä OPH:n suuntaan heti kun keksii paremman tavan hoitaa homma kotiin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
paperinukke
23.8.2004 12:08
Suomalaisen peruskoulun läpi käyneillä on kuitenkin edes jonkin tason yleissivistys hankittu. Vaikkei tietoja suoranaisesti elämässään tulisi tarvitsemaankaan, on välttävä yleissivistys edellytys edes kohtuu realistisen maailmankuvan muodostamiselle. Vrt. esimerkiksi yhdysvallat, jossa yleissivistävään opetukseen ei panosteta ollenkaan, mutta eipä presidentti löydäkkään Eurooppaa maailmankartalta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ex-oppilas
23.8.2004 17:24
Ihan hyvä kommentti tähän kouluasiaan, ei Suomen koululaitos täydellinen ole, vaikka paljon hyvää löytyy kanssa. Mä löysin tuosta ainakin kolme pointtia, joiden kanssa olen samaa mieltä.
- Ensinnäkin oppilaiden liiallinen tasavertaistaminen (liian vähän valinnanvapautta, ei kaikkien tarvitse todellakaan tietää niin paljon kaikesta, mitä ei koe kiinnostavana)
- Oppisisältöjä voisi tarkastaa, mitä varmaan tehdään opetusministeriössä, tms. koko ajan (tietotekniikka-nimisessä valinnaisaineessa opetettiin mun kouluaikanani lähinnä toimisto-ohjelmien käyttöä, ei esim. mitään tietokoneen toiminnasta). Toisaalta "yleissivistyksen" määritelmä riippuu pitkälti siitä, keneltä kysytään.
- Osalta puuttuu arvostus opettajia ja muita oppilaita kohtaan. Suomessa eivät vanhemmat maksa itseään kipeiksi lastensa koulutuksesta, vaan kaikki hoidetaan siististi ja anonyymisti verotuksen keinoin. Ihan hyvä juttu mun mielestäni, mutta toisaalta mitään mikä on sekä ilmaista että pakollista harvoin arvostetaan. Yhteydenotolla vanhempiin tai erottamisuhkalla olisi ihan erilainen vaikutus, jos kyseessä olisi vanhempien satsaus lapsiinsa. Tähän ei mulla ole mitään patenttiratkaisua. Ehkä voisi ottaa käyttöön peruskoulun päättötutkinnon, kuten joissakin maissa. Tällöin opettajan rooli olisi todellakin oppilaan auttaminen ja opettaminen, ja arvioinnin suorittaisi koko valtakunnan osalta yhtenäisesti ulkopuolinen taho.
Ja sitten löytyy kaikki nämä ongelmat, jotka aiheutuvat liian suurista opeturyhmistä, yms. eli rahaa tarvitsisi aina vaan lisää. Kai Suomen koululaitos on kohtuullisen hyvä kokonaisuutena, mutta se yksilöllisyys uhkaa hukkua massaan...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jeagle
23.8.2004 18:34
"Kirjoittaja on hevoshullu blondi."
-Ja sen huomaa. Ei mitäán, ihan ok kolumni, mutta ne/me vähän vähemmän hevoshulluina itseämme pitävät ja vähän vähemmän blondit jaksaa vielä puhua yleissivistyksen arvokkuudesta.
"Huh, mitähän ne eurooppalaisetkin tästä pahoinvoinnista ajattelevat."
No, Espanjassa huokaavat helpotuksesta, "että osaavat muuallakin kuin meillÄ lapset ahdistua".. Valenciassako oli, vai missä, kun viime kesänä pari murrosikästä koulutyttöä välitunnilla kuristivat ja potkivat kuoliaaksi pari vuotta nuoremman koulukaverinsa, kun tytöt vaan halus tietää miltä tappaminen tuntuu! Mä oon aina sanonu, et Hitchcockin leffat ei oo ihan terveitä noin niinku klassikoiks...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mr_T-kirjai
29.8.2004 23:38
kansainvälisessä vertailussa oliko se ny OECD-maiden kesken vai yleensä lukutaidon osalta Suomen koululaiset saivat kirkkaasti ykkössijan. tekstin lukutaidottomuutta käsitteleviin viittauksiin viitaten.
vähän objektiivisemmin kirjoitettuja artikkeleita, kiitos.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin