Oy Helsingin herkku ab

City esittelee herkkukaupat

Mikko Jauhiainen ja Behnford’sin vaikuttava chipsivalikoima. Suosituin on Walker’sin Salt&Vinegar.
Mikko Jauhiainen ja Behnford’sin vaikuttava chipsivalikoima. Suosituin on Walker’sin Salt&Vinegar.

Mistä Hans Välimäki ostaa voinsa? Mistä saisin sinistä teetä? Kuinka monta mustapippurilaatua sitä onkaan? Tilattaisko poro kotiovelle? Jawohl!

City esittelee herkkukaupat. Niitä on enemmän kuin uskoitkaan ja ne tarjoavat ruokia ja raaka-aineita, joista et ole kuullutkaan. Kori käsivarrelle ja kaupungille!

Helsingissä on lähes 100 herkkukauppaa. Kauppaa, jotka ovat erikoistuneet lihaan, kalaan, juustoon, leipomotuotteisiin tai makeisiin.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine kiittää siitä kaupunkien nuoria aikuisia.

“Elintaso on noussut ja uudet sukupolvet haluavat hemmotella itseään.”

1960-luvulla ylivoimaisiksi nousseet itsepalvelukaupat joutuvat antamaan tilaa erikoistuneille pikkumyymälöille.

Viime vuosina herkkukauppoja ovat perustaneet eritoten paremman puoliskonsa perässä tänne muuttaneet. Heidän jalo aatteensa on tuoda suomalaisille aitoja oliiveja tai kunnollista hapankaalia.

Myös maaseudun pienviljelijät raivaavat itselleen tilaa kaupunkilaiskauppojen hyllyiltä.

Suurin osa suosituimmista herkkukaupoista on ollut kuitenkin sijoillaan jo kauan, sukupolvien ajan.

Esittelemme 20 hyvän ruoan osoitetta.

Kultasuklaa

Wanha kauppahalli, Eteläranta, puh. 666 010, ark. 10–18, la 9–16

Eihän näitä henno syödä! Kultasuklaasta saa pienenpieniä flyygeleitä, ruuveja ja vaikka aaltovaasin muotoon taivutettuja suklaita. Kuukausittain erikoistuote, joista viimeisin oli merisuolasuklaa. Näyttelijä Ritva Valkama on tumman suklaan ystävä ja liikkeen vakioasiakas.

Kokeile! Salmiakkisuklaata.

Neuhaus

Unioninkatu 32, puh. 662 623, ma-pe 10.30–19, la 10.30–18, su 12–18

Hiljattain avattu Neuhaus on kokenut melkoisen yleisöryntäyksen, kun belgialaisen suklaan makuun päässeet ovat rynnänneet maistelemaan konvehteja. Elegantti kahvila. City valitsi kaupungin parhaaksi vuonna 2004.

Kokeile! Amaretto-tiramisutryffeliä.

Théhuone

Eerikinkatu 12, puh. 044-269 6601, ark 10–18, la 11–15.

200 erilaista teelaatua ja kaikkea mitä teen juomiseen liittyy. Kysy myyjiltä, miten järjestät perinteisen japanilaisen teeseremonian tai anna heidän järjestää kotonasi mittatilatut teenmaistajaiset. Toistaiseksi Théhuoneessa ei nimensä vastaisesti ole teehuonetta, ainoastaan myymälä.

Kokeile! Vihreä tee -karamelleja.

Parhiala

Hakaniemen kauppahalli, puh. 75 33 900, ark. 8–18, la 8–16

Parhialan perhe on tuonut Suomeen vuodesta 1914 asti “siirtomaiden herkkuja”. Miltei 200 erilaista teelaatua saa mustana, valkoisena, vihreänä, keltaisena ja sinisenä versiona. Kahvipapulajikkeita on noin 70 erilaista. Asiakaskunta viime vuosina voimakkaasti nuorentunut.

Kokeile! Terveysvaikutteista, kiinalaista Pu-erh-teetä!

Reinin liha

Hakaniemen kauppahalli, puh. 753 8378, ark. 8–18, la 8–16

Sukulan Jyrki hakee täältä kotikeittiöönsä karitsaa ja vasikkaa. Vähärasvaiseksi ja mureaksi kehuttu Limousin-ammun liha on paikan se juttu. Kauppatavaraa ovat myös lihan käsittely ja käyttövinkit. Jos haluat lihasi erikoisessa marinadissa tai vaikka chevre-täytteellä, tilaa etukäteen.

Kokeile! Reinin lihan omaa tuoremakkara

Korkeavuorenkadun herkku

Korkeavuorenkatu 19, puh. 174 580, ark. 7–21, la 9–21, su 11–21, pyhät 12–18

Lihatiskistään tunnettu ullanlinnalaismarketti tuo tilauksesta vaikka kengurua, karhua ja peltopyytä. Pyytämättäkin tiskissä makaa poroa, lammasta ja nautaa kaikissa muodoissaan.

Kokeile! Hevosen sisäfilettä.

Marja Nätti

Wanha kauppahalli, Eteläranta, puh. 177 337 ark. 8–18, la 8–16

Nätiltä kannattaa käydä hakemassa erikoisgraaveja: konjakissa, rosépippurissa tai sitruunapippurissa marinoituja merilohia. Kaikki merenelävät ovat korkeintaan lämmittämistä vaille valmiita syötäviksi. Toinen liike Hakaniemen hallissa.

Kokeile! Mango-curry-rapusalaatti.

Paalasen juustokaupan Annika Torola ja 13 kilon pala hollantilaista Westberg-Emmentelia.
Paalasen juustokaupan Annika Torola ja 13 kilon pala hollantilaista Westberg-Emmentelia.

Paalanen

Wanha kauppahalli, Eteläranta, puh. 627 323, ma-pe 8-18, la 8-16

Hae vaihtelua Brien yliannostukseen, tai aitoa voita kuten Hans Välimäki. Toisen polven kauppias Tuula Paalanen työntekijöineen myy eurooppalaisia juustoja. Pelkästään ranskalaisia on miltei 40 erilaista. Vieraillessa kannattaa käyttää paikan asiantuntemusta hyväkseen ja kysellä tyhmiä juustosta. City valinnut kaupungin parhaaksi 1990-luvulla.

Kokeile! Portugalilaista Casa Matias-lampaanmaitojuusto.

Leipätori

Hakaniemen kauppahalli, puh. (769 903, 8-18, la 8-16

Ihan joka paikasta ei saa hiivatonta, juurella leivottua ruisleipää. Täältä saa. Vehnää ja lisäaineita kaihtavien nuorien uusi suosikkipaikka. Leipien lisäksi 10-vuotiaan myymälän vitriinistä kutsuvat jumalalle kiitosta niittäneet juustokakut ja leivokset. Komediateatteri Arenan näyttelijät hakevat täältä rahkamunkkinsa.

Kokeile! Spelttileipää.

Eestin herkut

Kolmas linja 28, puh. 710 027, ark 10-19, la 10-18, su 12-18.

Neuvostoromantiikan perään haikailevat suomalaiset vaeltavat tänne hakemaan seljankaa, hapankaalia ja venäläisiä suolakurkkuja. Perheyrityksen muita vakkareita ovat Suomeen muuttaneet virolaiset ja venäläiset. Liikkeen sijainnista huolimatta puhelimeen saatetaan vastata “Eestin herkut, Vantaa”. Älä hämmenny. Se on vain omistajaperheen persoonallinen sukunimi.

Kokeile! Kohuke-maitorahkapatukoita.

Behnford’s

WTC Plaza, Keskuskatu 7 b, puh. 671 110, ark. 11–19, la 10–18.

Isä ja 7 vuotta Briteissä asunut tytär perustivat Behnford’sin kolme vuotta sitten. Puolet kaupan valikoimasta on Briteistä ja puolet Yhdysvalloista. Tuotetilaukset tehdään miltei pelkästään asiakkaiden toiveiden perusteella. Shoppailun lomassa voi kuulla riemastuneita kiljahduksia ja nostalgisia tarinoita, kun entiset vaihto-oppilaat löytävät Behnford’sista vanhoja, tuttuja tuotteita.

Kokeile! Aitoa amerikkalaista maapähkinävoita.

DeliDeli

Hakaniemen kauppahalli, puh. 26 94 2010, ma–to 10–18, pe 9–18, la 9–16

Kaikkien herkkukauppalistausten lellikkiliike on välimerellisten antimien mestari. Viisivuotiaan liikkeen hittituotteita ovat ankanreidet, 77-prosenttinen kaakao ja voista tehty bretagnelainen kakku. Veneilijät ostavat täältä keväisin laatikkokaupalla muovisia oliviiöljy- ja balsamicopulloja – ne pysyvät ehjänä tuimassakin merenkäynnissä. Perustajapariskunta tuo tavaran itse maahan.

Kokeile! Nizzalaisia pieniä oliiveja.

Ruokastore

Kaisaniemen metroasema, puh. 044-311 8801, ma-pe 11–20, la 12–18

Presidentin linnan keittiössä käytetään täällä myytävää puolukka-jälkiruokakastiketta. Pienten suomalaisten tuottajien herkkuja, kuten jauhettua mustaherukkaa, kuivattua nokkosta ja rieskaa. Ollut niillä sijoillaan vasta helmikuusta lähtien.

Kokeile! Ruistikku-naposteltavia

Jasmin Foodin turkkilaisia herkkuja.
Jasmin Foodin turkkilaisia herkkuja.

Jasmin food

Hakaniemen metroasema, puh. 040-837 0651, ma-la 9–19.30, su 12–16

Suomalaisittain sekava, mutta monipuolinen turkkilaisiin ja muihin etnoherkkuihin keskittynyt putiikki. Hyllyt notkuvat erilaisia couscous-laatuja, papuja, linssejä ja öljyjä. Apuja myös laiskemmalle kotikokille, kuten valmisjauhe falafelien valmistamiseen. Yllättävä kokoelma oliiveja.

Kokeile! Inkiväärimakeisia.

Vii voan

Hämeentie 3, puh. 701 8210, ark. 9–19, la 9–17

Vii Voania on kehuttu kaikkien etnoherkkukauppojen isoäidiksi. Pienet aasialaiset hamstraavat täältä jättisäkeittäin riisiä ja kymmeniä erilaisia nuudeleita. Omistajapariskunta voi olla äkäinen, mikäli satut paikalle inventaarion aikaan. Useammin kuin kerran kaipasin sanakirjaa.

Kokeile! Kuivattua chiliä.

Asafoetida

Vänrikki Stoolin katu 1 D, puh. 498 264, ti-pe 11–19, la 11–16.

Monet tunnetut kokit käyvät hakemassa täältä erikoismausteita omiin kotikeittiöihinsä. Asafoetida pätee useilla erilasilla mustapippurin, kardemumman ja kanelin laaduilla. Jännitystä elämäänsä halajavat voivat hakea täältä aitoa wasabia, joka ei muuten ole sama asia kuin terästetty ja värjätty piparjuuri. Omistaja Petri Sakkinen pisti liikkeen pystyyn noin vuosi sitten.

Kokeile! Thai-kardemummaa.

Ekokauppa Ruohonjuuri

Salomonkatu 5, puh. 445 465, ark. 10–20, la 10–18.

Ruohonjuuri tunnetaan ekologisista tavaroistaan, mutta valikoimassa on runsaasti luomuherkkuja: leipiä, kookosöljyä ja 72-prosenttisesta kaakaosta tehtyä chilisuklaata. Andeilta tuotu ruususuola tuo romantiikkaa kyyhkyläisten ruoanlaittoon, sillä se on väriltään vaaleanpunaista.

Kokeile! Intiaanisokeria.

www.deliporo.fi

Jos jokin osa porosta ei kelpaa syötäväksi, sitä ei täältä saa. Fileet, kyljykset, kielet, munuaiset, jopa poron paistorasva tuodaan pakasteena kotiovelle. Postikulut ovat aina kiinteät 20 euroa. Toimitusaika vaihtelee päivistä viikkoihin riippuen siitä, milloin petterit laitetaan lihoiksi. Alkusyksyllä tilannut on jonoissa ensimmäisenä. Deliporon toimitusjohtaja Matti Vanhanen kertoo, että koko maassa poroa on vuosittain vain puoli kiloa jokaista suomalaista kohden.

Kokeile! Vasan sisäpaistia.

www.gurmetti.fi

Puolankalaisen Akselin ja Roosan herkkukaupan nettiversio toimii. Muikkujen, kuusenkerkkäkastikkeiden ja muiden tuotteiden ohessa on käteviä linkkejä suoraan resepteihin. Lähetyskuluista pääset noin kympillä. Tavarat luvataan toimittaa suurin piirtein viikon päästä tilauksesta.

Kokeile! Minttu-valkosipulihyytelöä.

Ruisleipää hinnalla millä hyvänsä

Kolme kuukautta kaukomailla oleskeltuani sain yllättäen suomalaisilta tutuiltani ruisleivän palasen, jonka päällä oli nokare voita ja kylmäsavulohta. Tunne oli valtava. Ulkosuomalainen ohittaa tryffelit ja kookosmaidot, jos viereisessä pöydässä tarjolla on hapankorppua.

Suomikauppa.fi on tullut kotimaata kaipaavien avuksi. Se välittää kaukaisimpiinkin kolkkiin suomalaisia tavaroita salmiakista muumimukeihin. Lähetysaika vaihtelee kahdesta päivästä kolmeenkymmeneen. Koko hoito maksetaan tilatessa verkkopankkitunnareilla tai luottokortilla.

Lasku saattaa tosin olla kovinkin suuri. Normaalikokoinen pakkaus suomalaista sumppia kustantaa jo itsessään 4,50 euroa. Paketti reissaria, kahvia, suklaalevy ja salmiakkipussi Atlantin toiselle puolelle tuotuna maksaa yli 100 euroa, Ruotsiinkin yli 60 euroa. Jos siis haluaa ruisleipänsä edes kohtuullisen tuoreena eikä viikkojen matkustuksesta kuivahtaneena korppuna. Kannattaisikohan pyytää se äiti kylään?

www.suomikauppa.fi

4 kommenttia

Sannamaaru

16.3.2007 23:44

Iih, Walkersin Salt & Vinegarit on todellakin parhaita! Hauska, että muutkin ovat sitä mieltä. Vielä kun asuisi Helsingissä....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joppe_

19.3.2007 11:12

Loistavia paikkoja olette löytäneet. Varsinkin Behnfords on kokeilemisen arvoinen. Behnfords avasi juuri nettikaupankin osoitteeseen www.behnfords.fi joten myös ulkopaikkakuntalaiset voivat herkutella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kemppainen

19.3.2007 11:17

Hei, tietääkö kukaan mikä näissä on hintataso? kannattaako opintotuella elävän kulinaristin edes hengittää herkkukauppojen suuntaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ransu76

5.4.2007 17:08

Mutta missä olis Hesassa OIKEA kunnon juustokauppa? Tuokin näyttää vaan kumista Emmental kiekkoa kuvassa kun pitäis saada kunnon kypsytettyjä juustoja ja isoina kiekkoina...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi