Pyöräilykaupunki Tampere

Mansessa saa pyöräillä jalkakäytävällä - mutta vain kesäisin.

Kuva: vladstar / Fotolia

Cityn ja Foodoran yhteisessä juttusarjassa tarjoillaan erilaisia näkökulmia kaupunkipyöräilyyn ja kannustetaan hyppäämään pyörän selkään. Seuraavissa jutuissa keskitytään Suomen suurimpien kaupunkien tarjoamiin pyöräilymahdollisuuksiin.


Ah, Tampere! Tuo mustamakkaran, Raipe Helmisen, tulisten siipien ja Eppu Normaalin kehto. Siellä lauletaan Tammerkosken sillalla ja nauretaan ikuisesti Kummeli-vitseille. Lisäksi - usko tai älä - Tampereella pyöräillään ahkerasti.

Tampereella asuu noin 225 000 ihmistä, jotka saavat nauttia 850 kilometristä jalankulku- ja pyöräteitä. Manselainen pyöräily lisääntyy vuosittain - viime vuonna fillarilla ajeltiin kolme prosenttia edellisvuotta enemmän, ja erityisesti talvipyöräilyn suosio on kasvussa.

Tampereen polkupyöräilijöiden yhdistys Tarakka edistää tamperelaista pyöräilyä ja tiedottaa pyöräilyaiheisista tapahtumista. Tarakan sivuilta saa myös neuvoja pyörän hankintaan, huoltoon ja vuokraukseen.

Tampereen käytetyin pyöräilyväylä on odotetusti keskustan pääkatu Hämeenkatu. Katu on talvisin vain jalankulkijoiden käytössä, mutta kesäkaudella siinä saa myös pyöräillä. Jalkakäytävällä pyöräilevät manselaiset saattavat herättää ihmetystä esimerkiksi helsinkiläisissä, jotka ovat tottuneet tarkasti merkittyihin pyöräteihin. Hämeenkadulla fillarointi on kuitenkin kesällä sallittu.

Vinkki: Tampereelle pyöräilemään menevän ulkopaikkakuntalaisen on syytä tietää, että pyörän tarakkaa kutsutaan kaupungissa yleisesti ritsiksi. “Tuuksää ritsille?” ei siis ole ala-arvoinen kutsuhuuto, vaikka siltä kuulostaakin. Kyytiä sillä silti luvataan.

Tampereen pyöräreitteihin voi tutustua pyöräteitä listaavassa kartassa.
Tampereen pyöräreitteihin voi tutustua pyöräteitä listaavassa kartassa.

Tampereen kaupunki on kuin muutkin fiksut kaupungit: se pyrkii lisäämään kestävää liikennettä lähivuosina radikaalisti. Tampereen kaupunkiseudun kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman tavoitteena on, että kevyen ja joukkoliikenteen kulkutapaosuus nousee jopa 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoite pyritään saavuttamaan liikkumistottumuksiin ja asenteisiin vaikuttamalla, yhteyspuutteita korjaamalla sekä kevyen liikenteen väylien paremmalla laadulla ja kunnossapidolla.

No missä Tampereella kannattaa sitten pyöräillä? Järviä suorastaan pursuilevan Mansen suositeltavimmat pyöräreitit kulkevat tietenkin järvimaisemia pitkin. Pyhäjärven maisemareitti on 31 kilometriä pitkä, mutta matkalla voi onneksi pysähtyä Pyynikin näkötornin munkkikahvilassa herkuttelemassa. Kaukajärjen maisemareitti on maltillisemman pituinen - noin 11 kilometriä. Lisää reittineuvoja saa kevyen liikenteen reittioppaasta Repasta.

Yllätystieto! Tampereellakin voi kulkea Tampere Citybike -kaupunkipyörällä. Niitä on kaupungissa 70 kappaletta, ja niitä hallinnoi Visit Tampere -turisti-info. Pyörä vaatin 10 euron hintaisen rekisteröitymisen ja 40 euron pantin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi