Euroopan unionin valtioiden, Yhdysvaltojen ja yhdeksän muun maan junailemasta ACTA-kauppasopimuksesta äänestetään pian EU:ssa. ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) on kohdannut paljon vastarintaa. Erityisesti sopimuksen epädemokraattinen valmistelu on herättänyt närää arvostelijoissa.
ACTA:a on sorvattu neuvotteluissa eikä parlamentaarisessa keskustelussa, vaikka sopimus iskee suoraan kansalaisten oikeuksiin verkossa. Vihreiden Heidi Hautala kritisoi blogissaan ACTA:n valmisteluprosessia salailusta. Hänen mukaansa kyseessä on pikemminkin tekijänoikeuslaki, kuin kauppasopimus. Hautala huomauttaa myös, ettei neuvotteluja käydä myöskään kaupankäynnin kattojärjestojen, kuten WTO:n tai WIPO:n kautta, koska niiden säännöt eivät antaisi periksi vastaavalle salailulle.
”ACTA:n salamyhkäisyyttä kuvaa se, että hankkeella ei ole edes nettisivuja, josta kansalaiset voisivat saada tietoja”, Hautala kirjoittaa blogissaan.
ACTA on esimerkki sopimuksesta, jota rakennetaan suurten tekijänoikeuksien haltijoiden ehdoilla ja toiveiden mukaisesti. Kansalaiset, ja koko demokraattinen päätöksentekoprosessi sivuutetaan, koska julkisuus saattaisi hyvinkin kaataa kyseenalaisen hankkeen.
Olisi mukava kertoa tarkasti, millaista sopimusta selkiemme takana juonitaan, mutta projektin salainen luonne tekee siitä hankalaa. Yksi sopimuksen kovaäänisimpiä kritisoijia, La Quadrature du Net -järjestö, kertoo, että sopimus aiheuttaisi rankempia seurauksia tekijänoikeusrikkomuksista ja sensuroisi viestintää verkossa. Myös lääkkeiden saatavuus köyhissä maissa heikentyisi, sillä ACTA laajentaisi patenttioikeuksien ja tavaramerkkien suojaa.
Joukko kansalaisjärjestöjä lähetti jo pari vuotta sitten avoimen kirjeen EU:n päättäjille. Kirje otsikoitiin ”ACTA: Maailmanlaajuinen uhka vapauksille”. Siinä järjestöt esittävät huolensa siitä, että sopimus saattaisi vakavasti jarruttaa digitaalisia innovaatioita Euroopan markkinoilla ja samalla vaarantaa ihmisten perusoikeudet ja demokratian.
Tekijänoikeuslakien suhteen omaa, avointa linjaansa ajaneen Brasilian immateriaalioikeuksista vastaava viranomainen sanoi 2010 ACTA:n ”yrittäessä nopeuttaa taistelua piratismia vastaan, se voi vaarantaa oikeuksia, yksityisyyttä ja vapauksia verkossa.”
La Quadrature du Net avaa ACTA:n vaikutusta ”Say No to ACTA” -videossaan.
Myös räppäri Dan Bullilla on sanansa sanottavana ACTA-sopimuksesta.