"Ei saa palata ajattelussa vanhaan aikaan”, presidentti Sauli Niinistö
Suomalainen nato-keskustelu on siitä hauska, että sen saa aikaiseksi ihan mistä vain, eräs kansanedustaja naurahti. Siihen se huumori sitten loppuukin.
Sunnuntaisuomalainen uutisoi toukokuussa allekirjoitettavasta ns. isäntämaatukisopimuksesta, joka tiivistää Suomen ja sotilasliitto Naton kumppanuutta. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön (ps.) mukaan sopimus ei paranna Suomen puolustuskykyä. Sen sijaan uusi sopimus olisi askel kohti sotilasliiton täysjäsenyyttä.
Kävin keskustelemassa Ukrainan tilanteesta, Venäjästä ja Suomen Nato kannasta A-Talkissa. Kaikki keskusteluun osallistuneet olivat ihastuttavan samaa mieltä siitä, että Suomen uhkakuvat eivät ole muuttuneet, Suomi on edelleen liittoutumaton ja hyvä näin. En voinut hetkittäin olla miettimättä, miksi helvetissä istun studiossa keskustelemassa Natosta, jota kukaan ei tunnu haluavan ja joka ei Suomea hyödytä?
Kysymys on lopulta Venäjästä, Venäjästä ja Venäjästä. Puhutaanpa suoraan: Suomessa elää sinnikkäästi ajatus Venäjämöröstä, joka hyökkää heti, jos silmä hetkeksikään välttää. Itä-Ukrainan ja Krimin tilannetta väheksymättä väite on absurdi.
Vuonna 2013 Suomesta vietiin Venäjälle tavaroita noin 5,4 miljardin euron arvosta. Venäjä on kolmanneksi suurin vientimaamme ja suurin tuontimaa. Tuonnin arvo Venäjältä oli 10,5 miljardia euroa. Valtaosa tästä energiatuotteita. Venäläiset turistit puolestaan kantavat Suomeen vuosittain yli miljardia euroa riihikuivaa, mikä on etenkin muuttovajeen ja leikkauspolitiikan kurjistamissa Itä-Suomen kunnissa iso raha.
Moody's arvioi, että Venäjän bruttokansantuote voi supistua prosentilla. Ennen Ukrainan kriisiä bruttokansantuotteeseen odotettiin kahden prosentin kasvua. Nyt kiitos Ukrainan ja kulutusvetoisen kasvun huipun Venäjän talouskasvu uhkaa jäädä pyöreään nollaan. Tämä on paljon huolestuttavampi luku kuin joukkojen määrä ukrainan vastaisella rajalla.
Venäjä, Ukraina sekä EU tarvitsevat kaikki kipeästi kasvua. EU on ajautunut sosiaaliseen kriisiin, Ukrainassa kriisi on eskaloitunut jo vallankumoukseksi ja Putinin kannatusluvut ovat kaukana Georgian konfliktin vastaavista. Olisi typerää ajatella, että Venäjä on Neuvostoliitto, jonka sisäiset sosioekonomiset ongelmat eivät näkyisi päivän politiikassa. Putin on luonut kannatuksensa vahvan imagon ja talouskasvun varaan, mutta taantuman siirtyessä pikkuhiljaa BRICS-maihin, myös Venäjän talous horjuu.
Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko toteaa seuraavaa:
“Suomen etujen mukaista on Venäjän kasvava integroituminen yleiseurooppalaiseen kehitykseen, kansainväliseen yhteistyöhön ja maailmantalouden rakenteisiin.”
Vaikka Venäjä anneksoi Krimin, Suomen ja Venäjän suhteet ovat entisellään. Paras rauhan tae ei ole ylihintaiset Hornetit ilman vastavuoroisia kauppoja vaan dialogi, vakaus ja kasvu. Kun Venäjälle määrättiin talouspakotteita, riski oli, että pakotteet vahingoittaisivat myös Suomen taloutta. Suomen etu on siis Venäjän etu.
-----
Lopulta Nato-keskustelussa pitää kysyä kaksi kysymystä: Kuinka todennäköistä on, että Suomi joutuu sotilaalliseen konfliktiin ilman suursotaa, ja jos suursota syntyy tai sen välitön uhka kasvaa, lisääkö vai heikentääkö Nato-jäsenyys Suomen turvallisuutta?
Venäjä on moneen otteeseen ilmoittanut, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys vahingoittaisi maiden suhteita. Samaan aikaan Nato-johto ja poliittinen eliitti Helsingin Sanomien ja kokoomuksen suulla, toistelee tyhjiä lupauksia turvatakuista ja Nato-optioista. Molemmat termejä, joita ei tunneta muualla kuin Suomessa.
Mitkä ovat nämä surullisenkuuluisat Naton turvatakuut?
Naton viides artikla toteaa, että hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan, on hyökkäys sotilasliittoa vastaan. Käytännössä tämä ei vielä velvoita mihinkään, sillä tarkoituksella löysästi muotoiltu ja tulkinnanvarainen viides artikla velvoittaa jäsenmaat ainoastaan toimimaan parhaaksi näkemällään tavalla. Artiklan turvatakuut on myönnetty ainoastaan kerran syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen Yhdysvalloille, mutta takuita ei seurannut Nato-operaatio vaan vaatimaton koalitio, joka pommitti Afganistanin kivikaudelle.
Foreign Affairs kysyi Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussenilta, mitä artikla viisi tarkoittaa esimerkiksi Viron tapauksessa. Rasmussen vastasi uskovansa sataprosenttisesti Naton auttavan virolaisia mikäli Venäjä hyökkäisi. Kyse ei siis ole missään nimessä takuista vaan sokeasta uskosta. Nato-jäsenenä Suomi tuskin saisi muuta kuin ilmatukea, jos sitäkään.
-----
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi Ylen haastattelussa, että isäntämaasopimusta ei käsitelty hallituksessa kertaakaan hänen ministeriaikanaan. On syytä muistaa, että Arhinmäki oli myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen.
Salaiset sopimukset, jotka valmistellaan kabineteissa eduskunnalta piilossa, ovat demokratian irvikuva. Suomen liittoutumattomuus ja uskottava itsenäinen maanpuolustus ovat puolustuspolitiikkamme kulmakiviä, joten suunnanmuutoksen liittoutumattomasta maasta potentiaaliseksi uhaksi Venäjälle, ei ole asia, johon pitäisi suhtautua kevyesti.
EU:n huippukokous päätti viime joulukuussa, että: ”Yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa kehitetään edelleen täysin Natoa täydentävästi.” Tämä tarkoittaa syvenevää yhteistyötä myös Suomen osalta, vaikka sopimuksessa onkin huomioitu liittoutumattomat jäsenmaat.
Nato-voimat ovat liikkeellä eivätkä ne halua käsitellä yhteistyötä saati päätöksiä läpinäkyvästi tai demokraattisesti. Väistyvä pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) ovat ehdottaneet, että jäsenyys ei tarvitse kansan mandaattia. Kokoomukselle jäsenyys siis kelpaa, vaikka Ainoastaan 22 prosenttia suomalaisista kannattaa sitä. Kataisen mukaan kansan mielipide on "huono peruste" liittoutumattomuudelle.
Onneksi kansa tietää kokoomusta paremmin. Emme tarvitse Kylmän Sodan aikaista Yhdysvaltojen etuvartiota huonontamaan suhteitamme itään. Venäjä ei ole uhka. Venäjä on mahdollisuus.
Kirjoitettaessa soi Yleislakko - Nato
13 kommenttia
demokratiaa, kiitos
25.4.2014 18:37
Venäjä oli mahdollisuus myös punakaartille vajaa sata vuotta sitten ja myöhemmin O.W. Kuusisen hallitukselle. Onneksi Saksa on pelastanut Suomen noilta mahdollisuuksilta kahdesti. Venäjä on Suomelle tosiasiassa uhka, ainakin pitkällä aikavälillä. Kukaan ei tiedä kuka on Putinin seuraaja. Tai luhistuuko Venäjän demokraattinen kehitys P-Koreamaiseen tilaan.
Suomen on syytä ankkuroitua tiukasti länteen. Venäjä on Tanelille mahdollisuus ja USA paha mörkö. Siksi ehdotankin, että Taneli laittaa jalkaansa vaaleanpunaiset housut. Ensin hän voi matkustaa New Yorkiin ja kantaa siellä käsissään suurta anti-Obama kylttiä. New Yorkista Taneli voi ottaa lipun Moskovaan. Siellä hän voi kantaa suurta anti-Putin kylttiä ja pitää vaaleanpunaisia housuja jalassa. Mietin, kummassa maassa tulee turpaan ja kummassa Taneli pidätetään?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
28.4.2014 20:16
Maailma ei ole onneksi ihan niin mustavalkoinen, että Nato-jäsenyyden vastustaminen tarkoittaisi USA-suhteiden jäädyttämistä. Tosiasia nyt vain on, että Venäjä on Suomelle taloudellisesti tärkeä yhteistyökumppani ja meillä on jo ennestään Nato-kumppanuus, kaikki kauppasopimukset jenkkilään ja silti erinomaiset suhteet Venäjään. Kun koko kansa vastustaa ja turvatakuut ovat pelkkää retoriikkaa, miksi ihmeessä syventää Nato-yhteistyötä tarpeettomilla sopimuksilla, joiden valmistus sotii jo perustavanlaatuisia demokraattisia arvoja vastaan.
Demokratiaa kiitos, tietää aivan varmasti, jos on Yhdysvalloissa käynyt, että maan sisäpolitiikka ja ulkopolitiikka eivät ole aina ihan linjassa. Nato-maidenhan ei tarvitse toimia Yhdysvaltain tahdon mukaisesti, mutta Nato ei myöskään tee mitään Yhdysvaltain edun vastaista. Venäjä ei myöskään ole mikään onnela ja tämä Kylmä Sota -narratiivi / vastakkainasettelu on vähän kasaria. Paras tapa kuitenkin vaikuttaa esim. Venäjän ihmisoikeustilanteeseen on yhteistyö, ei Nato-jäsenyys. Ollaan nyt sen verran realisteja.
käsipalmu
26.4.2014 14:31
"Mietin, kummassa maassa tulee turpaan ja kummassa Taneli pidätetään?"
Veikkaisin että kummassakin. Mutta hei kiva kuitenkin että meillä edelleen maassa on ihmisiä jotka nykypolitiikkaa tulkkaa satavuotta sitten tapahtuneiden asioiden varjosta
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
demokratiaa, kiitos
27.4.2014 22:53
No mitäs siellä Ukrainassa nyt tapahtuu? Ei tarvitse kaivella, äärivasemmistolle kiusallista, historiaa ollenkaan!
Ja todellakin: Yhdysvallat on demokratia, jossa perusihmisoikeudet on pääosin turvattu. Venäjä on jonkinlainen demokratian irvikuva, jossa ihmisoikeudet ovat lähinnä länsimaista homoilua ja heikkoutta.
Käsipalmu edustaa sikäli tyypillistä vasuriajattelua, että kun todellisuus ei sovi ideologiaan (tässä tapauksessa Nato-vastaisuuteen), on todellisuus (Venäjä on pitkälle aikavälillä uhka Suomelle, USA potentiaalinen liittolainen) väärässä.
Naton turvatakuiden tehosta kertoo sekin, että yksikään Naton jäsenmaa ei ole joutunut Krimilla meneillään olevan miehitysyrityksen tapaisen toiminnan kohteeksi. Sekin varmasti harmittaa käsipalmua.
Sitä Tanelin viittaus Naton suorittamaan Afganistanin maantasalle pommitukseen on sikäli aika surkea, että Neuvostoliitto (Venäjä) miehitti väkivaltaisesti Afganistanin jo yli 30 vuotta sitten, YK:n tahdon vastaisesti. Afganistan on ollut sisällisodassa vuosikymmenet kiitos Neuvostoliiton (Venäjän). Maa oli raunioina jo ennen terrorismivastaista sotaa. YK ja Nato-maat pikemminkin siivoavat siellä Neukkujen jälkiä.
Taneli Hämäläinen
28.4.2014 20:26
No onpas tosiaan kiusallista. Vaikutetaanko me Venäjän ihmisoikeuksiin Natosta käsin? Se on varmaan aika tehokas kanava.
En myöskään ymmärrä, miksi Yhdysvallat on potentiaalinen liittolainen, kun Yhdysvallat on jo liittolainen, vaikka Suomi paperilla onkin liittoutumaton. Sitä sanaa vältellään nyt oikein urakalla. Uskottava itsenäinen maanpuolustus on toinen aika olennainen, joka on jäänyt vähemmälle. Mun mielestä on nimenomaan naivia ja vanhanaikaista nähdä maailma blokkeina, joihin liittoudutaan.
Argumentti, että Nato-maahan ei ole koskaan hyökätty on yhdentekevä. Mietipä vaikka syyskuun 11.:sta. Nato on myöskin viimeaikoina kunnostautunut hyökkäysjärjestönä ei puolustus, mikä puolestaan lähtökohtaisesti on Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kanssa kaikin puolin ristiriidassa. Et voi väittää, etteikö jo Naton neuvottelukäytännöt ole demokratian hengen vastaista?
Illallah Päälläh
29.4.2014 22:12
"Afganistan on ollut sisällisodassa vuosikymmenet kiitos Neuvostoliiton (Venäjän). Maa oli raunioina jo ennen terrorismivastaista sotaa. YK ja Nato-maat pikemminkin siivoavat siellä Neukkujen jälkiä."
Vastaa kommenttiinAivan. Vuonna 2001 USA ei hyökännyt valloittajana Afganistaniin, vaan tuli auttamaan Afganistanin sisällissodan toista osapuolta, Pohjoista liittoa. Pohjoisen liiton alueella oli presidenttinä Burhanuddin Rabbani, jota kansainvälisesti pidettiin Afganistanin virallisena valtionpäänmiehenä. Sisällissodan toinen osapuoli, Taleban-hallinto, tuki al-Qaidaa, joka teki 9/11-iskut. USA ei pommittanut Afganistania kivikaudelle, vaan varhaiskeskiaikaiseen malliin hirmuhallinneet jihadisti-fasistit pois vallasta.
Vastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
30.4.2014 12:15
Tapahtumista on monta versiota ja näkökulmaa ja tuo on yksi. Valitettavasti vielä se, joka kirjoitetaan historiaan/wikipediaan. Pointtini on kuitenkin se, että Yhdysvallat lähti Afganistaniin sotimaan ja koetti saada Natoa mukaan turvatakuiden varjolla. Ei toiminut, mikä osoittaa puolestaan, etteivät takuut ole viidennestä artiklasta huolimatta mitkään takuut.
Illalah Päälläh
30.4.2014 22:38
Mikä kohta tuossa 29.4.2014 22:12 viestissä siis ei ole totta? Rabbanin kansainvälisesti tunnustettu asema presidenttinä, Afganistanin sisällissota, 9/11 ja että al-Qaida teki sen, Talebanin al-Qaidalle antama turvapaikka, Talebanin jihadistinen tapa hallita sekä USA:n toimet Afganistanissa ovat kaikki todistettavia tosiasioita. Mitä "valitettavaa" tuossa "versiossa" on?
"Yhdysvallat lähti Afganistaniin sotimaan"
Yhdysvallat oli hyökkäyksen kohteena ja tuon hyökkäyksen määrännyt Osama bin Laden sekä järjestön muutkin keskeiset johtomiehet majailivat Talebanin suojeluksessa.
"koetti saada Natoa mukaan"
Naton viidennessä artiklassa saattaa olla tulkinnanvaraa siinä, mitä tehdään, jos hyökkääjä ei olekaan jonkin maan virallinen armeija, vaan sisällissodan osapuolen suojelema terroristijärjestö.
"turvatakuiden varjolla."
Vastaa kommenttiinTuosta "turvatakuiden varjosta" voi vetää ainakin kaksi johtopäätöstä. Toinen on kysymys, että eikö Nato tulekaan yhtenä miehenä auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsentään. Toinen on huomio, että Suomen kuuluessa Natoon ei suomalaisten sotilaiden tarvitsisi lähteä sotimaan milloin mihinkin, kuten Natojäsenyyttä vastustavat pelottelevat.
Vastaa kommenttiin
hvfrhfdghh
1.5.2014 02:48
Taneli Hämäläinen on siis valmis uhraamaan suomen itäturismin ja energiapolitiikan alttarille? Hysteerinen länkytys siitä, että venäjä on suurinpiirtein ainoa ja pakollinen kauppakumppani suomelle geopoliittisiin syihin vedoten, on uskomattoman naivi. Jopa venäläiset liikemiehet sanovat venäjän talouden olevan jatkuvaa aaltoliikettä ja varoittavat laittamasta "kaikkia munia yhteen koriin". Kyllähän asiakaskunnan tulee olla hajautettua kuten energiapolitiikankin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
9.5.2014 13:55
???
Naton_jäsen
5.5.2014 21:16
Tuo 10.5 miljardin tuonnin menettäminen nyt ei ole kummoinen pelote varsinkin jos puhutaan Kremlin johdosta joka olisi valmis sietämään satojen tuhansien joukko tappiot.
5 Artikla ei tosiaan ole takuu vaan järjestely jossa byrokraattiset esteet, suunnitelmat ja paperisota avun antamiseen on hoidettu etukäteen alta pois.
Eli jos Venäjä hyökkää Viroon niin saksalaiset saavat pommittaa Kaliningradia ja britit upottaa venäläisiä rahtilaivoja enempiä kyselemättä.
Muuten mitä Naton olisi mielestäsi pitänyt tehdä eri tavalla Afghanistanin suhteen 5:n artiklan puitteissa?
Pommittaa Kabulia enempiä kyselemättä?
Ja Nato maa Norjallahan nyt ei ole niin huonot välit Venäjään ja Suomen Nato jäsenyys tekisi Suomesta potentiaalisen uhan Venäjälle nykyistä enemmän ainoastaan jos Venäjällä on aikeita tehdä Krimit jollekin Nato maalle.
Vastaa kommenttiinTietysti Suomen Nato jäsenyys saattaisi tätä kautta lisätä Suomen ja Venäjän välisen konfliktin todennäköisyyttä mutta pitäisikö baltit sitten jättää oman onnensa nojaan?
Vastaa kommenttiin
Taneli Hämäläinen
9.5.2014 14:01
Ei Kremliä 10 miljardia kiinnosta, mikä on pähkinöitä vaan Venäjän talouskasvu, joka on rakenteellisten muutosten ja kriisin takia jäätymässä. Se sattuu kaikista koviten keskiluokkaan ja Putinin lähipiiriin.
Pointtini on juurikin se mitä sanoit, eli 5 artikla ei takaa yhtikäs mitään eikä velvoita jäsenmaita toimimaan muuten kuin parhaaksi katsomallaan tavalla. Nostin Afganistanin esille, koska Yhdysvaltojen saatua turvallisuustakuut, takuut eivät johtaneet Nato-rintamaan.
Mä en nyt lähtisi Ukrainan perusteella vielä sanomaan, että Venäjän suunnitelmissa on vallata maailma. Maailma on muuttunut. En myöskään vertaisi Norjaa Suomeen, koska historia ja konteksti.
Naton_jäsen
11.5.2014 00:43
Siitä on vielä maailmansota kaukana jos sotilasliittoon kuulumattoman pienen valtion rajoja vähän oikaistaan.
Fakta on että meidän naapurimaa on hyökännyt kahden muun naapurivaltionsa kimppuun ensin Georgiassa 2008 ja Ukrainassa 2014 ja onpa vähän haukannutkin savea jälkeisestä.
NATO Balttia taas on jäänyt rauhaan huolimatta etnisistä jännitteistä ja pronssi patsaista.
Sota kun on kyseessä niin sopimuksia voitaisiin joka tapauksessa käyttää vessapaperina jos niitä ei haluta noudattaa joten on ihan järkevää jättää 5 artiklan toteutus vapaaehtoiseksi.
Kuitenkin Venäjä voisi valloittaa koko euroopan valtio kerrallaan mutta toimiva Nato on kova pala purtavaksi.
Olen sitäpaitsi varma että Nato harjoittaisi Nato Suomen kautta sijaissotaa hyökkääjää vastaan.
Vastaa kommenttiinEsimerkiksi Pohjois-Vietnam voitti sodan jatkuvan materiaali avun ansiosta.
Sodan lopussa näillä oli jotain 600 vaunua ja 200 hävittäjää vaikka alussa näistä ei ollut tietoakaan ja tämä huolimatta amerikkalaisten tuhoisista pommituksista.
Vastaa kommenttiin