”Luxemburg ei ole veroparatiisi - Pankkiirit röhähtivät räkänauruun” – Talouselämän otsikko
Mediajoulu on sitä, että kaikki julkinen sulkeutuu ja yksityinen pääsee ääneen. Helsingin Sanomat muisti ex-pääministeri Matti Vanhasen vaalikampanjaa ennenaikaisella joululahjalla uutisoimalla Perheyritysten liiton valtuuston jäsenen ja Onvest-konsernin pääomistajan Maarit Toivanen-Koiviston uhkauksen jättää maa, koska perintövero.
Harva kyseenalaistaa HS:n toimituksen laskelmia. Tällä kertaa toimituksella ei kuitenkaan ollut laskelmia, vaan luvut perustuivat haastateltavan antamiin tietoihin. Toivanen-Koiviston esittämiä veroprosentteja ja numeroja ei siis koskaan tarkastettu. Toimitus korjasi “lapsustaan” seuraavana päivänä Turun yliopiston finanssioikeuden professori Jaakko Ossan kritiikillä. Luvut kun eivät täsmää, vaikka esittäjä onkin rehellinen perijä ja vilpitön lobbari.
Huoli sikseen, sillä kaikki mokaa joskus. Samoihin aikoihin, kun HS julkaisi Perheyritysten liiton propagandaa, oikeusasiamies totesi verohallinnon munanneen Luxemburgin veronkierto-oikeudenkäynnissä eeppisesti. Eeppinen tarkoittaa tässä tapauksessa ainakin kuutta nollaa perimättömiä veroja ja potentiaalisten veronkiertosyytteiden kaatumista.
Mutta hei, tekevälle sattuu. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kohdalle osui ainakin seitsemän nollaa eikä kukaan edes keskustele rosiksesta. Kansainvälinen tutkivien journalistien yhteistyöverkosto ICIJ julkaisi marraskuun alussa asiakirjoja, joiden mukaan Juncker oli Luxemburgin pääministerinä luomassa verosopimusjärjestelmää, joka teki finanssivaltiosta käytännössä kansainvälisten suuryritysten veroparatiisin.
Sadat yhtiöt, mukaan lukien Apple, Pepsi, Ikea ja Heinz, ovat hyötyneet Junckerin pääministerikaudella tehdyistä verohelpotuksista. Joulukuussa julkaistiin uusia yksityiskohtia "aggressiivisista verorakenteista". Niitä ovat neuvotelleet Disney, Koch Industries, Skype, Ernst & Young, KPMG, PwC ja Deloitte. Kaikkiaan 340 yritystä, satoja miljardeja pääomaa, miljardien veromenetykset ja paikoin alle prosentin veroasten pääomaan nähden. Suomalaisia yrityksiä löytyy viisi: AIG, Altor Funds, SRV, Dasos Capital Oy, Global Environment Fund ja Huhtamäki.
Ja mitä yhdestä Luxemburgista, sillä Alankomaat ovat suomalaisten suosikkikohde. Toisena tulee pankkisalaisuudestaan tunnettu Sveitsi, kolmantena Belgia ja vasta neljäntenä Luxemburg. Suomesta hollantilaisiin holding-yhtiöihin tehdyt sijoitukset ovat kasvaneet tasaisesti vuoden 2009 noin 83 prosentista vuoden 2012 noin 89 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa seitsemän miljardin euron laillista tulonsiirtoa.
Termiä aggressiivinen verosuunnittelu käytetään kuvaamaan toimintaa, jossa kansallisten verolakien ja kansainvälisen verojärjestelmien porsaanreikiä käytetään hyväksi niin, että verotuksen lopputulos ei vastaa lain henkeä eikä tarkoitusta, vaikka se ei ehkä rikokaan sen kirjainta.
Suomen laki verotusmenettelystä toteaa seuraavaa:
“Jos jollekin olosuhteelle tai toimenpiteelle on annettu sellainen oikeudellinen muoto, joka ei vastaa asian varsinaista luonnetta tai tarkoitusta, on verotusta toimitettaessa meneteltävä niin kuin asiassa olisi käytetty oikeaa muotoa. Jos kauppahinta, muu vastike tai suoritusaika on kauppa- tai muussa sopimuksessa määrätty taikka muuhun toimenpiteeseen on ryhdytty ilmeisesti siinä tarkoituksessa, että suoritettavasta verosta vapauduttaisiin, voidaan verotettava tulo ja omaisuus arvioida.”
Veropykälä saattaa poiketa eurooppalaisesta mediaanista, mutta se on lähempänä yleistä oikeustajua. Sen sijaan, että pykälää aletaan soveltamaan vastoin yleisen oikeustajun henkeä, tulisi sen pohjalta rakentaa maakohtaista ilmoitusvelvollisuutta ja automaattista verotietojen vaihtoa. Nyt kehitys matkaa menneisyyteen.
Kyse on siis viimekädessä poliittisesta tahdosta. Osinkoverotuksen uudistamista vastusti joukko kansanedustajia, joilla on omakohtaista kokemusta keskieurooppalaisesta holding-kulttuurista. Samaan aikaan valtiovarainministeri Antti Rinne söi sanansa hallintorekisteristä, joka mahdollistaa omistusten piilottamisen. Jos Suomen valtti on rehellisyys, synti on sinisilmäisyys. Koetamme kilpailla rehellisesti markkinoilla, jotka eivät rehellistä ole nähneetkään.
Voimme toki lähteä kilpailemaan Viron kanssa, mutta jokainen varmasti ymmärtää, että Virossa baabuskat jäätyvät pakkaseen ja valtaosan tuloverotus nousisi yritysten hyötyessä. Suomi on edelleen hyvä maa yrittää ja se olisi vielä parempi, jos pk-yrityksillä olisi rehelliset mahdollisuudet kilpailla kansainvälisten jättiläisten kanssa, jotka laillisin yritysjärjestelyin minimoivat veronsa siirtämällä menojaan korkeammin ja tulojaan kevyemmin verotettuihin maihin sekä edullisten verosopimusten piiriin.
Sen sijaan, että keskustelisimme veronkierrosta ongelmana, valtamedia julkaisee etujärjestön näkemyksiä, jotka kannustavat veronkiertoon ja agressiiviseen verosuunnitteluun. Kenties pitäisi kysyä, onko kyse rikokseen yllyttämisestä?
Jos apulaisoikeusmiehen tulkintaa on uskominen - ja miksikäs ei olisi - Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus soveltaa veronkiertopykälää verovuodon tilkitsemiseksi. Kyse ei ole siitä, onko verosuunnittelu laillista vai ei vaan siitä, tulisiko sen olla laillista vai ei?
Verotuksessa on ongelma, mutta valitettavasti se ei ole perintövero vaan verovuoto. Suomi menettää vuosittain 7-9 miljardia euroa pelkästään laittoman veronkierron takia. Sen sijaan leikkaamme koulutusta ja lapsilisiä. Mutta hei, rapatessa roiskuu.