Eduskunnassa nähtiin perjantaina 13. päivä varsin eriskummallinen spektaakkeli nimeltä eduskunnan toiseksi viimeinen täysistunto. Päivä lähti liikkeelle opiskelijoiden tuhatpäisellä mielenosoituksella kansalaistorilla toisen tutkinnon opintotuen puolesta. Ennen kuin kansanedustajaehdokkaat, persupopulistit ja lain kannattajat olivat ehtineet opiskelijaliikkeen persettä edes nuolemaan, kokoomuksen Sanna Lauslahti ja Pertti Salolainen twiittaasivat, ettei kokoomus aja lakia eteenpäin, sillä rkp lupasi äänestää hallituksen esitystä vastaan.
Kansalaistori hurrasi kokoomukselle ja rkp:lle suoraselkäisestä opiskelijoiden tukemisesta, vaikka pääministeri Alexander Stubb oli vielä edellisenä iltana luvannut suoraselkäisesti tuoda lain käsittelyyn. Eduskunta otti torjuntavoiton eduskunnasta. Hetken näytti siltä, että järki voitti, mutta vain hetken. Tuskin olin skumppalasin käteeni saanut, kun kollegani huomautti: “Mitä helvettiä, siellähän keskustellaan toisen tutkinnon rajaamisesta”, viitaten täysistuntoon.
Todellakin, hylkäyksen lisäksi pöydällä oli kolmas esitys, joka ei pidä sisällään toisen tutkinnon rajaamista. Laki eteni äänestykseen ja kaatui äänin 1-185. Edes lain esittelijät eivät sitä kannattaneet. Ainoastaan Kimmo Sasi äänesti lain puolesta. #kimmosasilol
Jos ei päivä mennyt aivan putken, ei mennyt ihan viikkokaan. Sosiaalidemokraattien Kari Rajamäki teki tiistaina jotain aivan eeppisen kusipäistä ja lain ”ala-arvoiseen valmisteluun” vedoten jätti esityksen, jonka seurauksena laki paperittomien terveydenhuollosta raukeaa. Rajamäen mukaan laki olisi johtanut ihmisten syöpien hoitamiseen. Koska kaikki demarit eivät ole yhtä kylmiä kuin Kari, jonka mielestä paperittomat eivät tarvitse syöpähoitoja, sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin kiirehti kertomaan, että kyse oli "työtapaturmasta". “Vartiointi petti”.
Olisihan se ollut melkoinen työtapaturma, jos laki olisi taannut Suomessa oleskeleville lapsille kaikki tarvittavat terveyspalvelut ja täysi-ikäisille paperittomille välttämättömät lyhytaikaiset terveyspalvelut. Käytännössä demarit perseilivät nurin lain, joka olisi taannut paperittomille oikeudet, joiden puolesta työväenluokka on historiallisesti taistellut. Job well done.
Vasemmistoliitto ja vihreät sekä lukuisat kansalaisjärjestöt, jotka työskentelevät paperittomien parissa, tehy, väestöliitto ja lääkäriliitto vetosivat puhemiesneuvostoon istuntokauden jatkamiseksi ja lain käsittelemiseksi. Demareiden äijäkööri kuitenkin piti persupeloissaan yhtä ja työtapaturmaa ja vartiointia seurasi remontti-argumentti - aivan kuin Helsingissä ei olisi tilaa, johon kaksisataa kansanedustajaa saataisiin kokoustamaan.
Perustuslakiblogi kuvaili tilannetta osuvasti:
"Tällaista voi sattua vain Suomessa: ensin yksi kansanedustaja viimeisenä valtiopäivätekonaan sen paremmin perustuslaista kuin eduskunnan pelisäännöistä piittaamatta ottaa lakiehdotuksen pöydälle saadakseen tällä tavoin yli puoluerajojen kannatetun lakiesityksen hyväksymisen estettyä. Sitten toinen kohta puolin eduskuntatalon jättävä valtiopäivätoimija torjuu kaikki yritykset saada lakiesitys kuitenkin asianmukaisesti käsiteltyä pidentämällä hiukan eduskunnan istuntokautta vetoamalla eduskuntatalon remonttiin."
Kari Rajamäki itse on ehtinyt vetoamaan teennäisyyttään valmisteluun, virheellisesti asiantuntijalausuntoihin ja lopulta faktoihin, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa ja perustuvat rasistiseen mutuun.
Ei kukaan lähde kehitysmaasta Suomeen välttämättömän lyhytaikaisen terveydenhuollon takia. Tänne tullaan epätoivon, rahan ja toimeentulon ajamina. Ja vaikka joku “terveysshoppailemaan” lähtisi, ei hän selviäisi hengissä tänne asti. Jos jenkit tarjoavat yli 10 miljoonalle paperittomalle terveydenhuollon, se on varmaan silkkaa hyväntekeväisyyttä ja kommunismia?
Argumentit lakia vastaan ovat silkkaa hommafoorumia. Kaasuputki-blogi toteaa osuvasti Rajamäen maahanmuuttopoliittisesta linjasta:
“Kaikista maailman ihmisistä oululaisrasisti Olli Immonen sivalsi takaisin täydellisellä totuudella:
Arvoisa puhemies! Luulenkin, että edustaja Rajamäki taitaa olla vain kateellinen siitä, että tämä kyseinen lakialoite tuli edustaja Halla-ahon kynästä eikä hänen omasta kynästään.”
Kari Rajamäki kertoi saaneensa ryhmältään vakavan varoituksen ja totesi, että: “asia on kunnossa”. Ei ole. Kunnossa ovat vain ne, joilla terveydenhoito. Nykyään Suomessa tarjoillaan kuitenkin diabeetikko-lapselle ensihoitona amputaatiota ja raiskattu nainen luultavasti hankkii aborttirahansa prostituutiolla. Nykyään Suomessa saa vain kiireellistä terveydenhoito, koska ihmisiä ei voi vielä jättää kuolemaan kaduille. Se näyttäisi varmaan jo Kari Rajamäestäkin pahalta.
-------------
On aika summata istuntokauden antikliimaksi. Opiskelijoille valehdeltiin päin kasvoja, paperittomien lasten ja raskaana olevien naisten oikeudet kustiin kokousteknisellä kikkailulla ja perusoikeudet takaava ILO 169 jäi käsittelemättä. Onneksi saamme seuraavaksi pääministeripuolueeksi keskustan, joka jo lupaili leikata sosiaaliturvaa. Naurattais, jos ei itkettäis. Kiitos eduskuntakaudesta.