”Ensin toimitaan moralistisesti ja sitten, kun tulee se tietty raja vastaan ymmärretään, että on pakko toimia," – ulkoministeri Timo Soini
Lahden Hennalan vastaanottokeskukseen tuotiin perjantain vastaisena yönä ensimmäiset turvapaikanhakijat. Joukossa oli sylilapsia, naisia ja vanhuksia. Vastassa oli juntteja, ilotulitteita ja Ku-Klux-Klan -cosplay. Tervetuloa lama-Suomeen.
Aikaisemmin viikolla pääesikunta tiedotti, että puolustusvoimat lähettää joukkoja Tornioon. Poliisihallitus pyysi puolustusvoimilta virka-apua Tornion järjestelykeskuksen sisäänottotarkastuksiin, alueen suojaamiseen sekä turvapaikanhakijoiden ohjaustehtäviin.
Samaan aikaan EU-maiden sisäministerit päättivät, miten 120 000 turvapaikanhakijaa sijoitetaan jäsenmaihin tulevien kahden vuoden aikana. 20 maata äänesti puolesta ja neljä vastaan. Sisäministeri Petteri Orpo äänesti tyhjää.
Myöhemmin Helsingin Sanomien haastattelussa ministeri sijoitti Suomen niiden maiden joukkoon, jotka äänestivät jaon puolesta. Todellisuudessa Suomi äänesti vastaan, sillä Euroopan unionin neuvoston sääntöjen mukaan äänestämättä jättäneen maan äänet lasketaan ei-ääniksi.
HS:n haastattelussa Orpo hehkutti, että olemme ”hyvässä joukossa”, vaikka äänestimme Tšekin tasavallan, Slovakian, Romanian ja Unkarin mukana. Ministerin avaukset myös muistuttavat verrokkiryhmää, sillä toisaalla Orpo ehti jo väläyttelemään rajojen sulkemista.
Poliisi ja Rajavartiolaitos tehostavatkin ulkomaalaisvalvontaa tiistaista alkaen koko maassa. Tarkastuksia tehdään raja-alueiden lisäksi myös sisämaassa. Poliisissa tehostetusta valvonnasta vastaavat normaalit kenttäpartiot.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tiistaista eteenpäin turvapaikanhakijat ohjataan rajalta järjestelykeskukseen, eivätkä he voi jatkaa Torniosta muualle Suomeen ennen rekisteröitymistä turvapaikanhakijoiksi.
Kyse ei ole sisärajojen tarkastuksista vaan ulkomaalaisvalvontaan liittyvistä tarkastuksista. Kyse ei ole Schengenin kieltämisestä tai rajatarkastuksista vaan pistoluonteisesta rajavalvonnasta.
Sisäministeriö siis väittää sinisin silmin, että kaikki Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat pysäytetään. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten tällä tavalla tavoitetaan kaikki turvapaikanhakijat syyllistymättä laittomaan syrjivään etniseen profilointiin, on edelleen epäselvää.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan: "Poliisi syyllistyisi syrjivään etniseen profilointiin, jos se esimerkiksi tekisi ratsian helsinkiläiseen nuorisotaloon ja pyytäisi henkilöllisyyspaperit ainoastaan vaikkapa syyrialaisilta näyttäviltä ihmisiltä."
Kohti tehokkaampaa poliisitoimintaa - Opas syrjivään etniseen profilointiin, sen taustaan ja ehkäisemiseen kertoo profiloinnista poliisityössä seuraavaa:
”Profilointi voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun poliisiviranomainen valtuuksia käyttäessään päättää näiden valtuuksien kohdistamisesta tiettyihin henkilöihin, ja kun tähän päätökseen ovat vaikuttaneet rotua, etnistä alkuperää tai uskontoa koskevat seikat. Nämä valtuudet voivat liittyä esimerkiksi henkilötarkastuksiin.”
Opas määrittelee syrjivän etnisen profiloinnin puolestaan seuraavasti:
"Yksilön kohteleminen muita samanlaisessa tilanteessa olevia henkilöitä epäedullisemmin (toisin sanoen syrjiminen), esimerkiksi käyttämällä sellaisia poliisivaltuuksia kuin pysäytyksiä ja etsintöjä
päätös poliisivaltuuksien käyttämisestä perustuu yksinomaan tai pääasiallisesti kyseisen henkilön rotuun, etniseen alkuperään tai uskontoon.”
Tarkoitus on siis pysäyttää turvapaikanhakijat profiloimalla, mutta syyllistymättä etniseen profilointiin. Käytännössä rajavartiolaitos kuitenkin pysäyttää kaikki ihmiset, jotka ovat arabeja tai näyttävät arabeilta. Kyse on Ruotsin ja Suomen pohjoisesta rajasta, joten arabeja ei ole ihan kauheasti liikenteessä.
Tämä on melkoinen ongelma, sillä vaikka viranomainen tekisi kaikkensa välttääkseen etnisen profiloinnin, syyllistyy se jo olosuhteiden pakosta siihen. Lähi-idästä ja Somaliasta tulevia ihmisiä kun on mahdotonta profiloida muuten kuin ulkonäön perusteella.
Ulkoministeri Timo Soini vetoaa tilanteessa Dublin sopimukseen selvästikään ymmärtämättä, että kyse ei ole mistään pakkolaista, jonka turvin ihmisiä voidaan olettamuksen ja tulkinnan varassa käännyttää rajalta.
Vaikka ulkoministeriön matkustustiedotteet kieltävät matkustamasta Irakiin, Syyriaan ja Somaliaan, maahanmuuttovirasto tutkii mahdollisuuksia palauttaa ihmisiä käytännössä sotatila-alueelle. Jos palauttaminen vaaralliselle alueelle ei rikkoisi riittävän montaa lakia, ulkoministeri lupaa lisäksi tiukennuksia turvapaikanhakijoiden perustuslaillisiin oikeuksiin.
On helppo unohtaa kaikki ne positiiviset uutiset kuten pelastuneet kyläkoulut ja kansantalouden pitkän aikavälin vaikutukset, kun jopa hallitus suhtautuu turvapaikanhakijjoihin vihamielisesti. Kun maahan saapuu köyhiä turvapaikanhakijoita, he eivät kelpaa, kun tänne saapuu rikkaita, eivät hekään kelpaa. Ei siis ole sellaista turvapaikanhakijaa, joka Lahteen mahtuisi.
Suomalaiset, jotka vastustavat maahanmuuttoa pelkäävät. He pelkäävät identiteettinsä, turvallisuutensa ja toimeentulonsa puolesta. Ei ihmekään. Moni ei ole koskaan tavannut ihmistä, joka tulee Irakista tai Somaliasta ja moni uskoo valheellisia mielikuvia ja pelkoja, joita natsisivustot, kuten MV-lehti ja jopa jotkut eduskuntapuolueet uudentavat.
He pelkäävät niin paljon, että uskaltautuvat kossupullon juotuaan meuhkaamaan vastaanottokeskuksen pihaan. Se on ihan oikeasti iso askel suurimmalle osalle suomalaisista ja se pitäisi ottaa vakavissaan, vaikka mielenosoituksille onkin vaikea olla nauramatta. Huoli on aito, vaikka uhkakuvat eivät olekaan realistisia.
Suomen asenneilmapiiri kovenee. Uhka on, että hallituspuolueet eivät ota selvää pesäeroa rasismiin vaan käyttävät sitä keppihevosena oman politiikkansa ajamiseen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb totesi vastikään, että "ei mielestäni näitä mielenilmauksiakaan pidä tuomita".
Kyllä pitää. Jos eivät hallituspuolueet eivät tuomitse rasistisia mielenilmauksia, kuka sitten tuomitsee? Jos armeija joutuu suojaamaan turvapaikanhakijoita, sopinee kysyä, mikä on hallituksen vastuu vallitsevasta asenneilmapiiristä?
-------------
Lopulta ainoa tapa vaikuttaa turvapaikanhakijoiden määrään ei ole rajojen sulkeminen, aitojen rakentaminen tai etuuksien leikkaaminen vaan turvapaikan tarjoaminen ja alkuperäisten konfliktien ratkaiseminen. Ulkoministeri on kyllä tehnyt lukuisia ulostuloja turvapaikanhakijoiden elämän hankaloittamiseksi ja kehitysavun leikkaamiseksi, muttei ainuttakaan Syyrian konfliktin ratkaisemiseksi.
Se, että Suomi ei ole sisäministerin ja ulkoministerin johdolla ole saanut tilannetta hallintaan, ei ole turvapaikanhakijan vika. Jokaisella kun on edelleen oikeus hakea turvapaikkaa ja siitä tuskin kukaan on eri mieltä. Nyt Suomi ei itse toteuta lainmukaisia velvoitteitaan, mistä turvapaikanhakijat maksavat laskun.
Sanovat, että Suomeen syntyminen on lottovoitto. Jos hallituksen kaavailemat esitykset toteutuvat, turvapaikan Suomesta saaminen on pian sivuosuma ilman voittoa. Suomalaisille ei sellainen arpa kelpaisi, mutta muille olemme sen valmiit myymään. Rasismia? Päättäkää itse.