Seuraan katkeilevaa striimiä Kultarannassa. Kuulen sanat ”sääntelyhelvetti”, ”ratkaisulupaus” ja ”yrittäjähenkisyys”. Meidän kaikkien pitäisi olla nähkääs yrittäjiä. Lähetys palailee ex-pääministeri Esko Ahoon. Matti Apunen EVAsta kertoo tämän esittävän konstruktiivisen kysymyksen. Yleisö nauraa, minkä jälkeen tuleva ex-pääministeri Jyrki Katainen jakaa perintöään kertomalla, että pitää uskaltaa tehdä epätäydellisiä päätöksiä.
Presidentin jokavuotinen keskustelutilaisuus Kultarannassa kertoo enemmän suomalaisesta eliitistä kuin kansasta itsestään. Keskustelutilaisuus kertoo erityisen paljon presidentistä sekä Suomessa vallalla olevista arvoista. Tänä vuonna presidentti Sauli Niinistö on kutsunut talon täyteen oikeistojohtoa, talousliberaaleja keloja ja haudasta nousseita eläviä kuolleita ideoita. Saan ystävältäni viestin: ”Seuraatko liskodiskoa?” Seuraanhan minä.
Kultarannassa kyllä puhuttiin kriisitietoisuudesta, mutta käytännön ratkaisuista jäätiin kauas ja uusia ideoita ei esitetty lainkaan. Jos Suomen sitko -keskustelu tarjoili ajatuszombeja, päivän Hesari olikin sitten silkkaa splätteriä. HS:n pääkirjoitus toistaa Elinkeinoelämän keskusliiton kehysriihestä asti toistelemaa mantraa.
”Suomen talouden suurimmat ongelmat ovat olematon taloudellinen kasvu ja heikko kilpailukyky. Jos tilanne ei kohene nopeasti, menot pitää mitoittaa tulojen mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kipeiden leikkausten aika on vasta edessä.”
Suomi on lamassa. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju lipsautti pelätyn l-sanan ensimmäisenä, mutta Suomen synkkä taloustilanne ei ole salaisuus. Suomen talous on käytännössä pysähtynyt ja hallitus on peräänkuuluttamansa kasvun ja kilpailukyvyn turvaamisen sijaan leikkannut. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan Suomen talousnäkymät ovat samaa sarjaa Libyan, Venezuelan, Päiväntasajan Guinean ja Kroatian kanssa.
Kun hätä on suurin, apuun rientää Alexander Stubb. Tuleva meppi testamenttasi kokoomuksen puheenjohtajakisan Paula Risikolle ja Jan Vapaavuorelle esittelemällä kaikkea muuta kuin kompromissiratkaisua. Stubbin mukaan Suomen veroaste pitäisi laskea 39 prosenttiin ja julkisen sektorin osuus 50 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ministerin mukaan idea: ”…olisi miljardiluokkaa oleva talousohjelma. Miljardiluokkaa niin suomalaisten ihmisten ja yritysten käyttöön jäävien tulojen lisäyksessä kuin julkisten menojen säästötarpeissa.” Tämä pitää paikkaansa. Kokonaisveroasteen alentaminen alle 40 prosentin tarkoittaisi noin 12 miljardin euron veromenetyksiä.
Stubbin ajatus alhaisesta veroasteesta perustuu myytille, jonka mukaan kasvu syntyy ainoastaan yrittämällä. Ajatus, että tarjonta luo kysyntää keskellä kysyntälamaa on toki söpö, mutta ei kovinkaan todenperäinen. Suomen julkisen sektorin osuus bkt:sta on puolestaan poikkeuksellisen suuri kiitos hyvinvointi- ja eläkejärjestelmän. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri varmastikin tietää, että mikäli kasvua ei synny, julkisen sektorin osuus bkt:sta kuten myös leikkaustarve 50 prosentin suhdeluvun saavuttamiseksi kasvaa. Stubb ei edes vaivaudu etsimään vaihtoehtoja vaan näkee kurjistavan leikkauspolitiikan eli ”säästötarpeen” ainoana vaihtoehtona ja kampeaa päivän poliittista agendaa piirun oikealle.
Suomen ongelma ei ole liian suuri julkinen sektori, asenneongelmat yrittäjyydessä tai liian korkea veroaste, jotka Kultarannassa listattiin. Suomen ongelma on täysin kuollut kasvu, kasvava työttömyys ja laskeva ostovoima. Kasvua ei synny, veroastetta laskemalla tai suhdelukuja muuttamalla eikä todellakaan leikkaamalla keskellä lamaa vaan luomalla kasvua työn kautta. Suomi kun ei ole rikastunut yrittämallä vaan töitä tekemällä.
-------------
Kultarannan keskustelutilaisuus alkaa lähestyä loppuaan. Apunen listaa arvoja: tehokkuus, säätelyn poisto, vahva johtajuus, asiantuntijapohjainen päätöksenteko ja hyveellisyys, ymmärrettynä itsekseen pärjäämisenä. Eliitti nyökkäilee hyväksyvästi. Kultarannan keskustelu ei edes yritä olla kansalaisten keskustelu. Se kertoo häpeilemättä, kuka Suomessa on kukin. Kun aika alkaa loppua, päästetään soraäänet ja kohteliaisuudesta kutsutut kriittiset puheenvuorot ääneen.
Professori Martti Koskenniemi kritisoi Apusen arvoja ja koko keskustelua kovin sanoin ja toteaa niiden kuvastavan enemmän eliitin kuin tavallisten suomalaisten arvoja. Koskenniemeä seuraa Pekka Haavisto, joka moittii panelisteja ihmisoikeuskysymysten sivuttamisesta ja Haavistoa Susanna Kuparinen, joka tiivistää keskustelun: ”…tuntuu, että teille ongelma olemme me kansalaiset. Että meidät pitäisi vaihtaa, niin sitten homma lähtisi kulkemaan.”
Jos kaikki on kiinni asenteesta, sitten meillä suomalaisilla lienee asennevamma. Suomalaisen eliitin suurin ongelma ei taidakaan olla talouskasvu vaan me kansalaiset. Sopisikin kysyä, kuka on kansan suurin ongelma keskellä lama-Suomea?