Stailataan ruokaa!

Sara La Fountainin astiastossa ruoka koristeltiin kukin
Sara La Fountainin astiastossa ruoka koristeltiin kukin

Kun chicagolainen Charlie Trotter päätti vuonna 1998 kasata annoksensa torniksi, syötiin suomalaisen Hans Välimäen keittiömestaroimassa Soupissa filotaikinatorneja. Ne heiluivat ja horjuivat ja lopulta hajosivat. Syöminen oli hankalaa, mutta mitä siitä: annos oli komean näköinen!

Sittemmin ravintolan keittiöistä on kannettu pöytään jos jonkinlaisia asetelmia, muun muassa keittoa kupissa ja lautaselle räiskittyä kastiketta.

“Kun joku trendi tuli, kaikki helsinkiläiset ravintolat tekivät sitä. Annokset olivat joka paikassa ihan samanlaisia. Nyt ravintolat osaavat pidättyä enemmän omassa tyylissään”, toteaa ravintola Meccan keittiömestari Petteri Luoto. Esimerkiksi moni perinteinen Michelin-ravintola tarjoaa yhä annoksensa kuvun alla.

Uusia asetelmia kehittelevät maailmalla pääosin innovatiiviset Michelin-ravintolat. Nyt matkitaan espanjalaista El Bullia ja brittiläistä Fat Duckia. Ne ovat tarjonneet viime vuodet laboratorioruokaa: kemiallisesti kypsennettyä ruokaa (esimerkiksi sitruuna) ja ennakkoluulottomia yhdistelmiä (Fat Duckissa saa etanapuuroa), joita tarjotaan laboratoriovälineissä (esimerkiksi koeputkissa).

“Aiemmin Yhdysvalloissa puhuttiin koko ajan mitä Euroopassa tehdään. Sitä ennen kaikki kokit seurasivat mitä Thomas Keller teki Kaliforniassa French Laundryssa. Nyt Chicagossa on mielenkiintoisia ravintoloita, joten kaikki seuraavat taas, mitä Yhdysvalloissa tehdään”, kertaa La Cocinan Sami Rekola.

“Pohjoismainen tyyli on tulossa. Astiat ovat yksinkertaisia, lasit suuria, asettelu Michel Bras’n tyyliin kevyttä, ilmavaa ja värikästä”, toteavat keittiömestarit yhdestä suusta.

Ja Luoto lisää:

“Ruotsalaisesta Gourmet-lehdestä pystyy hyvin vakoilemaan, mitä on tulossa.”

Hittilista

  1. Cottonfield Suomessa Tanskalaisen Cottonfieldin talven katalogi kuvattiin Suomessa, Puumalan Sahanlahdessa. Katalogin teema on Lake Hockey ja Suomi-teema näkyy muun muassa kylteissä ja paidoissa.
  2. MNG:n limited edition MNG tuo Limited Edition –mallistonsa Suomeen. LE-vaatteet on valmistettu laadukkaista materiaaleista, ja niissä on paljon yksityiskohtia: leikkauksia ja kirjailuja. Koko mallisto on myynnissä Kampissa, muissa MNG:issa suppeammin.
  3. Saralla on astiaa “Missikokki” Sara La Fountain on suunnitellut Luhta Homelle astiastot. 16-osaisia astiastoja on kaksi, Barokki ja Lotus. Komeuteen kuuluvat myös lasit. Astiat à la Sara, Aleksi 13
  4. D&G The One D&G tekee harvoin tuoksuja. Kun se tekee, tulos on mainio. Uusin The One on itämaisen kukkainen, ja sen kasvo on Gisele Bündchen. Luvassa on mandariinia, luumua ja vaniljaa.
  5. Long Island iced tea ja talo Puutalopaketeistaan tutulla Kannustalolla on uusi Long Island -mallisto, amerikkalaistyylisiä asumuksia. Vaikka taloa ei rakentaisi, katalogista saa vinkkejä east coast -sisustukseen. Onko sinulla jo liuskekiviseinä?

Dekoraatio-aikakone

  • 1997 Pikkupurtavat peilillä
  • 1998 Tornit
  • 1999 Kastikkeen räiskintä
  • 2000 Pikkupalat lusikassa
  • 2001 Keitto kupissa
  • 2002 Jälkiruoka lasissa
  • 2003 Keitto kaadetaan kannusta
  • 2004 Vihannekset ristissä annoksen päällä
  • 2005 Munan- ja perunan puolikkaat, joilla sosetta, kukat
  • 2006 Makupalat koeputkessa

1 kommentti

Mr Dippi

10.11.2006 20:54

Isukin verkoilla nostama lohi se vasta kesällä maistui, dillipedillä, maustettuna ja uunissa käyneenä.Ja äiskän mustikkapiirakka ei kauas jäänyt.
Nälkä tuli verkkoja hakiessa, sehän sujui hyvin treeneistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi