Tänään Facebookissa on kiertänyt viesti, jonka postaajat yrittävät estää Facebookia käyttämästä omia sisältöjään kaupallisiin tai muihin tarkoituksiin. Viestin yhteydessä väitetään, että koska Facebook on tätä nykyä julkisesti omistettu pörssiyritys, sen on mahdollista käyttää kuvia tai muuta sisältöä esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin, jos käyttäjä ei itse vaadi oikeuksia nimiinsä. Niinpä monen feediin on ilmaantunut pitkä viesti, jossa joku frendeistä ilmaisee omistavansa kaikki oikeudet Facebookissa jakamaansa sisältöön.
Kunpa se olisikin noin helppoa. Valitettavasti kyseessä on jälleen uusi kiertokirje, jolla ei todellakaan pysty kiertämään Facebookin käyttöehtoja, jotka jokainen on hyväksynyt palveluun liittyessään.
"Nämä viestit ovat vain yksi uusi ketjukirje, joka hyödyntää ihmisten toiveikasta ajattelua", kirjoittaa Chester Wisniewski tietoturva-asioihin ja verkossa tapahtuviin huijauksiin erikoistuneessa Naked Security -blogissa.
Hän jatkaa, että jos sinua ei miellytä se, että Facebook rahastaa sisällöilläsi tai mahdollistaa USA:n hallitukselle pääsyn tietoihisi, sinun täytyy joko välttää sisällön jakamista palvelun kautta tai olla erityisen tarkkana palvelun yksityisyysasetusten kanssa.
Joten jos törmäät kyseiseen kiertokirjeeseen, älä jaa sitä eteenpäin. Voit toki huomauttaa, että viestin sisältö ei ole laillisesti pätevä.
Tämä kiertokirje ei ole kuitenkaan pahimmasta päästä. Se luo saamansa huomion avulla todellisuutta, jossa yksilöllä olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa tuottamiensa sisältöjen oikeuksiin. Se myös osoittaa tekijänoikeuskysymysten suhteen käynnissä olevan taistelun, joka ei ole osoittamassa laantumisen merkkejä, päinvastoin.
Tässä yksi versio kiertäneestä viestistä:
In response to the new Facebook guidelines I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, literary works, professional photos, videos, etc. (as a result of the Berner Convention.)
For commercial use of the above, my written consent is needed at all times!
By the present communiqué, I notify Facebook that it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, disseminate, or take any other action against me on the basis of this profile and/or its contents. The aforementioned prohibited actions also apply to employees, students, agents and/or ANY staff under Facebook's direction or control. The content of this profile is private and confidential information. The violation of my privacy is punished by law (UCC 1 1-308-308 1-103 and the Rome Statute.)
1 kommentti
jokuvaa4654
29.11.2012 08:41
En nyt ihan ymmärrä mistä tässä oikein on kyse. Sen perusteella, mitä olen itse lukenut tämänhetkisistä käyttöehdoista, niin tekijänoikeudet pysyvät melko tukevasti käyttäjillä (olettaen että heillä on oikeudet julkaisemaansa sisältöön). Se mitä Facebookin käyttöehdoissa sanotaan oikeuksien antamisesta Facebookille, kuulostaa ainakin minun korviini enemmänkin siltä, että kyseessä on lakitekninen litania jolla estetään kaikki mahdolliset rahalliset korvausvaateet jotka perustuisivat oikeastaan siihen että on itse julkaissut sisältöä ko. palvelussa.
Facebook, ei omien käyttöehtojensa perusteella näyttäisi käyttävän sinne ladattua sisältöä juuri muuten kuin käyttäjien itse määrittelemillä ehdoilla. Toki monesti jaksetaan muistuttaa, että käyttäjien tekemillä valinnoilla on oikeasti merkitystä, ja "julkinen" tasolla julkaistut sisällöt ovat todellakin ihan kaikkien nähtävillä.
Ja mikäli nyt käyttöehdot sallisivat jonkinlaisen muun käytön, niin kaikki oikeudet palautuvat alkuperäiselle omistajalleen heti kun julkaistu sisältö poistetaan palvelusta.
Oikeastaan olisi mielenkiintoista tietää miten ihmiset oikeastaan kuvittelevat että heidän 'sisältöjään' oikein käytettäisiin? Facebookin lukemattomien oma-, kaveri- ja lemmikkikuvien seasta olisi varmaan aika työlästä etsiä mitään sellaista mitä voisi kaupata vaikkapa mainostoimistojen tai lehtien käyttöön... Minkä lisäksi puhuttaisiin jo olemassa olevista ja toimivista markkinoista, joilta tuskin mitään päätähuimaavia katteita voi nyhtää.
Ihan aikuisten oikeasti Facebookin koneiston toiminta on hieman huomaamattomampaa. Tietoja kerätään kyllä, mutta sellaisilla keinoilla joita useammat eivät tule edes ajatelleeksi. Vai kuinka moni ajattelee sitä, että kaikesta mitä 'naamakirjassa' tekee tehdään jatkuvasti tilastoja ja tietokantoja? Tykkäykset, kommentoinnit, kaveriverkostot... onpa ollut puhetta jopa siitä, että kuvatiedostoihin kameroiden automaattisesti liittämiä liitetietoja luettaisiin ja näitä tietoja tallennettaisiin. Kamera tallentaa kuvatessaan mm. sellaisia tietoja kuten, kameran mallin, kuvausasetukset (jotka eivät välttämättä ole kovinkaan kiinnostavia tietoja), mutta myös sellaisia asioita, kuten päivämäärä ja esim. mahdollisen gps-yksikön tuottamat tiedot kuvauspaikasta. Näin Facebook tietää missä liikut, mistä tykkäät ja kenen kanssa.. Ja sitten käyttäjät merkitsevät kuviin kavereidensa nimiä, jolloin koneet pääsevät taas rakentelemaan lisää tietokantoja, tällä kertaa kasvontunnistusta varten. Eikä tätä edes mitenkään peitellä, vaan se sanotaan suoraan. Toki näille toiminnoille on omat selityksensä palvelun käytettävyyden kannalta, eivätkä ne ole pelkästään 'kulissi'. Mutta käyttäjien on kuitenkin ehkä syytä muistaa, että kukaan ei lupaa että kerättyä tietoa käytettäisiin vain ja ainoastaan käyttäjälle itselleen suunnattuja toimintoja varten. Kyllä näillä eväillä syntyy sellaisiakin tietopaketteja, joista markkinoijat ovat kiinnostuneita..
Toisaalta, mahtaako sittenkään olla kovin polttavaa tarvetta huolestua? Siinä vaiheessa kun tieto mainostajille päätyy, ei siinä enää ole hirveästi yksittäisiä ihmisiä koskevia tietoja, lukuunottamatta sitä että sinut on saatettu luokitella johonkin kategoriaan, tuhansien muiden jotkin tilastolliset kriteerit täyttävien kanssa. Eikä Facebook ole todellakaan ainoa joka sellaista tekee, sitä tekevät mm. meille suomalaisille tutut Kesko ja SOK.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin