Pitäisikö kaveria nyt uskoa. Paranormaaliin kriittisesti suhtautuvan Skepsiksen puheenjohtaja Jukka Häkkinen saa vastata.
Missä menee normaalin ja paranormaalin raja?
"Peukalosääntönä on se, että pseudotieteessä ei hyväksytä negatiivisia tuloksia. Jonkin verran rajanvetoon vaikuttaa myös aikakausi, sillä tiedehän kehittyy koko ajan ja tuskin koskaan saavuttaa absoluuttista kehityspistettään."
Mistä voi tietää, etteivät paranormaalit kokemukset ole totta?
"Mistä tiedät, että joulupukki ei ole olemassa? Ehkä se piilottelee siellä Korvatunturilla? Ilmiön olemattomaksi todistaminen on mahdotonta ja tieteellisesti aika turhaa."
Jos joku näkee kummituksen, keneen kannattaa ottaa yhteyttä? Psykiatriin, manaajaan vaiko teihin?
"Ehdottomasti meihin. Tällaiset kokemukset ovat aika yleisiä, mutta leimautumisen pelossa niistä ei puhuta. Mitä vaihtoehtoja meille on annettu? Jos näet kummituksen, olet joko sekoamassa tai sitten voit samaistua johonkin kauhuleffaan ja todeta, että ehkä todella näit kummituksen. Meillä on tarjota kolmas vaihtoehto. Aivotoiminta voi tuottaa erilaisia pelottaviakin kokemuksia. Se voi olla unihalvaus. Suhtautumisemme näihin asioihin on hyvin asiallista, ja loppujen lopuksi vain pieni prosentti väestöstä oikeasti ´tulee hulluksi´. Miten tuo hullu nyt sitten halutaankaan määritellä."
Onko humanoideja olemassa?
"Todennäköisesti tuolla maailmankaikkeudessa on ainakin jäkälää ja bakteereita. Kysymys ei niinkään ole siitä, onko muualla elämää taikka humanoideja, vaan siitä, ovatko ne käyneet täällä. Joskus ihmiset kokee sellaisia yöllisiä unisieppauksia, joissa he uskovat tulleensa ufojen kidnappaamiksi. Viittaan tässä unihalvaukseen. Skepsis tarjoaa 10 000 euron palkinnon sille joka dna- tai vastaavalla testillä todistaa meille olevansa humanoidi."
Aikaisemmin Huuhaa-palkintoa on jaettu mm. uskomuslääketieteen edustajille. Mikä erottaa uskomuslääketieteen ns. oikeasta lääketieteestä?
"Uskomuslääketiede pyrkii antamaan yksinkertaisia ohjeita siihen, miten elää hyvin ja pysyä terveenä. Viiden askeleen ohjelma terveyteen ja muuta sellaista. Uskomuslääketieteen vetovoima piilee yksinkertaisuudessa. Oikea lääkäri ei lupaa mitään varmaa pelastusta vaikka söisit kuinka paljon vihanneksia ja jumppaisit kolme kertaa päivässä."
Voisiko Jumalan olemassaolon todistaa tieteellisesti?
"Aika vaikeaa se olisi. En usko, että olisi mahdollista."
Onko Jeesus totta historiallisena henkilönä?
"Jeesus varmaan on tuollaisena henkilönä totta. Ja luulisin, että on profeetta Mohammedkin ja muut vastaavat karismaattiset liiderit."
Onko rakkaus totta?
"Ei sitä tarvitse tieteellisesti selittää! Pitää jättää tilaa romantiikalle ja uskollekin!"
Huuhaa- ja Sokrates-palkintojen jakotilaisuus 4.12. Tiedekeskus Heurekan auditoriossa klo 18-20.
Skeptikkojen klubi
Skepsis ry on toiminut vuodesta 1987. Skepsiksessä voi liittyä reilun tuhannen suomalaisen joukkoon, joka järjestelmällisesti kyseenalaistaa niin humanoidit kuin feng shuit.
Vuosittain Skepsis ry jakaa kunnianosoituksena Huuhaa-palkinnon sille taholle, joka kuluneen vuoden aikana parhaiten on vahvistanut pseudotieteiden asemaa Suomessa.
Aikaisempina vuosina Huuhaa-palkinnon ovat saaneet mm.
• Helsingin Dianetiikkakeskus ja muut Suomessa toimivat scientologijärjestöt
• Oulun tiedekeskuksen ufonäyttely
• Kirjayhtymä kirjasta Terapeuttinen kosketus
• Lääkärit, jotka käyttävät uskomuslääketieteen menetelmiä
32 kommenttia
Chilla
20.11.2003 22:28
Monet kumoavat esimerkiksi kristinuskon toteamalla että "Raamattu on totta vain koska Raamattu sanoo niin", mutta entäs tiede? Eihän sekään ole sen enempää totta kuin voidaan tieteellisesti todistaa..! Kaikki omasta olemassaolosta lähtien on loppujen lopuksi ns. "uskonasioita". Ehkäpä Skepsis onkin vain tieteenpalvonnan ja tiedeuskon yksi oire?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
elven
21.11.2003 07:45
>Eihän sekään ole sen enempää totta kuin voidaan tieteellisesti todistaa..! Kaikki omasta olemassaolosta lähtien on loppujen lopuksi ns. "uskonasioita".
Jaaha. Ovat tainneet jaada peruskoulun fysiikantunnit valiin?
Tieteellisesti todistaminen tarkoittaa sita, etta jokin asia voidaan varmentaa -kuten esimerkiksi etta Pii loytyy joka ympyrasta (viivoitin kateen, vain), tai etta painovoima aiheuttaa 9,8m/s^2:n kiihtyvyyden (Stadikan torni vasemmalla). Monimutkaisemmatkin kvanttifysiikan kaavat perustuvat ihan tavalliseen matematiikkaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
huomatus
21.11.2003 17:39
Ihan vain haluaisin huomauttaa, että tiedekin perustuu eräänlaisiin "uskomuksiin", nk. filosofisiin postulaatteihin, joiden luonteeseen kuuluu se, ettei niitä voi todistaa. Tällaisia ovat esim. usko induktioon, matematiikkaan, loogiseen ajatteluun jne.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ihmeidentekija
22.11.2003 02:39
Tieteellä on käytössä uskomusten tueksi kokeita ja dataa. Teorioiden toimivuutta voidaan testata käytännössä. Työn tuloksena saadaan paljon sellaista, mistä on konkreettista hyötyä. Tieteessä uskon harppaus on pikemminkin askel, ei teleporttaus seitsemänteen taivaaseen. Kun ihmeitä, jopa yksittäisen saman ihmeen, saa toistettua uudestaan ja uudestaan ja uudestaan hämmästelevien massojen silmien edessä... Eihän se tietenkään enää jonkin ajan kuluttua niin ihmeellistä ole mutta aina se pikkaisen hymyilyttää. Vai mitä? ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jondezy
22.11.2003 10:47
Jos tiede perustuisi uskomuksiin, jotka eivät pidä paikkaansa, miten olisi mahdollista, että me voimme rikkoa luonnon lakeja mm. autolla ja lentokoneella? Tiede perustuu havaintoihin, kuten siihen, että omena putoaa aina maahan. Näitä havaintoja ylöskirjaamalla olemme kehittäneet elämäämme merkittävällä tavalla. (On toinen asia teemmekö itsellemme ja maailmalle hyvää keksinnöillämme)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ACClarke
23.11.2003 01:46
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic"
Vastaa kommenttiin- Arthur C. Clarke
Vastaa kommenttiin
Pierre
23.11.2003 05:46
Tota onkohan toi aikaisemmassa kommentissa ollut toteamus ihan totta. Eli pystymmekö todella rikkomaan luonnon lakeja autolla tai lentokoneella? Uskon että autolla pystyy rikkomaan lähinnä Suomen tieliikennelakia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Takyoni
23.11.2003 20:47
Tottakai kaiken ajattelun taustalla on jokin uskomusjärjestelmä. Tiede ei kuitenkaan ole mikä tahansa ajattelutapa muiden joukossa - sen kohdalla johonkin asiaan uskominen ei perustu jonkun gurun tms. karismaan, vaan koetuloksiin, jotka (periaatteessa) kuka tahansa voi tarkistaa ja virheitä löytäessään falsifioida.
Kommentti luonnonlain rikkomisesta autolla vaikutti kummalta, siteerattu A.C.Clarken ajatus on mielestäni osuva.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sekavaako
24.11.2003 16:59
uskokaa tai älkää, uskomista sekin että ei usko..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sto
24.11.2003 20:19
On se nyt jumalauta kumma, että kun ihmiset yrittävät ihan oikeasti tehdä raakaa tieteellistä tutkimusta, niin aina tulee joku pseudohumanisti käsittämättömine argumentteineen ("ei tommosta voi tietää", "ei toi oo noin yksinkertaista", "ei toi oo oikeesti noin, te vaan uskotte silleen"). Nämä ovat niitä tyyppejä, joiden mielestä kilo kiviä painaa enemmän kuin kilo höyheniä. Vähän kunnioitusta tieteelle, hei!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
peikohko
25.11.2003 10:40
Mitä tämä tiede oikeastaan on? Kuka osaisi antaa minulle totuuden määritelmän (johon tiede ilmeisesti jollain tasolla pyrkii)? Vanhoilla tieteellisillä teorioilla on tapana tulla kumotuiksi aikansa myötä. Induktioon luottaminen _totuuden_ lähteenä on aika sokeaa. Yksittäisestä yleiseen jättää aina epävarmuuden.
Tieteen puolesta on kuitenkin sanottava, että kai sitä sitten tarvitaan. Mutta vaikka todistuksen taakka olisi paranormaaleihin uskovilla, ei nähdäkseni heidän käsityksiään tule hetimiten tuomita. En minä ainakaan tiedä, että onko Jumala olemassa. Eikä tuo varmaan olekaan tiedon asia...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
jf37
25.11.2003 12:18
sto kirjoittaa asiaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Skeptikko
25.11.2003 15:17
[LAINAUS]Jondezy kirjoitti 22.11.2003 klo 10:47:
Jos tiede perustuisi uskomuksiin, jotka eivät pidä paikkaansa, miten olisi mahdollista, että me voimme rikkoa luonnon lakeja mm. autolla ja lentokoneella?
Autojen ja lentokoneiden olemassaoloa ei ole todistettu.
Tiede perustuu havaintoihin, kuten siihen, että omena putoaa aina maahan.
Havaintojen olemassaoloa ei ole todistettu. Omenoiden olemassoloa ei ole todistettu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
matmat
25.11.2003 22:53
Kun tieteisiin uskomisesta tuli puhe niin matematiikka on kuitenkin ainoa täsin eksakti tiede. Se ei ole uskon asia vaan kaikki tulokset ennen teoriaan liittämistä on todistettava täydellisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Raduni
25.11.2003 23:10
[LAINAUS]Skeptikko kirjoitti 25.11.2003 klo 15:17:
Autojen ja lentokoneiden olemassaoloa ei ole todistettu.( ... ) Havaintojen olemassaoloa ei ole todistettu. [/LAINAUS]
Tarjoudun todistamaan nämä molemmat ajamalla autolla päällesi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
uskonasioita
26.11.2003 19:44
tätä keskustelua onkin ollut hauska seurata.
Vastaa kommenttiinoma mielipiteeni:
tiedeusko nojaa käsitykseen, että ainakin havaintomme ovat absoluuttisen totta. kuitenkin jo pienehkö aivokuoren kutittelu voi vääristää havaintoja. aivotutkimuksen mukaan havainto perustuu sähköiseen ärsytykseen aivoissa. erilaisia toimintahäiriöitä ja poikkeavuuksia on aina esiintynyt. mitä eksaktia sellaisessa tieteessä on, joka voi todistaa hypoteesinsa alle 100%:sesti? moderni tiede on pikemminkin uskomusjärjestelmä, joka toki helpottaa elämää mutta ei ole millään todistettavissa.
Vastaa kommenttiin
jf37
27.11.2003 10:52
[LAINAUS]uskonasioita kirjoitti 26.11.2003 klo 19:44:
tätä keskustelua onkin ollut hauska seurata.
Vastaa kommenttiinoma mielipiteeni:
tiedeusko nojaa käsitykseen, että ainakin havaintomme ovat absoluuttisen totta. kuitenkin jo pienehkö aivokuoren kutittelu voi vääristää havaintoja. aivotutkimuksen mukaan havainto perustuu sähköiseen ärsytykseen aivoissa. erilaisia toimintahäiriöitä ja poikkeavuuksia on aina esiintynyt. mitä eksaktia sellaisessa tieteessä on, joka voi todistaa hypoteesinsa alle 100%:sesti? moderni tiede on pikemminkin uskomusjärjestelmä, joka toki helpottaa elämää mutta ei ole millään todistettavissa.[/LAINAUS]
Vastaa kommenttiin
simpuratuula
27.11.2003 13:17
Älytöntä toimintaa..
Tiede muuttuu ja kehittyy kokoajan. Se mitä eilen tiede aukottomasti selitti, tänään se jo todistaa toista vaihtoehtoa tai kumoaa edellisen täysin.
Jos Jumalaa vaikka ei voida täysin todistaa olemassa olevaksi, ei sitä voida poiskaan todistaa..
Se että johonkin ei usko, ei tarkoita, että sitä ei ole.
Kylläpä pitää olla ankeaa ihmisten maailma, jos todella kaikki on tässä mikä näkyy.
Eihän sieluakaan ole siis, kun ei sitä näy. Eikä ajatuksia oikeasti kuulla? Vai?
Simpuratuula
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
aika_hihhuli
27.11.2003 20:28
sanoisin vaan että kun te noin kovasti olette epäileviä, niin ensi kerralla kun kuulette jonkun puhuvan uskosta tai Jumalasta, kuunnelkaa. älkää kuunnelko sellasella:joo joo.. asenteella vaan ihan oikeasti kuunnelkaa. mä toivon että jonain päivänä te ymmärrätte, että kaikkea ei tarvitse nähdä ja todistaa, sillä vastaus löytyy jo..teidän sydämmistänne. katsokaa sisimpäänne, siellä on tyhjä paikka, se on varattu Jumalalle!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
petshopboy
27.11.2003 23:41
ei tajuu *kävelee pois, eikä mieti enempiä asiasta*
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hihhuliheiiii
28.11.2003 03:07
Moikka!
Usko on sydämen asia ei älyn, muutenhan älykkäillä olis etua syntymälahjana saadustaan älystä. Uskonasioihin liittyen tulee aina olemaan 1000 ratkaisematonta kysymystä, siksi jo Raamattukin sanoo sitä uskoksi. Etsivä löytää. Uskovia on fiksuja ei ei niin fiksuja. Kenestä vaan voi tulla uskova, kunhan etsii. Lue Raamattua, rukoile ja kysele Jumalalta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kettusyarypale
28.11.2003 03:11
[LAINAUS]Skeptikko kirjoitti 25.11.2003 klo 15:17:
[LAINAUS]Jondezy kirjoitti 22.11.2003 klo 10:47:
Havaintojen olemassaoloa ei ole todistettu. Omenoiden olemassoloa ei ole todistettu.[/LAINAUS]
sit sitä voi jauhaa paskaa koko elämänsä miettimällä että olenko vai enkö....moni on päässyt niin elämässä pitkälle =F
Kannattaa vaan hyväksyä aistihavainnot ja tunteet, kun ne meille on annettu havaintotyökaluiksi tulkita tätä maailmaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
religious
28.11.2003 10:12
[LAINAUS]Hihhuliheiiii kirjoitti 28.11.2003 klo 03:07:
Moikka!
Usko on sydämen asia ei älyn, muutenhan älykkäillä olis etua syntymälahjana saadustaan älystä. Uskonasioihin liittyen tulee aina olemaan 1000 ratkaisematonta kysymystä, siksi jo Raamattukin sanoo sitä uskoksi. Etsivä löytää. Uskovia on fiksuja ei ei niin fiksuja. Kenestä vaan voi tulla uskova, kunhan etsii. Lue Raamattua, rukoile ja kysele Jumalalta.[/LAINAUS]
aika hyvin sanottu.mä sanoisin että kysy niin hän vastaa.koska sä tiiät että hän kuuntelee.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ylamakeen_vaan
28.11.2003 14:34
Minulle totta on se, minka omin silmin naen. Jos voin koskea jotain asiaa (vaikka omenaa), se on olemassa. Asioista, joita en nae tai voi koskea, minulla joko on tai ei ole mielipide siita, ovatko ne totta ja olemassa vai eivatko. Ja mielipiteeni ovat olemassa ja totta, minulle.
Jos elamani onkin vain jonkun toisen uni, olen silti olemassa siina unessa ja mita minulle siina unessa tapahtuu on totta, minulle.
Sen kummempia todisteluja keneltakaan pyytamatta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juntti
30.11.2003 16:51
Pässit
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mussu_n
30.11.2003 19:22
Mikä on pseudoHUMANISTI? Humanistit ovat yliopistokoulutuksen saaneita historioitsijoita, kielitieteilijöitä ym. Humanismi on toisaalta myös Italian renessanssin aikaan alkunsa saanut ajatussuunta.
Humanismilla ja epätieteellisellä maailmankatsomuksella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.
"On se nyt jumalauta kumma, että kun ihmiset yrittävät ihan oikeasti tehdä raakaa tieteellistä tutkimusta, niin aina tulee joku pseudohumanisti käsittämättömine argumentteineen ("ei tommosta voi tietää", "ei toi oo noin yksinkertaista", "ei toi oo oikeesti noin, te vaan uskotte silleen"). Nämä ovat niitä tyyppejä, joiden mielestä kilo kiviä painaa enemmän kuin kilo höyheniä. Vähän kunnioitusta tieteelle, hei![/LAINAUS]"
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Spellbound
1.12.2003 18:31
[LAINAUS]Hihhuliheiiii kirjoitti 28.11.2003 klo 03:07:
Moikka!
Usko on sydämen asia ei älyn......[/LAINAUS]
On todellakin totta, että usko ei ole älyn asia........
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
beleave
3.12.2003 20:16
mä ainakin uskon Jumalaan (vaikka se varmaan ei hirveen monia liikuta) mä kuiteskin tiiän et jokaisessa teissä asuu oma hihhuli joka odottaa ulospääsyä päästäkää se ulos ja antakaa sen puhua puolestanne ..............................
Vastaa kommenttiinUSKO ON SYDÄMEN ASIA!!jokainen ihminen uskoo sillä Hän, joka meidät on luonut on istuttanut meihin uskon siemenen.jotkut eivät sitä huomaa
Vastaa kommenttiin
huuhaata
11.7.2005 16:31
Kukahan näitä huuhaa skeptikkojakin uskoo?
Vastaa kommenttiinSäälittävää sössötystä.
Jospa vihdoinkin jakaisivat itselleen tuon huuhaa-pystin!
Vastaa kommenttiin
poor-einstein
15.7.2005 21:16
"Jos tiede perustuisi uskomuksiin, jotka eivät pidä paikkaansa, miten olisi mahdollista, että me voimme rikkoa luonnon lakeja mm. autolla ja lentokoneella?"
eli se joka kirjoitti tämän ei valitettavasti tiedä nykymaailmasta mitään!!! autot ja lentokoneet ovat kyllä ihan luonnonlain rajan sisällä. mehän tässä hyödynnetään luonnonlakia, koska saavuttaakseen tietyn potentiaalienergian ja liike-energian lentokoneelle, me syötämme siihen energia eli tehdään työtä. ja raakaöljy on meidän polttoaineemme josta saamme tätä energia. tästä johtuen me pystymme lentämään mm. newtonin ja bernoullin lain mukaisesti(luonnon mukaisesti nekin).
jotkut ihmiset(köyhän miehen sokrates) laittavat sellaisia kommentteja kuten onko tämä totta ja niin edes päin mukamatrixin ajattelua ja tämä on täyttä humpuukkia. ne ihmiset jotka ajattelevat maailmaa tälläi omivat erittäin köyhää elämää jos minkäälaista. koska nämä havainnot/mietintää perustuu erilaisiin biologisiin reaktioihin kuten sähkö impulssit aistielimistä aivoihin..siksi ns. totuuden etsiminen on täysin turhaa koska se tulee aina rajoittumaan meidän ihmisen käsityskyvyn rajan sisäpuolelle ja se ei tule koskaan riittämään. ihmiset jotka eivät pysty edes käsittämään ääretön olevaa käsitettä niin miten me voimme olettaa edes pääsevämme lähelläkään absoluuttista totuutta jos sellaista on edes ylipäätään olemamassa.
siksi tälläinen keskustelu on täysin turhapäiväistä ja tajusin juuri että tuhlasin elämästäni 15min tähän turhuuksi
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
juakkima
18.9.2006 06:38
ihminen kyseenalaistaa sen mitä ei ymmmärrä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ingmana
5.5.2012 07:16
Jo jag "tror"nog på att Jesus är den som beskrivs i Bibeln. Snopet om man får veta eller ser Jesus komma till baka. Ja dom som får uppleva detta. Mycket kan skrivas om Bibeln, men i många fall vet nog Gud vad som är bäst för oss. Tex våran partner skall vara. Själv har jag ej klutat ut vem min partner skulle vara. Vår värld är ju så komplex att jag inte helt av färdats Bibeln. Men skulle jag få frågan om jag är "troende" så skulle jag svara: "traditionellt troende"
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin