Jokapäiväinen kiitos
Mami: Paras ruoka
Turun parasta ruokaa saa Mamista. Vuonna 2012 paikka ylsi myös Suomen parhaiden ravintoloiden listan top 10:een, joka muuten on kovin pääkaupunkipainotteinen.
”Mami perustettiin vuonna 2007. Toimimme yhä saman liikeidean mukaan kuin alussa. Lista vaihtuu 4–6 viikon välein ja kauden raaka-aineet ovat aina voimakkaasti mukana”, linjaa Sari Espola, yksi kolmesta osakkaasta.
”Kiitosta puhtaista makukokonaisuuksista ja joskus yllättävistäkin yhdistelmistä tulee ihan päivittäin”, Espola paljastaa.
”Ruoka on asiakkaiden sanoin mehukasta, maukasta, taivaallista, parasta ikinä tai just niinku sen pitää olla.”
Top5: Ruoka
- Mami
- Sointu
- Tintå
- Pikku-Torre
- Maneerat
Ei mikään pop up -ravintola
Kaskis: Paras tulokas
”Me ollaan fressi tuulahdus Turun ravintolaelämässä; jotain, mitä täällä ei ole ennen koettu. Meillä on superhyvä ruoka mutta silti rento tunnelma”, pohtii Kaskiksen menestystä hovimestari Topi Pekkanen.
Kaskis on ollut auki vasta reilut kolme kuukautta. Asiakkaita on piisannut alusta asti. Osasyynä suosioon lienevät keittiössä häärivän Erik Mansikan tittelit: mies voitti viime vuonna ensin Vuoden Kokki -kilpailun ja sitten Hell’s Kitchen -realityn.
”Varmasti se on vaikuttanut, onhan siinä mediallakin ihan erilainen kiinnostut. Saimme niin sanotun lentävän lähdön.”
Pelkkä julkisuusarvo ei silti riitä siihen, mihin Kaskis pystyy. Erik Mansikan ja toisen kokin, Simo Raision, loihtimat herkut ovat tiettävästi saaneet asiakkaat liikuttumaan kyyneliin. Pekkanen, Mansikka ja Raisio omistavat paikan yhdessä ja tekevät hommaa tosissaan. Siitä kielii myös Mansikan ottama Kaskis-tatuointi. Kuva pysyy kädessä, ja myös Kaskiksen on määrä pysyä Turussa, vakuuttaa Pekkanen.
”Kaikille meille on selvää, että Kaskis on tullut jäädäkseen.”
Top5: Tulokas
- Kaskis
- Portti
- Gaggui
- Rokbar
- Fontti
Kystä kyllä
Blanko: Paras brunssi
Notkuvat pöydät. Sen seitsemää sorttia salaatteja. Leipiä, croissantteja ja karjalanpiirakoita. Savulohta, pasteijaa, piirakkaa, nakkeja ja makkaroita, lihapullia, uunijuureksia, munakokkelia, ribsejä ja kevätkääryleitä. Kahvia, teetä, mehua ja alkoholitonta boolia. Vaihtuva valikoima leivonnaisia, juustoja ja hedelmiä jälkiruokapöydässä. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa kaivaa Renniet esiin ja valmistautua vyörymään pallona kotiin. Megaähkyn arvoista? Taatusti. Herkullisen ruuan lisäksi jo kolmannen kerran kaupungin parhaaksi äänestettyyn Blankon brunssiin sisältyvät rento tunnelma ja ystävällinen palvelu.
Ai niin, ja se kaupungin legendaarisimpiin kuuluva DJ Ricardo, joka saattaa soittaa ihan mitä vaan ja osaa näyttää esimerkkiä mojiton juonnissa.
Top5: Brunssi
- Blanko
- Aula
- Fontana
- Sointu
- Kirjakahvila
Superbaristojen voimalla
CaféArt: Paras kahvila
CaféArtissa lauantai-iltapäivisin käynyt tietää, että siellä on silloin muutama muukin. Turkulaiset ymmärtävät hyvän kahvin päälle, jos tämän paikan jonoa on uskominen.
CaféArt on perheyritys, jossa kahvia tehdään intohimolla. Kahvipavut paahdetaan saman perheen omistamassa Turun Kahvipaahtimossa, jonka kuuluisa kahvi kelpaa myös monelle ulkopaikkakuntalaiselle kahvilalle.
Vastikään CaféArtin kahvi nousi vielä pykälän paremmaksi, kun kahvilaan saatiin uudet espressokoneet – eikä mitkä tahansa, vaan alan parhaina pidetyn La Marzoccon käsintehdyt masiinat.
Huhtikuussa CaféArtin barista Helka Ikonen voitti Suomen Vuoden barista -kisat. Voitto oli paikan kymmenvuotisen olemassaolon aikana jo seitsemäs.
Top5: Kahvila
- Cafe Art
- Gaggui
- Latte Cafe
- Fontana
- Roberts Coffee
Ääniharava
Whisky Bar: Paras baari & paras palvelu
Whisky Bar voitti parhaan baarin ja parhaan henkilökunnan tittelit myös viime vuonna.
Miten te teette sen, omistaja Pera Salonen?
”En mä osaa sen kummemmin vastata tohon. Pitäis kysyä niiltä ketkä meitä äänestää, eli asiakkailta. Me ollaan toimittu samalla tavalla kuin aiempinakin vuosina.”
Millaista on kaupungin paras palvelu?
”Vaikea kysymys. Jos asiakas saa hyvää palvelua, niin oisko tämä voitto sitten palaute siitä. Meidän asiakkailla oli varmaan isompi äänestysprosentti kuin EU-vaaleissa.”
Top5: Paras baari
- Whisky Bar
- Klubi
- Bar Kuka
- Bar4
- Sointu
Top5: Paras palvelu
- Whisky Bar
- Sointu
- Mami
- Bar4
- Maneerat
Irkkusuosikki sulki ovensa
The Castle: Paras lopettanut
Alkuvuodesta The Castle Irish Barin Facebook-seinä täyttyi suruviesteistä. Baari lopetti toimintansa 19. tammikuuta.
Irkkubaarin vakiotarjontaan kuului penkkiurheilua, kuten rugbya, St. Patrick’s dayn juhlintaa, live-keikkoja, laaja valikoima oluita ja siidereitä sekä asiakkaiden mukaan mukava ja kärsivällinen henkilökunta. Ihmekös tuo, että kaipaamaan jäädään?
Oma lukunsa oli Castlen ylistetty, stetsonpäinen ja leppoisa ovimies Kalle. Voittipa kaveri Cityn ravintolaäänestyksen parhaan portsarin tittelinkin vuonna 2012.
Top5: Lopettanut
- Castle
- Yoki
- Bryssel
- Rocca
- Vegemesta
Pala Intiaa Hämeenkadulla
Delhi Darbar: Paras etninen
Pikainen googlaus osoittaa, että Delhi Darbar -nimisiä ravintoloita löytyy esimerkiksi Delhistä, Shanghaista, Nizzasta ja Dublinista. Myös Suomen Turusta löytyy yksi, joka tuskin kalpenee kaimojensa rinnalla. Hämeenkadun Delhi Darbaria on kiitelty herkullisen ruuan lisäksi ystävällisestä palvelusta ja erinomaisesta hinta-laatusuhteesta. Positiiviseksi miinuspuoleksi voitaneen laskea se, että paikasta on käytännössä mahdotonta poistua ilman ähkyä.
Toimitusjohtaja Hamed Hassain kertoo, että Delhi Darbarin suosituimmat annokset ovat tikka masala -kana ja palak paneer – intialaisten ravintoloiden klassikoita molemmat. Vakioasiakkaita on paljon ja porukkaa käy laidasta laitaan. Opiskelijoita houkuttelee opiskelija-alennus. Paikka onkin usein täynnä.
Mikä sitten erottaa Delhi Darbarin kilpailijoista, joita Turussa riittää?
”Laaja kokemus alalta ja aidot intialaiset maut.”
Top5: Etninen
- Delhi Darbar
- Maneerat
- Kiinanmuuri
- Karu Izakaya
- Tamarin
Vaihtoehtodisko
Dynamo: Paras bailupaikka
Vuonna 1997 perustettu Dynamo on legenda, joka tunnetaan muuallakin Suomessa. Se on kurkotellut Cityn äänestyksen parhaan bailupaikan kärkisijoille useana vuonna. Nyt voitto meni vihdoin Linnankadulle.
”Minusta tämä on seurausta kaupungin klubiskenen viime vuosina tapahtuneesta murroksesta”, tuumii omistaja Jussi Lehtinen.
”Sen myötä Dynamo on saanut paljon uusia kävijöitä, jotka ovat huomanneet kuinka hyvä tunnelma Dynamossa on.”
Dynamo panostaa musiikkitarjontaan. Keikkoja on viikoittain ja dj:llä usein vuosien kokemus viihdyttämisestä. Dynamossa eivät valtavirtahitit soi, ja ehkä musiikkilinjauksensa ansiosta se onkin profiloitunut vaihtoehtoväen paikaksi. Kävijäkunta on Lehtisen mukaan kuitenkin hyvin heterogeenistä ja ikähaitarikin laaja. Dynamossa pääsee tanssimaan kahdella tanssilattialla, joista ainakin toinen on yleensä aivan täynnä. Rohkeasti sekaan vaan – kaupungin parhaisiin bileisiin mahtuu aina vielä yksi.
Top5: Bailupaikka
- Dynamo
- Forte
- Klubi
- Vegas
- Börs Night Club
Opiskelijoiden suosikki
Kasvisravintola Keidas: Paras kasvisruoka
Vanha rahtilaiva keinahtelee Aurajoen aalloissa. Keittiöstä kaikuu reggae, pöydät ovat täynnä lounastajia ja henkilökunta tekee työtään ystävällisen rennolla otteella.
Keitaan ruuat ovat vegaanisia ja mahdollisuuksien mukaan luomuraaka-aineista valmistettuja. Salaattikastikkeetkin tehdään itse. Ruuan päälle voi nauttia jälkiruokaa ja Reilun kaupan kahvia tai teetä.
Harvassa paikassa saa yhtä terveellisen ja ravitsevan lounaan alle kolmella eurolla. Keidas nimittäin tarjoaa opiskelijahintaisen ruuan asianmukaista korttia vilauttamalla. Förin vieressä sijaitseva ravintola houkutteleekin paljon porukkaa läheiseltä Taideakatemialta. Toinen Keidas-ravintola Uudenmaankadulla taas tarjoaa antimiaan yliopisto-opiskelijoille. Keidas tarjoaa myös pitopalvelua.
Top5: Kasvisruoka
- Kasviskeidas
- Kaskis
- Greenz
- Maneerat
- Turun kasvisravintola
Taattua laatua
Kerttu: Paras kortteliravintola
Tässä kategoriassa voittaja on sama kuin viime vuonna ja sijat 2-5 ovat vain vaihtaneet paikkoja keskenään. Parhaiden kortteliravintoloiden top 5:ssä on siis jo toista vuotta peräkkäin kolme saman omistajan ravintolaa; Kertun lisäksi Rantakerttu ja Hugo. Ravantit Oy:ssä tehdään ilmiselvästi jotain oikein.
Kertun ruokalista muuttuu melko harvoin. Tarjolla on hampurilaisia, salaatteja, opiskelijaystävällinen Opintotukea odotellessa -pasta ja legendaariset Jallupullat. Mitäpä sitä hyvää vaihtamaan? Muita valttikortteja lienevät jo aikoja sitten klassikoksi noussut hampurilaisbuffet, pyykinpesumahdollisuus ja lautapelit. Sekä tietenkin viihtyisä miljöö, mutkaton palvelu ja sijainti keskustan kupeessa.
Top5: Kortteliravintola
- Kerttu
- Sointu
- Hugo
- Whisky Bar
- Rantakerttu
Kolmikerroksinen runsaudensarvi
Klubi: Paras keikkapaikka
Turkulaisesta livemusiikkiskenestä on mahdotonta puhua mainitsematta Klubia. Yksitoista vuotta toiminut keikkamekka tarjoilee niin rock-klassikoita, muhkeaa hiphoppia, kuulaita laulajattaria kuin tiukkaa konerytmiäkin.
Klubin kolmessa kerroksessa on tänäkin keväänä koettu monenlaista.
”Eläimellistä mosh pittiä ja kuolemaa halveksuvia wall of deathejä, mutta myös rauhallista tunnelmointia”, luettelee ohjelma- ja markkinointipäällikkö Kimmo Nurminen.
”Klubin vahvuus ovat aina olleet asiansa osaavat ammattilaiset niin tekniikan, tuotannon kuin ravintolahenkilökunnankin puolella.”
Aiempina vuosina Klubi onkin voittanut Cityn ravintolaäänestyksessä parhaan henkilökunnan kategorian.
Top5: Keikkapaikka
- Klubi
- Sointu
- Logomo
- Apollo
- Venus
Kumarrus vanhalle
Ludu: Paras sisustus
Ludussa sisustus tekee kunniaa talovanhukselle, jossa ravintola sijaitsee.
Yhtä seinää peittää jättimäinen juliste, joka esittää vuonna 1917 valmistunutta taloa. Kuva saatiin museolta ja suurennettiin seinän kokoiseksi.
”Kaikki lähti oikeastaan ruutulattiasta, joka sekin on lähes satavuotias”, kertoo omistaja Joonas Sippo.
Ravintolan valaisimet ovat löytäneet tiensä paikalle monesta suunnasta; esimerkiksi Porin teatterista ja vanhalta itäeurooppalaiselta tehtaalta.
”Ludun tiloissa on aiemmin ollut muun muassa maalikauppa ja leikkelepuoti. Yläkerrassa oli joskus hotelli. Henkilökunta tuntee talon historian ja haluamme pitää tarinaa yllä.”
Mainitsemisen arvoinen on myös 120-vuotias flyygeli, joka toimii paitsi sisustuselementtinä, myös baaritiskinä. Soitinvanhus ei itse enää soi, joten sen sisään upotettiin sähköpiano, jota voi soittaa.
Voitokas sisustus saa jatkuvasti kommentteja asiakkailta.
”Olemme iloisia, kun ihmiset huomaavat, ettei olla menty katalogin kanssa kauppaan, vaan ollaan etsitty ja mietitty.”
Top5: Sisustus
- Ludu
- Sointu
- Whisky Bar
- Vegas
- Bar Kuka
Kaikkien nakkikioskien äiti
Mantun grilli: Paras yöruoka
Mantu ei ole pelkkä nakkikioski. Se on snägärien legenda ja turkulaisen yöelämän varjeltu aarre. Piskuinen rakennus on seissyt samalla paikalla vuodesta 1955. Mantu eli Marja-Leena Viljanen on pyörittänyt grilliään yli 25 vuotta, yössä vaeltavia asiakkaita kärsivällisesti palvellen, levottomimpia lempeästi komentaen.
Mantulle kipaistaan monesti baari-illan päätteeksi, vaikka se ei olisi edes kotimatkan varrella. Syitä riittää. Makkaraperunoita kehutaan Suomen parhaiksi. Kokolihahampurilaisen porsaanliha tulee lähiseudulta – kuinkahan moni grilli voi sanoa samaa? Annos kannattaa höystää paikan kuuluisalla, omatekoisella valkosipulimajoneesilla. Kyseisessä soosissa kun makua riittää siinä määrin että se kuuleman mukaan ”irrottaa tapetit”.
Top5: Yöruoka
- Mantun Grilli
- Martinsillan Grilli
- Hesburger
- Humaliston Kebab
- Torin kiinalainen
Tilaa löytyy lähes sadalle
Rento: Paras terassi
Rennon terassi voitti äänestyksen myös viime vuonna. Nyt Turun paras terassi on myös entistä laajempi: paikka löytyy 96 asiakkaalle.
Rennon terassilla asiakkaiden viihtyvyydestä pidetään huolta myös lämpölampuin, viltein ja viherkasvein. Terassikalusteetkin uusittiin juuri.
Rennon kiistattomiin valttikortteihin kuuluu keskeinen sijainti Turun kävelykadulla.
”Ei hyvä sijaintikaan silti auta, jos tärkeimmät eivät ole kohdallaan: hyvä palvelu ja kohtuuhinnat”, muistuttaa ravintolapäällikkö Marko Harju.
Top5: Terassi
- Rento
- Sointu
- Blanko
- Donna
- Koulu
Menivätkö voitot oikeisiin osoitteisiin? Kerro oma mielipiteesi kommenteissa.
12 kommenttia
Entinen turkulainen
9.6.2014 16:27
Jännä ettei Sointua sen enempää noteerattu vaikka oli äänestetty top 5:seen kahdeksassa kategoriassa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Turussa asuva
23.1.2015 09:45
Jännä että SOintu kilpaili myös ruokakategorioissa vaikka keittiö tarjoilu alkoi vasta kesän lopulla?
Joku ahkeroinut tämän osalta. Suurimmassa osassa paikka listalla lähinnä vitsi.
Annina Sundqvist
10.6.2014 08:50
RUOKA, RUOAN, RUOASTA, RUOAT. Toimittajana työskentelevän PITÄÄ osata kirjoittaa suomenkielen perussanasto oikein.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pilkkupoliisi
10.6.2014 11:37
Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että perussanasto pitää hallita, mutta ruokaa voi kyllä taivuttaa molemmilla tavoilla. ;)
http://www.kysy.fi/kysymys/ruuan-ruuassa-ruuissa-taivutus-hyvaksyttyna-rinnakkaismuotona-jo-suomen
ruokatoimittaja
10.6.2014 12:21
http://www.kielitohtori.fi/suomen-kielenhuollon-kysymys/pit%C3%A4isik%C3%B6-ruoka-taivuttaa-ruoan-ruoasta-vai-ruuan-ruuasta-jne
Kyllä, mutta...
10.6.2014 15:33
Nykyään on oikein kirjoittaa kummallakin tavalla. Itse suosin silti perinteistä kirjoitusasua.
electrica conejo
10.6.2014 17:28
hehe, paitsi että suomen kielitoimisto on päättänyt, että molemmat muodot, ruoan ja ruuan ym. ovat oikein ;) Päivitäppä tietos
Saruliini
10.6.2014 14:04
Yllätyin ettei Niska:a löytynyt sijoituksilta, tänne kun on vaikea päästä syömään ellei jonota. Hinnat ja miljöö kohdallaan :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
AP1
10.6.2014 14:07
Ruoan on yhtä oikein kuin ruuat.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Arttuy89
10.6.2014 19:03
Voi kirjoittaa muuten myös "ruuan"
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sointu2
23.1.2015 09:47
Sointu Soinnusta Sointuun.
Taisi olla äänestysprosentti alhaalla kun ravintola jonka keittiö valmistui vasta kesän lopulla sai ääniä myös ruokakategorioissa.
Sisustuksesta tulee mieleen entisajan lounasbaarit risteytettynä perusbistroon kaikkea oivaltavuutt välttävällä tavalla. Kuin söisi odotussalissa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sointurox
23.11.2015 18:20
Korjauksena edellisiin. Soinnusta on saanut ruokaa huhtikuusta 2013 lähtien. Laajennus isompiin tiloihin valmistui 2014 kesän lopulla hiukan jälkeen tämän jutun julkaisun. Ruokakategoriassa kilpailu oli siis ihan oikeutettua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin