Kuluvana vuonna ravintolakentällä puhuttivat niin pysyvät pop upit kuin hotellien ravintolat, ja lautasilla nähtiin niin lohturuokaa kuin astetta parempaa street foodia. Mutta koska vuosi on jo lopuillaan, on aika kääntää katseet tulevaan ja selvittää, millaisia herkkuja ravintoloiden lautasilla nähdään vuonna 2025.
Kespron Ravintolailmiöt 2025 -tutkimuksen sekä kansainvälisen Innova Market Insightin ravinolatrendikatsauksen mukaan ravintoloilta odotetaan tulevana vuonna ennen kaikkea aitoutta, yhteisöllisyyttä ja elämyksellisyyttä.
Tutustu ensi vuoden ravintolatrendeihin ja poimi ravintolasuositukset herkulliseen vuoteen 2025.
Aitous ja autenttisuus ruoassa
Tutkimusten mukaan vuonna 2025 autenttisuus, vastuullisuus ja aitojen raaka-aineiden käyttö ovat keskiössä. Eli toisin sanoen yksinkertaisuus viehättää. Myös raaka-aineiden alkuperä, sesonkiajattelu, paikallisuus ja vastuullisuus ovat kuluttajiin vetoavia tekijöitä.
Samalla kun yksinkertaisuus trendaa, yhä useammat kuluttajat haluavat kokeilla uusia makuja ja makuyhdistelmiä. Sosiaalinen media, erityisesti TikTok, on omiaan kiihdyttämään tätä trendiä.
EIkä unohdeta myöskään nostalgiaa! Jos viime vuosina muikut ja maksat ovat saaneet osakseen huomiota, nyt tämä annosnostalgia on saanut rinnalleen uuden suunnan; newstalgian. Tässä ilmiössä perinteiset annokset päivitetään modernilla twistillä vastaamaan nykypäivän makutottumuksia.
TESTAA NÄMÄ:
- Täysin kotimaisiin tuotteisiin nojaava Skörd
- Suomen ruokakulttuuria kunnioittava Adlerfelt.
- Puhtaisiin makuelämyksiin panostava PLATS.
- Lihamukin 2.0 keksijä Toppa.
Hyvinviontia ja kasvisruokaa lautasella
Terveystrendit muovaavat vahvasti sekä ravintoloiden tarjontaa että kuluttajien valintoja. Pandemia-vuosien jälkeen suoliston hyvinvointia tukevat ruoat ovat nousseet pinnalle samalla, kun kasvispainotteisten annosten sekä alkoholittomien juomien suosia jatkaa vahvaa kasvuaan.
Kansainväliset tutkimukset ovat sitä mieltä, että räätälöity terveys on seuraava vahvasti nouseva trendi. Omaa terveyttä tukevat, mutta samalla herkulliset vaihtoehdot saattavat kiinnostaa tulevaisuudessa yhä enemmän.
TESTAA NÄMÄ:
- Vegaaninen fine dining -ravintola Magu.
- Street Foodia vegaanisesti jokaiseen makuun tarjoava Junk y Vegan.
Elämyksiä ja arjen luksusta
Elämyksellisyyden etsintä jatkuu vahvana, ja myös ensi vuonna ravintolakokemuksilta odotetaan yhä enemmän – pelkkä hyvä ruoka ei enää riitä. Pienten yksityiskohtien, kuten valaistuksen ja annosten viimeistelyn, odotetaan olevan mietitty loppuun saakka.
Vaikka asiakkaiden odotukset ovat korkealla, samalla tutkimukset osoittavat, että kävijät arvostajavat ravintoloissa ennen kaikkea yhteisöllisyyttä ja mutkattomuutta. Hakusessa ovat paikat, joissa voi rentoutua ja viettää aikaa ilman turhaa jäykistelyä. Eli arjen luksusta parhaimmillaan.
Tutkimuksen mukaan myös pop-up-ravintolat ja erikoismenut jatkavat suosiotaan, ja ne houkuttelevat etenkin kokeilunhaluisia asiakkaita.
TESTAA NÄMÄ:
- 360 asteista kuvaa ja elokuvatason ääntä hyödyntävä MOVE5D.
- Michelin-tason elämys huippukokin mielenmaisemaan The Room by Kozeen Shiwanissa.
- Laadukasta ruokaa, musiikkia ja designia rennossa Olkkarissa.
Hidasta syömistä ja ihmisläheisyyttä
Jos aitous korostuu ensi vuonna lautasilla, sillä on merkittävä rooli myös asiakaspalvelussa; hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö heijastuu suoraan asiakaskokemukseen.
Aitojen kohtaamisten lisäksi vastaiskua arjen hektisyydelle ja yksinäiselle puurtamiselle haetaan nyt slow diningista, eli hitaasta syömisestä. Ravintolavierailu nähdäänkin yhä useammin mahdollisuutena palautua ja irrottautua arjesta - jopa meditatiivisena kokemuksena.
TESTAA NÄMÄ:
- 20-paikkaisessa LOBOssa nautitaan 9 ruokalajin menu.
- Intiimi Spis loistaa niin ruoalla kuin asiakaspalvelulla.