- Annos
Makizushi-lajitelma 10 kpl, 11 e - Makit
Sushiriisiä, riisiviinietikkaa, paahdettuja merileväarkkisuikaleita (nori), lohta, kurkkuviipaleita, pieneksi silputtua purjoa, majoneesia, chilimajoneesia, maustekrassitahnaa (wasabi), tonnikalaa, salaattia, raputikkuja, avokadoa - Salaatti
Porkkanaa, kaalia, seesaminsiemeniä, seesamiöljyä, riisiviinietikkaa - Kastike
Soijakastiketta (sh yu) - Lisäksi
Ryöpättyä inkivääriä (gari)
Sushin yleisesti ja makizushin erityisesti valmiina ostaminen Helsingistä on yleensä melkoinen pettymys. Ensinnäkin, makit on yleensä ylihinnoiteltu törkeästi suhteessa raaka-aineiden kustannuksiin ja makien rullaamiseen käytettyyn aikaan. Toiseksi, makizushi kuuluu niihin ruokiin, jotka onnistuvat lähes poikkeuksetta kotona paremmin. Siksipä suhtauduin vienolla huvittuneisuudella huomatessani leivonnaisistaan mainetta niittäneen Kakkugallerian myyvän makeja Fredrikinkadulla.
Myönnän, että on ehkä hiukan epäreilua tehdä ensimmäinen isku Maki-bariin vain hetkeä ennen sulkemisaikaa. Ennakko-odotukseni osoittautuvat kuitenkin vääriksi; ruoka on tuoretta ja taiten valmistettua. Sushirullien laadusta intoutuneena haen vielä seuraavana aamupäivänä samanlaisen satsin. Kymmenen makipalan lisäksi hintaan kuuluu pieni instanti-misokeitto sekä raastesalaatti.
Parhaat pisteet irtoavat käsityöstä. Makit on taiten rullattu ja koostumus on oikea. Myös kaliforniamakin seesaminsiemenet löytyvät rullan ulkopuolelta - juuri niin kuin pitääkin. Hiukan arveluttavaa tosin on wasabin tunkeminen makin sisälle, eikä laadukkaita avokadoja ole kovinkaan helppoa löytää tammikuussa Suomesta. Kokonaisuutena Fredan Maki-bar on kuitenkin selvästi kaupungin keskitason yläpuolella, kohtuuhintainen ja miellyttävä paikka asioida.
Plussat
- tuoreet ainekset
- miellyttävä sisustus
- taitavasti rullatut makit
- oikeaoppinen kaliforniamaki
- kohtuuhinnat
Miinukset
- alimaustettu riisi
- ylimakea soijakastike
- wasabi makin sisällä
- avokadon maku
- muhkuraiset syömapuikot