“Suomi mainittu” -osastolta nostetaan tällä viikolla esiin New York Timesin reportaasi suomalaisesta ruokakulttuurista. Vaikutusvaltainen jenkkilehti kehuu artikkelissaan Suomen luonnon antimia ja ruokaskeneä, joka paikallisen ruoan ympärille Suomessa on syntynyt.
Lisa Abendin kirjoittamassa artikkelissa mainitaan kuinka Suomi on ollut kiinnostavia naapureitaan Ruotsia ja Tanskaa hitaampi tuomaan esiin omaa ruokaosaamistaan. Samalla hän kuitenkin huomioi Suomen viimeaikaisen nousun kartalle ruokakulttuurin ulkopuoleisilla, Amos Rexin ja uuden keskuskirjaston kaltaisilla, kiinnostavilla kärkihankkeilla ja toteaa ruokakulttuurin täsmäävään nykyisellään näiden laitosten laatutasoon.
Toimittajan havainnot talvisesta Helsingistä nostavat esiin myös Runebergin tortut, joita komeili lukuisissa ikkunoissa vierailun aikana. Kirjoittaja uskoo, että maa joka omistaa runoilijalle oman tortun, osaa varmasti arvostaa ruokakulttuuriaan.
Haastateltavaksi New York Times on löytänyt ravintola Nollan barcelonalaissyntyisen omistajan Albert Franch Sunyerin. Hänen mukaansa Helsingin ravintolaskene oli vielä hänen saapuessaan maahan seitsemän vuotta sitten jakautunut fine dining -ravintoloiden ja pikaruoan kesken ilman, että välistä löytyi juuri mitään. Kuten kaikki ravintolakenttää seuranneet tietävät, viime vuosina uusia kiinnostavia ravintoloita on syntynyt juuri näiden kahden ääripään väliin ja myös Sunyer ihmettelee nopeaa muutosta.
Kuten New York Times huomioi, suomalainen ruokakulttuuri on osa pohjoismaalaista kokonaisuutta ja kun sitä viedään maailmalle, se tapahtuu usein yhteisellä Nordic-kulmalla. Kun Suomi toteuttaa tätä hieman jälkijunassa naapureihinsa verrattuna, se voi helposti vaikuttaa matkimiselta. Nollan Franch kuitenkin toteaa hienosti, että suomalainen ruokakulttuuri on kuin lapsi joka kopioi vanhempiaan ja tulee kopioidessaan löytäneensä oman identiteettinsä.
Yksittäisistä suomalaisravintoloista oman kappaleensa NY Timesin artikkelissa saavat Sasu Laukkosen Ora, Kim Mikkolan Inari, hotelli St. Georgen ravintola Andrea sekä Grön, joka on saanut paljon huomiota ja palkintoja luonnonläheisestä ja sesonkia arvostavasta lähestymisestään.