“Sommelierin tehtävä on etsiä asiakkaalle viini, josta hän pitää”

Sommelier Kirsi Seppäsen mielestä viinistä pitää nauttia.

Kuva: Patrick Daxenbichler / Fotolia

Kirsi Seppästä, 26, harmittaa, että viiniä pidetään snobijuttuna.

“Todellisuudessa viinihommat ovat rentoja, hauskoja hommia, joista pitää nauttia.”

Hän on itseoppinut sommelier, vaikka toisenlaisia ei oikeastaan olekaan, ellei ole opiskellut ulkomailla. Seppänen opiskelee tällä hetkellä viinimestariksi, mutta sekään ei ole tutkintoon johtava koulutus.

“Tätä me ollaan vähän kollegoiden kanssa naurettu, että kuka tahansa voi periaatteessa kutsua itseään sommelieriksi. Kokkikaveritkin ovat sanoneet, että hei minäkin olen vaikka sommelier”, Seppänen sanoo ja nauraa.

Sommelierius on siis tavallaan itsestä kiinni. Jos kokee olevansa tasolla, jolla tietää viineistä tarpeeksi kutsuakseen itseään sellaiseksi, niin voi tehdä. Tai sitten jos on töissä sommelierina.

“Se on työnkuva ravintolassa. Sommelier vastaa paikan viinitarjonnasta, tilaa viinit ja osaa yhdistää ne ruokiin. Sommelier on se, joka kaataa viinin ja kertoo siitä asiakkaalle.”

Työpaikassaan, tamperelaisessa Deli 1909 & Wine Barissa Seppänen on myös ravintolapäällikkö. Viikonloppuna hän kilpailee Pohjoismaiden mestaruudesta The Best Sommelier of Nordics 2017 -kilpailussa. Seppänen on tullut suomalaisissa sommelierkisoissa kahdesti toiseksi.

“Olen järkyttävä jännittäjä. Mutta samalla se on ihanaa, kilpaileminen on saanut minut haluamaan oppia ja opiskelemaan lisää.”

Mestaruuskilpailu on monipuolinen. Kisailijoiden täytyy vastata tiukkoihin teoriakysymyksiin, tehdä sokkotasting, jossa viinejä pitää analysoida, luoda viinisuositukset ruokalistalle, dekantoida (eli avata pullo ja kaataa sen sisältö karahviin) viini niin, että sakka jää pulloon sekä valmistaa cocktail. Kyllä, sommelierin hommaan kuuluu myös drinkkiosaaminen.

“Inhokkitehtäväni on virheellisen viinilistan korjaaminen. Minulla ei ole vielä sellaista kokemusta, että huomaisin, että tuo viini ei olekaan grand cru, vaan premier cru.”

Seppänen tähtää silti voittoon – kuinkas muuten.

Kirsi Seppänen.
Kirsi Seppänen.
“Olen kilpailuhenkinen ihminen, mutten ole ajatellut mitä tekisin jos voittaisin. Se olisi minusta hauskaa”, hän sanoo ja nauraa.

Työssään Seppänen törmää viikottain ihmisiin, jotka tilaavat viiniä sanomalla, etteivät tiedä viineistä mitään.

“Silloin sanon, että ei se haittaa. Etsitään sellainen, josta asiakas pitää ja kysytään, millaista hän haluaisi kokeilla. On minun tehtäväni löytää viini, joka asiakkalle maistuu.”

Hän kehottaa maistamaan viiniä niin, että pyöräyttää sitä hiukan suussa. Silloin sen maku tulee paremmin esille. Makua kannattaa kuvailla ääneen, koska vääriä vastauksia ei ole. Jokaisen maku on erilainen. Ja sitten pitää sanoa, tykkääkö siitä vai ei.

“Viiniä, josta ei tykkää, ei tarvitse juoda. Sen tilalle etsitään toinen.”

Monia tavallisia viininjuojia saattaa myös jännittää tilanne, jossa viini maistatetaan asiakkaalla. Kyse on silloinkin vain siitä, että sopiiko viini omaan makuun – ei siitä, onko viini sellaista kuin pitää. Seppäsen mukaan on sommelierin ja tarjoilijoiden tehtävä aina maistaa, että juoma on kunnossa. Viineissä voi olla korkkivian lisäksi muitakin, pullokohtaisia vikoja.

“Ei asiakkaan tarvitse tietää, miltä viinin tulee maistua. Siksi sommelierit ovat olemassa!”

Ahkerasti maistelemalla selviää, millainen on oma maku. Seppänen suosittelee viinibaareissa ja -ravintoloissa järjestettäviä tastingeja, jotka ovat usein varsin matalan kynnyksen tilaisuuksia, joihin voi tulla nimenomaan nauttimaan viinistä. Deli 1909:ssä sellainen järjestetään joka torstai. Maku kehittyy ajan myötä.

“Eihän kukaan ole varmaan tykännyt punaviinistä ensimmäisellä maistamiskerralla. En minä ainakaan”, Seppänen sanoo ja nauraa.

The Best Sommelier of Nordics 2017 -tulokset selviävät maanantaina 9. lokakuuta. 

2 kommenttia

Annelie sommelier

6.10.2017 20:33

Tää on se mikä Suomessa ärsyttää että kuka vaan voi kutsua itseään sommelieriksi. Itse olen koulutettu sommelier ja huomaan eron Suomen ja muun maailman välillä. Suomesta löytyy mielettömästi viini osaamista ja samppanja osaamista mutta sommelier ei ole sama asia. Viinnuri pitäisi olla näiden henkilöiden ammatti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ennen oli kivempaa

12.10.2017 02:55

Kyl viinuri oli ennen ainakin miestarjoilija.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi