I love tilliliha
Husmanskonst on ollut Ruotsissa kova sana jo pari vuotta.Ruotsalainen ylempi keskiluokka himoa ravintoloihin, joissa tarjotaan gourmet-höystettyä kotiruokaa. Lihapullat, Janssonin kiusaus ja lihakeitto ovat kuumaa kamaa muutenkin kuin lämpötilallisessa mielessä. Kotiruokatrendissä koululaisten vihatuin ruoka tilliliha ja erilaiset tillikastikkeet ovat saaneet arvonpalautuksen. Tukholmalaisessa trendibaarissa Birger Jarls Gatanilla tarjoiltiin viime syksynä lohta tillikastikkeessa ja varjesvenssons oma kokki Tina Nordström kertoo uudessa Huippuhyvää-keittokirjassaan tillilihan kuuluvan suosikkiruokiinsa. Antaa hän jopa reseptin.
Tina Nordström: Huippuhyvää! 27,90 e (Otava).
Louis Vuitton 150 vuotta
Luksusmatkalaukuistaan tunnettu Louis Vuittonin imperiumi täyttää kuluvana vuonna 150 vuotta. Vuonna 1854 ranskalainen Louis Vuitton uskoi, että matkustamisesta tulee vielä tulevaisuuden juttu ja totesi, että matkailua varten tarvitaan laukkuja. Kuuden vuoden päästä kuningasajatuksesta avattiin ensimmäinen tehdas Asnièressa, joka nykyään toimii Louis Vuitton -museona. Museota on käynyt ihmettelemässä mm. näyttelijä Sharon Stone.
Asnière sijaitsee 25 minuutin automatkan päässä Pariisista.
Hyvin panee
Rakastele hellästi -opuksien vihjailuihin kyllästyneet ovat saaneet...opuksensa. Britti- sekspertin Tracey Coxin kirja Superseksiä kertoo orgasmiasentoja ja vastaa nöyryyttäviin kysymyksiin kuten mitä tehdä, jos tulee, kun näkee rakkaansa alasti. Seksikirja taas paljastaa, että paras tuoksu viettelyyn on vanilja, koska vanilja on tuoksuista lähinnä äidinmaitoa.
Tracey Cox: Superseksiä 29,90 e (Otava), Suzi Godson Seksikirja (WSOY)
Oranssia, pinkkiä, vihreää, keltaista
Shokeeraa itseäsi. Sekoita keltaista, turkoosia, persikkaa, liilaa, vihreää. Niin tekevät Nina Ricci, Ralph Lauren, Versace. Jos pelkäät sydänkohtausta, hankit vain huivin tai paidan normaalivärisen vaatteen asusteeksi, kuten Michael Kors.
Gourmet on pop
Roskaruoka ei enää kelpaa. Yhdysvaltalaisravintoloissa hampurilaisia täytetään hanhenmaksalla ja sisäfileellä. Perunalastutkin yrittävät apajille. Estrella on kehittänyt erityiset gourmet chipsit, joita voi tarjota mm. tapaksien seurana. Tavallisista chipseistä gourmet-chipsit erottaa se, että ne ovat poikkeuksellisen vahvasti maustettuja, niihin on käytetty vain isokokoisia perunoita, ja rikkinäiset tai puolinaiset lastut on karsittu liukuhihnavaiheessa pois. Makuja on kaksi: Black&White eli merisuola ja mustapippuri sekä Red & Roasted eli paprika, punasipuli ja valkosipuli. City suosittelee jälkimmäistä.Estrella Gourmet chips n. 2 e
Naisen tuoksu keväällä
Muutaman vuoden sieraimemme ovat täyttyneet raskaasti. Nyt siihen tuli stoppi. Keveät tuoksut palaavat. Viime syksyn keveä yllätys oli Salvatore Ferragamon Incanto, joka lanseerattiin Suome liian vähällä haloolla. Onneksi Ferragamolta on tulossa kolmas tuoksu kesällä. Odotamme myös seuraavia raikasteita:
Ralph Lauren: Blue (huhtikuussa), Vera Wang, Michael Kors: Michael ja Michael for men (vain ulkomailta)
Salvatore Ferragamo: Incanto EDP 30 ml 44 e
Prada-lasit
Prada totesi Suomen markkinat liian pieniksi omalle luksusputiikilleen (tosi yllättävää), mutta lanseeraa, kuten moni muukin design-merkki aiemmin, aurinkolasinsa, Prada ja Prada Sport, Suomeen. Pradan lasit ovat keveitä ja linjakkaita ja ne ovat titaania. Väriskaalakaan ei pelota: mustaa, luonnonvärejä, pellavaa.Hinnat ovat vaille 200 euroa.
Teksti: Heini Larros
5 kommenttia
Terrhi
30.1.2004 14:49
husmanskonst?
talonpoikaistaidetta?
huh huh
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
SetaeTuomo
4.2.2004 14:34
Husmanskonst = talonmiehen taidetta, kotimiehen taidetta?
Vastaa kommenttiinPrada voisi perustaa kielikoulun Helsinkiin, ehkä Cityn toimitukseen:-)
Vastaa kommenttiin
americain_
6.2.2004 13:15
haha. vai on ruotsalainen kotiruoka nyt sitten poppia ... oonkin aina miettiny miks kukaan voi syoda spagettia & lihapullia.
Vastaa kommenttiinsveduruoka nayttaa levinneen jenkkeihinkin (tai ollu siella aina) .. ma oon ihan mielellani out ja safkaan paaosion mex ..
Vastaa kommenttiin
Amorette
10.2.2004 14:40
Toimittajia pitää näköjään puolustaa ja samalla lisätä vastaajien sivistystasoa...
Vastaa kommenttiinHusmanskonst on ilmeisesti vanhempi sana kuin te, sillä sitä on käytetty vähintään 40 vuotta ja nimenomaan kuvaamaan kotiruokaa. VÄhemmälläkin älyllä sen osaa tulkita niin, että talonpojilla kun ei ole kovin paljon ollut rahaa käytössään, on aterioiden luominen ja niihin vaihtelun tuominen vaatinut jo sen verran luovuutta, että sitä voidaan hyvällä syyllä kutsua taiteeksi.
Vastaa kommenttiin
Lexikon
8.3.2004 15:37
Husmanskonst? Se taitaa kyllä olla melko uusi sana - olen itse ruotsinkielinen ja uusi vääntö sanasta husmansKOST on mielenkiintoinen.
Vastaa kommenttiinAlkuperäinen sana on husmanskost ilman n:ää, sellainen sana on aina ollut. Kost = ruoka, ravinto.
Se joka keksi sanan "husmanskonst" on ollut joko todella kekseliäs tai sitten se on syntynyt vahingossa. Oli miten oli, jos husmanKOST on trendikästä niin on se myöskin konst.
Konst voi muuten tarkoittaa sekä taidetta että kikkaa, konstia, taikaa.
Vastaa kommenttiin