Nykyisin luksusbrändien tuotekopiot ovat myynnissä jo pari viikkoa kokoelman esittelyn jälkeen. Demi-couturella muotitalot yrittävät tyydyttää kuluttajan yksilöllisyydennälkää, pitää kopioijat hetken kurissa ja itsensä jalustalla.
Ensimmäisiä kertoja ilmiöstä puhuttiin 1990-luvun puolivälissä, mutta nyt se on hot.
Termin luojana pidetään belgialaissyntyistä Bruno Pietersiä, 27, joka uransa alkuvaiheessa työskenteli mm. Christian Lacroixin ja Martin Margielan assistenttina.
Lontoossa asuvan vaatesuunnittelija Jaana Haaksiluodon mukaan materiaalien käsittely, customising, on Englannissa hyvin yleistä. Mallistoissa näkee antiikkisten vanhojen kankaiden kirjontaa yhdistettynä uusiin materiaaleihin.
Demi-couture ymmärretään tilanteesta riippuen eri tavoin. Perusmääritelmä on se, että tuote on “puolittain käsintehty”.
“Lontoon katukuvan demi-couture on kekseliästä vaatteen uudistamista itse halutun näköiseksi”, Jaana Haaksiluoto kertoo. Myös second hand vaatteita uudistetaan ja kierrätetään ”eettiseksi coutouriksi”.
Tästä esimerkkinä E2 mallisto, jossa Chanelin vintagepuvuista tehdään couturea.
“Vierailin juuri Pietarissa. Siellä tunnuttiin arvostettavan sitä että päällä on vaate, jota ei näe muilla”, selvittää sisar Päivi Haaksiluoto. He tekevät yhdessä Haaksiluoto -mallistoa.
Malliston demi-couture iltapuvut ovat irtiottoja arjesta:käsinpainantaa, revinnäistekniikkaa, solmintaa, kutomista.
“Yksityiskohtaiset couture -tekniikat ovat terapeuttista ja nautinnollisinta työtä. Ei tarvitse pohtia, kuinka hinnan saa sarjatuotteen tasolle”, sisarukset myöntävät.
Tuotteiden arvo on huipussa, jos ne ovat ‘One-off’-kappaleita, eli ei toistettavissa tai kopioittavissa.
“Kuvataiteilijatuttavani Simeon Farrah maalasi ja painoi taulujensa aiheet T-paitoihin, ja myy tästä kehittämäänsä mallistoa Lontoon arvostetuimmissa tavarataloissa ja design-putiikeissa”, kertoo Jaana Haaksiluoto.
Tuotteen hinta kertoo työmäärästä. RinneNiinikoski - malliston ravisteleva ilmeikkyys syntyy kovalla käsityöllä teollisesti tuotettuun pohjaan.
“Uniikkituotteen koristeluun menee 1-2 päivää. Trikootuotteet työstämme sarjana. Käyttämässämme printtitekniikassa on useita paino- ja värjäyskertoja sekä erilaisia viimeistelyjä”, selvittää Piia Rinne.
Työlästä, kallista, uniikkia ja upeaa. Otetaan vielä esimerkiksi Diorin paljetti t-paita tai Sportmaxin 1800 dollarin bikinialaosa. Pese ja pidä?
“Tässä esteettinen puoli on ohittanut käytännölliset arvot. Mutta demi-couture voi olla käytännöllistäkin. Esimerkkinä vartaloa skannaamalla valmistetut pesunkestävät farkut”, muistuttaa Päivi Haaksiluoto.
8 kommenttia
adrtio
9.6.2005 15:25
Entäs jos vaan laittaisi päälleen sitä, mikä tuntuu hyvältä? Miettimättä merkkejä tai muita pellejuttuja..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
miten_vaan
14.6.2005 17:46
Mikä ongelma sinulle on se, että joku toinen haluaa miettiä pukeutumistaan?? Pue sinä itse ihan mitä haluat ja ole hiljaa.... Hävettää jo tälläisen mielipiteen kommentointikin!!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tyylin_orja
16.6.2005 20:12
Noniin lapsukaiset, rauhoitutaanpa. Niinhän se on, että muoti on niitä varten jotka eivät ymmärrä tyylistä mitään. On ihan ok jos haluaa käyttää omannäköisiään vaatteita, se on terve askel pois henkkamaukka-muotimuotista. Minua on aina huvittanut ja luultavasti jaksaa huvittaa hamaan hautaan asti ne onnettomat, jotka vartalotyypistään huolimatta kiskovat päällensä sitä mitä kaikki muutkin. Loistavina esimerkkeinä tämän kesän trikoot-ja-farkkumekko-juttu tai viime vuoden lantiofarkut-vaikka-henki-menis-ja-näytän-ihan-jalattomalta-ankalta-mokailu. Yrittäkää ymmärtää ettei kaikki sovi kaikille, persjalkainen suomalainen ihmistyyppi ei vain yks. kert. näytä hyvältä samoissa rievuissa missä Gisele on ihan killerikisu.
Vastaa kommenttiinMIETTIKÄÄ HYVÄT IHMISET PUKEUTUMISTANNE MUTTA TEHKÄÄ SE OMILLA AIVOILLANNE JA OMAA KROPPAANNE KUNNIOITTAEN!
Vastaa kommenttiin
vie-no
19.6.2005 09:46
Suomalaiset muuttuvat pikkuhiljaa homogeenisiksi henkkamaukka-veromoda-stereotyypeiksi, ja JUURI kun luulivat että Suomi ei olekaan enää jäljessä muodin saralla. Raaka totuushan se on, että muualla euroopassa suositaan persoonallista pukeutumista, muodikkaasti ehkä, mutta persoonallista kuitenkin ja siitä on tuhansien mailien päässä suomalaiset muka-trendikkäät teinit, jotka kulkevat rivissä farkunlahkeet sukissa ja halpamyymälän muotipaita päällä. Muualla koko kansa kymmenvuotiaasta kolmekymppisiin laskettaisiin armotta pissislistalle. Ostakaa hyvät ihmiset vähän ja laatua mikä sopii päälle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juanne
5.7.2005 23:27
No jaa vie-no, terveisiä täältä "muualta euroopasta". Ihan samanlaista massapukeutumista täällä näkee kuin Suomessa, usein oikeastaan pahempaakin. Täällä Keski-Euroopassa näkee nimittäin nelikymppisiäkin tätejä ihan täyteen pissistyyliin tällääntyneinä. Kyllä sitä katsoessa tulee suomalaisnaisille tyypillisempää hillittyä tyyliä ikävä. Ja nuoriso on täällä samanlaista kuin teilläkin. Henkkamaukan ja Zaran kautta kotiin ja baanalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
nyyh
9.7.2005 02:30
Kyllä nyt itkettää, kun ihmiset vaatteita päällään pitää. Draamaa!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Katimisu
28.7.2005 13:42
Tärkeintä on, että on itse tyytyväinen pukeutumiseensa, ja uskaltaa olla oma itsensä. Nämä suomalaista tai muuta pukeutumista arvostelevat "asiantuntijat" ovat korneja, yksilöllisyys on sitä että itse päättää omasta tyylistään. Neuvoja on aina hyvä kuunnella, mutta kuka meistä on kelpo arvostelemaan toista? Sellainen johtunee omasta epävarmuudesta, sitä pönkitetään haukkumalla toisten tyyliä tai muka sen puutetta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
voi-itku
4.9.2005 17:57
voi itku teidän kanssa. tajuatteko, että muoti on tietynlaista taidetta. ihminen voi ilmaista itseään pitämällä jotain vaatteita päällä. ei kyse ole mistään siitä, että ihminen joka pitää hienoja vaatteita päällä (puhun vaatteista mitkä ei ole ostettu massaliikkeistä) ilmaisee itseään siinä missä taiteilijatkin ilmaisevat itseään tekemällä taidetta. ok. nyt te ajattelette sitä, että noh..mutta eihän se tyyppi joka pitää niitä hienoja vaatteita päällänsä ole niitä itse tehny ja suunitellut. mutta niin se vaan menee... modilla ilmaistaan itseään. se vain on yksin taiteen muoto. kaikki "hipit" ja kaiken maailman muut anarkistit tai miten heitä voikaan kutsua, ihmiset jotka elävät ns. " liberaalia" elämää, he aina valittavat että joo..toi on niin pinnallinen jne ja he muutenkin pitävät ihmisiä jotka pukeutuvat hyvin jne. jotenkin väärinä! en nyt osaa selittää tätä mutta jokainen varmaan tietää miten he ajattelevat.
esimerkiksei muualla euroopassa siihen synnytäää, että laadusta kannattaa maksaa ja on hienoa pukeutua hyviin vaatteisiin. jopa mummoni italiassa pukeutuu tyylikkäästi käyttäen esim. chanelin laseja, kiva kesäinen mekko ja hän on kuitenkin suht. tukevahko. Mielestäni on naurettavaa sanoa, että laittakaa päällenne sitä mikä pelkästään näyttää hyvältä teidän itsenne päällä. jos tua hame ei näytä sinun päälläsi hyvältä (koska olet niin lihava) niin jätä se ostamatta. mutta jos ostat olet kuitenkin tyylikäs... tyylikkyys ja sexikkyys on kaksi aivan eri asiaa!!! puhuttiinpa sitten miehistä tai naisista! Muualla euroopassa tukevahko nainen haluaa silti olla naisellinen vaikka on kuinka lihava, käyttää hienoja naisellisia vaatteita jne. mutta ei välttämättä ole sexikäs. Suomessa vanhemmat naiset eivät enää halua olla naisellisia tai edes yrittää näyttää sexikkäältä vanhempana. KELATKAA ITSEÄNNE... mutta minkäs siihen kulttuurieroon voi.. SUomi tulee aina olemaan muoti-asiassa jäljessä koska kukaan ei muutenkaan halua sijoittaa rahaa hienoihin kuiteisiin vaikka olisi miljardööri... se vain on patoutunut tapa.
kuitenkin. jättäkää kritisoiminen ja antakaa ihmisten tehdä mitä haluaa...aina saa olla omat mielipiteet jne. mutta miettikää aina itseänne ennen kuin otatte kantaa tälläiseen asiaaan. niin minäkin tein.
no joo...innostuin hiukan ja itsekkin kritisoin hiukan. mutta kirjotinpahan jotain tähän topiciin...
jatkoa teille!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin