Muun muassa Top Chef -voittajana ja lähitulevaisuudessa avautuvasta Naughty BRGR -raflastaan tunnettu kokki Akseli Herlevi törmäsi Stockmann-reissullaan tilanteeseen, jossa kaupan vegeosastolta lensi kunnollisen näköistä tavaraa uuden tieltä roskiin.
“Kävin tänään ostoksilla Stockmannilla Helsingin keskustassa. Vegeosastolla täydennettiin hyllyjä ja samalla heitettiin täysin priimaa ruokaa biojätteeseen, röyhkeästi ihmisten edessä. Kaivoin vielä astiaa syvemmältä enkä löytänyt yhtäkään epäkuranttia tuotetta. Sääli, ruokaa heitetään roskiin vuodessa ihan älyttömiä määriä ja pääkaupunkiseudun biojätteestä 15% koostuu avaamattomista pakkauksista. Missä on yrityksen vastuu? Voisiko joku tarvita tätä ruokaa?” Herlevi kirjoittaa sunnuntaina julkaistussa päivityksessään.
Hän huomauttaa kommenttiketjussa, että myös hävikissä pitäisi keskittyä prosessoinnin asteeseen, tässä tapauksessa ruohosipulit ja korianterit voisi hienontaa pieneksi. Ei siis niin, että ne heitetään muoveineen roskiin.
Mitä marketeista roskiin joutuvalle, käyttökelpoiselle ruoalle sitten pitäisi tehdä? Suomessa kauppojen on annettu touhuta hävikkinsä kanssa rauhassa, mutta Ranskassa on tartuttu järeisiin toimiin sen suitsimiseksi. Ranskan parlamentti on päättänyt kieltää suurilta supermarketeilta ruokajätteet. Laki tekee myymättömien, mutta syömäkelpoisten ruokajätteiden hävittämisen laittomaksi. Supermarketit joutuvat uuden lain puitteissa tekemään hyväntekeväisyysjärjestön kanssa kirjallisen sopimuksen ruoan lahjoittamisesta.
Tiesittekö muuten, että Lähi-idän keittiössä käytetään paljon yrttejä? Ruohosipulia voi käyttää esimerkiksi Lähi-idän tapaan valmistetuissa kaalikääryleissä ja korianteri on vakiomauste monissa sikäläisissä ruokalajeissa.
9 kommenttia
Kauko Korppu
5.10.2015 15:00
Surullista tässä on myös se, että kauppiaat ja kapitalistit linnoittavat roskiksensa enenevissä määrin lukkojen taakse. Köyhän osa on olla nälkäinen tai syödä jotain markan epäterveellistä tuotetta, kun paras laatu kuuluu kaatopaikalle tai rikkaille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
6.10.2015 18:27
Tämä ei ole kommunistinen valtio. Näin niin kuin matalapalkka-alalla ikäni töitä tehneenä en ole koskaan joutunut olemaan nälässä tahtomattani. Loppuviimein kun ei polta tupakkaa, ei ryyppää eikä käytä huumeita niin luultavasti siivoojakin syö kunnolla samalla kun pääsee elämään muutenkin ihmisarvoista elämää.
Vähemmän valitusta, enemmän töitä ja parempaa henkilökohtaista varainhallintaa. Aika harvinainen on se köyhä joka ei joudu katsomaan peiliin etsiessään syytä tilanteelleen. Ylivoimainen enemmistö on vain laiskoja tai haluttomia elämään varallisuutensa mukaisesti.
Kaupan täti
5.10.2015 15:36
Jos ruukkuyrtissä on parikin ruskeahkoa lehteä/heinää, kukaan ei enää osta sitä, jos samaa tuotetta on tarjolla täysin kunnossa. Eikä kukaan osta omenaa tai aprikoosia, jossa on minimaalisinkin ruskea jälki. Tuotteet voi heittää samantien pois tai odottaa että ne mädäntyvät hyllyyn.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Julma maailma
6.10.2015 01:40
Itse näin Stockmannilla kuinka leipähyllyistä kauhottiin tavaraa suoraan jätesäkkeihin. Oli aika brutaali näky ja sai voimaan pahoin. Voin vain kysyä, että menivätkö roskiin vai kierrätykseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sivustaseuraaja
28.10.2018 19:37
Menevät joka päivä eri hyväntekeväisyys yrityksille. Ja säkkeihin laitetaan koska jollakin pitää kuljettaa pois. Esim. Pelastusarmeija, Hursti, Elävä sana, kirkon ruoka-apu
Ym..
shiwan8
6.10.2015 18:21
Stokmann on yritys. Sen tarkoitus on tuottaa voittoa. Myyntikelvottomien ruokien poistaminen (myyntikelvoton on siis tuote joka joko A) ole lain puitteissa myytävissä tai B) ei tule menemään kaupaksi) on firmalle kuin firmalle fiksua. Sen loppuun asti prosessoiminen taas ei ole. Firmalle on halvempaa heittää ruohosipulin jämä roskiin kuin palkata joku prosessoimaan kyseistä jätettä. Jos taas joku järjestö esimerkiksi tarjoutuu maksamaan kyseisestä tuotteesta vaikka puolikkaan hankintahinnan niin kyllä yritys sen myy.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
stokka
11.10.2015 21:06
Stockmannilla lähtökohtaisesti käy varakkaampia, nirsompia ja tarkempia asiakkaita. Se mikä menee jonkun vuokralähiön alepassa kaupaksi, ei mene stockalla. Osittain taustalla voi myös olla suomenruotsalaisten heikko itsetunto ja tarve näyttää tyyliin "kyllä meillä on varaa." Etää ollaan vähän fiinimpejä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
passer by
13.10.2015 12:16
Kyse on varmaan kuitenkin vain siitä että Stockmannin Herkku ei halua profiloitua paikaksi jossa huonompilaatuista tavaraa myydään -30% tai isommalla alennuksella.
En kyllä muissakaan kaupoissa ole juurikaan nähnyt yrttejä alennuksella, nehän voi kotona napsaista lyhyeksi ja kasvatta sopivan hoidon avulla uudelleen syömäkelpoiseksi. Mikään salaatti, yrtti tai ruohosipuli ei muutu kertakäyttöiseksi vaikka se ostetaankin kaupasta pikkuruisessa ruukussa. Kasvun ihme nääs....
Leipien osalta voisi kyllä miettiä että laitetaanko syömäkelpoiset tuotteet uudelleen kiertoon, vaikkapa työttömien ruokalaan tms.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sivustaseuraaja
28.10.2018 19:44
Mitenkäs Akseli Herlevin ja muiden kokkien ruokaohjelmat. Tiedättekö paljonko niissä menee ruokaa roskiin? Paljon!!! Ja kaupoissa asiakkaiden syy myös on se että yrtti jossa yksikin lehti nuukahtanut tai kolhiintunut omena ym.. Ei vaan mene kaupaksi. Ja ihmettelijöille tiedoksi kaupat laittavat suurimman osan hävikistä hyväntekeväisyyteen. Luulo ei ole tiedon väärtti. Ottakaa faktoista selvää ennen mutua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin