Kun nuori kokoomuslainen poliitikko lyö itsensä läpi eduskuntaan tai europarlamenttiin, takana on Ben Zyskowicz, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on broilerihautomon kukko jota rakastetaan. Ja pelätään.
On yksi näistä jumalaisen kirkkaista ja kuumista kesäkuun päivistä, jolloin auton kojelaudan lipalla voisi paistaa munakkaan. Zyskowicz istuu Eduskuntatalon viidennessä kerroksessa pikkuruisessa ryhmyrin huoneessaan ruskealla toimistotuolilla. Eduskuntatalon pyöreästä ikkunasta hohkaa vaaleansininen taivas, jonka väri toistuu Zyskowiczin hyvin leikatussa ylösnapittamattomassa paidassa.
”Ei, täällähän on aivan helvetin kuuma”, hän ähkäisee ja avaa oven, jonka suulla on ollut liikennettä kuin Stockan tuulikaapissa. Zyskowicz on juoksuttanut sihteeriään hakemaan toimittajalle kopioita omista puheistaan ja entisistä lehtiartikkeleista. Zyskowicz ei halua enää toistaa sitä, mikä on jo saatavilla painetussa muodossa. On fiksumpaa antaa toimittajalle nippu papereita ja puhua jostain ennen käsittelemättömästä. Välillä kuriiriksi joutuu Kokoomuksen eduskuntaryhmän sihteeristön pomo Max Mickelsson. Juuri kun sisäpuhelimella hälytetty selkäänsäpitelevä naissihteeri on ovella jo neljättä kertaa kahdenkymmenen minuutin sisällä, Benillä on kysyttävää:
”Kuinka selkäsi jaksaa... Jämähtänyt... Onko meillä täällä särkylääkkeitä...”
Tyypillistä zyskowiczia, sanoisi moni hänet läheltä tunteva. Herra Z osaa huomioida ihmiset, oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
”Hän muistaa syntymäpäivät, lapset, isät ja äidit; huomioi uuden mekon ja kampauksen. Mikä tärkeintä Zyskowicz osaa ainakin antaa sen vaikutelman, että hän todella välittäisi”, toteaa muuan kokoomuspoliitikko.
“En muista yhtään kissanristiäistä tämän vuoden puolelta, missä Ben ei olisi pistäytynyt”, väittää puolestaan seurapiiritoimittajamme. Hänen mukaansa Zyskowicz on näyttäytymisen mestari. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja saapuu juhlapaikalle, kun toimittajat tekevät kierrostaan, käyttää hyväkseen viidentoista minuutin prime timen, ja pyyhkäisee samantien seuraaviin juhliin ollakseen kotona vielä ennen Kympin uutisia.
Ben Zyskowicz on aina osannut itsensä markkinoinnin. Viime eduskuntavaaleissa hän keräsi yli 13 000 ääntä Helsingistä, mikä on ennätys 20 vuoden eduskuntataipaleella. Mutta vielä enemmän hälistään siitä, kuinka Zyskowicz noukkii talliinsa nuoria poliitikon lupauksia kuin omenia pajukoriin.
Joskus vuoden 1988 keväällä Zyskowiczin puhelin oli soinut. Langalla oli itsevarma 20-vuotias kauppatieteiden opiskelija: ”Olen Kirsi Piha ja kiinnostunut politiikasta.”
Piha kutsui Zyskowiczin kotiinsa puhumaan politiikasta kiinnostuneille ystävilleen.
Siitä alkoivat Benin preppauskurssit. Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa Zyskowicz ohjasi Pihan kampanjaa maestron ottein: esitteli löytöään ylpeänä medialle, järjesti suhteillaan vaalitilaisuuksia ja neuvoi, kuinka vaaliorganisaatio rakennetaan. Työ toi Pihalle varapaikan Arkadianmäelle. Viime eduskuntavaaleissa Zyskowiczin brandista oli hyötyä 31-vuotiaalle Sari Sarkomaalle, joka selvisi eduskuntaan nipinnapin. Lopullisesti Ben sai tallipäällikön leiman otsaansa, kun oululainen 24-vuotias juristi ja täysverinen broileri Piia-Noora Kauppi lensi europarlamenttiin. Kauppi kävi näyttävän kampanjan, jonka lähtölaukaus ammuttiin siellä, missä Z-tallilla on tapana bailata, ravintola Kaarle XII:ssa.
”Suhteillani pystyin järjestämään nuorille ehdokkaille tilaisuuksia kohtuuhintaan.”
Käytännössä Zyskowicz hoitaa vaalitilaisuuksiin sponsoreita, joiden tuella yleisölle heltiää pieni iltapala ja pari olutta. Zyskowiczin tuki Kaupille huipentui siihen, että hän jopa jakoi ehdokkaan esitteitä Helsingin kaduilla.
Zyskowicz on kiusaantuvinaan siitä, että häntä pidetään kokoomuksen tähtitehtaana. Siitä huolimatta Zyskowicz poseeraa lehdessä nuorten haukkojensa kanssa kun pyydetään.
Uutisfriikki
Zyskowiczia läheltä seurannut nuorisopoliitikko sanoo, että Zyskowiczilla on ainutlaatuinen suhdeverkko. Zyskowicz kerää tietoa jatkuvasti. Eräs nuorisopoliitikko puhuu satelliiteista, jotka suoltavat Benille tietoa kokoomusnuorten kokouksista, kaupunginvaltuustoista, aluejärjestöistä. Zyskowicz lukee mielellään suojattiensa kirjoittamia muistioita: mitkä olivat poliittiset linjaukset, pitikö joku mieleenpainuvan puheen, oliko klikkejä. Eräs Kokoomuksen nuorten liiton vaikuttajista väittää, että jopa avoin keskusteluilmapiiri on kärsinyt, koska KNL:n kokouksista raportoidaan suoraan herra Z:lle. Zyskowiczin itsensä mukaan KNL on valitettavasti vain varjo entisestään, eikä sen tekemisillä ole enää samaa painoarvoa kuin ennen.
Saamansa informaatiotulvan Zyskowicz jäsentelee hämmästyttävällä nopeudella. Zyskowiczin tiedonjanoa kuvaa hyvin se, että Espanjan lomalleenkin hän varustautuu lyhytaaltoradiolla, jotta voi seurata Radio Suomen uutisia.
”Olen uutisfriikki”, hän myöntää.
Z-tallin nuoret nousevat usein Kokoomuksen eduskuntaryhmän kuusihenkisestä poliittisesta sihteeristöstä, jota hautomoksikin on kutsuttu. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana Zyskowiczilla on näppinsä pelissä jokaisessa uudessa rekrytoinnissa. Kun uutta henkilöä palkataan, Zyskowiczilla on tapana antaa kandidaateille kirjoitustehtävä, jossa on kamala aikataulu – kaksi referaattia laajoista asiakokonaisuuksista kahdessa tunnissa.
”Koska kirjoittaminen on tärkein osa tätä työtä”, Zyskowicz sanoo.
Kokoomuksen sihteeristöstä eli ryhmäkansliasta ovat nousseet juuri Sarkomaa ja Kauppi. Vuoroaan ovat odottamassa sellaiset kakskymppiset kuin Mikko Kortelainen, Elina Ussa ja Riina-Riikka Kuparinen. Ja jos kansalta ei heltiä valtakirjaa, sihteeristöä palkataan usein ministerien erityisavustajaksi, tehtävään, josta Zyskowiczin mukaan on paras ennuste nousta ennen pitkää ministeriksi. Esimerkiksi nykyisen ulkomaankauppa- ja teollisuusministeri Kimmo Sasin erityisavustaja Jan Vapaavuori, 34, työskenteli ennen ryhmäkansliassa.
Ne, jotka ovat Isä Aurinkoisen siipien suojissa, ovat valmiit kehumaan maestroaan: Upea seuramies. Kohtelias. Vaativa. Asiansaosaava. Skarppi kuin perkele. Aina askeleen edellä...
Benin katseelta pimentoon jääneet kokoomuskyvyt kertovat miehestä, joka käyttää asemaansa omien satelliittiensa uran edistämiseen ja samalla oman valtansa kasvattamiseen.
Eräs nuori kokoomusvaikuttaja kuvailee Zyskowiczia älykkääksi ja häikäilemättömäksi peluriksi sekä ovelaksi uuskonservatiiviksi, joka ei karta henkilökohtaisuuksiakaan. Kun Kokoomuksen puoluehallituksessa käytiin vaalien jälkeen keskustelua ministerinimityksistä KNL:n puheenjohtaja Kalle Euron kerrottiin vääntäneen Niinistön kanssa kättä ministeriehdokkaista. Euron ehdokas kieltäytyi kuitenkin kunniasta ja Euro totesi Niinistölle, että ongelma poistui. ”Eihän poistunut, siinä se vielä istuu”, totesi keskustelua seurannut Zyskowicz.
Kokoomuksen ehdokkaana eurovaaleissa ollut ja rannalle jäänyt Heljä Misukka, 32, tekee työtään hautomossa, siis kokoomuksen eduskuntaryhmän kansliassa. Hän on jopa hyvillään siitä, että Zyskowicz tai kukaan muukaan näkyvä poliitikko ei ollut tönimässä häntä eteenpäin.
”En halua saada kenenkään vanhemman poliitikon leimaa kylkeeni. Esimerkiksi Piia-Noora Kauppi teki loistavan vaalityön, ja on hieman epäreilua, että media langettaa siitä kunnian Ben Zyskowiczille eikä itse ehdokkaalle.”
Misukka pitää mahdollisena, että huippuvaikutustavaltaisen poliitikon opetuslapsilla voi olla tulevaisuudessa vaikeaa, kun oppi-isän varjo seuraa kintereillä.
Epäporvarin tausta
Kun Zyskowiczin loistavia – nimenomaan loistavia – kasvoja katsoo, hän näyttää ilmiselvältä sunnuntailapselta, jolta on onnistunut kaikki. Syntymästä saakka. Tosiasiassa Zyskowicz oli maanantailapsi. Hän eli nuoruutensa vähemmistön vähemmistössä. Zyskowicz oli työväenluokan suomenruotsalainen ja juutalainen, jonka sukulaiset tapettiin miltei viimeiseen mieheen natsisaksan keskitysleireillä. Zyskowiczin isän puna-armeija oli pelastanut Sachsenhausenin keskitysleiriltä. Isä siis pelastui, muttei selvinnyt.
“Leirit olivat jättäneet häneen merkkinsä. Hän kuoli uintiretkellä, kun olin kuusivuotias”, Zyskowicz sanoo ja pitää mahdollisena, että isällä ei ollut aikomusta rantaan palatakaan. Zyskowiczin näkövammainen äiti kutoi sukkia ja paiskoi töitä pesulassa elättääkseen perheensä.
Zyskowicz pyöri Kampin ja Töölön jengeissä, ja hänellä oli epäilemättä erinomaiset edellytykset päätyä koulukiusaajien hampaisiin.
”Ehkä olisi voinut käydä niinkin, että minusta olisi tullut se kiusaaja”, Zyskowicz sanoo.
Zyskowiczin täydellisen epätäydellinen porvaritausta huipentuu siihen, että astmaattinen nuorukainen sai vapautuksen armeijasta sairautensa vuoksi.
Absolutistiksi Zyskowicz ryhtyi jo 17-vuotiaana koettuaan kauhean kankkusen. Nordforss-punaviini oli tehnyt edellisillasta vähemmän iloisen ja Zyskowicz joutui katumaan toilailujaan.
”Huomasin, että minulla on hauskempaa selvin päin.”
60-70-lukujen vaihteessa Zyskowicz pukeutui kuin hämy ja antoi hiustensa kasvaa miltei lapaluille, mutta sydän sykki markkinataloudelle.
”Silloinkin Kokoomuksessa korostettiin yksilöllisyyttä ja halusin testata sitä käytännössä.”
Jo Vietnamin sotaa Zyskowicz seurasi sydän oikealle syrjällään.
”Asetuin Yhdysvaltojen puolelle kommunismia vastaan.”
Aina silloin tällöin Zyskowicz saa kuulla änkyräisiltä ravintola-asiakkailta uskonnollisesta taustastaan, olevansa ”jutsku”.
”Vaikka muuten olenkin kohtelias mies, joka sallin politiikkaani arvosteltavan, saatan näissä ”jutskujutuissa” osoittaa todella huonoa käytöstä. Lievimmillään toivotan haukkujan tervemenneeksi suoraan helvettiin. Keskitysleirivitseille en ole oppinut nauramaan.”
Uransa huipulla
Zyskowicz ja Sauli Niinistön edustama Kokoomuksen oikestosiipi lyö tällä hetkellä vasenta vahvemmin. Vasemmalla seisovat poliitikot kuten Ilkka Kanerva ja Sirpa Pietikäinen ovat paitsiossa rivikansanedustajina. Se sopii Zyskowiczille, jolla oli Kanervaan huonot välit 70-luvulla, kun kokoomusnuoria yritettiin saada Neuvostoliitolle myötämieliseksi. Kanerva näki läheisten suhteiden luomisen Neuvostoliittoon elintärkeäksi, mutta Zyskowicz profiloitui kommunismin kritisoijana.
Niinistön ja Zyskowiczin akseli on nyt vahvempi kuin koskaan. Zyskowicz antaa täydet pisteet puheenjohtajalle, joka eheytti puolueen ja teki siitä uskottavamman. Rivien välissä osansa saa ex-puoluejohtaja Pertti Salolainen.
Mitkä olivat Salolaisen virheet?
”Hänenhän ansionsa EU-hankkeessa ovat kiistämättömät”, Zyskowicz rientää feidaamaan.
Nyt Kokoomuksessa kelpaa olla. Puolue voi ylpeillä harjoitetun talouspoliitikan menestyksellä ja tuloverojen laskulla. Kansa on kiittänyt tänä vuonna jo kaksissa vaaleissa voitolla ja presidenttivaaleistakin Zyskowicz odottaa täyttä pottia.
”Muut puolueet ovat joutuneet kateellisena seuraamaan järkevää aikatauluamme ehdokasasettelussa.”
Zyskowicz on nyt uransa huipulla. Hänen valtansa on kiistämätön Kokoomuksen eduskuntaryhmässä ja Helsingin Kokoomuksen piirissä. Maakunnissa herra Z:n valta hiipuu. Se lohduttaa monia, jotka eivät ole Zyskowiczin kelkkaan mahtuneet. Eduskunnan jättänyt Minna Karhunen kirjoitti taannoin sarkastisesti kolumnissaan Nykypäivä-lehdessä:
”Jos Ben Zyskowicz putoaisi eduskunnasta, voitaisiin Kokoomuksen eduskuntaryhmän sääntöjä muuttaa siten, ettei puheenjohtajan tarvitse olla ryhmän jäsen.”
Kuvaavaa on, että Zyskowiczista ei kukaan suostu sanomaan poikkiteloista sanaa omalla nimellään. Jotkut väittävät pelkäävänsä jopa työpaikkansa puolesta. Allianssi ry:n puheenjohtaja Jukka Tahvanainen arvosteli nimettömänä Kokoomuksen eduskuntaryhmän kanslian rekrytointeja Helsingin Sanomissa. Tahvanaisen mukaan kansliaan palkataan ainoastaan henkilöitä Kokoomuksen oikealta laidalta. Esimerkiksi Kalle Euron väitetään jättäneen hakematta vapautunutta sihteerin paikkaa tästä syystä. Eduskuntaryhmän työvaliokunnan istunnossa arvostelijan nimi oli hyvin tiedossa ja Zyskowicz antoi sivu suunsa puhuneelle Tahvanaiselle isän kädestä. Hesarin jutussa ei mainittu oleellista seikkaa: arvostelija pyrki itse aikoinaan sihteeristöön, eikä tullut valituksi. Zyskowiczin mukaan syy oli pätevyyden puute, ei paikka Kokoomuksen poliittisella janalla.
Eräs kokoomuslainen arvioi, että Zyskowiczin suurin heikkous on hänen fysiikkansa. Ja politiikassa mielikuvilla on merkityksensä. Kokoomuksen johtoon Zyskowicz ei tule koskaan pyrkimään. Entä suomenruotsalaisen taustan omaava 170-senttinen juutalainen Suomen pääministerinä tai presidenttinä? Juu-ei.
”Nyt minulla jää aikaa lapsille, voin välttää turhaa edustamista ja reissaamista. Tosiasia on, että terveyteni reistailee ja se saattaisi aiheuttaa ongelmia ministerin tehtävässä. Olen oikealla paikalla”, sanoo Herra Z, kallistaa hieman päätään, hymyilee ja katsoo ruskeilla tuikkivilla silmillään suoraan kohti.
Hautomo Z
Pyysimme viittä nuorta kokoomusvaikuttajaa arvioimaan, ketkä nuorista poliitikoista kuuluvat nyt tai ovat “ehdolla” nk. Benin talliin. Seuraavat nimet nousivat esiin useimmissa arvioissa.
Kuuma lista
Timo Jaatinen, 30
Helsingin Kokoomuksen toiminnanjohtaja. Entinen eduskuntaryhmän työntekijä.
Piia-Noora Kauppi, 24
Tuore europarlamentaarikko Oulusta. Työskenteli aikaisemmin mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Entinen KNL:n varapuheenjohtaja.
Kirsi Piha, 31
Nykyinen kansanedustaja, Kokoomuksen varapuheenjohtaja, entinen europarlamentaarikko.
Tatu Rauhamäki, 28
Tuhatkunnan puheenjohtaja. Entinen HYY:n hallituksen jäsen.
Sari Sarkomaa, 33
Tuore kansanedustaja Helsingistä, Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Entinen eduskuntaryhmän työntekijä.
Jan Vapaavuori, 34
Ulkomaankauppa- ja teollisuusministeri Kimmo Sasin erityisavustaja, entinen Sauli Niinistön erityisavustaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.
Farmi
Tomi Huhtanen, 27
Todennäköinen Piia-Noora Kaupin avustaja Brysselissä. Tuhatkunnan ja SYL:n liittohallituksien jäsen.
Mikko Kortelainen, 29
Kokoomuksen eduskuntaryhmän tuore tiedottaja. Entinen Tuhatkunnan pääsihteeri ja ylioppilaspolitiikko.
Ulla Kuisma, 25
Helsinkiläinen ylioppilaspoliitikko ja entinen kansanedustaja Jari Koskisen eduskunta-avustaja. Tatu Rauhamäen eduskuntavaalien kampanjapäällikkö.
Riina-Riikka Kuparinen, 23
Monien yllätykseksi kokoomuksen eduskuntaryhmään juuri valittu eduskuntasihteeri. HYY:n hallituksen ja Tuhatkunnan hallituksen jäsen.
Sari Köykkä, 24
Entinen KY:n puheenjohtaja, jonka tarmokkuus Kaupin ja Rauhamäen kampanjoissa on pantu merkille.
Christel Lehtinen, 29
Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, joka on saanut tukea myös Ilaskiveltä.
Anni Lyytikäinen, 29
Kirsi Pihan entinen avustaja, entinen SYL:n varapuheenjohtaja.
Tero Metsärinta, 29
Ulkomaankauppa- ja teollisuusministeri Kimmo Sasin avustaja, Tuhatkunnan entinen puheenjohtaja ja HYY:n hallituksen jäsen.
Mika Nykänen, 33
Mm. puhemies Riitta Uosukaisen erityisavustaja.
Ville Oksanen, 23
Ben Z:n eduskunta-avustaja ja KNL:n varapuheenjohtaja.
Anu Piilola, 25
Entinen HYY:n varapuheenjohtaja, Suvi Lindénin entinen avustaja. Piilolaa kosittiin ehdolle jo eduskuntavaaleihin Helsinkiin.
Laura Rissanen, 23
Aktiivinen ja nouseva ylioppilaskuntapolitikko, kulttuuriministeri Suvi Lindénin avustaja ja vahva Kaupin tukija.
Heikki Ruoppa, 28
Entinen SYL:n hallituksen jäsen ja opiskelijapolitiikka-aktiivi Oulusta.
Antti Timonen, 24
Entinen KY:n varapuheenjohtaja, VML:n puheenjohtaja ja Kaupin vaalipäällikkö, joka on työskennellyt myös kokoomuksen eduskuntaryhmässä.
Elina Ussa, 28
Kokoomuksen eduskuntaryhmän kansainvälisten asioiden sihteeri ja entinen HYY:n halllituksen jäsen.
Heitä yhdistävät
- Kaikki edustavat ns. Kokoomuksen oikeistoa
- Kaikki akateemisia (valmistuneita tai valmistumassa korkeakouluista)
- Kantaravintolat Kaarle XII ja Helmi.
- Suuri osa on työskennellyt tai työskentelee kokoomuksen eduskuntaryhmässä
- Suurimmalla osalla vankkaa kokemusta ylioppilaskuntapolitiikasta
- Suurin osa asuu pysyvästi pääkaupunkiseudulla
1 kommentti
jassoovainiin
25.8.2012 13:10
Vai että vuodelta -99! Joo-o... sen jälkeen Zysse on vetäytynyt kokkeleiden takariviin... ettei vaan olisi se kuuluisa polle karannut siitä tunnetusta tallista? Vai onko taustavaikuttajan roolille sama syy kuin Trotskilla?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin