Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää.
Freelancerina työskenteleminen on parhaimmillaan ihanaa. Makaat lokoisissa vaatteissa sängyssäsi ja naputtelet konettasi, eikä ole väliä onko aamu, ilta vai keskellä yötä. Jos olet hyvä työssäsi ja todistanut sen eri työnantajille, voit valita kiinnostavimmat duunit päältä.
"Työmatka on parisen metriä sängystä työpöydän ääreen. Nautin tosi paljon vapaudesta, enkä todellakaan haluaisi luopua tästä ja palata palkkatyöhön", pohtii freelance-graafikkona työskentelevä Mari Luukkonen.
"Työaikani vaihtelee paljon. Pakollisia hommia, jolloin pitää olla koneen ääressä kahdeksan tuntia, on ainoastaan yksi päivä viikossa. Saatan pitää työpäivän keskellä tauon, käydä lenkillä, kaupassa tai hoitamassa asioita."
Luukkonen on ehtinyt näkemään myös palkkatyötä, ensin mainostoimistossa ja sitten kiinteistövälitysfirman markkinoinnissa. Viimeisimmässä työpaikassaan hän oli lähellä vakinaistamista, mutta nurkan takaa hiipikin esiin yt-neuvottelut. Luukkonen heitti pallon työnantajalleen: hän olisi halukas tekemään hommiaan kotoa käsin freelancerina.
"Saimme asian sovittua. Olen aina halunnut työllistää itseni, joten minulla ei käynyt mielessäkään, että hakisin uutta palkkatyötä", Luukkonen sanoo.
Freelancerit ovat pätkätyöläisiä, mutta pätkätyö-termiä käytetään useimmiten silloin, kun useammalle työnantajalle tehdään töitä pakon edessä. Freelancer (suom. peitsimies) puolestaan on vapaa kuin taivaan lintu, vapaa päättämään elämästään ja duuneistaan. Freelancer teroittaa peitsensä kulloisenkin toimeksiantajan riveissä taistelemiseen. Tämä siis mielikuvien tasolla. Freelance-työn mielekkyys vaihtelee tekijästä ja duunista toiseen ja todellisuus lienee useimmiten jotain näiden kahden kärjistyksen välillä.
"Kun seuraa media-alalla työskentelevien freelancereiden nykytilannetta, herää kysymys, pitäisikö paskatyön määritelmää tarkentaa entisestään. Onko freelancetoimittajuudesta tullut nykypäivän korkeakoulutettujen matalapalkka-ala?" Kirsi Alaniva kirjoitaa Journalisti-lehden esseessään "Rivien väliin putoajat", jossa kritiikin kohteena on median freelance-työläisten työehdot.
Toimittaja Tiina Tuppurainen vastaa Alanivalle omassa, "Minulla on reiluja toimeksiantajia"-kirjoituksessaan seuraavasti:
"En tajua, miksi rahasta puhuminen olisi vaikeampaa freelle kuin muille työntekijöille. Minusta se on jopa luontevampaa kuin vakityösuhteessa, sillä korvaus sovitaan jokaisen toimeksiannon yhteydessä erikseen. Palkkioista neuvotteleminen on normaali osa työsuoritusta. Jos se jostain syystä tuntuu hävettävältä, freetyö ei välttämättä ole itselle kaikkein sopivin vaihtoehto."
Hinnoittele järkevästi
Kun työllistät itsesi, on hinnoittelu kaiken a ja o. Ei ole mitään järkeä myydä itseään liian halvalla, jos työstä ei saa jotain todella tärkeää palkan ohella, kuten uralla alkuun pääsemiseen tarvittavaa kokemusta tai mahdollisuuksia vaikuttaa tärkeinä pitämiinsä asioihin. Freelancerin vapauteen kuuluu myös mahdollisuus tehdä toisia duuneja rahan vuoksi, toisia kutsumuksen palosta.
Freelance-työn merkitys kasvaa monilla toimialoilla, kun yritykset muuttavat organisaatioitaan kevyemmiksi ja valmiimmiksi reagoimaan muutoksiin. Verokortilla työskentelevälle muodostuu joka kerta työsuhde työnantajaansa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja joutuu hoitamaan kaikki lakisääteiset velvoitteet. Yhä useammalle toimeksiantajalle tämä vaihtoehto on vähemmän houkutteleva, varsinkin projektiluontoisissa tai lyhytaikaisissa tehtävissä.
Toinen vaihtoehto on ryhtyä yrittäjäksi, mutta silloin kannattaa olla varma, että asiakkaita riittää, muuten saatat ajautua ongelmiin työttömyysturvan kanssa.
Rinnalle on syntynyt kolmas vaihtoehto, laskutuspalvelut, joiden kautta työntekijä voi lähettää laskun ilman toiminimeä tai yrittämisen perustamiseen liittyvää riskiä ja byrokratiaa. Luukkonen tekee graafikon duuniaan Ukko.fi-laskutuspalvelun kautta.
"Olin laskuttanut Ukon kautta jo pari kertaa vuodessa ollessani vielä työsuhteessa. Olisin voinut laittaa suoraan toiminimen pystyyn, mutta jos en olisi saanut yhtään asiakkaita, olisin ollut hankalassa tilanteessa, koska olisin menettänyt mahdollisuuden ansiosidonnaiseen."
Mikä ikinä valitsemasi työn muoto onkaan, kannattaa omaa hintalappuaan pohtiessa miettiä, myös, mitä kaikkea laskutushinnasta pidätetään muun muassa lakisääteisiin maksuihin.
"Totta kai joudun ottamaan huomioon hinnoittelussani laskutuspalvelun komission sekä sen, että Ukko.fi maksaa laskutussummasta ennakonpidätykset ja muut viranomaiskulut. Laskutuspalvelut hoitavat myös normaalit eläke- ja sotumaksut", Luukkonen sanoo.
Mikä on Ukko.fi?
Ukko.fi on laskutuspalvelu, joka sopii sinulle, jos...
- työskentelet freelancerina
- haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista
- olet opiskelija tai teet sivutöitä päätyön ohella
- teet satunnaisesti töitä eikä oman yrityksen perustaminen kannata
4 kommenttia
jugular
12.11.2013 17:45
Ihan hieno ajatushan tuo ukko.fi on, mutta eihän tämä ole artikkeli vaan mainos.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
laskutettava
13.11.2013 10:15
"Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää."
mainosmiestenmies
14.11.2013 21:34
No, onhan se hienoa että city.fi monetisoi nyt monella eri tavalla, mutta mediakritiikitön internet-lukija ei kyllä erota artikkelia mainoksesta. Itsekin huomasin vasta kun ukko.fi -palvelua alettiin pushaamaan artikkelin puolivälin jälkeen. Mainoksen tästä tekee se, ettei tekstissä tuoda muita vaihtoehtoja tai palveluita esille - oli disclaimer mikä tahansa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mietityttää
15.11.2013 08:14
Artikkelissa olisi ollut hyvä tuoda esille, että oikeus soviteltuun päivärahaan ei itsestään selvästi säily laskutuspalvelun kautta laskuttaessa. Ukko.fi -tyyppiset palvelut ovat ihan fiksuja ja olen itsekin vastaavaa joskus hyödyntänyt. On kuitenkin epäeettistä antaa ymmärtää, että kyseessä on riskitön itsensä työllistämisen tapa. Jos haluaa varmistaa työttömysturvan säilymisen, asia kannattaa varmistaa omasta liitosta, työttömyyskassasta tai Kelalta ennen kuin alkaa laskuttaa laskutuspalveluiden kautta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin