Lähtisikö tämä lentoon?

Yritystoimintaa testatessa kannattaa keskittyä liikeideaan, tuotteeseen ja oman ydinosaamisesi kartuttamiseen, ei paperinpyörittämiseen.

Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää.


Kuva: Kurhan - Fotolia.com

Yrityksen perustamiseen kannustetaan tänä päivänä valtavasti ja tuo kannustus näkyy muun muassa siinä, että perustaminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja tietoa aiheesta on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Tukea siis riittää ja uusia tapoja, joiden kautta voit testata yritystoimintaa ilman riskiä.

Kannattaa keskittää oma energia itse tuotteeseen ja sen kehittämiseen, eikä rakentaa yrityksen perustamisesta tai sen pyörittämisestä ylitsepääsemätöntä estettä. Jos idea kantaa, käytännön asiat järjestyvät kyllä, viimeistään avun kanssa.

Yksityishenkilönä tavaroiden tai palveluiden myynti on rajoitettua, kun taas pöytälaatikossa lojunut pikku firma voi ottaa rahaa vastaan niin paljon kuin sitä on tarjolla.

Jos perustat toiminimen, kevyimmän yritysmuodon, toiminta on simppeliä, sillä yrityksen massit ovat sinun massejasi. Tässä tapauksessa yrityksen riski on myös sinun henkilökohtainen riskisi. Tätä riskiä voi välttää testaamalla ideaansa laskutuspalvelun kautta.

Marko Jokinen valmistui ammattikorkeakoulusta hetki sitten ja tekee tällä hetkellä töitä keskisuuressa viestintäyrityksessä osa-aikaisena. Idea omasta viestintä/mainostoimistosta pyörii kuitenkin mielessä jatkuvasti.

”Tuleehan sitä pohdittua, miten oma yritys voisi kantaa. Tiedän, että saisin helposti pari asiakasta, mutta uusasiakashankintaa pitäisi tehdä säännöllisesti”, Jokinen sanoo.

Ulkoholisti-nimellä erityisesti luonnossa liikkumiseen keskittyneitä ohjelmapalveluja myyvä Pasi Juutilainen on puolestaan saanut vuosien varrella perspektiiviä itsensä työllistämiseen. Yrittäjyys, työntekijän rooli ja laskutuspalvelut ovat tulleet kaikki tutuiksi.

Juutilaisen asiakkaina ovat enimmäkseen yritykset, jotka haluavat kiinnostavaa tekemistä virkityspäiviinsä tai omien asiakkaidensa palkitsemiseen. Keskiössä ovat ulkoiluun, retkeilyyn ja eräilyyn liittyvät ohjelmanumerot, mutta keikkaa on heitetty tunnin retkestä lähimaastossa Budapestiin järjestettyihin formularetkiin. Juutilainen on niitä onnekkaita, jotka ovat onnistuneet muuttamaan oman harrastuksen työksi.

”Mun henkilökohtaiseen työskentelymalliin sopii hyvin, ettei ole samaa rutiinia, vaan vaihtelevia hommia. Toimeentulo on kuitenkin riippuvainen oman talouden suunnittelusta, siksi mulla ei ole tarjolla pelkästään kalliolaskeutumista tai sauvakävelyä, vaan kaikkea mahdollista. Myös verkoston luominen on tärkeää: jos toimeksiantajalta tulee hommia, joihin ei oma aika tai pätevyys riitä, niin ohjaan heidät eteenpäin.”

Se, että omasta intohimosta tulee työ, on tänä päivänä yhä yleisempää. Erilaisten pätkätöiden maailmassa omasta harrastuksesta tai kiinnostuksen kohteesta ponnistava työ voi olla henkireikä, jonka kautta jaksaa hoitaa muut hommat. Juutilainen on huomannut saman omalla alallaan.

”Koko ajan luonto-ohjaajiksi tulee enemmän ja enemmän niitä, jotka eivät tee sitä päätoimekseen. Ihminen voi olla nörtti tai rakennusmies jossain, mutta harrastustoiminnasta on tullut sellainen kokemus, että he soveltuvat tähän. Koulutushommien kautta olen huomannut myös, etät monet tekevät toista tai kolmatta uraa tällä alalla. Jostain syystä he ovat kokeneet tarpeelliseksi vaihtaa hommia, oli taustalla sitten irtisanominen tai oma loppuunpalaminen.”

Oman elantonsa järjestäminen on kuitenkin jokaiselle välttämätöntä.

”Ihmisillä saattaa olla aika ruusuiset ajatukset siitä, mitä on olla luonto-ohjaaja. Kun tätä tekee ansainta mielessä ja tietyssä kilpailutilanteessa, pätee tähän samat lainalaisuudet kuin kaikkiin muihinkin bisneksiin”, Juutilainen sanoo.


Yrittäjäksi haluavan oleelliset linkit:

 


Mikä on Ukko.fi?

Ukko.fi on laskutuspalvelu, joka sopii sinulle, jos...

  • työskentelet freelancerina
  • haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista
  • olet opiskelija tai teet sivutöitä päätyön ohella
  • teet satunnaisesti töitä eikä oman yrityksen perustaminen kannata

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi