Kannattaisiko yrittää?

Itsensä työllistäminen on osalle yrittäjistä intohimo, toisille pakollinen paha.

Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää.


Kuva: entrepreneurmemes.com

Yrittäjyyteen kannustetaan tänä päivänä yhä enemmän. On yrittäjiä, jotka valitsevat yrittämisen työn muodokseen, koska rakastavat yrittämistä itsessään ja pitävät itsensä työllistämistä kunnia-asiana. Sitten on yrittäjiä, jotka kokevat yrityksen pyörittämisen pakollisena pahana, jota joutuu tekemään oikean työn ohella, koska se vaan sattuu olemaan järkevin tapa järjestäytyä työntekijänä.

Kaikille yrittäminen ei sovi, eikä tarvitse sopiakaan. Erilaisten työntekijöiden pitäisi päästä turhista ennakkoluuloista yli ja löytää paras mahdollinen tapa tehdä töitä, jotta pitkä työura sujuu mahdollisimman antoisissa merkeissä.

”Tajusin, että se on varmin keino järjestää asiat niin, että saan tehdä siistejä juttuja”, Rovion perustajiin kuuluva Niklas Hed sanoo rehellisiä suomalaisia yrittäjätarinoita kertovassa Taivas+helvetti-kirjassa.

Yrittäjäksi ajautuneiden ja yrittäjiksi hankkiutuneiden lisäksi yrittäjyyden liepeillä pyörii paljon porukkaa. Jengiä, joka punnitsee riskejä, pohtii lainsäädännöllisiä kysymyksiä ja paperityön määrää ja arvioi omia mahdollisuuksiaan kaiken tämän keskellä.

”Yrittäjä tarvitsee rohkeutta, ensimmäisen askeleen ottoa ja sinnikkyyttä. Kannattaa kokeilla ja tutkia olisiko yrittäjyys sun juttu. Yksi mahis on aloittaa koulun tai toisen duunin ohella, jos sellainen on mahdollista. Ainahan sitä voi palata palkkatöihin, jos omat siivet ei kanna”, Cityn taustaltakin löytyvä sarjayrittäjä Ilkka Lavas muotoilee.

”Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole vaikeaa. Täytyy vain olla asiakas ja jotain, jota asiakas haluaa ostaa. Nykyään yrittäjäksi voi lähteä ilman firmaakin, tekemällä laskut aluksi vaikka jonkun laskutuspalvelun kautta. Sitten kun bisnes pyörii, on helppo perustaa oma firma”, Lavas sanoo.

Kuva: entrepreneurmemes.com

Osalle yrittämisen riski näyttäytyy liian suurena. Suomessa on pelätty konkurssia äärimmäisenä maineentahraajana ja pelko on hidastanut yrityskulttuurin kehitystä. Yt-Suomessa työntekijän asema on muuttunut yhä tuulisemmaksi ja erilaisia tapoja järjestää oma työura joutuu pohtimaan pakonkin edessä.

Niklas Hed kertoo, kuinka epäonnistumista ei saa pelätä. Menestys ei perustu tuuriin vaan ”jumalattoman kovaan duuniin”.

”Niistähän sä opit, kun feilaat. Pakko niitä on ottaa kantapään kautta. Tämä talo on rakennettu suolle, perkele.”

Kuva: entrepreneurmemes.com

Työntekijänä saattaa turhautua muutenkin kuin potkujen pelossa. Joku saattaa olla kyllästynyt katselemaan pomonsa naamaa, kun toinen ei jaksa päivästä toiseen paikalleen jämähtäneiden työkavereiden kanssa. Joku taas kokee oman osaamisensa tarjoavan liikaa yrityksessä, jonka kulurakenteessa toiset vie ja toiset tuo. Osa on juuttunut hieman väärälle alalle, tekemään duunia, joka ei ihan tarjoa sitä, mitä siltä odottaisi. Kaikki nämä syyt saattavat ajaa kokeilemaan yrittäjyyttä tai ottamaan omaa elämää haltuun esimerkiksi freelancerinä.

Usein tärkein syy yrittäjäksi ryhtymiseen on kuitenkin yksinkertainen: sinulla on tuote, jota asiakkaat haluavat ostaa.

Kuva: entrepreneurmemes.com

Mitä tulee tietää?

Oli syy mikä tahansa, mitä tulee tietää, jos tie on viemässä yrittäjäksi? Helsingin Yrittäjien sivuilta löytyy pätevää ohjeistusta aiheeseen liittyen.

Tarina alkaa omasta tahdosta lähteä yrittäjäksi. Sitten tarvitaan liiketoimintasuunnitelma, jonka tekemisessä auttavat tarvittaessa ELY-keskukset ja Uusyrityskeskukset. Seuraavana pitää pähkäillä, mikä yritysmuoto sopii parhaiten havittelemallesi toiminnalle; toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta vai laskutuspalvelu.

Kannattaa pitää myös mielessä lainsäädäntö. Esimerkiksi päihteiden ja aseiden myyminen torilla saattaa vaatia jonkinlaista luparuljanssia. Suomessa mennään tiukoille viritetyillä säännöksillä, joten esimerkiksi vartiointi- ja taksibisneksessä pitää hoitaa luvat kuntoon, puhumattakaan mihinkään alkoholiin liittyvästä.

Kun edellämainitut kohdat on käyty läpi, täräytät perustamisilmoituksen yritystietojärjestelmään ja uusi elämäsi yrittäjänä pääsee alkamaan.


Mikä on Ukko.fi?

Ukko.fi on laskutuspalvelu, joka sopii sinulle, jos...

  • työskentelet freelancerina
  • haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista
  • olet opiskelija tai teet sivutöitä päätyön ohella
  • teet satunnaisesti töitä eikä oman yrityksen perustaminen kannata

2 kommenttia

jugular

5.11.2013 17:40

Kyllä ainakin Hedin firman menestys pohjautuu osaltaan hyvään tuuriin. Peliala on valtavan osaavaa porukkaa täynnä, mutta hitit syntyvät usein, kuten Angry Birdin tapauksessa, kenenkään ennustamatta. Tietysti edes mahdollisen hitin tuottaakseen täytyy olla todella osaava, mutta ei Hedin firma tee satoja kertoja muita paremmin asioita, vaikka tilinpäätöksestä niin voisi luullakin. Ja oikeasti sen pelin rakensivat ja visioivat ihan muut ihmiset kuin Rovion julkisuudessa paistatteleva johto.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

humus

8.11.2013 22:32

Joo, tervetuloa yrittäjäksi! Sopivalla asenteella paikkaa pahojakin puutteita liiketoimintasuunnitelmassa. Eli kunhan et haihattele ja olet valmis kovaan työhön ja oppimiseen, voi yrittäjyys olla loistava vaihtoehto.

Asiakkaiden löytäminen on haastavaa. Älä missään nimessä kuvittele että he tulevat oma-aloitteisesti ovellesi jonottamaan - oli tuotteesi tai palvelusi kuinka mahtava tahansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi