Yrittäjä vs. Ihminen

  • Sori15

Olen edellisen laman tuote, 90-luvun nuori, joka tottui kirppareihin hiljenevässä teollisuuskaupungissa, jossa jokaisessa kodissa oli ainakin toinen vanhemmista työttömänä tai lomautettuna. Vähän niin kuin nytkin, 2015.

Minä ja perheeni selvisimme lamasta melko hyvin, sillä olimme tottuneita nuukailijoita isän epäsäännöllisen rakennustyön vuoksi ja äidillä oli kunnan virka.

Aloitin työurani 13-vuotiaana siivoamalla tuttavan kampaamoa käteispalkalla ja keräämällä kesäisin mansikoita. Säästin pitkän pennin muotivaatteissa, kun purin hyvän kirpparivaatteen kaavoiksi ja ompelin mallin mukaan palahallin kankaista uusia luomuksia.

Sieltä ysäriltä se sitten lähti, minun yrittäjätarinani, vaikken sitä itse arvannutkaan. Luomuksillani alkoi olla yläkoulun käytävillä kysyntää, ja kun kaverit saivat stereot tai mopon, tein minä omilla rahoillani ensimmäisen investointini ja ostin saumurin.

Saumuri palveli minua vielä yrityskäytössä kolme ensimmäistä vuotta, kun aloittelin ompelimoa nousukauden alkaessa 2000-luvun alussa. En silloin ymmärtänyt olevani eri rotua korkeakouluissa aloittavien ystävieni kanssa.

Heräsin karuun todellisuuteen, kun rakas lahjalapseni uudesta parisuhteestani totesi painiessani yrityksen tulevaisuuteen liittyvien ongelmien ja oman väsymykseni kanssa:
”Mikset sä voisi olla niin kuin Mikon äiti? Se käy postissa töissä, sillä on säännölliset työajat ja –päivät ja se saa palkkaa, jolla niiden perhe tekee kaikkea kivaa, käy lomilla ja sillai. Ja sitä paitsi Mikon äiti ehtii käydä jumpassa ja leipoa, niillä on hyviä muffinseja”

Niin. Istuin hiljaa, kerrankin, ja mietin. Miksen tosiaan laittanut vaan lappua luukulle ja mennyt töihin? Elämä olisi helpompaa ja turvallisempaa, olisi aikaa harrastaa.

Ajattelin julkaista ajatukseni Facebookissa, mutta aloin käydä läpi kavereitani ja löysin onnellisia palkkatyöläisiä vain kourallisen. Lähes jokainen kaverini oli ja on edelleen yrittäjä, yrittäjän puoliso, yrittäjäperheen lapsi, osa-aikayrittäjä tai entinen yrittäjä. Vuosien saatossa olen hakeutunut kaltaisteni pariin, tullut paremmin juttuun toisten yrittäjien kanssa, jotka ymmärtävät mistä puhun, kun puhun alveista, inventaariosta, kamalan kallista lomarahoista ja verottajan uusista oikuista.

Olin kyllästynyt selittämään työssäkäyville tutuille, miksi minä joustan työajoissa, miksi minulla ei huikeista hinnoistani huolimatta ole suuri palkka ja hieno auto. Olen myös kyllästynyt selittämääni montako euroa heidän työnantajansa oikeasti maksaa eläkettä ja ties mitä vakuutusta ja maksua sen omasta palkasta pidätettävän prosenttiosuuden lisäksi.

Hengitin siis syvään ja huikkasin pojalle: ”Niin kivaa kuin minustakin olisi, että sitä vapaata ja rahaa olisi enemmän, niin tiedäthän sä, ettei kaikki voi olla Postilla töissä? Yrityksiä ja yrittäjiä pitää olla, jotta saadaan tarpeeksi verorahoja koulujen ja teiden ylläpitoon ja työpaikkoja muille. Ja osalla yrittäjistä kyllä jää enemmänkin käteen, varmasti meilläkin vielä joskus. ”

”Joo, kyllä mä tiedän, mutta saahan sitä toivoa. Enkä mä sitä paitsi oo tyhmä, oon kuunnellut yhteiskuntaopissa ja osaan lukea lehtiäkin, eli kyllä mä tiedän, miten tää maailma pyörii!” totesi poikani.

Se sai minut ajattelemaan:

Mitä tapahtuu alakoulun ja työelämän välissä, jos palkkatyöläisen ja yrittäjän maailmat ovat niin kaukana toisistaan, että toisen puhe tuntuu vieraalta kieleltä?

Päätin kirjoittaa sanaston, jonka saatte luettavaksi ensi viikolla.

Kirjoittaja on 34-vuotias ompelija, joka on ollut yrittäjä liian kauan, muttei aio siirtyä postin palvelukseen edes kantamalla

1 kommentti

Reijo L

24.2.2015 07:17

Vaateteollisuuden mahdollisuudet menestyä menivät jo 80-luvulla.
Ehkä osakopio viestistäni ministeri Tuomiojalle 14.2.2014 selkiyttää lainsäädännön vinoutunutta rakennetta.

"Supercell Oy:n tulosjulkistus jokunen päivä sitten.

Hieno suoritus suomalaiselta pelialan yritykseltä. Liikevaihtoa yli 600 miljoonaa ja voittoakin puolet siitä. Hallituksen tavoitteiden mukainen, työntekijöitäkin toista sataa. Lähes kuusi miljoonaa yhtä työntekijää kohden. Siinä saisi yksi lapiomies tai vaikkapa kaivinkoneen kuljettaja lappaa tuhdisti, että pystyisi samaan. Keskiverto suomalaisyritys työllistää kuutta miljoonaa liikevaihtoeuroa kohden 50-100 henkilöä, jopa enemmän. Se on tuhdisti enemmän tuloa yhteiskunnalle! Eikö silloin hallituksen ajama politiikka ole hemmetin kaukanan työllistämismahdollisuuksien lisäämisestä? Tietokonepohjainen automaatio tahkoaa omistajilleen rahaa samaan aikaan muu yritystoiminta rämpii lapio kourassa ojanpohjia!
Tälläkö se Suomi nousee?

Lasketaanpa, että Suomen bruttokansantuote tulisi kokonaan Supercellin kaltaisesta liiketoiminnasta. Lähdetään pyöreistä luvuista, 200 miljardin bruttokansantuotteesta. Supercellin liikevaihdon ja työllistämislukujen perusteella työllistämisvaikutukset olisivat noin 35 000 henkilöä. Pelaajia maailmalta tuskin löytyisi tuolle 200 miljardin myyntimäärälle, jos ei vapaa-aika ja käteen saatu tulo lisääntyisi. Jotta sellainen voisi tapahtua, tuon kaltaisilta firmoilta olisi saatava enemmän tuloa yhteiskunnalle. Jota sitten jakaa kotona ilman työtä oleville. Pelkästään eläkevakuutusmaksuja pitäisi korottaa 7151%. Se tekisi yhtä työntekijää kohden noin 615 000 euroa vuodessa. Sitten valtion ja kuntienkin pitäisi saada omansa, joten muutakin tuottoa olisi verotettava rankimman päälle. Tästä voidaan päätellä, ettei nykyisen kaltainen lainsäädäntö ole millään tavalla ajan tasalla. Tietokoneella kopioitavien ohjelmien tuotoista ei makseta eläkemaksuja, ei ennakonpidätyksiä, eikä muitakaan yhteiskunnan kannalta tärkeitä maksuja. Ei myöskään monelta suurteollisuuden alalta juuri nimeksikään, varsinkaan niiden tuottoihin nähden. Siihen joudutaan joka tapauksessa joskus menemään. Miksi ei sitten jo nyt? Vihdoinkin, voin itse todeta!...."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi