Sori15

Tässä blogissa tutustutaan yrittäjänaisten elämään, arkeen ja niihin asioihin, jotka jarruttelevat matkaamme. Me haluamme työllistyä ja antaa työpaikkoja. Seuraa keskustelua Twitterissä hästagilla #sori15

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2015.

Verotus voi (si) toimia myös porkkanana

Vaalit lähestyvät ja se näkyy mm. verokeskustelussa mitä käydään. Pohdintaa tuntuu olevan keneltä voidaaan kerätä enemmän veroa tai mitä veroa voidaan nostaa, vaikka olemme jo kokonaisveroasteessa maailman huippua (turha väittää muuta kun katsoo mitä kaikkea verotetaan ja moninkertaisesti). Meillä on ollut keskustelua perintöverojen tarpeellisuudesta, autoverosta, kiinteistöverosta jne. milloin mitäkin pitäisi nostaa ja laskea, että ”pidetään hyvinvointi yhteiskunta pyörimässä”. En jaksa kun ihmetellä miksi ihmeessä emme osaa tai halua verotusta myös kannusteena ja motivaatiotekijänä. Turha ihmetellä jos tänne ei tule investointeja, eikä tänne kukaan halua. No haloo ei kai, missään muualla maailmassa ei ”rangaista” työnteosta ja muisteta muistuttaa ,että ne onnelliset jolla on vielä työtä ja halua tehdä työtä on kustannettava koko ajan lisääntyvä työttömien tai yhteiskunnasta syrjäytyneiden joukko (ja taas toim.huom en yritäkään väittää etteikö apua myös tarvita täällä). Moni ei muista, että täällä on alhainen myös se raja kun olet jo ns. ”hyvätuloinen” ja pääset jo veroprogression yläpäähän jolloin työtä verotetaan jo isolla prosentilla.

# Uusia keinoja

Asiat muuttuu vain muuttamalla niitä. Miksi emme kokeile uusia keinoja muuttaa asioita, verotus olisi yksi keino kokeilla uusia tuulia jotka ehkä voisivatkin tuoda tulleessaan jotain positiivista. Miksi emme siirry online verotukseen joka tarkoittaisi käytännössä, että mätkyjä tai palautuksia ei olisi, miettikää: kenekään ei tarvitsisi joutua esim. pahimillaan ulosottoon kun ei mätkyjä pysty maksamaan ja valtiolle ei tarvitsisi lainanta rahaa ilman korkoa vuodeksi. Jokainen voisi seurata verkossa omaa verotusta ja tarvittaessa myös sitä muuttaa. Nykyinen maailma teknologioineen tämän jo mahdollistaa. Miksi sen sijaan, että keskustelemme perustulosta emme keskustelu , voisiko jokainen saada tehdä töitä xx eurolla ilman, että siitä maksetaan veroa, matalia palkkoja ja tukia on turha verottaa. Tämä poistaisi tukien tarvetta sekä turhaa byrokratiaa ja todellakin kannustaisi tekemään töitä enemmän.

Tuottavuutta saadaan lisää vain kun työnteko on kannattavaa ja motivoivaa ja sanotaan mitä sanotaan kyllä raha on iso motivaattori, tällä hetkellä kukaan ei halua tehdä mitään ylimääräistä, yrittäjän roolissa on pakko, koska oman henkilökohtaisen veron lisäksi on maksettava lukuisa määrä muita liiketoimintaa liittyviä veroja vaikka liikevaihto olisikin pientä ja tunnettua on, että yrittäjän roolissa maksat työstä myös henkilökohtaisesti enemmän veroa.Miettikää miten siistiä olisi kun saisi vaikka ensimmäiset vuoden yrittäjänä oikeasti maksaa työllä ansaituilla tuloilla vaikkapa yrityksen lainoja ja kehittää yritystä, sama toimisi myös henkilöpuolella, moni voisi vapautua laina taakasta nopeammin, jos siihen annettaisi mahdollisuus - saat tehdä 2 vuotta työtä ilman veroja ja maksat sillä lainaa. Tämänkin seurannan ja muun mahdollistaa nykyinen tekniikka.

# Työllä pitää saada rikastua jokaisen

Työnteolla pitää saada ja voida rikastua, ahkeruudesta pitää palkita ja todellakin sen pitää näkyä ja tuntua sun lompakossa. Jokaisen joka kynnelle kykenee pitää saada tehdä vaikka 5 työtä ja maksaa niistä vain yhtä kohtuullista veroprosenttia (kannatan todellakin työhön kannustavaa verotusta). Yleensä menestyminen edellyttää aina kovaa työtä ja silloin siitä ei pitäisi rangaista.

Eikä tarvitse itkeä sitäkään miksi meillä on harmaata taloutta, no tottakai on ja se tulee vain lisääntymään kun verotus kiristyy, moni ei saisi leipää kaupasta jos ei jotain tekisi ilman kuittia. Investointeja saadaan tähän maahan vain kun tehdään isoja muutoksia, nimenomaan niitä rakenteellisia ja uskalletaan muuttaa vanhaa, tässä maassa pitää olla jotain ylivertaista miksi tänne kannattaa tulla.Veroihin tulevat muutokset pitäisi aina käydä läpi monesta näkökulmasta, poukkoilevat muutokset, mitä nyt on tehty maksavat paljon.

Asiat muuttuu vain muuttamalla niitä, ei miettimällä vanhoja keinoja jolla ei voi nykymaailmaa muuttaa. Olisi kiva kuulla hyviä uusia ajatuksia miten verotuksella voitaisiin muuttaa koko Suomen tilannetta ja kannustaa ihmisiä tekemään töitä! Miten voimme etukäteen sanoa, että joku ei toimi tai ei kannata, uusia ajatuksia ja tapoja muuttaa asioita todellakin tarvitaan. Kaipaisin myös politikoilta muutakin kun leikkauslistoja ja veronkorotuksia, esimerkiksi uusia ajatuksia verotukseen liittyen. Voisiko verokarhu olla myös ystävä?

Iriana #sori15 –ryhmän jäsen joka uskoo enemmin porkkanaan kun keppiin motivaatiotekijänä erityisesti kun kyse on niin tärkeästä asiasta kun työ. Unelma työtä ei aina ole tarjolla koko elämän ajaksi, mutta työstä saatava raha pitää sut ja mut kiinni elämässä, ja verotuksen pitää tukea työn tekemistä kaikin tavoin. Katselen julistetta seinällä ja pohdin kuinka paljon pitää tehdä lisää työtä, että saa rahaa seuraavaan auton käyttövoimaveronmaksuun...verojen jälkeen:

better tomorrow
better tomorrow

Pienyrittäjän ajatuksia työstä ja taloudesta

Tämä kevät on ollut rankka niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tänäänkin vietämme palkkapäivää ja totean, että muille pystyn maksamaan – itselleni en. Se tuntuu hullulta, tehdä työtä työllistääkseen jonkun toisen ja antaakseen taloudellisen turvan ja sosiaalietuudet vain jättäytyäkseen itse moisten ulkopuolelle. Jos muistat aikaisemmasta kirjoituksesta miten käy, kun yrittäjä ja työntekijä menevät hakemaan asuntolainaa niin ymmärrät miksi moinen tuntuu niin väärältä.

Nyt nopeaälyisin hihkaisee, että siinäs näet – liikeideasi on huono, kun se ei ole kannattava. Itseasiassa se on kannattava, tosin nykyisellä internetin luomalla hintakilpailulla katteemme kapenevat sesonki sesongilta ja voi olla, että joudumme tekemään muutoksia toimintaamme pitääksemme sen kannattavana.Yritykseni ei ole start-up yritys, eikä se ole mitään valtavan hienoa. Se on perheeni elinkeino. Siitä ei saada edes vientiveturia Suomelle, mutta se työllistää muutamia ja mahdollistaa monen muun toimintaamme tukevan yrityksen/yrittäjän toiminnan.

Yritykseni työllistämisvaikutus on huomattavasti suurempi kuin omien työntekijöidemme määrä. Minä haluan luoda työpaikkoja ja haluan mahdollistaa hyvinvoinnin kasvamista koko yhteiskunnassa. Välillä tosin näyttää siltä, että se ei ole mahdollista. Kuuntelen ehdotuksia verotuksen kiristämisestä ja pakkoyrittäjyydestä ja mietin, onko tässä koko valtion touhussa mitään järkeä. Ihmiset voivat huonosti niin työtekijät kuin yrittäjätkin. Jokainen pelkää ja varautuu pahimpaan. Meillä kaikilla on huono olla ja pelko persuksissa asemastamme riippumatta.

Oletteko lukenee Hesarissa julkaistun talousartikkelin, jossa professori Pertti Haaparanta moitti Suomen talouspuhetta täysin epä-älylliseksi sekä kertoo kaipaavansa rohkeaa valtiota (Sunnuntai 22.3.2015)?

Olen monesti miettinyt poliitikkojen säästöpuheita, veronkorotuksia ja leikkauksia. Onko meillä oikeasti varaa niihin? Fokus on niin tiukasti säästämisessä, ettei kukaan edes mieti miten kulutusta saataisiin nousuun tai miten tästä päästään eteenpäin.

Sen sijasta, että mahdollistettaisiin onnistumisia tehdään karhunpalvelus koko taloudelle ja yhteiskunnalle, kun kauhukuvia maalaillaan aamusta iltaan. Tällä hetkellä kukaan ei katso tulevaisuuteen vaan juuri ja juuri nenänsä eteen. Ei tätä maata johdeta kauskantoisesti vaan seuraavaan vaalivoittoon saakka. Meillä on osaavia talousalan ihmisiä, mutta heidän tieteellinen tutkimuksensa sivuutetaan ja puhutaan pakkomielteen omaisesti siitä, että hyvinvointivaltiomme on nyt karilla ja nyt supistetaan.

Mahdollisuuksien sijasta luodaan vain esteitä ja odotetaan, että työpaikat katoavat ja eläkejärjestelmämme romuttuu.
Pertti Haaparanta kehoittaa toimiin nopeasti ja vaadin samaa. Lakataan kiristämästä työntekijöitä ja yrittäjiä.

Luodaan mahdollisuus siihen, että meillä on hyvinvointivaltio Suomi vielä jälkipolvillakin.

Kirjoittaja on kahden pienen yrityksen omistaja, joka on enemmän demari kuin kokoomuslainen. Uskoo siihen, että jokaisella pitäisi olla kivaa töissä. Myös yrittäjällä.

Olen muuten miettinyt monesti sitä, miten tärkeää on asettua vastakkain. Työntekijöiden pitää olla omassa leirissään ja nousta sortavia työnantajiansa vastaan työtaistelutoimin. Mietin paperimiehiä ja muita 1980-luvun lakkoilijoita. Eikö olekin kummallista, miten vähän työpaikkoja enää näiltä aloilta löytyy, kun työ on siirretty kannattavampiin maihin? Nyt kun eletään jäänmurtajalakon toteutumisen hetkiä, mietin taas samaa. Onko kukaan tutkinut onko AY-liikkeen toimista loppuviimeksi enemmän hyötyä vai haittaa?

Minusta tuntuu siltä, että tällä kertaa mahdollisuus selvitä lamasta vähimmin vaurioin tulisi yhdessä tekemällä. Puolin ja toisin joustamalla ja ymmärtämällä.