Miksi sinua pitäisi kiinnostaa pienyrittäjän jaksaminen?

  • Sori15

Suomi tarvitsee yrittäjiä, jotta jostain saadaan verotuloja.

Se valtio, mistä puhutaan esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja uutisissa sosiaaliturvan ja palveluiden maksajana, ei oikeastaan ole mikään todellinen instanssi.

Tosin se on meille itsestäänselvää, että valtio maksaa terveydenhuollon, koulutuksen ja toimivan liikenneverkoston. Valtion kassasta maksetaan sosiaaliturvat ja opintotuet.

Se, että valtio maksaa, ei ole hyvä juttu.

Valtion kukkarossa on meidän kaikkien yhteiset rahat, ne mitä maksetaan veroina yrityksistä ja mitä maksavat työntekijät omasta pussistaan. Valtio itsessään ei ole rahaa tuottava yksikkö, se on itseasiassa vaan välikäsi jonka läpi raha kulkee. Nimi, joka kuullostaa maksajana kivalta ja uskottavalta, usealla harhaanjohtava sellainen.

Joku kriittisempi henkilö voi tätä kirjoitusta lukiessaan pyöräyttää silmiään ja todeta, että onpas lapsellista tekstiä.

Tietysti verovarat menevät valtiolle ja tottakai niistä maksetaan palvelut ja infrastruktuurit, sehän on itsestäänselvää. Mutta samalle kriitikolle heitän kysymyksen: Haluaisitko maksaa omistasi enemmän kuin nyt? Se nimittäin on edessä, jos kehitys jatkuu näin.

Paljon puhutaan siitä, miten valtion rahat eivät enää riitä. Kustannusrakenne on kestämätön ja tulot hiipuvat ja menot kasvavat. Tarvitaan lisää yrityksiä työllistämään ihmisiä, tarvitaan enemmän verotettavaa yritystoimintaa. Jostain pitää löytyä rahaa, jolla ylläpidetään hyvinvointivaltiota.

Työvoimatoimistossa yritetään rekrytoida yhä useampi työtä hakeva henkilö yrittäjäksi. Moni toteaa, ettei se ole hänen alallaan mahdollista tai tuntien jonkun silmäpusseihinsa kompuroivan yrittäjän toteaa, ettei hän ainakaan ryhdy samaan.

On mukavampaa pysytellä työntekijänä ja taivastella lähiympäristönsä työnarkomaniasta kärsiviä yrittäjiä sekä puhua kahvipöydässä suuria siitä, miten yrittäjillä on niin vaikeaa.

Tein tässä taannoin pienen gallupin lähipiirissäni, joista itse kukin välillä valittaa oman työnsä tylsyyttä tai pientä palkkaa. Kysyin, että mitä jos lähtisit yrittäjäksi. Vastaus kysymykseen oli 100% kieltävä. Yrittäminen on liian vaikeaa, liian pelottavaa, liian turvatonta.

Olen myös kysynyt tätä eilen eduskunnassa eräältä poliitikolta, joka spontaanisti huudahti, että ei minusta ainakaan tule yrittäjää. Se on kumma juttu, että jos yrittäminen on näin vastenmielistä ja kuitenkin tuikitarpeellista, niin miksi siitä tehdään niin vaikeaa – tai joissain tilanteissa jopa mahdotonta.

Meitä muutaman ihmisen työllistäviä yrityksiä on yritysten enemmistö. Me maksamme hillittömiä veroja omien tulojemme kustannuksella. Laskin taannoin, että olen maksanut pelkkää arvonlisäveroa valtiolle yli miljoonan verran ja tienannut itse keskimäärin 1800€ kuussa kymmenen yrittäjävuoteni aikana.

Ymmärrätte varmaan, että se ei ole sopiva palkka ihmiselle, joka kantaa itsensä lisäksi vastuun kuudesta muusta ihmisestä ja ei ole oikeutettu minkäänlaiseen työttymyysturvaan? Muistaakseni viimeksi, kun minua headhuntattiin töihin, minulle tarjottiin yli 4000€ kuussa.

Miksi en mennyt? Hyvä kysymys, jossain välissä minusta on tainnut tulla sosiaalitoimistosta seuraava, kun en halua työntekijöitäni irtisanoa ja kymmenen vuoden työtäni heittää kankkulan kaivoon. Valitettavasti aikojen tiukentuessa minä en voi enää ajatella sosiaalista vastuuta, kun minun on ajateltava selviytymistä. Aikaisemmin usko tulevaisuuteen oli kova, nyt yritän vaan selvitä viikosta toiseen.

Suomen kannalta taitaa tilanne olla se, että pieniä työllistäviä yrittäjiä tarvitaan lisää ja nopeasti. Eikö silloin olisi tärkeää, että yrittämisen pelottavuutta ja vaikeutta poistettaisiin?

Purettaisiin sanktiot ja pelotteet. Pois sellaiset epäkohdat, joissa yrittäjän puolison työttömyysturva on heikko siksi, että puoliso on yrittäjä. Ei jokainen kampaaja tai kaupanpitäjä ole pohatta, jonka taskuista riittää jaettavaksi elantoa muillekin eikä parisuhteessa toista voi sysätä toisen vastuulle. Poistettaisiin karenssit, annettaisiin KELAn maksaa sairaspäivärahat ja vanhempainlomat ansiosidonnaisesti ja helpotettaisiin sivukuluja keventämällä työhönottoa.

Siltikään jokainen työikäinen ei ryhtyisi yrittäjäksi, mutta varmasti useampi. Epäonnistunutkin yritys tuottaa valtiolle enemmän kuin kotona parempaa aikaa odottava työtön.

Tässä blogissa on tuotu esiin paljon epäkohtia, mitä yrittämiseen liittyy. Se saattaa karsia lukijan halukkuutta ryhtyä yrittäjäksi, kun oikeat yrittäjät kertovat arkensa haasteista. Mutta nostamalla näitä kipupisteitä esiin voidaan niihin myös puuttua ja yrittäjäksi ryhtymistä helpottaa. Sillä kuten sanottu, Suomi tarvitsee lisää verotuloja joita yrittäjätoimesta saadaan.

Sen sijasta, että Suomessa surraan suureen ääneen menojen kasvua pitäisi antaa mahdollisuus tulojen kasvulle.

Jos teille on vielä epäselvää, miten sadattuhannet yritykset palkkaisivat lisää työvoimaa niin käykääpä lukemassa teesimme tästä. Siinä on teille menestyksen resepti luonnolliseen ja kestävään kasvuun.

Kauppias Koskinen, yrittäjänä 11 vuotta

Jälkikirjoitus: Kirjoitin tämän postauksen helmikuun 10. päivä. Olen sen jälkeen saanut tarjouksen, josta en usko kieltäytyväni. Minulle ehdotettiin Viron E-kansalaisuutta ja yrityksen siirtämistä Viroon. Olen tänään käynyt läpi yrittäjätuttavieni kanssa heidän kokemuksiaan ja luulen, että minun on aika lähteä. En viitsi olla enää Don Quijote, taistella tuulimyllyjä vastaan. Olen työllistänyt parhaimmillaan 15 henkilöä, nyt enää vain 7. Tolkuton verotuksemme on hävittänyt meiltä 8 työpaikkaa.

Olen työllistänyt ihmisiä kymmenen vuotta, maksanut palkat, myyntibonukset, sosiaalikulut, sairaslomat ja äitiyslomat. Palveluyrityksen luonteesta johtuen suurin kuluerä ovat olleet henkilöstö ja verot. Siirtymällä Viroon olen yhtä vastuussa henkilökunnastani, mutta minua ei veroteta hengiltä – on olemassa riski, että tuottavuutemme paranee olennaisesti ja voin yhä pitää henkilökuntaa töissä. Tosin he ovat virolaisen yrityksen palveluksessa, joten Suomelle maksamme huomattavasti vähemmän tekemästämme työstä.

Oman palkkani verotuksessa ei tule suurta eroa oleman, sillä veroprosenttini on pienistä tuloistani johtuen Suomessakin alhainen, mutta sitä tulee jäämään minulle enemmän, kun yrityksellä ei ole tuloveroa ja palkollisista maksettavat sosiaalikulutkin ovat pienemmät. Sanokaa riistäjäksi, jos kehtaatte. Pistäkää vaikka häpeäpaaluun Senaatintorille maanpetturuudesta. Mutta minulla ei ole enää syytä sijoittaa Suomeen, koska sekään ei ole kiinnostunut minusta ja tarjoamistani työpaikoista.

9 kommenttia

shiwan8

20.2.2015 07:27

Ei nyt millään pahalla, mutta nämä sun kirjoitukset alkavat olemaan aika toispuoleisesti suuntautuneita. Et palkkaa ketään koska työntekijä ei ole robotti, mutta sitten sinun jaksamisestasi pitäisi olla huolissaan. Vastavuoroisuus ei toteudu. Ihmisiä harvemmin kiinnostaa sellaisten ihmisten hyvinvointi joka erikseen mainostaa, ettei ole pätkääkään kiinnostunut muiden ihmisten hyvinvoinnista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mika K

18.3.2015 03:52

onko kokemusta yrittämisestä? Jos olisi niin ymmärtäisit lukemasi...

Ajatuksen Kukkanen

20.2.2015 18:09

Ootkos shiwan8 myös lukenut kirjoitukset vai vaan otsikot?

En tiedä oletko huomannut, että kirjoittajia on monta. Ja ei, tämän artikkelin kirjoittajan jaksamisesta ei tarvitse enää olla huolissaan. Hän on eilen tehnyt päätöksensä ja todennut, että jos hänen työpanostaan ei arvosteta täällä hän vie sen sekä työpaikat jonnekin, missä on parempi.

Aivan kuten työntekijällä on mahdollisuus valita mihin paikkaan hän hakee töihin, on myös työnantajalla mahdollisuus päättää ettei enää halua yrittää Suomessa.

Hän maksaa työntekijöilleen enemmän palkkaa kuin TES vaatii, antaa työntekijöiden valita milloin he haluavat olla lomalla ja antaa vapaata, jos he sitä pyytävät. Maksoi sairaslomia viime vuonna yli 10 000 euroa. Työvuorot työntekijät saavat sopia keskenään, miten kullekin parhaiten sopii. Hän lainannut fiman kassasta rahaa, jos jollain on ollut tiukkaa. Auttanut ja tukenut, kun työntekijän lähisukulainen on ollut itsetuhoinen.

En tiedä mitä tarkoitat, sillä että yrittäjää ei kiinnosta työntekijöiden hyvinvointi?

"Se, että sanon, että en jaksa tarkoittaa sitä etten jaksa. Sun euro on mun kymmenen senttiä. Ja jos se, että tarjoan työpaikkoja ja yritän olla hyvä esimies taloudellisesta tilanteesta riippumatta ei riitä niin selvä se. En sitten yritä.

Minä en haluaisi leikata vanhustenhuollosta, en lastensuojelusta, en sairaanhoidosta. Ne määrärahat tulevat pääosin pienten yritysten suorittamista veroista. Mutta ne verovarat kuivuvat kasaan, kun meille lyödään lisää kuluja ja vastuuta. Suuryritykset ovat asia erikseen. Firmat joissa voidaan harjoittaa verosuunnittelua ja jaetaan osinkoja ovat aikoja sitten olleet vapaamatkustajiamme.

Mutta voidaan sopia yhdessä, että olen huono ihminen ja välinpitämätön pomo. Mutta tiedätkös mitä, se tarkoittaa sitä, että kun mun yritystäni ei enää pian ole niin sun kaverilla/äidillä/tyttöystävällä ei enää pian ole töitä. Jos ei kiinnosta niin älä lue. "

Äänestä sinä työntekijöiden oikeuksien puolesta ajattelematta hetkeäkään, että niiden puolesta ei enää pian tarvitse marssia, koska ei ole työpaikkojakaan. Anna mennä ja moiti kaikki yrittäjät, jotka repivät rahaa toisten työstä! Se on hyvä idea, koska se johtaa vapauteen. Meidät kaikki vapautetaan työstä ja sitten kaikki on paremmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

m49yrittäjä

1.7.2015 17:40

Toi on just noin.. ja joka ei ymmärrä nauttii vain eduista.
Takana 18v yrittämistä

-KO-

20.2.2015 18:56

Hmm... Jäin pohtimaan tätä kohtaa:

"Me maksamme hillittömiä veroja omien tulojemme kustannuksella. Laskin taannoin, että olen maksanut pelkkää arvonlisäveroa valtiolle yli miljoonan verran ja tienannut itse keskimäärin 1800€ kuussa kymmenen yrittäjävuoteni aikana."

Tämä kuulostaa siltä, että ilman ALVia blogin yrittäjä olisi miljonääri. Arvonlisäveronhan maksaa kuluttaja, palvelun tai tuotteen. Ei yrittäjä. ALV siis lisätään tuotteen hintaan, ja yrittäjä tiittää sen valtiolle (kiitos tästä!). Jos ALV:ta ei olisi, olisi tuotteet ja palvelut sen verran halvempia kuluttajalle. Mutta yrittäjän kate pysyisi samana. Eikö niin?

Mikäli blogin yrittäjä taas tarkoittaa ostaneensa yritystoiminnalleen välttämättömiä tuotteita tai palveluita niin paljon, että niistä on kertynyt yli miljoonan verran arvonlisäveroa, voi yrittäjä vähentää tämän summan muusta verotuksestaan. Eikö niin?

Lisäksi, ja näitä en ole mitenkään henkilökohtaisesti koeponnistanut, sairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha _ovat_ ansiosidonnaisia. Ainakin, mikäli yhtään olen ymmärtänyt Kelan sivuja aiheista. Nämä molemmat tuethan Kela maksaa työnantajalle siitä hyvästä, että työnantaja maksaa palkan työntekijälle. Toki työnantaja maksaa palkan kokonaisuudessa omavastuuajalta (9 arkipäivää #työsopimuslaki). Ja jotenkin minusta tuntuu myös, etteivät nuo työnantajan Kelalta saamat ko. tuet tosiaan kata palkkakustannuksia kokonaisuudessaan... Mutta joka tapauksessa, nykyisin yleisesti kuultava heitto "työnantaja maksaa työntekijän palkan kun tämä on kipee tai vanhempainvapaalla fuufuu" on vain puolitotuus. Eikö niin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Juha Siika

20.2.2015 20:45

Hyvä kirjoitus. Just näin ajattelen itse myös. Takana 30 vuotta yrittämistä Suomessa. Parhaimmillaan maksoin muun lisäksi 500.000 euroa lakisääteisiä vakuutuksia. Oma palkka noin pari tonnia kuussa. Neuvo moulle; älkää koskaan ryhtykö yrittäjäksi Suomessa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pienyrittäjä

21.2.2015 20:33

Kauppias Koskinen, puhut asiaa! Toivottavasti nämä asiat tajutaan päättäjätasolla, koska tällä menolla hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaa. Ei tätä valtion eli meidän kaikkien velkaantumista enää kauan voida kestää. Yrittäjien asemaa on helpotettava (nyt se on selvästi heikompi verrattuna palkansaajiin) viimeistään nyt, kun yhä useampi työnsä menettänyt joutuu yrittäjäksi - tai kuolee nälkään. Kaikkien pitäisi kokeilla pienyrittäjänä olemista ja työllistämistä - alkaisivat asenteet muuttua. Tiedän kokemuksesta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tarkkana, kiitos!

21.2.2015 20:40

shiwan8: luetko ystävällisesti uudestaan tuon kirjoituksen. Huomaat ehkä, että kauppias Koskinen nimenomaan välittää työntekijöistään. Valtio tappaa pienyrittäjät tällä nykymenolla ja sittenhän kaikki työntekjät saavatkin välittää itsestään...voivat vaikka ryhtyä pienyrittäjäksi! ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

so me

28.2.2015 10:31

Minä niin tiedän mistä sinä puhut. Itse olen lopettamisen jälkeen hoitanut lasta kotona saamatta mistään latin latia. Onneksi lopetin ajoissa ja realisoinnista jäi vähän rahaa tilille. Kuusi työntekijää jäi työttömäksi joista viisi pääsi eläkeputkeen ja se yksi työllistyi. Nyt pitäisi itselle löytää työ mutta eihän kukaan entistä yrittäjää halua palkata.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi