Notkeampia työntekijöitä erilaisiin tarpeisiin

Uudenaikainen työnantaja pitää organisaation kevyenä ja palkkaa tekijöitä tarpeen mukaan.

Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää.


Kuva: olly - Fotolia.com

Cityn ja Ukko.fin juttusarjassa on luodattu muuttuvaa työelämää. Tähän asti fokuksessa ovat olleet työn tekemisen uudet tavat ja muodot työntekijän näkökulmasta. Tässä sarjan viimeisessä osassa keskitytään uudenaikaisen työnantajan näkökulmaan markkinointitoimisto Louderin toimitusjohtaja Pirjo Airaksisen kanssa.

Louder on esimerkki työnantajasta, jonka tarpeet työvoiman suhteen muuttuvat asiakkaan tarpeiden mukana. Tämä tekee Louderista organisaatioltaan kevyen ja jatkuvasti muuttuvan. Monelle perinteiseen kuukausipalkkaan tottuneelle työntekijälle Louderin toimintatapa saattaa kuulostaa pelottavaltakin, mutta varmaan on, ettei vastaanlaiset työnantajat ole ainakaan vähenemässä tulevaisuudessa.

"Meillä tärkeintä on asiakkuudet ja asiakkaan ymmärtäminen. Koko luova työ ja suunnittelu ostetaan ulkoa. Koitetaan löytää aina sopivat ihmiset tekemään oikeita projekteja asiakkaan hyväksi", Pirjo Airaksinen kertoo.

Erilaisten asiantuntijoiden tarve nousee esiin esimerkiksi säännellyillä toimialoilla. Esimerkiksi lääketieteen alalla on hyvä käyttää ihmisiä, jotka tuntevat toimialan.

"Jotkut asiakkaat ovat puolestaan globaaleja ja silloin työntekijällä täytyy olla kansainvälistä osaamista ja verkottumista", Airaksinen sanoo.

"Hyvin usein tarvitaan moniosaajia, kuten strategisia suunnittelijoita, joiden kanssa pureudutaan asiakkaan strategian ytimeen."

Louderin riveissä työskentelee muun muassa AD:ta, copywritereita, digisuunnittelijoita, median moniosaajia ja tilasuunnittelijoita.

"Ala on Suomessa aika pieni ja puskaradio kulkee hyvin. Hyvät työt on sellaisia, että niitä seurataan ja niistä kuullaan. Olemme uranuurtajia tällaisessa mallissa, jossa ei ole kuukausipalkkaisia suunnittelijoita. Aika monet tällä alalla on kuullut, miten me toimitaan ja tulee tarjoamaan osaamistaan", Airaksinen kertoo.

Airaksisen mukaan osaavat suunnittelijat ovat kovapalkkaisia.

"Hyvät ajat nosti palkkatason kovaksi ja se on työnantajalle haasteellista. Meillä ei ole niin paljoa kiinteitä palkkakuluja, joita pidämme täällä vain varmuuden vuoksi. Ihmiset eivät pääse kyllästymään töihinsä, kun tekevät koko ajan töitä oikeissa projekteissa. Kun katsoo nuorempaa sukupolvea, niin he ovat tottuneita projektikohtaiseen työhön. On paljon ihmisiä, jotka eivät halua kuukausipalkalle, vaan tehdä projekteja, jotta jää aikaa muullekin."

Louder palkkaa työntekijöitä usein laskutuspalvelun kautta.

"Päätöksien tekeminen venyy usein asiakkaiden päädyssä. Silloin pitää pystyä toimimaan ripeästi. Meillä homma nopeutuu, kun saamme ostettua yhdellä laskulla."

Meneillään oleva muutos on valtava ja koskee muitakin aloja kuin mediaa. Digitaalisuuden liikkeelle sysäämä muutos vaikuttaa moneen suuntaan ja pirstaloi sekä työelämää että taloutta.

"Ihmisiltä edellytetään toisenlaista verkottautumisen taitoa ja oma-aloitteisuutta. Pitää osata verkostoitua, mutta se tarkoittaa myös yhteistyötaitoja."

Airaksinen kuvaa muutosta teollisesta yhteiskunnasta verkosto- ja palvelutalouteen.

"Tämä on kiepauttanut asiat ihan ympäri. Eläminen vaatii nykyään reaktiivisuutta. Me laahataan lainsäädännöllisesti jäljessä sen suhteen, missä työelämä menee. Nyt kiistellään erilaisista työelämän säännöistä, kun pitäisi miettiä, miten koko kilpailukyky saadaan säilymään."

Uusi aika vaatii paitsi uudenlaisia työntekijöitä, myös uutta osaamista työnantajilta.

"Valtio ja nykyinen hallitus ovat linjanneet, että Suomeen pitää saada Euroopan paras työelämä vuoteen 2020 mennessä. Jos miettii esimerkiksi kasvavaa peliteollisuutta, niin se on hyvä esimerkki siitä, miten synnytetään uudenlaista osaamista: alhaalta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin. Meidän pitää miettiiä, minkälaista johtamista tällaisessa työelämässä vaaditaan. Meillä on tällä hetkellä diplomi-insinööripohjainen johtamiskulttuuri, kun nyt vaaditaankin ihan toisenlaisia asioita. Yritysjohtajien pitäisi olla mahdollistajia, jotka löytää ne tyypit, jotka tuovat lisäarvoa toisilleen. Tiimin osaaminen yhdessä nostaa osaamisen uudelle tasolle", Airaksinen pohtii.


Mikä on Ukko.fi?

Ukko.fi on laskutuspalvelu, joka sopii sinulle, jos...

  • työskentelet freelancerina
  • haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista
  • olet opiskelija tai teet sivutöitä päätyön ohella
  • teet satunnaisesti töitä eikä oman yrityksen perustaminen kannata

1 kommentti

shiwan8

18.12.2013 16:07

Kylmä tosiasia on se, että keskimäärin hyvinvointi kärsii tuosta. Joillekin aloille sopii, mutta niitä aloja ei juuri ole. Arkkitehdit jne. voivat toimia ja ovat toimineet lähtökohtaisesti juuri noin käytännössä aina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi