Opintojen ohella on paras aika hankkia työkokemusta

Työstä saa paitsi rahaa, myös kokemusta ja sosiaalisia kontakteja.

Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää.


Kuva: © Sergey Nivens - Fotolia.com

Monelle opiskelijalle opintotuella kynyttäminen ei maistu. Siinä vaiheessa pitää hankkiutua duuniin ja käyttää osa vapaa-ajasta lisätaalerien käärimiseen. Opintovuosien aikana kerätty työkokemus saattaa osoittautua kullanarvoiseksi siinä vaiheessa, kun varsinainen kilpailu työmarkkinoilla alkaa. Osa porukasta imeytyy opintojen aikana tehtyjen duunien myötä syvälle työelämään ja opinnot jäävät tauolle tai kokonaan.

Parhaimmillaan opintojen ohella tehtävä duuni tukee opintoja ja tarjoaa käytännön oppia vaikkapa välillä korkealentoisen teoreettisten yliopisto-opintojen vastapainoksi.

"Haluan lisätuloja ja tykkään ajatuksesta, että kertyy työkokemusta. Voi olla vaikeaa kakskymppisenä hankkia töitä, jos ei ole mitään kokemusta. Muutin 19-vuotiaana yksin asumaan, joten työntekeminen tarjosi lisää rahaa pienten tulojen päälle", kertoo jo lukioaikoina opiskelun ohella työnteon aloittanut Mira Korhonen.

"Mun mielestä työntekeminen on hauskaa, vaikka olenkin tehnyt myös niin sanottuja paskaduuneja. Siitä saa sosiaalisia kontakteja ja monet duunikaverit ovat jääneet kavereiksi edelleen."

Työn järjestäminen opintojen ohella on helppoa. Voit tehdä työtä verokortilla tai laskulla tai tarvittaessa käyttää laskutuspalvelua, joka hoitaa työnantajan puolesta pakolliset sosiaalimaksut ja vakuutukset. Laskulla tehtävä työ kannattaa hinnoitella riittävän korkealle, jotta työstä käteen jäävä palkka pysyy kannattavana. Laskutuspalvelun kautta tehdyt työt voi olla helpompi myydä, koska asiakas voi maksaa tehdyt työt yhdellä laskulla.

Työtä painavan opiskelijan tulee olla tarkkana, sillä Kelan opintotukia ei ole mukava maksella vielä vuosia opintojen päätyttyä. Omien tulojen vaikutusta opintotukeen voi laskea Kelan laskurilla.

"Silloin kun työnantaja halusi teettää lisää vuoroja, piti olla tarkkana, etteivät tulorajat ylity", Korhonen sanoo.

Tulorajat ovat valitettavan alhaisia ja saattavat ajaa monet ennenaikaisesti vakituisen työn pariin. Jokaista tukikuukautta kohti sinulla voi olla tuloa 660 euroa ja jokaista tuetonta kuukautta kohti 1 970 euroa. Voit saada tulot milloin tahansa kalenterivuoden aikana, kunhan ne eivät ylitä vuositulorajaasi.

Vaikka työn kautta saatava raha houkuttaa niukkoina opiskeluaikoina, kannattaa muistaa, että opiskelijakin tarvitsee lomia ja vapaa-aikaa. Tärkeään rooliin nousee oman elämän aikataulutus. Tentit ja kotitehtävät vievät aikansa, joten pelkästään luentojen ja työvuorojen mahduttaminen viikko-ohjelmaan ei riitä.


Mikä on Ukko.fi?

Ukko.fi on laskutuspalvelu, joka sopii sinulle, jos...

  • työskentelet freelancerina
  • haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista
  • olet opiskelija tai teet sivutöitä päätyön ohella
  • teet satunnaisesti töitä eikä oman yrityksen perustaminen kannata

1 kommentti

AnttiXXX

21.11.2013 10:46

Tässä taas hyvä esimerkki siitä miten Sekoomusjohtoinen politiikka tukee hyväosaisia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi