Tämä artikkeli on osa Cityn ja Ukko.fi:n yhteistyössä toteuttamaa juttusarjaa, joka kartoittaa uutta suomalaista työelämää.
Kuten yllä sanotaan, tätä juttusarjaa toteutetaan yhteistyössä Ukko.fi-laskutuspalvelun kanssa. Ideana on valaista uuden, jatkuvasti muuttuvan työelämän lainalaisuuksia, ei tyrkyttää laskutuspalvelua ainoana järkevänä työn tekemisen tapana, vaikka laskutuspalveluiden tuomat mahdollisuudet ovat teemoissa (freelancerin työ, yrittäjyyden testaaminen, opintojen ohella työskentely, sivutoiminen työ) vilahdelleetkin.
Kun puhutaan muuttuvan työelämän mahdollisuuksista, olisi laskutuspalveluiden tarjoama, uusi oman työn järjestämisen tapa typerää sivuuttaa. Kyseessä on aito muutos, joka suoraviivaistaa työn vastaanottamista ja tarjoaa kokonaan uuden tavan järjestää työnteko. Siksi tässä juttusarjan toiseksi viimeisessä osassa nostamme laskutuspalvelut jutun keskiöön ja tutustumme niiden toimintaan tarkemmin.
”Mun vahvuus ei ole kirjanpito tai paperityö, vaan mä olen Ulkoholisti. Saattaa olla, että joku tekee rutiinipaperityön 15 minuutissa, mutta minulta siihen saattaa mennä puoli päivää. Kun tekeminen ei ole mielekästä, se voi olla vastenmielistä”, sanoo Ukko.fin kautta päätoimisesti tapahtumajärjestäjän ja luonto-oppaan töitä tekevä Pasi ”Ulkoholisti” Juutilainen sanoo.
”Kun mietitään mitä tahansa isoa paperitehdasta tai vastaavaa, niin nekin ulkoistavat ylimääräisen työn. Miksen minäkin?”
Käytännössä laskutuspalveluiden tuoma muutos työmarkkinoille tarkoittaa sitä, että niiden kautta yksittäiset ihmisetkin voivat saada laskulla korvauksen työstään. Suomessa vain yritykset pystyvät laskuttamaan toisia yrityksiä. Yrityksen perustamiseen liittyy kuitenkin riskejä, joita kaikki eivät ole valmiita ottamaan.
"Jos laitan suoraan toiminimen pystyyn ja en saa yhtään asiakkaita, niin olisin hankalassa tilanteessa, sillä menettäisin mahdollisuuden ansiosidonnaiseen. Olen kuulunut monta vuotta liittoon ja se tuo turvaa", kertoo graafisen suunnittelijan työtä kotoaan käsin tekevä Mari Luukkonen.
Työttömyyskassojen, laskutuspalveluiden ja palkansaajien välillä on käyty keskustelua siitä, voiko ansiosidonnaista päivärahaa maksaa satunnaisesti itsenäistä työtä tekevälle. Jos työskenteleminen laskutuspalveluiden kautta kiinnostaa ja haluat säilyttää oikeuden ansiosidonnaiseesi, kannattaa asia tarkistaa aina ennakkoon työttömyyskassasta.
Laskutuspalvelu ottaa välistä oman palvelumaksunsa, joka on Ukko.fi:n tapauksessa viisi prosenttia. Lisäksi palkasta vähennetään työnantajakulut ja verot. Laskutuspalveluiden käyttäjien tulee siis olla tietoisia palkan sivukuluista, vaikka laskutuspalvelu ne hänen puolestaan hoitaakin. Monelle tämä tarjoaa tärkeän oppitunnin yrittäjyydestä. Nettopalkkaan tarvittavaa kokonaispottia voi pohtia laskurilla.
”Mietin aina ensin sen, mikä on tavoite käteenjäävän osuuden suhteen tietyntyyppisessä tapahtumassa. Laskutuspalvelun laskurin kautta asian pystyy laskemaan, joten palvelu toimii minulle samalla hinnoitteluautomaattina. Totta kai pitää olla myös selkeä näkemys markkinoista ja hinnoista”, Juutilainen kertoo.
Juutilaisen työ on hänen omista kiinnostuksenkohteistaan ja luontoharrastuksestaan ponnistavaa kutsumushommaa. Usein sellaisissa hommissa joutuu sietämään myös hieman epävarmuutta. Juuri sellaista työtä, eräänlaistä kevytversiota yrittäjyydestä, tekeviä ihmisiä löytyy paljon laskutuspalveluiden käyttäjistä.
Juutilainen on esimerkki tyypistä, joka on tyytyväinen tekemään duunia laskutuspalvelun kautta.
"Tuskin enää lähden yrittäjäksi, jos ei sitten unelmani omasta erämajasta toteudu ja sitä varten joudun osakeyhtiömuotoiseen yrittämiseen."
Monelle laskutuspalvelun käyttäjälle, kuten graafikko Mari Luukkoselle, se on vain väliporras matkalla ”oikeaksi” yrittäjäksi.
Mikä on Ukko.fi?
Ukko.fi on laskutuspalvelu, joka sopii sinulle, jos...
- työskentelet freelancerina
- haluat kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista
- olet opiskelija tai teet sivutöitä päätyön ohella
- teet satunnaisesti töitä eikä oman yrityksen perustaminen kannata
1 kommentti
Afromikko
13.12.2013 23:18
Ansiosidonnaista voi saada myös yrittäjä. Ja ehkä tarkemmin pienyrittäjä, jonka tulot ovat toistaiseksi sivutoimista. Tosin paperisota on aikamoinen ennen kuin hakemuksen saa läpi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin