Ylen A2-teemailtojen käsittelyyn pääseville aiheille tehdään harvoin oikeutta, sillä yleensä keskustelu menee toivottomaksi jankkaamiseksi ääripäiden välillä. Tänä iltana, keskusteluohjelman 25-vuotisjuhlalähetyksessä, käsittelyyn pääsevä kannabis on kuitenkin poikkeus. Keskustelu kannabiksesta on ollut maassamme niin olematonta, että sen pääseminen massojen seuraaman keskusteluohjelman pääaiheeksi on jo itsessään edistysaskel avoimemman keskustelukulttuurin puolesta. Yhteisymmärrystä on turha odottaa.
Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut paljon kannabiskeskustelussa. Docventures nosti aiheen isosti esiin ja Yhdysvaltain lainsäädännön muutokset ovat kirvoittaneet kommentteja ennen hyvinkin vaiettuun aiheeseen. Kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lausui New Yorkerin haastatelussa, ettei kannabis ole alkoholia vaarallisempaa, myös Suomessa otettiin aiheeseen kantaa. Muun muassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen komppasi Obamaa Radio Helsingin haastattelussa.
Kannabis ei sovi kaikille, mutta se ei tarkoita, että sen välttämättä tulisi olla kiellettyä. Kannabiksen kriminalisoinnista aiheutuvat haitat ovat käytättäjille usein suurempia kuin itse aineen aiheuttamat. Helsingin Uutiset kertoi juuri kuinka kannabiskokeilut ovat lisääntyneet pääkaupungin nuorten keskuudessa. Lehti tukeutui uuden Ruohojumala-kirjan tekijöiden Tarja Surakan ja Mia Heiskasen lausuntoihin.
“Nuorison maailmassa on vallalla sellaista ilmapiiriä, että nuorta pidetään kummallisena, jos hän ei kokeile kannabista”, Surakka sanoi Helsingin Uutisille.
Ruohojumala-kirja kertoo tarinan perheestä, jonka tytär käytti kannabista. Tekijät haluavat tarjota kirjallaan työkaluja kannabiksen käytöstä huolestuneille vanhemmille.
Pilveä poltetaan Suomessa melko paljon. THL:n tutkimuksissa kokeilijoiden määrän on huomattu kasvaneen ja viime vuonna kannabiskasveja takavarikoitiin Suomessa ennätysmäärä, yli 18 000 kappaletta.
Kannabiksen laillistamisen kannattajat ovat aktivoituneet Suomessa. Dekriminalisointi.fi-osoitteessa kerrotaan kannabiksen vapauttamiseen pyrkivästä kansalaisaloitteesta. Tammikuun alussa päivätty aloite on kerännyt tähän mennessä noin 15 000 ääntä. Illan keskustelun jälkeen luvun voi odottaa kasvavan. Vaaditun 50 000 äänen kasaan saaminen vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Kannabiksen ympärillä käytävää keskustelua edistetään dekriminalisointi.fi:n toimesta muun muassa asiantuntijahaastatteluille varustetuilla videoilla.
Illan Ylen suorassa lähetyksessä aiheesta keskustelevat muun muassa sisäministeri Päivi Räsänen, huumetutkija Jussi Perälä, kannabiksen kotikasvattaja Mikko Pekkola, Youth Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Rosita Juurinen, kannabisaktivisti Mika Isomaa, ex-käyttäjä Eetu Pakkanen, THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, Ruohojumala-kirjan toimittaja Mia Heiskanen, huumehistorioitsija Jaakko Hämeen-Anttila ja muusikko Juju.
A2 Kannabisilta Yle TV2:ssa ja Areenassa 4.3.2014 klo 21.00. Twitterissä keskustelua ohjelmasta hashtagilla #a2ilta.
5 kommenttia
JanneP, YAD ry
4.3.2014 14:02
Minulla on villi kutina, että monessa asiassa studiossa ollaan myöskin melko samoilla linjoilla: http://www.kiinnostaakohuumeet.fi/2014/02/28/samaa-mielta-kannabiksesta/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kukuman
4.3.2014 15:16
http://www.youtube.com/watch?v=jVVRQK53wYs#t=35
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Meri-Kukka
4.3.2014 22:57
Alkoholia ja huumeita on käytetty toki jo vuosikaudet. Haluaisin kuitenkin pohdintaa/rohkaisua näkökulmaan jossa mietittäisiin mielummin elämän sisällön täyttämistä asioilla joihin ei liity päihteet. Onko nyky-"hyvivointiyhteiskunta" syy kaiken ylikehittyneisyytensä, kiireen yms kanssa aiheuttamassa tarvetta huumata/ rentouttaa itsensä. Miksi ei enään lähdetä kävelylle metsään rentoutumaan, koska voi yhtä hyvin vetää savut. Arkiset asiat alkaa jonkunajan kuluttua tuntua vähäpätöisiltä. Kyllä elämä olisi mielestnäni tarkoitus kokea selvästä päästä. Tuskimpa käyttö tästä nyt kuitenkaan vähenee. Lisääntymisen suunta tuntuu kuitenkin kamalalta. Toivovatko haastatettelun käyttäjät, että suomessa olisi vuonna 2020 nykyihmismäärän normaalilisääntymismäärllä 6miljoonaa kannabiksenkäyttäjää?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pitkä kommentti :D
5.3.2014 10:10
Meri-Kukka, tietenkin elämässä pitää olla muutakin sisältöä kuin päihteet, eivätkä ne saisi hallita elämää, mutta silti ihmisillä ja eläimillä on aina ollut luonnollinen taipumus/halu hakea päihtymystä milloin mistäkin. Porot syövät hallusinaatioita aiheuttavia sieniä, hirvet päihtyvät ylikypsistä omenoista esimerkiksi. En tarkoita, että päihteet olisivat välttämätön osa elämää, mutta siihen on luonnollinen vietti, aivan samalla tavalla kuin kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen. Nykyään suomessa on laillista päihtyä kahdesta asiasta: alkoholista ja tupakkatuotteista.On selvää näyttöä siitä, että molemmat ovat vaarallisempia aineita kuten kannabis. Alkoholin ja tupakan käytöstä voi kuolla ja niihin on kuoleekin vuosittain miljoonia ihmisiä, taas kannabis ei ole koskaan tappanut ketään ja yliannostus kannabiksen kohdalla on käytännössä mahdotonta toteuttaa. Kannabista on käytetty noin 6000 vuotta, eikä ainuttakaan kuolemantapausta, missä ainoa syy olisi ollut kannabis, ole raportoitu. Pelkästään tämä fakta todistaa kannabiksen olevan haitattomampi aine. Jos kannabista käyttää päivittäin, sekin voi olla todellinen ongelma ja haittavaikutukset näkyvät, muttei siitä voi seurata sitä äärimmäistä, eli kuolemaa. Jos joku juo päivittäin alkoholia päihtymistarkoutuksessa, on haittavaikutukset paljon kovempia kuin kannabiksen käytöllä. Alkoholiin syntyisi fyysinen riippuvuus ja johtaisi ennen pitkäån kuolemaan päivittäisellä juopottelulla. Jos kerran viikossa alkoholia juo kohtuudella, tuskinpa kukaan näkee mitään haittavaikutuksia. Sama asia kannabisessa: jos polttelet päivittäin, se tulee näkymään ainakin vuosien päästä, mutta jos polttelet kerran viikossa ja etkä vedä kauheita övereitä, harva ihminen huomaisi mitään haittavaikutuksia käytöllään. Tietenkin osalle ihmisistä kannabis ei sovi ollenkaan,alkoholilla sama juttu, ei se kaikille sovi. Mutta voisin väittää ettei suurimmalle osalle kansasta kerta viikossa tai kerta kuukaudessa näkyisi sen enempää kuin viinilasillinen kerran viikossa. Syy, miksi minusta kannabis tulisi laillistaa, on se, että ihmisellä on luontainen halu päihtyä, mutta nykyään päihtyminen on sallittua vain alkoholilla ja tupakalla jotka ovat selvästi haitallisempia päihteitä kuin kannabis. Kannabiksen laillistaminen tarjoaisi kansalle terveellisemmän vaihtoehdon päihtyä. Voisihan sitä sanoa, että kaikkien päihteiden tulisi olla laittomia, mutta vaikka ne olisivatkin, ihmiset silti käyttäisivät niitä laittomasti. Kieltolaki on epäonnistunut, aiemmin alkoholin kohdalla ja nyt kannabiksen kohdalla. Pääsipäs tämä viestin pituus paisumaan, mutta voisin kirjoittaa asiasta vaikka romaanin, jos haluaisin. :D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
5.3.2014 15:03
Yksi lääkäri myönsi että kieltäisi myös alkoholin jos voisi. Ei ollut kaveri kuullut kieltolain seurauksesta?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin