"Parhaisiin tuloksiin kannabisvalistuksessa päästään, kun valistaja kykenee näkemään kannabiksen takaa itse nuoren. Valistajan tavoitteena ei tulisi olla pelkästään tiedon jakaminen vaan laajempi vuorovaikutuksellinen kokonaisuus, jossa käsitellään nuoren elämäntaitoja, arvoja ja asenteita", ohjeisti Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Anni Selin nuorten parissa työskenteleviä kuulijoita tämänpäiväisessä Kannabisfoorumissa Nuoret ja kannabis.
"Kasvatusalan asiantuntijoita auttaa sen tunnistaminen, minkälainen suhde nuorella on kannabikseen", Selin jatkoi.
Hän jäsensi kuusi erilaista "rakkaussuhdetta" kannabikseen ja toimintaohjeita näihin asiantuntijoiden tueksi. Kaukoihastus, Vastarakastunut, Perusseukkausvaihe, Avioliitto, Kolmiodraama ja Irtosuhde -näkökulmat evästivät asiantuntijoita keskustelemaan nuorten kanssa erilaisissa tilanteissa.
Selinin mukaan valistajalle on oleellista selvittää oma suhteensa kannabikseen. Suhtautumalla neutraalisti ja pitämällä yllä demonisoimatonta keskustelua kannabiksesta voidaan tuloksekkaimmin vaikuttaa haittoihin ja asenteisiin. Parasta ehkäisevää päihdetyötä on hänen mukaansa kiinnostus ja välittäminen nuoresta.
Läheisten suhtautuminen syrjäyttää
"Kannabis on piilorangaistusten kautta hyvin syrjäyttävä päihde. Juuri lähimmäisten suhtautuminen kannabiskokeiluihin voi olla nuorta vahvasti syrjäyttävää", muistutti EHYT ry:n asiantuntija Jussi Perälä.
"Nuorten asenteet kannabiskokeiluihin ovat lieventyneet. Nyt on pidettävä huoli, ettei kannabiskokeiluista aiheudu yksilötasolla vaikkapa opiskelu- tai työllistymismahdollisuudet poissulkevia seuraamuksia."
EHYT ry:n kanta on kuitenkin, että kannabiksen käyttöä ei pidä laillistaa tai normalisoida. Samoin kuin tupakoinnista pyritään suomalaisessa yhteiskunnassa eroon, on kannabiksen käytön yleistyminen pyrittävä järjestön mukaan estämään. Samalla on kuitenkin huolehdittava, ettei kannabiskokeiluista aiheudu yksilötasolla kohtuuttomia, loppuelämää varjostavia seurauksia. Viranomaisten toiminnan tulee olla ennemmin päihdekasvatusta ja käytön lopettamista tukevaa kuin rankaisemista painottavaa.
3 kommenttia
Anonyymi
8.3.2013 17:26
Joo, kyllä voi syrjäytyä niin kauan kuin on mahdollista saada tuomio. Se on kannabiksen suurin vaara.
Keskittykää nyt jeesustelijat alkoholiin joka tappaa tuhansia vuosittain. Vittu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
liberalisti
8.3.2013 18:29
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/74
Poliisin resursseja voisi käyttää fiksumpaankin jne jne
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kokenut_ja_lopettanut
9.3.2013 11:22
Nuorempana okeillessani huomasin, että suurin osa psyykkisistä tai henkisistä ongelmista johtui juuri rangaistuksen pelosta. muuten varsin harmiton aina aikuis iällä käytettäväksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin