Alkoholilain kokonaisuudistuksen alla asiaan liittyviä kannanottoja tippuu eri suunnista. Yksi kiinnostavista avauksista on helsinkiläisen yrittäjän Petri Viglionen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä mietojen alkoholijuomien myynnin vapauttamisesta. Ensimmäiset allekirjoitukset aloitteeseen kerättiin eilen maanantaina Helsingin Kolmen sepän patsaalla. Keräys jatkuu verkossa ja kampanjaa tehdään myös Facebookissa.
Viglionen mukaan alkoholilain uudistamista olisi erittäin tärkeää tehdä yhteistyössä kansalaisten kanssa.
"Suomalainen alkoholi- ja ruokakulttuuri on kehittynyt viime aikoina avoimempaan suuntaan. Hyvät viinit illallisella, elävä pienpanimotoiminta, Ravintolapäivä ja tilaviinit ovat hyvä esimerkki muutoksesta", sanoo Viglione.
"Olemmeko valmiita siirtymään keskieurooppalaiseen kulttuuriin myös mietojen alkoholijuomien myynnissä? Mielestäni vastaus on kyllä, mutta päätös on iso ja siksi haluan että kaikki suomalaiset pääsevät kertomaan kantansa asiaan kansanäänestyksessä."
Keväällä voimaan tullut laki kansalaisaloitteesta antaa aktiivisille kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa joukkovoimalla asioihin. Tästä esimerkkinä turkistarhauksen kieltoa ajava aloite, joka saavuttaa pian vaaditut 50 000 allekirjoitusta.
"Tämän kansalaisaloitteen tarkoitus on paitsi edistää suomalaista alkoholikulttuuria myös lisätä keskustelua aiheen ympäriltä sekä lisätä ihmisten vaikutusmahdollisuuksia. Uskon lujasti siihen, että suomalaiset ovat vihdoin kypsiä päättämään itse mistä ja kuinka ostavat viininsä tai oluensa", sanoo Viglione.
Suomessa on järjestetty kokonaisuudessaan kaksi neuvoa-antavaa kansanäänestystä: niistä ensimmäinen koski kieltolain kumoamista vuonna 1931. Tuolloin 70,6 % äänioikeuttaan käyttäneistä kansalaisista kannatti kieltolain kumoamista ja alkoholijuomien myynnin ja valmistuksen vapauttamista säännöstelyn ja verotuksen alaisesti. Eduskunta noudatti kansalaisten neuvoa, ja kieltolain kumoamisen seurauksena vuodesta 1932 lähtien on Suomessa alkoholin myynti ollut luvanvaraista: vuonna 1932 säädetyllä väkijuomalailla alkoholin myyntimonopoli kuitenkin keskitettiin valtiolle ja edelleen valtion omistamalle alkoholiyhtiölle. Keskiolutkauppa vapautettiin vasta vuonna 1969 - tämän jälkeen ei muita vapautuksia olekaan myönnetty.
"Jos kansanäänestys järjestettäisiin europarlamenttivaalien yhteydessä se ei käytännössä aiheuttaisi lainkaan kustannuksia.
Yhdistämällä vaaleihin muita aiheita, joista kansalaiset voivat olla kiinnostuneita antamaan mielipiteensä, voitaisiin samalla lisätä kansalaisten yleistä mielenkiintoa vaaleja kohtaan sekä kasvattaa äänestysprosenttia", sanoo Avoimen ministeriön toiminnanjohtaja Joonas Pekkanen.
5 kommenttia
RasanenN
16.10.2012 21:25
Holhouksen on aika loppua!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
jackass67
17.10.2012 10:44
Tuollainen aloite on omiaan siirtämään keppanatkin alkoon, ei meillä mitään holhota, ei vain osata juoda viinaa eikä kantaa vastuuta mistään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
vapauttakaa-etanoli
17.10.2012 12:20
Olisi hauska nähdä, jos viinan myynti vapautuisi, joisiko suomalaiset itsensä hengiltä? Ehkä jotkut, mutta sehän on vain luonnonvalintaa. Suurta enemmistöä kiusataan taas pienen vähemmistön hölmöilyn takia. Tosielämän BB.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Yacimo
22.10.2012 00:25
Jos viinit tulisivat K-kauppojen ja Alepojen hyllyille, olisi tarjonta enää Rainbow -viiniä ja Pirkka -viiniä koska ihmiset köyhyyttään ostaisivat vain halvinta. Nyt kun tavara on Alkossa jossa rahavirtaa piisaa on valikoima laaja ja OIKEIN hyvä. En missään tapauksessa haluaisi että Alko lopettaisi laajan viinivalikoiman ja vaihtelevuuden. Siihen Pirkka ja Rainbow asiat ajaisi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
NOMAD_1
22.10.2012 10:49
Onko suomessa juomakulttuuria vai vain sen puute? Juomakulttuurin sisällä alkoholia nautitaan silloin, kun jokin juhla, tapahtuma tai asia antaa siihen syyn - liian moni suomalainen juo ja humaltuu aina, kun ei keksi riittävää syytä sitä estämään (ja joskus parhaistakin syistä huolimatta).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin