Saimme eilen kuulla hallituspuolueiden kompromissista alkoholilainsäädännön muutosten suhteen ja monella leuka loksahti auki, kun meininki näyttäisi oikeasti etenevän vapaampaan suuntaan.
Esityksestä nostettiin suurimmaksi uutiskärjeksi kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nousu 5,5 prosenttiin. Vaikka kyseisellä muutoksella voi olla suuri merkitys kansanterveyden kannalta, ei sen vaikutukset Cityn tutkimuskohteeseen kaupunkikulttuurin ole yhtä merkittäviä kuin muilla suunniteilluilla muutoksilla. Itse asiassa rajan nostaminen kompromissillä 5,5 prosenttiin saattaa entisestään vahvistaa suurten panimoiden asemaa, kun kolmosolut saa seurakseen samat bulkkimerkit nelosena. Pienten panimoiden suuret maut eivät pääse vielä kaikessa rikkaudessaan kauppojen hyllyille, koska monet erikoisoluista ylittävät tuon rajan.
Esitysten joukosta löytyy kuitenkin paljon kiinnostavaa, joka tulee vaikuttamaan toteutuessaan merkittävästi elämään ravintoloissa, klubeilla, tapahtumissa ja festareilla. Eli jos kaavaillut uudistukset toteutuvat…
Baarit ja yökerhot auki niin pitkään kuin huvittaa
Esityksen mukaan kaupunkien ravintolat saavat jatkossa anniskella alkoholia neljään asti ilmoituksella, kun aiemmin myynnin jatkaminen puoli neljään asti on ollut tiukkojen lupien varassa. Ehkä vielä merkittävämpi osa muutosta ravintoloiden kannalta on sulkemisvelvoitteen poistuminen, eli vaikka viinanmyynti loppuu puoli neljältä, ei baarin tarvitse sulkea oviaan. Jäämme odottamaan lain lopullista tulkintaa. Onko esimerkiksi mahdollista tilata minuuttia ennen viinanmyynnin lopettamista muutama pullo juomaa pöytään ja nauttia aamunkoittoon asti? Ainakin baareista ulostautuvien ihmisten aiheuttamat järjestyshäiriöt jakautuvat pitkin yötä, kun ravintolat sulkevat eri aikoihin.
On kiinnostava nähdä myös, millaista kahnausta aukioloaikojen vapauttaminen aiheuttaa taloyhtiöiden ja ravintoloiden välillä, sillä tilanne on monissa paikoin jo nykyisillä aukioloajoilla suhteellisen kireä. Aukioloaikojen vapauttaminen ei muuta kaupungin metelöintisäännöksiä.
Ei enää kaljakarsinoita
Onko mitään ärsyttävämpää kuin jättää odotettu keikka kesken sen takia, että kaljahammasta kolottaa? Näin käy helposti festareilla tai tapahtumissa, joissa alkoholimyynti on karsinoitu sille tarkoitettuun osaan aluetta. Alueen ja rakenteiden säätelyä puretaan siten, ettei kaljakarsinoita enää jatkossa tarvita.
Pienpanimot saavat myydä tuotteitaan itse
Pienpanimot pääsevät aidosti palvelemaan asiakkaita, jotka vierailevat niissä paikan päällä. Panimosta voi myydä olutta asiakkaille jopa 12 prosenttista olutta. Samalla kaavaillaan kotimaisten toimijoiden verkkokaupan sallimista ulkomaille.
Bisse mukaan ravintolasta
Ravintolat saavat myydä tuotteitaan myös ulos samoilla säännöillä kuin kaupatkin, eli aamuyhdeksästä iltayhdeksään ja nelosoluen vahvoisiin tuotteisiin saakka.
Anniskelupiste ilmoituksella
Kun ilmoitus riittää oman tilapäisen anniskelupisteen perustamiseen, helpottuu tapahtumien juomapuolen järjestäminen. Samalla kotiinkuljetuspalvelut, kuten Wolt ja Foodora voivat alkaa toimittamaan mietoja alkoholijuomia ihmisille kotiovelle tai vaikkapa puistoon.
Listattujen muutosten lisäksi lakiesityksen myötä a- ja b-oikeudet poistuisivat, kotona saisi valmistaa alkoholia ilman erityisehtoja, happy houria saisi mainostaa, annoksen kokorajoitteet ravintoloissa poistuisivat, kaupassa myytävän alkoholin ei tarvitsisi olla enää käymisteitse valmistettua eli Breezer-tyyppisiä limuviinoja saisi jatkossa myydä ja Alkot voisivat olla auki tunnin nykyistä pidempään kello yhdeksään.
Seuraavaksi lakiesitys lähtee ministeriryhmän käsittelyyn, etenee sieltä lausuntokierrokselle ja vasta sen jälkeen eduskunnan käsiteltäväksi. Suunnitelmat kuulostavat hyvältä, mutta luvassa on vielä armotonta poliittista vääntöä, sillä etenkin Keskustan rivit ovat asiassa levällään. Esitys kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Siksipä kannattaakin seurata myös muita politiikan tapahtumia näinä päivinä tarkalla silmällä. Viina on se, mikä ihmisiä kiinnostaa, joten massoilta saattaa jäädä hurmoksen keskellä pienelle huomiolle esimerkiksi kuivat sote-uutiset.
1 kommentti
oriGINalgangsta
21.5.2016 11:06
"Esityksen mukaan kaupunkien ravintolat saavat jatkossa anniskella alkoholia neljään asti ilmoituksella, kun aiemmin myynnin jatkaminen puoli neljään asti on ollut tiukkojen lupien varassa. Ehkä vielä merkittävämpi osa muutosta ravintoloiden kannalta on sulkemisvelvoitteen poistuminen, eli vaikka viinanmyynti loppuu puoli neljältä". Alkoholin myynti loppuu neljältä. Yrittäkäähän nyt edes lukea mitä kirjoitattte.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin