Lunttilappuja on ollut niin kauan kuin paperiakin. Cityn haastattelemat opiskelijat ovat kirjoittaneet muistiinpanoja myös pulpettiin, kumiin, konseptipaperiin, mainoskynään, jonka kyljessä on ulosrullautuva paperi, terveyssiteeseen, viivoittimeen, ja dominokeksin täytteeseen. Esittelemme kymmenen käytännössä testattua lunttausmetodia.
Helppoa ja toimivaa
"Kun istut pulpettiin, pidä takki päällä ja pane kirja syliin. Kun jätät takin hihat pöydälle, voit pujottaa kädet takin sisällä alas ja selailla kirjaa. Toimii parhaiten paksuilla vaatteilla, kuten toppatakeilla, joissa hihat pysyvät muodossa."
Sussu, 18
"Jos tarvitset kokeessa vain yhtä kirjan aukeamaa, kuten vaikka sanakokeessa, istu kirjan päällä ja lunttaa sanat haarojen välistä."
Antti, 17
"Pue päälle löysät housut ja paita. Työnnä tenttikirja, sanakirja tai moniste housuihin ja selaile sitä käydessäsi vessassa. Joskus kirjan voi piilottaa suoraan vessakoppiin. Se on kuitenkin riskialtista: jos kyseinen koppi on varattu ja valvoja hengittää niskaan, joudut käyttämään toista koppia."
Kristiina, 25
"Kirjoita tärkeimmät kohdat tai sanat reisiin. Pyydä päästä vessaan, istu pöntölle ja lue reisiäsi. Jos reidet ovat hyvin karvaiset, ne kannattaa ajella ennen kirjoitustyöhön ryhtymistä. Testattu noin 20 tentissä, hyvin toimii."
Saku, 26
Kaverit auttavat
"Yksi oppilaista menee seisomaan open eteen ja hölöttää kovalla äänellä. Sillä aikaa muut voivat kysyä toisilta."
Sussu, 18
"Minä ja edessä istuva kaveri teimme yhteistyötä. Viritimme narun pulpettien väliin lenkiksi. Naruun voi kiinnittää pinnillä viestilappuja ja hinata ne toisen luo. Istuimme aika takana seinän vieressä, opettaja ei huomannut narua."
Kukka, 17
"Lukiossa kaveri oli saamassa ehdot ranskasta ja joutui tekemään ylimääräisen kokeen. Luokkakaveri osasi hyvin ranskaa ja lupasi auttaa kokeessa. Koetilanteessa ehdot saanut tyyppi meni istumaan lähelle ikkunaa. Hän sanoi vähän ajan kuluttua valvojalle, että täällä on kuuma,ja avasi ikkunan. Samalla hän tiputti koepaperit ulkona odottavalle luokkakaverilleen, joka noukki ne ja vastasi kysymyksiin läheisessä kirjastossa. Pöydälle jäi muita papereita, joten valvoja ei huomannut, että koepaperi puuttuu. Kun koeaika oli loppumaisillaan, kaveri valitti vessahätää. Hän haki vastaukset sovitun vessakopin pöntön takaa, jonne luokkakaveri oli kiinnittänyt ne sinitarralla. Kaveri pääsi läpi."
Kalle, 30
Tekniikka apuna
"Kännykän avulla pystyy hyvin lunttaamaan. Esimerkiksi ennen sanakoetta pitää vain näpytellä sanat muistiin tai ottaa kuva kirjan sivusta. Kännykkää pystyy pitämään piilossa [putki]penaalissa pöydällä. Uskon, että kirjoituksissakin olisi hyvin pystynyt lunttaamaan kännykän avulla, sillä meiltä ei tutkittu edes taskuja."
Tom, 18
"Kännykällä pystyy etsimään netistä oikeita vastauksia. Aina löytyy sellainen paikka, esimerkiksi pöydän alla, ettei opettaja huomaa kännykkää. Yleisin lunttaustapa nykyään."
Antti, 17
"Tarvitset nauhoittavan mp3-soittimen, pitkät hiukset ja hupparin tai muun paidan, jossa on taskut. Kotona luetaan mp3-soittimeen tenttikirjan vaikeita kohtia. Nappikuulokkeet (mieluiten lähellä omaa hiusväriä) pannaan korviin. Pitkät hiukset sidotaan löysälle ponnarille niin, että hiukset peittävät myös korvat. Korvanapeista lähtevät johdot piilotetaan pään sivuilla hiusten joukkoon. Niskassa ne pannaan menemään ponnarin sisällä ja siitä edelleen paidan taskuun. Johdon pitää olla samanvärinen kuin hiukset. Tentissä voi hiljaa näpytellä taskussa olevasta mp3-soittimesta oikean kohdan."
Maria, 27
Opettaja: Oppilaat lunttaavat koko ajan
"Meillä oli juuri opettajankokous, jossa kerrottiin uudesta lunttaustavasta: Oppilaat kirjoittavat luntteja olkavarsiin ja rintojen väliin. Kun paidassa on isot hihat ja kaula-aukko, lunttitekstiä voi lukea niin, ettei opettaja välttämättä huomaa.
Oppilaat lunttaavat koko ajan, ja usein keinot ovat niin läpinäkyviä, että naurattaa. He luulevat, että opettaja ei näe, kun he antavat lapun kaverille. Vaikka opettaja ei katsoisikaan, silti sen liikkeen näkee. Tai jos joku on jäämässä kiinni lunttaamisesta, niin silloin hän venyttelee ja samalla pudottaa lunttilapun. Välillä tuntee niin paljon myötähäpeää, että tekee pahaa käräyttää.
Meidän koulussa lunttaaminen on vaikeaa, sillä kokeessa pöydällä saa olla vain kynä ja kumi. Laukku, kengät ja takki pitää jättää omaan kaappiin.
Itse lunttasin koulussa aina kun mahdollista."
Taina, yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
10 kommenttia
Priimusko
16.2.2012 14:06
Lunttaaminen onkin yleisempää kuin luulin. Itse olen luntannut koko opiskelu-urallani tasan kerran, lukion biologian korotustentissä (päättötodistusta piti vielä parannella). Vieläkin hävettää kun numero nousi lunttauksella, eikä omilla taidoilla. Todistukseen tuli 9, mutta omatunto kalvaa vieläkin, liki 20 vuotta myöhemmin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
eiolenimimerkkia
17.2.2012 01:21
Parempi keino on silloin koe jossa on avoimet kirjat esilla. Eli jos on satoja sivuja materiaalia jossa ehka vastaus, ja aikaa on rajallisesti, ja vastaukset valittavina annetuista kohdista (vaikka a-d tai a-f). luntatkoon vapaasti. Jos ei ole materiaali hallussa, kaikkia kohtia ei ehdi valmiiksi annetussa ajassa.
Vastaa kommenttiinNain siis tyoelaman monissa testeissa :) turha pantata turhaa tietoa jota ei kokeen tai tentin jalkeen tarvitse minnekaan, eli opettele oppimaan ja loytamaan tiedot nopeasti.
Vastaa kommenttiin
KTM-m
17.2.2012 23:15
Lunttaus? No, kun olin 1. kertaa kauppakorkean pääsykokeissa, niin kyllähän siinä oli tilaisuus ja katse vaelteli koska hakijoita oli todella paljon ja tilat hiukan ahtaat. Sitten se vain yht'äkkiä pamahti mieleen kuin salama: "Mistä hitosta sinä tiedät, että sillä toisellakaan olisi oikea vastaus?".
Pääsin sisään ja pääsin ulos. Lunttaamatta. Selitelkää laiskat rauhassa, jos minä jaksoin istua lähes viisi vuotta ja kohtuullisen monta uusintatenttiäkin, niin jaksatte muutkin. Hävetkää ja niinhän te häpeättekin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tippainssitar
19.2.2012 19:08
Opiskeluaikanani LTKK:ssa prof. Pitkänen kokeili menetelmäkurssilla mallia, jossa tentissä sai olla mukana ihan mitä tahansa. Teki sitten niin v****maisia soveltavia kysymyksiä, että kävimme opiskelijadelegaationa pyyttämässä paluuta entiseen systeemiin. Jälkeenpäin kyllä mietin, että ei hullumpi kokeilu: mitattiin asioiden ymmärtämistä, eikä lunttausaltista ulkolukua. Työelämässä oli asiat sitten kuitenkin ymmärrettävä sovelluskelpoisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MunEiTarvitse
22.2.2012 00:32
Lahjattomat lunttaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
EiMinunkaan
30.12.2012 05:16
Itse en ole koskaan luntannut ja läksin peruskoulusta ysin todistuksella. Lukiosta laudaturin papereilla ja parin stipendin kera. Yliopistossa nyt ensimmäinen vuosi takana ja tenteissä ropisee ryhmän parhaita arvosanoja, vaikka luen tenttikirjat ja luentomuistiinpanot vain kertaalleen läpi ennen tenttiä.
Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Kun opettelee heti peruskoulun ensimmäisellä luokalla hyvät läksyntekotavat ja kokeisiin valmistautumisen, niin siitä eteenpäin on kaikki helppoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lunttaanlahesaina
17.2.2013 23:06
Aina tulee laitettua kokeeseen niin pyyhekumiin, kynään, lyijykoteloon ja käsivarsiin hihojen sisäpuolelle piiloon lunttilappuja. En ole jäänyt kiinni :p
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mmmm. ..
30.3.2017 20:42
Laita vastaukset älykelloon
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kokemusta on
19.7.2017 00:05
Tässä pari taoimivaa kikkaa
Kirjoita vähän nilkan yläpuolelle vastauksia niin että housunlahje peittää sen istu sillein että sä näät siihen ja aina tiukan paikan tullen nostat lahjetta niin että näät vastauksen
Jos sul on reppu siinä penkin takana sä voit lataa puhelimeen ne vastaukset ja kattoo ne kun esität et otat sielt repust kumii,viivotinta tai terotinta
Laitat sun penaaliin lunttilapun ja katot siitä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
maajussilleÄLLÄ
27.9.2017 15:20
Moi, kokemuksesta voin sanoo että kannattaa nykyää käyttää mikrokuuloketta, siit ei ainakaa voi jäädä kiinni. Itelleni tilasin voicedac sivulta ku muil sivuilla ne makso yli 100e … sillee mä pääsin ainaki läpi yo kokeista… jos jotain sattuu kiinnostaa ni www.voicedac.com oli se sivu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin