Sara vääntää hymy huulilla duunia Deloitten toimistoapulaisena. Hän paahtaa pitkin käytäviä ja intoa riittää. Uudessa duunissa on vierähtänyt jo vuoden päivät. Harjoittelupaikka muutettiin vakipaikaksi kolmen kuukauden jälkeen.
Pekingistä kotoisin olevan Sara on oikealta nimeltään Yang Lun. Monikansallinen Deloitte oli tuttu firma jo Kiinassa asuessa. Suomessa Deloitte tuli läheisemmin tutuksi Suomen lasten ja nuorten säätiön ja yritysten yhteistyössä järjestämän OK!-hankkeen kautta. Hankkeen tarkoituksena on auttaa työttömiä maahanmuuttajanuoria alkuun työelämässä.
”Pitää olla hyvä motivaatio ja hyvä asenne. Kaikki pitää tehdä itse, kukaan muu ei voi oikeastaan auttaa. Työt pitää itse etsiä”, Sara pohtii OK!-hankkeen tärkeimpiä oppeja.
OK!-hanke koostuu työharjoittelusta ja työelämäkoulutuksesta. Kolmen kuukauden työharjoitteluun on sisällytetty myös ohjausta, koulutusta ja mentorointia.
Saran töihin kuuluu pitkä lista erilaista puuhaa. Toiveissa olisi oppia kirjoittamaan suomea, jotta työnkuva voisi entisestään laajentua.
”Sara menee niin lujaa täällä käytävillä ja hommat sujuvat. Jos itsellä on esimerkiksi maanantaiaamun nuutuminen päällä, niin Saran näkeminen tuo boostia päivään”, Deloitten Mia Liimo kertoo.
Deloitte on hankkeessa tärkeässä roolissa. Yritys työllistää nuoria hankkeen kautta, mutta on myös oleellisessa osassa koulutuksen järjestämisessä tarjoamalla tiloja, valmennusosaamista ja henkilökohtaista mentorointia.
”Tämä on osa meidän yritysvastuuohjelmaa. Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ovat Deloitten yritysvastuun kohteena globaalisti ja OK!-hanke iskee näihin teemoihin todella hyvin. Se antaa meille myös mahdollisuuden käyttää omaa osaamista ja päästä hands-on kiinni tekemiseen, sen sijaan, että laitettaisiin nippu seteleitä johonkin. Tämä vaatii meiltä satsauksia, mutta saamme myös paljon hankkeen kautta”, Liimo selvittää.
Sara viihtyy Deloittella ja virkistystoimintaa riittää. Työporukan kanssa pelataan sählyä, käydään maratonilla ja vietetään muutenkin aikaa.
”Mä viihdyn täällä. Toimintaa on paljon.”
Suomalaisen miehen perässä alunperin Pekingistä Lappeenrantaan saapunut Sara on ehtinyt käydä muutamassa työharjoittelussa. Niitä on ollut koulussa, lastentarhassa ja vanhainkodissa eli paikoissa, joissa työntekijöitä varmasti tarvitaan. Työvoimatoimistoista on ollut vaikea löytää "oikeita" töitä, ja siksi OK!-hanke tarjosi tärkeää tukea.
”Kiva, kun on töitä, tämä on ensimmäinen työpaikkani. On kiva ansaita rahaa.”
Mia Liimo sanoo Saran olevan ”joka pennin väärtti”. Suomalainen sananlasku ei aukea heti, joten asiaan pitää saada selvyys.
”Se on sanonta, joka tarkoittaa, että olet kaiken tienaamasi arvoinen”, Liimo selvittää Saralle ja molemmat nauravat.
Myös Sabreen ja Leyla hyötyivät OK!-hankkeesta. Katso heidän tarinansa näistä videoista.