Paha päällikkö

“Ain laulain työtäs tee” on tulkinnanvarainen käsite.

Monella on paha pomo, mutta yhä useammin myös pomo joutuu työpaikkakiusatuksi.
Monella on paha pomo, mutta yhä useammin myös pomo joutuu työpaikkakiusatuksi.
Pyysin pomoltani, ettei tämä paiskoisi tavaroita minun ollessani asiakkaan kanssa puhelimessa. Tähän hän totesi:

“Tämä on minun firmani ja minä saan tehdä täällä mitä haluan!”

Annu, 36, sai maistaa työnteon iloja aloitettuaan pienyrityksen myyntisihteerin työt.

“Työhaastattelu kesti neljä tuntia ja kävimme rakentavaa keskustelua. Hän vaikutti erittäin inhimilliseltä pomolta. Kaikki alkoi muutaman viikon päästä työhön tulostani.”

Annun työhön myyntisihteerinä kuului tilausten vastaanotto puhelimitse.

“Yhtenä päivänä pomo ilmoitti muiden kuullen, että minun pitäisi ottaa puhelin mukaani myös vessaan, ettei mene miljoonat sivusuun. Kieltäydyin ja ehdotin laittavani puhelunsiirron päälle.” Päivien edetessä Annu huomasi pomon omituisen käytöksen lisääntyvän.

“Hän kävi välillä huutamassa varastossa. Lopulta meille selvisi, että hän kiusasi siellä varastomiestä, joka viimein sanoi itsensä irti. Mietimme silloin työkaverini kanssa, että kuka on seuraava. Minähän se olin.”

Annusta ei tullut Suomen ensimmäistä työpaikkakiusattua.

“Pelkästään meille tulee useita satoja yhteydenottoja vuosittain. Usein kyse on juuri esimiestasolta kohdistuvasta kiusaamisesta,” kertoo Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastaja Raimo Paavola.

Kiusaaminen on ongelma useimmin juuri pienissä työpaikoissa.

“Isommissa yrityksissä johtajat eivät puutu tuotantotöihin,” selittää Paavola.

“Kiusaamisesta täytyy ensin tehdä ilmoitus kiusaajalle itselleen. Kiusaaja ei välttämättä tunnista toimintaansa ja huomautus saattaa parantaa tilanteen. Jos näin ei käy, täytyy kääntyä esimiehen puoleen. Ongelma on visainen jos kiusaaja on työnantaja itse. Tällöin on parasta ottaa yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun.”

Kiusatuksi tulemisen riskit kannattaa minimoida.

“Jos työpaikalla on huonoon kohteluun taipuvainen henkilö, ei tämän käytöksestä kannata provosoitua. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos,” neuvoo Paavola.

Annu yritti hoitaa työnsä kunnolla, mutta pomon käytöksestä johtuen se oli vaikeaa.

“Pomoni vähätteli minua, kiroili jatkuvasti, paiskoi ovia ja hakkasi seiniä. Kerran hän heitti suutuspäissään puhelimensa työpöydälleni ja pyysi, että imuroisin konttoreihin johtavan yleisen tilan. Kieltäydyin siksi, etten työkiireiltäni ehtinyt tekemään mitään ylimääräistä ja siksi ettei siivoaminen kuulunut työtehtäviini. Pomo antoi minulle kirjallisen varoituksen ja paiskasi pölynimurin päin seinää.”

Asiakas on aina oikeassa, mutta onko pomokin? Kuinka paljon työntekijän täytyy olla valmis tekemään töitä jotka eivät suoraan kuulu hänen tehtäviinsä?

“Kinkkinen kysymys. Voidaan katsoa että homma kuuluu sellaisiin tehtäviin joita muutkin työpaikalla tekevät, niin sanottuihin työsopimuksessa mainittuihin muihin tehtäviin. Esimerkiksi hotellissa lautasliinoja silittävät ehtiessään kaikki, respasta siivoojiin.”

Annun imuriepisodi sai jatkoa.

“Eräänä aamuna töihin saapuessani oli työpisteeni lattialla odottamassa neliön suuruinen ja sentin korkuinen hiekkakasa,” kertoo Annu.

“Pomon saavuttua kysyin häneltä mistä hiekkakasa oli työpisteeseeni yön aikana ilmestynyt. Vastaus oli: ”Jos välttämättä haluat tietää, niin tyhjensin siihen pölypussin.”

Annu otti yhteyttä työsuojelupiiriin. Kiusaamisen lisäksi firmassa oli muitakin epäkohtia: palkat tulivat säännöllisesti myöhässä, kahvitunteja ei pidetty ja ruokatauoille ehtiminen oli vaikeaa. Joskus lähteminen saattaa tuntua kätevimmältä vaihtoehdolta, mutta Paavola kehottaa miettimään kaksi kertaa.

“Helpolla työntekijän ei kannata sopimusta purkaa, sillä silloin työvoimatoimisto asettaa karenssin, eikä tukia tule. Karenssin välttämiseksi kiusaaminen pitäisi pystyä näyttämään toteen.”

Kaikista toimenpiteistä huolimatta tilanne johtaa valitettavan usein siihen, että jompikumpi lähtee. Jos kiusaaja vielä on pomo, ei lähtijää ole vaikea arvata.

“Usein kiusatuksi joutunut ei pysty enää menemään töihin,” sanoo Paavola.

“Työpaikalla kokemani asiat vaikuttivat myös kotona, sillä mieheni oli ainoa jolle kehtasin asiasta puhua. Laihduin useita kiloja, sain ihottumaa ja nukuin huonosti, joten aamut muuttuivat raskaiksi. Töihin mennessä pohdin, että mitä tänään tapahtuu. Tiedän pomollani olevan rahavaikeuksia ja hänen elävän suuren paineen alla. Joten tavallaan hänen käytökselleen oli selitys, muttei oikeutta.”

Annu ei karenssin pelossa uskaltanut irtisanoutua, joten kun pomo ilmoitti irtisanomisesta päivää ennen työsopimuksen vakinaistamista, oli Annu helpottunut.

Pomon omistautumista työlleen ei voi vähätellä ja työsuhteestaan Annu oppi mitä “paska diili” varsinaisesti tarkoittaa.

“Pomo totesi minulle kerran, että vaikka olisi kuinka kiire vessaan, niin asiakkaita täytyy palvella. Eli voisin hänen puolestaan päästää housuihini. Hän itsekin on kuulemma tehnyt elämänsä kaupat “isot housuissa.”

Lukijoilta

“Omistajavaihdoksen takia uusi yrittäjä saapui työpaikalleni. Hyvän “fiiliksen” työpaikasta tuli sellainen, ettei sinne halunnut mennä aamuisin. Palkkaa maksettiin silloin kun huvitti ja minkä verran haluttiin. Hänen huvinsa oli aiheuttaa eripuraa parin ihmisen välille ja seurata vierestä näiden yhteenottoja.Siinä vaiheessa kun hän yritti saada erään työntekijän avomiestä uskomaan, että tällä on suhde toisen työntekijän kanssa, sanoin itseni irti. Enkä ollut ainoa.Uskomatonta toimintaa kolmekymppiseltä mieheltä!”
Nainen, 32

“Vakituisia duunareita ottaa jo hieman päähän pomon ainainen kännäily ja sekoilu humalassa, mikä johtaa jatkuviin sairaslomiin. Pomo on samalla alle kymmenen työntekijän tiimin osa, eli tekee myös paskahommaa, ja hänen “sairastellessaan” työt kaatuvat muiden harteille.”
Nainen, 21

“Paha pomo on - yllätys yllätys - kiltti kaikille. Siinäpä se ongelma piileekin. Tämä kylläkyllä-tyyppi kuuntelee ja miellyttää kaikkia, ja mistään ei tästä syystä tule yhtään mitään. Paha pomo on tahdoton, munaton ja selkärangaton heittosäkki, joka pitää kaikkien puolia eikä kuitenkaan lopulta kenenkään.”
Nainen, 27

“Pomo mainostaa henkilöstölehdessä, että ihminen on kaikkein tärkein. Tarkoittanee sillä vain itseään. Tuhoaa isossa talossa koko innovaation, vain omaa lyhytnäköistä etua ajaakseen. Pakkomielteenä raivata kaikki poikkiteloin asettuneet henkilöt pois, yksi kerrallaan.”
Mies, 38

“Minulla on hirviöpomo. Harrastaa henkilökohtaista vittuilua, mitä enemmän yleisöä, sen parempi. Nimittelee, syyttää muiden tekemättä jättämisestä jne.. Mitä tahansa tapahtuukin, se on minun vika. Huutaa niin kauan, että saa minut itkemään ja haukkuu sen jälkeen mielisairaaksi ja psykopaatiksi, jonka pitäisi olla lääkityksellä. Onneksi tämä on kohta entinen pomo.”
Nainen, 30

“Esinainen oli tosikko, anorektikko, joka pystyi manipuloimaan korkeimman johdon täydellisesti. Hän jäi - minä lähdin.”
Nainen, 32

Mitä työpaikkakiusaaminen on?

”Yleensä henkistä väkivaltaa, mutta kiusaaminen voi myös olla seksuaalista häirintää, fyysistä väkivaltaa tai puhelinhäirintää. Henkinen väkivalta on säännöllistä pitkään jatkuvaa kiusaamista, sortamista ja epäoikeudenmukaista kohtelua. Henkisen väkivallan keinot ovat moninaisia. Tehokkain tapa murtaa uhri on kohdella häntä kuin ilmaa. Tervehdyksiin ei vastata, mielipiteitä ei kuunnella, työntekijä eristetään yhteisöstä. Uhria piikitellään ja valituksia tehdään pienistäkin virheistä.”

Lähde: Kiusattujen Tuki ry, www.kiusattujentuki.fi/tyopaikka

3 kommenttia

riitax

6.8.2005 02:39

olen ollut pitkään työttömänä eikä se herkkua ole. työssäolevat ystävät ovat kertoneet kovin samanlaisia tarinoita. tällä hetkellä en kovin aktiivisesti hae töitä, ei mun mielenterveys kauan kestäisi tollaista paskaa. Luojalle kiitos suomalaisesta pienestäkin sosiaaliturvasta ja saksalaisille-paskamaa- kiitos Lidlistä. Meillä kaikilla on vain yksi elämä, on valinta sekin paljonko shittiä sietää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tappelija

24.8.2005 19:54

Omituista että ihmiset sietävät työpaikkakiusaamista. Vetäisivät vittuilijoita kunnolla turpaan niin loppuisi kiusaaminen. Väkivalta on joskus hyvä ratkaisu ongelmiin. Lisäksi suomen sosiaaliturva on niin hyvä ettei kaikkiin paskapaikkoihin edes kannata mennä töihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vittuilua

22.12.2006 02:50

Olen ollut urani aikana usein juuri pienissä firmoissa.
4-10 henkeä.Ja varmaa on kanssa että niisä juuri on sanomista ollut, ja tullut.Toinen piirre on mitä on vastaani tullut, on, kun menee tutulle kaverille töihin.On oltu kavereita, mutta ei sen jälkeen, un
on firma ja tulos kuseessä. On mielenkiintoista huomata piirteitä mitä ei ennen ole kaverissa huomannut.Tuttuus ei auta tukanpesussa.
Ja kun on 5-kymppinen, mottona on että mulle ei vittuilla.Juuri otin taas loparit, tuli mitta täyteen. On vain 1 elämä, mitä sitä polttamaan ja kuuntelemaan piikittelyä päivästä toiseen.
On tapana ollut että sana sanasta.Ja joskus sitten tuleekin loparit, kun pomot eivät kestä vastaan sanomista.
Karenssit siinä paukkuu, mutta paukkukoon.
Kaikkein toivottomin musta piste on suomal. työvoimatoimisto-sanoivat lähtiessäni, että toivottavasti löydät töitä.

mies n. 50

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi