Ystävän vuokraamisesta helpotusta yksinäisyyteen?

Uudenlainen seuralaispalvelu niittää suosiota Nipponissa.

Kotiinsa syrjäytyneet ja komeroituneet nuoret ovat yhä todellinen ongelma nousevan auringon maassa, eivätkä vaikeudet lopu lukioon. Japancrush-sivusto uutisoi japanilaisen Yomiuri Simbun-lehden teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan japanilaisten yliopisto-opiskelijoiden on entistä vaikeampaa solmia ystävyyssuhteita. Joissakin tapauksessa yksinäinen nuori ei kehtaa tulla luennoille tai jopa keskeyttää opintonsa kokonaan.

Lehden haastattelema "Shouta", 24, opiskelee yliopistosta Kansain seudulla. Ujolla nuorella miehellä oli vaikeuksia tutustua muihin oppilaisiin, ja ennen pitkään hän jäi täysin yksin. Häpeissään Shoutalla oli tapana syödä lounaansa yliopiston vessassa, ettei kiinnittäisi ylimääräistä huomiota istuessaan yksin ruokalassa.

Internetin keskustelupalstoilla Shouta löysi itsestään keskusteluja, joissa muut oppilaat pilkkasivat häntä.

"Pelkäsin tuntemattomia ihmisiä. Vatsaani väänsi ja käteni tärisivät kun olin yliopiston läheisyydessä", hän muistelee kuuden vuoden takaisia koettelemuksiaan.

Sosiaaliseksi hylkiöksi leimautumisen pelko on luonut markkinaraon uudenlaiselle seuralaispalvelulle. Yhä useampi yksinäinen opiskelija turvautuu yrityksiin, joiden kautta on mahdollista "vuokrata" ystävä. Asiakas voi valita haluamansa seuralaisen ja viettää tämän kanssa teeskenneltyä laatuaikaa. Kuulostaa kyseenalaiselta, mutta palvelun käyttäjien mukaan ystävän vuokraaminen voittaa yksinäisyyden ja torjutuksi tulemisen.

"Koichi", 25, tutustui palveluun viime kesän. Suolaiseen 30,000 yenin hintaan (noin 246 euroa) mies sai baariseuraksi kaksi tuntematonta tyttöä, jotka teeskentelivät olevansa hänen ystäviään. Diiliin ei kuulu minkäänlaisia seksuaalisia palveluita.

"On helpotus, että he hyväksyvät sinut ehdoitta. Se helpotti yksinäisyyttäni", Koichi pohtii.

"On parempi käyttää rahaa kuin tulla satutetuksi."

Client Partners-nimisen yrityksen mukaan vuokraystävä-hakemuksia tulee useita kymmeniä kuukausittain. Useimmat yhteydenotot tulevat ahdistuneilta nuorilta, joiden itsetunto-ongelmat estävät heitä tutustumasta uusiin ihmisin.

Shouta sai lopulta apua ongelmiinsa nuorten tukiryhmästä, mutta hän ymmärtää palvelun käyttäjiä:

"He eivät voi käydä yksin paikoissa, joissa pitäisi käydä ystävien kanssa. On kamalaa ajatella että ihmiset näkevät sinut yhtenä niistä yksinäisistä luusereista."


Lähde: Japancrush, Yomiuri Simbun

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi