Blogi

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2010.

Kaikki rakkaus on hyväksyttyä rakkautta?  12

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaehdokkaat kokoontuivat paneelikeskusteluun Turussa maanantaina. Kukaan seitsemästä arkkipiispaehdokkaasta ei kannattanut sitä, että Suomen kirkko voisi vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Ainoastaan Turun hiippakunnan piispa Kari Mäkinen katsoi, että kirkko voisi siunata samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteita. Ehdokkaat argumentoivat kantojansa muun muassa kristillisellä avioliittokäsityksellä ja niillä ekumeenisilla ongelmilla, jotka olivat tulleet esiin Ruotsin kirkon piirissä.

Ruotsi hyväksyi viime syksynä samaa sukupuolta olevien avioliittolain. En ollut itse lainkaan yllättynyt. Ruotsi on aina ollut Suomea edellä vapaa-ajattelullisen yhteiskunnan kehityksessä. Samaan aikaan Suomi seisoo vierellä ja katsoo pelkurimaisena, unohtaen että elämme 2010-luvulla.

Suomessa ei ole vielä säädetty lakia sukupuolineutraalista avioliitosta. Olen sitä mieltä, että olisi korkea aika muuttaa tämä asiantila. Olen vakuuttunut, että ei ole olemassa kestäviä teologisia syitä sille, miksi samaa sukupuolta olevat henkilöt eivät voisi avioitua. Raamattu ei tunne samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoa vain siitä syystä, että sen kirjoitusaikaan kuvatunlaista avioliittoa ei ollut olemassa.

Läpi elämän kestävän, rakkaudelle ja uskollisuudelle perustuvan kahden ihmisen liiton tulisi kuulua sekä samaa että eri sukupuolta oleville pareille. Jos kirkko siis voi harkita siunaavansa samaa sukupuolta olevia pareja, voisi kirkko yhtä hyvin tunnustaa rekisteröidyn parisuhteen samanarvoisuuden avioliiton rinnalla.

Tottahan se on, että pappi vihkii parin avioliittoon, mutta itse parin avioliiton kanssa ei hänellä ole mitään tekemistä. Avioliitto kuuluu avioituneelle parille itselleen, ei kenellekään muulle.

Jos samaa sukupuolta olevia pareja aletaan vihkimään avioliittoon, ei avioliittoinstituutio suinkaan hajoa palasiksi. Päin vastoin, sen myötä kirkko todella näyttäytyisi ja olisi yksi niistä harvoista “huoneista”, jonne kaikki voisivat tulla samoilla ehdoilla, riippumatta siitä ketä he rakastavat.