Tutkintotehtaista luovuuden kehdoiksi

  • Tomi Sandström

Korkeakoulujen ei pitäisi olla tutkintotehtaita, joiden tehtävänä on ottaa yhtenä vuonna ihmisiä sisään ja sylkeä heidät muutaman vuoden päästä paperit kourassa ulos. Parhaimmillaan koulut voivat toimia uuden kasvun kiihdyttiminä ja työllisyyden edistäjinä. Tähän niitä pitää myös rahoituksella ohjata.

Niin yhteisen kuin henkilökohtaisenkin kakun kasvattaminen tulevaisuudessa tapahtuu työn ja yrittäjyyden kautta. Tästä huolimatta korkeakouluilla ei ole todellista motiivia kiinnostua heiltä valmistuneiden työllistymisestä, eikä valmistuneita yrittäjyys (tai siihen kouluttautuminen) liiemmin näytä kiinnostavan. Yrittäjyyttä tukevat opinnot koskevat vain harvoja ja valittuja. Tähän on viimein tultava muutos.

Suomen tulevaisuus nojaa suomalaisten innovaatioiden ja yritysten syntymiseen. Korkeakouluissa on oltava sopivat puitteet luovuudelle ja opiskelijoita tulee kannustaa hyvien ideoidensa kaupallistamiseen.

Onneksi sentään opiskelijat itse ovat ymmärtäneet työllistämisen merkityksen ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet. Ainakin suurissa yliopistokaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella on syntynyt opiskelijoiden toimesta yrittäjyysyhteisöjä (entrepreneurship society), joiden tehtävänä on, paitsi houkutella opiskelijoita yrittäjyyden ihmeellisen maailman pariin, myös tuoda erilaisia ideoita yhteen erilaisten toimijoiden luokse ja tukea yritystoimintaansa aloittelevia opiskelijoita. Parhaimmillaan tämä johtaa uusiin menestystarinoihin, jotka työllistävät suomalaisia osaajia.

Lisäksi on tärkeää, että perinteisten asetelmien – kuten ajatus kauppatieteilijöistä yrittäjinä ja humanisteista työttöminä tai tutkijoina – ravistelu aloitetaan sieltä, missä tulevaisuuden tekijät kouluttautuvat. Suomella on vain voitettavaa siinä, että yhteiskuntatieteilijät ja muotoilijat löytävät toisensa. Uskon, että näin voimme kääntää esimerkiksi ikärakenteemme voitoksi, kun monialainen yhteistyö synnyttää uusia sosiaalisia innovaatioita, joiden kaupallistamismahdollisuudet ovat rajattomat!

Yrittäjän menestyminen on yhteistä

Ilmapiirin merkitystäkään ei pidä vähätellä. Miksi yrittäjyys on niin suuri kirosana Suomessa? Koemme, että yrittäjän menestyminen on muilta pois, vaikka käytännössä koko Suomen hyvinvointi nojaa kasvavaan yrittäjyyteen ja työhön. Rahanahneiden kapitalistien sijaan yrittäjät ovat monesti pienituloisia puurtajia, jotka haluavat olla oman itsensä herroja tai tehdä töitä juuri itselleen mielenkiintoisen ja tärkeän asian puolesta.

Kateuden kyllästämä vihamielinen ilmapiiri ei kannusta ketään ottamaan riskiä ja kokeilemaan omia siipiään. Jotta luovuudelle, rohkeudelle ja ennakkoluulottomalle yrittämiselle olisi tilaa, on meidän ymmärrettävä, ettei yhden onnistuminen ole muilta pois vaan nimenomaan muille lisää. Jokainen kasvava yritys tuo meille verotuloja ja luo työpaikkoja – uusista tuotteista ja palveluista puhumattakaan.

Tarvitsemme asennekasvatusta, ja ennen kaikkea kasvulle ja innovaatioille myönteisen ilmapiirin. Mikä olisi sen parempi parempi paikka aloittaa, kuin korkeakoulumme? Rahoitusperusteet kuntoon, oikeaa asennetta kehiin ja sallitaan taas onnistuminen Suomessa.

3 kommenttia

Lara84

9.4.2011 13:20

Muutamia vuosia sitten yliopistolla laitoksellani (taiteiden ja kulttuurin) tehtiin kysely opiskelijan tulevaisuuden suunnitelmista, vaihtoehdot olivat suppeat ja joukosta löytyivät tutkija, taiteilija tai työtön...

Sen sijaan, että valmistuvat opiskelijat edustaisivat määrärahoja, olisi kiva laatia vaikka työllistymissuunnitelma osana opintoja laitoksen kanssa... Tai mahdollisesti tehdä lisää yhteistyötä ihan "oikeiden" yritysten suojissa. Ainejärjestöt näitä projekteja usein suunnittelevat, mutta opiskelijat tuntuvat jäävän oman onnensa nojaan ja proffat vain tuumaavat, että ihanaa kun nää meidän opiskelijat oma-alotteisesti taas vähän puuhaavat.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Swan-

10.4.2011 22:24

Humanistina pakko todeta pari asiaa koskien blogimerkintää.

Ensinnäkin iso ongelma yliopistoissa on mielestäni se, että asennekasvatus alkaa jo fuksivuonna humanisteilla asetelmaan "on aivan sama mitä luet sivuaineena, koska päädyt kortistoon." Itse en humanismista huolimatta ole koskaan opiskeluaikanani ollut työttömänä ja en varmasti tule olemaan valmistumisenkaan jälkeen. Nämä ennakkoasetelmat ovat typeriä, mutta varmasti sen vähintään viiden opintovuoden aikana tulee taottua moneen kertaan päähän, että humanisti on luuseri. Tälle on ehdottomasti tehtävä jotain!

Toinen ongelma on se, että yliopistolla ei tunnu laitoksella olevan mitään kosketuspintaa enää työelämän kanssa. Ei yritysyhteistyötä, teoriaa ei sovelleta käytäntöön jne.. Tälle on ehdottomasti tehtävä jotain. Ura palveluissa yleinen vastaus on, että ei tiedetä.

Kolmas merkitsevä ja muutettava tekijä on nykyinen verotusjärjestelmä, joka ei motivoi yrittäjyyteen. Yrittäjähän on yleisimmin ammattikoulun käynyt henkilö, koska akateemiset eivät halua ottaa riskiä.

Tässä muunmuassa tarttumapintoja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:38

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus