Norja koki karmaisevan lauantain (22.7.2011), pommi-iskun Oslon keskustassa ja käsittämättömän ampumisvälikohtauksen Utöyan leirisaarella.
Kuten jo norjassa jotkut ehtivät ajatella, oli sittenkin parempi, että iskun tekijä ei ollut ulkomaalainen tai "eri"-uskoinen. Iskun tekijä oli norjalainen henkilö, hänellä uskotaan lehtitietojen mukaan olevan äärioikeistolainen ja kristillisfundamentalistinen maailmankatsomus.
Kohdistuuko kansalaisten vihat nyt tavallisia norjalaisia vai kristillisfundamentalisti-oikeistolaisia kohtaan?
Voin kuvitella, että jos syyllinen olisi ollut ulkolaistaustainen ja edustanut "toista hyvinkin tunnettua uskontoa", vihan kanavoiminen olisi ollut hyvinkin helppoa jopa kaikkiin ihonväriltään tai uskonnoltaan
"sinnepäin" olevia kohtaan.
Suomessa melko usein suuronnettomuuksien hetkellä arvostellaan virkavaltaa ja kaikkea muutakin operaatioon osallistuvaa henkilöstöä heidän toiminnassaan. Jos tänä sosiaalisen median aikakautena pitäisi tiedonkulun olla nopeaa ja tehokasta niin ei se sitä kyllä vielä ole, tietenkin jos verrataan 1960-lukuun niin vastaukseni olisi: "kyllä se on pirun nopeaa!" Tietenkin iskun tekijä sai pommi-attentaatillaan koko poliisin ja pelastuslaitoksen "haluamaansa paikkaan", ...loppu olikin sitten katastrofaalista.
Suomessa asiaan joutui virkansakin puolesta ottamaan kantaa sisäministeri... ei pahalla, mutta jotenkin tuo "kristillisfundamentalistinen maailmankatsomus" sanahirviönä häivähti hetken aivojeni solmukohdissa ja yhdistin asioita henkilöiden maailmankatsomusten mukaan jonkin piirun "johonkin päin". Pahoittelen jos kuvaamani hetki häiritsee jonkun kristillisiä aatteita tai poliittisia mieltymyksiä tai edes jotakin.
SUVAITSEVAISUUS
Usein olen pohtinut myös sitä miten jokin onnettomuus, veriteko, nälänhätä tai luonnonkatastrofi koskettaa enemmän tai vähemmän kuin jokin toinen?
Ja joskus tuntuu, että mikään ei kosketa joitain ihmisiä ellei se osu heihin suoraan, siis ei edes kosketa empatiatasolla.
Tsunami, maanjäristys, nälänhätä, sisällissota, kansannousu, epidemiat, pakolainen, kuolemantuomio, ihmisoikeus...
Muistan kun viimeksi Suomessa tapahtui "kriisiksi luokiteltava katastrofi", kyllä se vaan jotenkin tuntuu enemmältä kuin Afrikan nälänhätä tai Aasian tsunami tai Japanin maanjäristys-tsunami? Ehkä siksi, että kaikki on tapahtunut niin lähellä omaa elinympäristöään? Lehdet ja muu media tuovat kriisit kyllä kotiimme ja hyvin lähelle television, radion ja netin välityksellä, mutta silti Norjakin tuntuu olevan "kaukana", vaikka järkyttävä määrä ihmisiä on kuollut.
MEDIA-ÄHKY
Osanottoni koko Norjalle.
5 kommenttia
Satu
23.7.2011 18:40
Ajattelin melkein heti uutisen kuultuani että onni onnettumuudessa, ettei tekijä ollut esim. muslimi. Kyseisen uskoiset saavat jo ihan liikaa lokaa päällensä tiettyjen ääritapausten myötä, ja jos tässä tekijä olisi ollut muslimi, ennakkoluulot olisivat lähteneet käsistä vielä pahemmin kuin tähän asti.
Vastaa kommenttiin
Heiskane_
23.7.2011 22:05
Niinpä, helposti yhdistämme koko Islaminuskon tai muslimit Al Qaidaan (miten nyt sitten tuo kirjoitettiinkaan) ja kaikki "vääräuskoisethan" ovat aina niitä pahiksia :) Lisäksi sikäli outo tapaus tämä norjalainen kun jätti itsensä silti henkiin, vai loppuiko rohkeus sitten siinä kohtaa?
Vastaa kommenttiin
TiBu78
26.7.2011 10:54
Niin ja lehdet on täynnä Norjan kauheita tapahtumia. Ymmärrettävää toki. Siihen sitten vastapainona oli pikkupikku uutinen jossa kerrottiin että Kongossa yli 1000 lasta kuollut tuhkarokkoon...
Vastaa kommenttiin
Heiskane_
26.7.2011 17:22
Valitettava tosiasia on, että lehtiä halutaan myydä ja voittoja maksimoida.. ja ihmisiä kiinnostaa ilmeisesti enemmän hirmuteot ja massamurhat kuin lasten kuolemat tai muualla olevat nälänhädät tai sisällissodat jne. :/
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:37
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin