Matkailu

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2010.

Oletko kokenut?  10

Millaisen varustuksen kanssa reissaat? Rinkan? Matkalaukun? Jonkun muun? Miksi?

Snabbasvar.se ja Samsonite kysyivät 4000 pohjoismaalaiselta sitä, millaisen vaikutelman he haluavat matkalaukkunsa antavan. Puolet tanskalaisista, suomalaisista, ruotsalaisista ja norjalaisista pitivät tärkeimpänä matkalaukun turvallista ja varmaa imagoa. Suurin huoli oli näyttää kokemattomalta matkailijalta. En muuten vieläkään ymmärrä sitä, miksi ei saisi näyttää kokemattomalta/ miksi mahdollista kokemusten suurta määrää pitää esitellä lentokentillä, hotellin respoissa jne. tyyliin "Joo aina kun mä lomailen tuol Nykis viiden tähden hotelleis nii en oo kyl tälläseen tottunu". Jaa no miksi sitten olet nyt kahden tähden hotellissa.

No jokatapauksessa, en voi olla miettimättä omaa matkalaukkuani. Matkustan 911:n jälkeen rinkan sijaan lähinnä pyörillä kulkevan matkalaukun kanssa. Syy on yksinkertainen: rinkastani roikkuu noin kymmenen ylimääräistä remmiä, hihnaa ja muuta kätevää narua, jotka on mukava kääriä aina ruumaan sopiviksi. Vaihtolennoilla muutamaan otteeseen. No kuitenkin siitä matkalaukusta, joka on lentoemäntämallia. Imago on mahdollisimman epätyylikäs: musta, huonot pyörät ja koristeena Kiinasta saatu muovinen ”It’s not yours” -nimilaatta. No joo, mutta eihän sen tarvitse olla sama, mitä matkalaukun haluaisi viestivän ja miltä se todellisuudessa näyttää?

Mutta tutkimuksessa eteenpäin. Toiseksi tärkeimpänä pohjoismaalaiset pitivät sitä, että matkalaukku välittää omistajansa olevan iloinen ja myönteinen henkilö. Plussaa viesti toimivuudesta. Nuoret vastaajat painottivat esteettisiä puolia luonnollisesti vanhempia vastaajia enemmän. Vanhemmat mainitsivat useammin toimivuuden. Keskimääräistä korkeampituloisille turvallisuutta tärkeämpää oli laukun ammattimainen ja pätevä imago.

Onko Sinun matkustajaimagosi kokenut?


Ulko maisista tuli vuorista!  8

Matkailumaailmassa, eikä oikeastaan missään muuallakaan, puhuta muusta kuin ulko maisista tuli vuorista ja pöly pilvistä. Kun Iltalehti nosti ensimmäisen lööppinsä aiheesta, olivat Roosa 3 v. ja Lissu 1 v. tai jotain sinne päin jääneet pois Rhodoksen koneesta. Voi sitä tragediaa. Seuraavaksi ministerit joutuivat ajamaan Espanjasta kotiin ja Facebookiin alkoi tulvia kuvallisia esityksiä eri matkanteoista läpi Euroopan. Koska kaikesta säädöstä aina joku hyötyykin, heräsi kysymys, mikä taho se tällä kertaa on?

Olen päättänyt, että parhaimmin menee hotelleilla. Esimerkiksi bisneskaupunki-Lontoossa on keksitty, miten ihmisten pakko-oleskelu maassa voidaan muuttaa rahaksi. Paikallisessa hotellissa oleskelevaa suomalaisnaista pisti kevyesti nyppimään, kun lentokiellon selvittyä hotelli tuplasi yhtäkkisessä pakossa hankittujen lisäöiden kustannukset. Heidän viiden hengen porukalleen hinta 250 puntaa/ hlö/ yö.

Sama kävi ilmi Nelosen uutislähetyksestä. Hong Kongissa lomaileva ranskalaisturisti kuvaili, että hotellihuoneen hinta oli noussut vuorokaudessa 500 euroa. Onnekkaampia olivat ne hollantilaisturistit, joiden firma maksoi ylimääräiset yöt. Hinta 250 e/ yö.

Olen yrittänyt tehdä kenttätutkimusta siitä, toimivatko suomalaiset firmat samoin. Jos työntekijä on lomalla, hommahan ei tunnu oikein toimivan: tiedossa kesälomapäivien menoa tai edessä ylityötunteja, kaikki kulut jäävät itselle. Mutta entä työmatkalla olijat? Kuinkakohan mukavasti maailmalla juuri nyt odotellaan?

Pikkuhyötyjiä lienevät myös lumihässäköissä (mielestäni aika syyttä) ryvettynyt VR ja bussiyhtiöt.


Kusemisen vaikeudesta  11

Kuinka helkkarin vaikeaa voi naisten vessassa käynti olla? Tämä kysymys juolahti jälleen mieleeni, kun olin viikonloppuna Pietarissa. Naisten vessathan ovat kaupungissa noin 10 000 kertaa törkeämmässä kunnossa kuin miesten vastaavat. Syy, paikallisten naisten tapa hoitaa wc-tiloissa asiointi, selvisi itselleni vasta noin puolen vuoden Venäjällä oleskelun jälkeen vuonna 2007. Homma hoituu seuraavasti:

1) Astutaan piikkikoroilla seisomaan vessanpöntön reunukselle.
2) Otetaan tukea seinästä, ovenkahvasta tai jostain tukevasta lähietäisyydellä olevasta objektista.
3) Kyykätään.

Ei tarvitse olla nero huomatakseen, että tässä suorituksessa osumatarkkuus heikkenee huomattavasti. Seuraavassa idea esitettynä kuvallisesti.

Ohjeita suomalaiseen wc-käyttäytymiseen.
Ohjeita suomalaiseen wc-käyttäytymiseen.

Ohjeet ovat lappeenrantalaisesta ostoskeskuksesta ja esittävät sen, miten asiaa ei ole tapana hoitaa meillä Suomen puolella. Toisaalta onhan kyykkääminen suurkaupungeissa luonnollisesti kliinisempää kuin pöntön reunalle istuminen ja kyllä Itä-Euroopassakin suositaan paikoittain vielä aasialaista ratkaisua. Tämä Kiovasta:

Ukrainalainen vessa.
Ukrainalainen vessa.

Vessojen ja muiden pelien ja vehkeiden hygieniasta huolestuneille suosittelen Pietarista seuraavaa majapaikkaa: http://www.soulkitchenhostel.com/. Hostelworld.com on antanut ko. hostellille kunniamaininnan siisteyden tasosta, viime viikonlopun perusteella hyvin ansaitun. Vastaavantasoinen majapaikka Moskovassa on kuulemma tämä: http://www.napoleonhostel.com/home.php .


Mitä maksaa valmistua? 15 lentolippua.

Neiti X päätti saada opinnäytetyönsä valmiiksi. Hän buukkasi Saksasta viiden tähden hotellin ja lensi sinne kirjoittamaan rauhassa. Työ valmistui. Koska olen suorastaan pro kannustamaan itseäni valmistumaan matkailemalla, haluan jakaa kokemukseni viimeisestä 18 kuukaudesta, joka johti gradun valmistumiseen toissapäivänä.

Olen löytänyt 18 kk:n aikana neljä gradun valmistumista edistävää matkailutyyppiä ja hieman useampia kirjoittamista virittäviä kohteita.

1) Aurinkomatkat
Syy: ”Se on vaan tää valon puute, kun gradu ei valmistu” Kohteet: Uruguay, Brasilia, Espanja jne.

2) Nollaus-matkat
Syy: ”Välillä on hyvä juhliakin, ettei olis joka päivä kirjastolla. Ja sitä paitsi, tuttu kohde, ei stressiä nähtävyyksistä.” Kohteet: Pietari, Tukholma, Tallinna

3) Robinson Crusoe -matkat
”Elämässä ei vaan oo tarpeeksi jännitystä, kyllä tää gradu valmistuisi jos olisi virikkeitä.” Kohteet: Ex tempore busseilu, junailu, liftailu -tyyppiset ratkaisut

4) Ihan sama mikä matka, kunhan jonnekki
Tähän lukeutuvat kaikki loput matkat, joihin ei oikeastaan ollut sen selkeämpää syytä. Näissä on se huono puoli, että koska ylitin juuri yliopistoni 5,5 vuoden keskiarvo-opiskeluajan, kysymyksiä seuraa. Siis tyyliin ” Ai jaa liittyyks tää matka sun opintoihin jotenkin?” (sukulaiset) ja ”Niin oliks sä valmistunut jo kun sä tollee vaan lähdet reissuun?” (puolitutut).

Toivon mitä lämpimintä onnea jokaiselle gradun kirjoittajalle. Jos haluaa muita kuin matkailullisia vinkkejä siitä, miten gradun voi saada valmiiksi, tässä oikeasti siedettävä suositus: http://www.gradutakuu.fi/. Ja viikonloppuna Pietari, yksi kakkostyypin reissu kiitos!