Brewniverse

Katsomme maailmaa oluen pienvalmistajan näkökulmasta. Aloitimme kotitekemisellä ja päädyimme järjestämään olueen liittyviä koulutuksia. Seuraava askel ennemmin kuin arvaammekaan...

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on käsityöläisolut.

Voiko 50 eurolla ostaa koko viikon oluet?  8

Bloggari Hilppa Alanko teki ennakkoluulottoman kokeilun ja päätti pärjätä viikon 50 euron ruokabudjetilla. Tästä inspiroituneena päätin selvittää, onko mahdollista selvitä koko viikon käyttämällä vain 50 euroa olueen. Päätin, että en laske mukaan teetä, viiniä, kahvia, väkeviä tai muita nautintoaineita. Vain olut lasketaan.

En ole koskaan pysähtynyt miettimään miten paljon rahaa menee olueen, joten tästä tulee itsellekin jännittävää. Pyrin välttämään tilanteita, joissa voisi tulla ylilyöntejä. 50 euroa on kelpo raha, mutta isompiin juhliin siitä ei riitä.

Riittääkö 5 kymppiä viikon oluisiin?
Riittääkö 5 kymppiä viikon oluisiin?

Maanantai

Aamupäivä

Aamupäivä menee työn merkeissä ja kahvia hörppiessä. Ei olutta.

Lounas

Lounasaikaan törmään tuttuun ja päätämme käydä lounaalla Perhon ravintolassa. Otan lounaalla vain pienen oluen Perhon omasta panimosta. Kohteliaana miehenä tarjoan kaverille kanssa. Yhden pienen Perhon Rohkean hinta on 3,50 €, joten olen kuluttanut tähän mennessä 7 €.

Perhon Rohkea
Perhon Rohkea

Ilta

Iltapäivä menee taas työn merkeissä. Illalla pyörittelemme perheen kanssa lihapullia iltaruoaksi. Ruoanlaitto-oluena nautiskelen ruotsalaisen Mohawkin Gosen. Kyseinen olut on mainio aperitiivi, sillä sen on hapan maultaan ja mieto alkoholiltaan.

Otan Gosen kellarivarastosta, joten se ei maksa tällä kertaa mitään.
Hetken jo ilakoin, että haasteesta tulee helppoa. Vaimon mielestä on kuitenkin itsensä pettämistä kirjata olut ilmaiseksi, kun olen siitä kuitenkin maksanut. En halua haastaa perheriitaa, joten päätän kirjata oluen ostohinnan. En kuitenkaan löydä tietoa oluen oikeasta hinnasta. Koska kyseessä on erikoisempi olut, arvioin sen hinnaksi tasan neljä €.

Mohawk Anything Gose
Mohawk Anything Gose

Ruoka on valmista. Ruokajuomaksi otan Brewcatsien Laitilan panimossa paneman Brewolucion- oluen. Tämän oluen ostin kauppareissulta paikallisesta K-Marketista hintaan 1,89 €. Pienpanimo-olueksi varsin kohtuullinen hinta!

Brewcats Brewolucion
Brewcats Brewolucion

Päivän saldo

Päivän olutsaldo 12,89 euroa, joten viidestä kympistä on jäljellä vielä 37,11 €. Jäljellä on enemmän kuin mitä käytin, joten eiköhän tämä luokitella onnistuneeksi maanantaiksi!

Päivän oluet

Perhon Rohkea on Helsingin vanhimman toiminnassa olevan pienpanimon Perhon Panimon nimikko-olut. Se on miedosti humaloitu ja täyteläisen makuinen, joten se toimii mainiosti päivän lounasbuffan kanssa.

Gose on perinteinen (Itä-) Saksalainen oluttyyli. Se on hapatettu ja siinä on hieman suolaa. Mohawk Anything Gose on kelpo versio kyseisestä tyylistä.

Brewcartsien Brewolucion on tumma, brittityyliseksi mainittu ale. Tumman makeat sävyt ja reippaat brittihumaloinnit täydensivät hyvin mausteisten lihapullien ja perunamuusin makua.

Cheers!


Näin opetan lapseni juomaan olutta  2

Poikani Otto (nimi ei muutettu) oli tekemässä kanssani olutta jo ennen kuin oppi lukemaan. Oton ollessa ensimmäisellä luokalla osallistuimme koululla järjestettyyn perhetapahtumaan. Keskustelimme toisen isän kanssa oluen valmistuksesta ja kiinnostava keskustelunaihe houkutteli muitakin aikuisia porukkaan.

Eräs paikalle saapuneista kysyi miten olutta valmistetaan kotona. Hämmästys paistoi kysyjän kasvoilta, kun Otto porukan nuorimpana alkoi kuvata prosessia: ”Ensin ne maltaat pitää rouhia sellaisella myllyllä. Sitten ne mäskätään, että niistä maltaista saadaan sokerit ulos. Se makea neste on vierrettä ja se pitää keittää. Kun se vierre kiehuu, niin sinne lisätään humalaa…”. Kun Otto oli kertonut tarinansa loppuun, saatoin vain todeta: ”Just noin.”

Ekaluokkalaiseni tiesi oluen valmistuksesta enemmän kuin valtaosa aikuisista kyseisessä tilaisuudessa. Olinko opetuksillani altistanut hänet alkoholin haitoille?

Otto sekoittaa mäskiä
Otto sekoittaa mäskiä

Fakta: Alaikäiset juovat alkoholia

Muistelepa tässä kohtaa omaa teini-ikääsi: joitko itse tai kaverisi koskaan alkoholia päihtymistarkoituksessa? Kävele kaupungilla perjantai-iltana ja katsele ympärillesi. Suurimmalla osalla on humalahakuisia kokemuksia alaikäisenä.

Ettei vain jää epäselväksi, niin alkoholi on erityisen haitallista lapsille ja nuorille ja meidän aikuisten tehtävänä on suojella heitä! Tilasto nuorten juomisesta osoittaa onneksi positiivisia merkkejä. Esim STM 2015 sivut 41-46.

Oikea kasvatuksellinen tapa ei kuitenkaan ole kieltolakiin verrattavat keinot, kuten mainonnan kieltäminen, alkoholin käyttö lapsilta salassa tai oluen demonisoiminen automaattisesti rappioon johtavana myrkkynä. Kieltolakia on kokeiltu mm. Suomessa ja Yhdysvalloissa ja molemmat kokeilut epäonnistuivat surkeasti!

Mitä opetan teineilleni

Neuvokas nuori saa alkoholinsa aivan varmasti. Kun nuori päihtyy, ei suurin välitön vaara ei ole maksan tuhoutuminen tai aivojen surkastuminen. Konkreettisempia vaaroja ovat onnettomuus, väkivalta tai ryöstetyksi tuleminen.

Jos alaikäinen lapseni kielloista huolimatta juo itsensä huonoon kuntoon, niin miten toivon hänen toimivan? Haluanko hänen hengailevan kaupungilla tai ties missä kunnes pää sen verran selviää, että uskaltaa tulla kotiin? En tietenkään, vaan toivon hänet omaan turvalliseen sänkyynsä nukkumaan.

Koska en sulje silmiäni totuudelta, en odota kaikkien viiden lapseni olevan absolutisti täysi-ikäisyyteen asti. Miten edes pystyisin valvomaan sitä?

Totalitaarisen valvonnan sijaan haluan opettaa heitä tekemään oikeita päätöksiä ihan omilla aivoillaan. Opetan, että aina voi soittaa. Oli tilanne tai kunto mikä tahansa, niin aina voi tarttua puhelimeen ja pyytää apua.

Nuoren ensimmäinen oma olut

Jos laki sallisi, maistattaisin lapsillani olutta jo hyvissä ajoin, jotta he tottuisivat kohtuuteen ja laatujuomien makuun halpojen kännien sijaan. Koska laki kieltää kaiken alle 18 vuotiaille tapahtuvan tarjoilun, en tietenkään näin tee.

Tietysti halusin panna esikoiselleni oman oluen hänen 18-vuotisjuhlien kunniaksi. Iso juhla tarvitsee vertaisensa juoman. Samalla, kun onnittelin täysi-ikäistä tytärtäni, pääsin levittämään laatuoluiden ilosanomaa joukolle 18-20- vuotiaita.

18-vuotias saa maistaa kiellettyä hedelmää
18-vuotias saa maistaa kiellettyä hedelmää

Olut on osa arkea - myös lasten kanssa

Nautin olutta lähes päivittäin. Yleensä yhden ja silloin tällöin kaksi. Kehun ääneen, kun löydän hyvän uutuuden ja mielelläni kommentoin sen ominaisuuksia. Erityisesti iloitsen, kun joku kotimainen panimo onnistuu. Tämän seurauksena olut on osa arkea, eikä jotain hävettävää ja salassa pidettävää.

Kun tarjoamme absolutismia ja kieltolakia ratkaisuksi alkoholihaittojen ehkäisemiseen suljemme silmämme totuudelta.

Suomeen kaivataan sivistynyttä alkoholikulttuuria. Se ei tapahdu kieltämällä nuoriltamme kaikki mahdollinen alkoholiin liittyvä 18 vuoden ajan ja sitten kuvitella heidän yhdessä yössä olevan sivistyneitä kuluttajia. Kasvatus (myös alkoholikasvatus) on meidän vanhempien vastuulla. Se on pitkä prosessi ja se tapahtuu nuorena!

Cheers!

JuhaS.