Juha Oinonen

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2015.

Maanpuolustus ja Nato  1

Natoon vai ei? asia on ihmeen vähän esillä kampanjoinnissa, vaikka aihe varmasti kiinnostaa useimpia, ellei kaikkia äänestäjiä. Keskusteluryhmissä ja kahvipöydissä asia on esillä, leimakirveetkin heiluvat: tarjolla on ainakin suomettumista ja Nato-kiimaa.

Ehdokkailla voi olla monenlaisia syitä jättää Nato-linjansa kertomatta. Asia voi tuntua syystä tai toisesta vaikealta, on helpompi puhua ja kirjoittaa jostain muusta. Ehkä leimautuminen pelottaa. Ehkä asia tuntuu kaukaiselta. Osalla on vanhaa painolastia.

Minusta maanpuolustus yleisesti ja Nato erityisesti ovat tärkeitä kysymyksiä näissä vaaleissa. Niin tärkeitä, että on vastuutonta jättää asia pelkkien vaalikonevastausten tai tulkinnanvaraisten vaaliohjelmista löytyvien mainintojen varaan. Sotia ja sotaisuutta kun riittää, valitettavasti, vielä nykyaikanakin myös Euroopassa.

Kannatan reserviläisarmeijaa. Minulle se on yksi ilmentymä kansalaisyhteiskunnasta, jossa jokainen kantaa vastuunsa yhteisistä asioista. Meneillään oleva paikallisjoukkouudistus kehittää puolustusvoimia edelleen suuntaan, jossa vapaaehtoisjärjestöillä on kasvava rooli. Yleisen asevelvollisuuden merkittävä etu on, että päättäjät eivät voi ulkoistaa sotimista ammattisotilaille. Meidän järjestelmässä aseellinen konflikti koskettaisi läheltä kaikkia, tästä syntyy motivaatio ylläpitää rauhaa.

Turvallisuuspolitiikan osalta Suomi on kulkenut pitkän tien viime vuosikymmeninä. YYA-aikaan olimme sidoksissa itään. Virallinen liturgia julisti rauhaa. Neuvostoliiton hajotessa ja kylmän sodan päättyessä länsipoliitikot halusivat nähdä uuden pysyvän rauhan ajan alkaneen Euroopassa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Nykyinen Kremlin retoriikka edustaa vastenmielistä vahvemman oikeutta, paitsi silloin kun tarjolla on "luovaa" historian tulkintaa tai muuta disinformaatiota. Eikä asia valitettavasti jää pelkäksi puheeksi. Erinäköisten Venäjän lähialueilla tapahtuneiden kähinöiden huipentumana tuli Krimin valtaus ja koko Ukrainan kriisi, jonka sotilaalliseen eskaloituimiseen en voi nähdä muita syyllisiä kuin Venäjän vallanpitäjät.

Tilanteeseen on vaarallista odottaa nopeaa ja pysyvää muutosta. On tärkeää, että EU voi esiintyä mahdollisimman yhtenäisenä rintamana sekä ulkopoliittisesti että tarvittaessa myös sotilaallisesti. Pitkän päälle paras ratkaisu olisi integroida puolustus osaksi EU:ta, ilman Yhdysvaltojen osallistumista. Tähän on kuitenkin matkaa, sekä poliittisesti että käytännön valmiuksien rakentamisen osalta, ehkä tämä ei toteudu koskaan. Ruotsin kanssa tehtävä yhteistyö on oikeansuuntainen askel, mutta siltä ei voi odottaa liikoja. Näissä olosuhteissa Nato-jäsenyys on oikea ratkaisu. Ja ilman aiheetonta viivytystä - ratkaisun pitkittäminen ei palvelisi ainakaan Suomen etua.

Juha Oinonen, 257 Helsinki


Miksi Viski?  1

Olen ehdolla eduskuntaan Viskipuolueen ehdokkaana. Tässä neljä syytä miksi minulle kelpaa vain Viski.

Suomessa on päästetty vallalle rajoittamisen ja holhoamisen kulttuuri. Holhoaminen ja rajoitukset estävät ihmisten työllistymistä, hankaloittavat yritystoimintaa ja tulevat monessa muussakin kohtaa tarpeettomasti ihmisten normaalin elämän tielle. Viskipuolue haluaa purkaa tämän kulttuurin, emmekä ole yksin. Osa sääntelystä on perusteltua, mutta monia asioita on syytä ajatella uusiksi. Siksi Viski.

Paljon puhutaan talouden epätasapainosta, julkisen sektorin koosta, velkaantumisesta. Suomen talouden suurin ongelma on kuitenkin työttömyys. Työpaikan vastaanottamista haittaavat tukijärjestelmän kannustinloukut, jotka ratkeavat ottamalla käyttöön perustulo tai vastaava suoraviivainen tukijärjestelmä. Työpaikkojen PK-sektorille syntymisen suurin ongelma taas on yritysverotuksessa, joka suosii suuria yrityksiä. Myös korkea ALV-verokanta tekee pienyritysten elämän vaikeaksi. Valtion varoja ohjataan erilaisiin tehottomiin tukiin, jotka hyödyttävät lähinnä suuryrityksiä. Jopa tienvarsiopasteiden laittaminen on tehty pienyrityksille erittäin vaikeaksi, sen sijaan automarketeille rakennetaan verovaroilla valtateiltä omat liittymät. Nykyisistä eduskuntapuolueista tuskin löytyy sidonnaisuuksiensa vuoksi yhtäkään, joka olisi valmis näkemään kokonaisuuden ja korjaamaan nämä. Siksi Viski.

Valtakunnan politiikka on huonossa jamassa. Puolueilla ja niiden johtohahmoilla on monenlaisia sidonnaisuuksia, joista ajoittain nousee joitain jäävuoren huippuja esiin, lähinnä poliittisten vastustajien toimesta. Edes vaalirahoituskohusta 2007 meno ei paljon muuttunut, katsokaapa vain huviksenne kuinka moni eduskuntapuolueiden ehdokas on vaivautunut antamaan ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan (Viskipuolueen ehdokkaat löytyvät Piraattipuolueen listalta). Täysin käsittämätön poliittinen teatteri eduskunnan istuntokauden lopussa loukkasi eduskunnan arvovaltaa. En halua olla osa tällaista. Siksi Viski.

Uskon vahvaan kansalaisyhteiskuntaan. Olen kuulemma idealisti. Sopii minulle. Sen vuoksi olen nyt ehdolla, puolueesta joka ei vielä ole virallisesti edes puolue (we're working on it...). Porukassa jossa asioita tehdään aatteen, ei rahan vuoksi. Siksi Viski.

Juha Oinonen, Helsinki 257


Kuka hullu?  1

Kuukausi sitten ilmestyi kirja "Kuka hullu haluaa poliitikoksi?" Onneksi ei aikaisemmin, tai en ehkä olisi tässä missä nyt olen. Mutta kun kävi niinkuin kävi, tuo kysymys on minulle sekä oma- että ajankohtainen, vaikka itse kirja onkin vielä ostamatta ja lukematta.

Hakeuduin (joidenkin sattumien summana) Viskipuolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi helmikuun alussa. Ehdokasnumerot tulivat pari päivää sitten, vaaleihin nyt tasan neljä viikkoa. Koko lyhyen prosessin ajan fiilis on ollut hiukan epätodellinen. Vähän jalat irti maasta enimmäkseen, välillä on ollut rankempaa. Silti ei tämä minusta hulluuden tunnusmerkistöä täytä. Plussan puolella mennään. Ja kehityshän tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella...

Mutta kysymyksistä vaikein, miksi? Monesta syystä, tietysti, niinkuin useimmiten elämässä, ja hienoisten sisäisten ristiriitojenkin säestämänä. Kuitenkaan ei siksi että olisin tähän määrätietoisesti pyrkinyt tai valmistautunut, kaikkea muuta. Politiikka on kyllä kiinnostanut, rivikansalaisen näkökulmasta: uutisten seuraamista, kahvihuoneessa kommentointia, ehdokkaiden vertailua, äänestämässä käyntiä. Nyt tilaisuus teki aktiivin.

Haluan vaikuttaa. Maassa on paljon korjattavaa, taloudessa, hallinnossa, ihmisten elämään vaikuttavissa asioissa. Nykyisiltä vallanpitäjiltä puuttuu rohkeutta korjata asioita. Tarvitaan uutta voimaa, uutta näkemystä, uusia avauksia, ennakkoluulotonta toimintaa. Viskipuolueen vapautta, vastuuta ja järkeä esiin tuova ohjelma vetosi minuun, ja viranomaisbyrokratiaa oikova vaaliyhteistyö Piraattien kanssa sinetöi asian.

Arvostan suuresti länsimaista demokratiaa, se on monella tapaa puolustamisen arvoinen asia. Silti meidänkin toteutus tästä ideaalista on viallinen ja vajaa, paikkaamista ja päivittämistä tarvitaan. Toivon pääseväni mukaan tähänkin prosessiin, uskon että minulla on siihen annettavaa.

Vain osa ehdokkaista tulee valituksi. Joillekin jää vaalilaina maksettavaksi - sille tielle en halunnut lähteä. Minua motivoi kampanjoinnissa kaiken yllä mainitun lisäksi ajatus, että saatan olla esimerkkinä ja rohkaisuna jollekin joka tulevissa vaaleissa ryhtyy ehdokkaaksi. Ehkä se olet sinä tai läheisesi.

Edustuksellinen demokratia vaatii tekijänsä, ne "kansakunnan kusitolpat", joista media haluaa tehdä tosi-tv:tä, löytää roistoja, surullisen hahmon ritareita, joskus sankareitakin. Tuohon kahdensadan joukkoon mahtuu joka kerta monenlaisia menijöitä, ja niin pitääkin. Eturyhmät ohjailevat, kansa päättää.

Tulevissa teksteissä enemmän taloudesta ja politiikasta. Jos et malta odottaa, löydyn vaalikoneista ja netistä.

Loppuun vielä Viskipuolueen virallinen vaalibiisi "Vastuullisesti", olkaa hyvä!

Juha Oinonen, Helsinki 257