Ruusunpunaisen viikonlopun jälkeen on raskasta herätä parin päivän mittaisesta unesta ja palata todellisuuteen. Maanantaista voi kuitenkin selvitä. Esimerkiksi Cafe De Paris'n kuplivalla litsi-juomalla. Liian hyvää, sanonpa vaan. Suunnitelmissa on täyttää matkalaukku tällä. Harmi vaan, ettei sellaista tilaa ole olemassa. Joten jos törmäätte tähän Suomen Alkossa, kertokaa ihmeessä.
Tiistaiaamu sen sijaan alkoi kauniilla yllätyksellä: vihdoin Ranskaan saapuneet pakkaslukemat olivat huurrutaneet kaiken sokerikuorrutetun näköiseksi. Ja aurinkokin paistaa.
Marraskuun kolmas torstai ei ole ihan mikä tahansa arkipäivä, vaan päivä, joilloin uudet Beaujolais Nouveau-viinit saapuvat kauppoihin ja ravintoloihin. Me kokoonnuimme työporukalla pieneen ja hyvin täynnä olevaan brasserieen Dreux'n keskustassa maistelemaan uutuutta. Allekirjoittanut tosin oli lupautunut kuskiksi, joten maistelu jäi melko vähäiseksi.
Rakastan viinejä, mutta taidan tällä kertaa jättää syvemmät arvostelut väliin ja todeta, että ihan juotavaa oli. Ranskassa kaikki viinit tosin tuntuvat olevan epämääräisiä sekoituksia eri rypäleistä ja toimivan parhaiten nimenomaan ruuan kanssa - ei sellaisenaan.
Beaujolais Nouveau-päivä on lähtöisin täältä Ranskasta, mutta se on ilmeisesti levinnyt jonkin verran muullakin. Tosin Suomen Alkoihin saapui vain yhtä lajia.
Tämä torstai-ilta on kulunut töiden ja kauppareissun jälkeen kiireettömällä ruuanlaitolla. Tuntuu varsin oudolta, että on iltaisin reilusti aikaa laittaa ruokaa ja nauttia siitä, eikä vain hotkaista jotain nopeasti ennen kuin lähtee seuraavaan paikkaan - kuten Suomessa tuli tehtyä usein. Tänne en kuitenkaan voinut ottaa jokaikistä projektia, harrastusta tai edes osa-aikatyötäni mukaan. Vapaa-aikaa siis riittää, enkä ainakaan toistaiseksi ole hankkinut täältä uutta harrastusta, alkanut järjestää jotain tapahtumaa tai liittynyt mihinkään järjestöön.
Sen sijaan nyt on mahdollisuus nauttia lasi viiniä sen rauhassa laitetun ruuan kanssa ja fiilistellä vapaa-aikaa. Ettei elämä menisi ihan downshiftaamiseksi, ajattelin lauantaina lähteä kiertelemään Pariisia! Suunnitelmissa on tällä kertaa käydä ainakin Musee d'Orsayssa, mutta muusta en sitten tiedäkään.
ps. Oliko tämä jo toinen postaus tällä viikolla, jossa puhutaan viinistä?
Viikon elelyn jälkeen ei oikein taida voida sanoa sopeutuneensa, mutta ainakin olen jo ajatuksen tasolla tajunnut asuvani tällä hetkellä Ranskassa, enkä Suomessa. Kieli ei vielä taivu bonjouria ja bonsoiria pidemmälle, vaikka olen kovasti yrittänyt ylipuhua työkaveriani opettamaan minulle ranskaa sillä ehdolla, että mitä opetan vastineeksi suomea. Jostain syystä kyseinen diili ei ole pahemmin ottanut tulta alleen.
Lauantaina ehdittiin käydä tutustumassa läheisiin Ikeaan ja syömässä lihapullia, mutta tänään vietettiinkin lounasta varsin ranskalaiseen tapaan. Kolme ruokalajia, Chardonnayta sekä kaksi ja puoli tuntia - ihan kelvollinen lounas, sanoisin. Ja miksi Suomessa ei juoda viiniä lounaalla?
Alkuruuaksi söin bruschettoja vuohenjuustolla ja pestolla, pääruoaksi piirakan ja jälkiruoaksi varsin nerokkaan cafe gourmandin, joka pitää sisällään espresson sekä kolme pientä jälkiruokaa. Melko fiksu valinta ihmiselle, joka ei osaa koskaan päättää.
Hyvä ruoka, parempi mieli. Lopputyöpäivä menikin sitten varsin mukavasti vatsa täynnä herkullista ruokaa. Kaulassa muuten viikonloppuiselta ostosreissulta mukaan tarttunut statement-koru sekä suojakuori-Julio, jolta on toinen korva kadonnut.