Graduni valmistui syyskuussa, jeij! Tässä lainauksia gradustani tutkimuksen päätuloksista:
"Tutkimuksen näytteen muodostivat 567 kuluttajan vastaukset.Tulosten mukaan noin 70 % (n = 399) suhtautui myönteisesti aikomukseen käyttää hyönteisistä valmistettuja elintarvikkeita. Kielteisesti aikomukseen suhtautui noin viidennes 23% (n = 127) vastaajista."
"Aikomukseen käyttää hyönteisistä valmistettuja elintarvikkeita vaikuttivat sukupuoli, asuinpaikka, koulutus, ikä, kokemus hyönteisten syönnistä ja pelko uusia ruokia kohtaan.
Tutkielmaani ohjanneen suunnitellun käyttäytymisen teorian osatekijoistä asenne selitti merkittävimmin aikomusta käyttää hyönteisistä valmistettuja elintarvikkeita. Myös neofbia, eli pelko uusia ruokia kohtaan selitti käyttöaikomusta.
"Kuluttajat voitiin ryhmitellä kolmeen ryhmään hyönteisiä sisältävien elintarvikkeiden käyttöaikomusten perusteella. Ryhmät nimettiin todennäköisiksi (n = 251), epätodennäköisiksi (n = 97) ja potentiaalisiksi käyttäjiksi
(n = 219)."
"Kuluttajat suhtautuivat myönteisimmin ruokaan, jossa hyönteiset ovat jauhettuna. Lisäksi hyönteisten koettiin sopivan paremmin suolaiseen tai mausteiseen kuin makealta maistuvaan ruokaan."
"Eniten esiintyneet syy käyttää hyönteisistä valmistettuja elintarvikkeita oli niiden ympäristöystävällisyys, ekologisuus ja kestävän kehityksen mukaisuus. Eniten esiintyneet syyt olla käyttämättä hyönteisistä valmistettuja elintarvikkeita olivat kielteiset tunteet hyönteisiä ja niiden syömistä kohtaan."
"Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että kuluttajat suhtautuvat myönteisesti hyönteisistä valmistettuihin elintarvikkeisiin ja aikovat käyttää niitä tulevaisuudessa."
Graduuni voi myös tutustua tarkemmin:
http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20171159/urn_nbn_fi_uef-20171159.pdf