Olen useamman vuoden ajan innolla seurannut erästä ulkomaalaista tv-sarjaa, jossa amatöörikokit kisailevat mestarikokin tittelistä. Kokeilla on ohjelmassaan käytössä jos jonkinlaisia raaka-aineita, joita ei täältä Suomen kamaralta löydy. On erikoisia kaloja, lihoja, kasviksia ja hedelmiä. Menneellä kaudella amatöörikokit haastettiin valmistamaan ruokaa myös mielestäni hyvin mielenkiintoisesta raaka-aineesta, nimittäin hyönteisistä. Tämä herätti oman ajatuksenkulkuni: ”Tosiaan, hyönteisiäkin ilmeisesti voisi syödä, ja niistä voisi olla mahdollista tehdä herkullista ruokaa”.
Tosiasia kuitenkin on, että harva meistä varmaankaan hyönteisiä olisi ensimmäisenä syömässä. Hyönteiset on kuitenkin perinteisesti mielletty tuholaisiksi, jotka pilaavat viljasatoja ja kuluttajien kuiva-ainevarastoja. Varmaan jokainen on joskus löytänyt jauhomadon jossakin purnukassa tai muussa yhteydessä näitä otuksia nähnyt. Ja muurahaiset ovat monen omakotitaloasujan ainainen kesäriesa. Vaikeahan näitä pikkuruisia eläimiä on ruokana nähdä – ainakaan niin, että niitä kotiin tunkeutuvia muurahaisia ja jauhopussin matoja alkaisi kerätä ja jatkojalostaa ruuaksi.
Hyönteisten ottaminen ruokavalioon saattaa kuitenkin olla pian jossain määrin välttämätöntä. Tutkijat ovat todenneet, ettei nykyinen lihantuotanto kykene vastaamaan tämän hetken väestönkasvuun. Lihakarjasta saatava proteiini ei yksinkertaisesti riitä kaikille maailmassa. Vaihtoehtoisia keinoja on siis keksittävä. Yhdeksi ratkaisuksi on ehdotettu hyönteisten käyttöä elintarviketuotannossa. Mutta mitä kuluttajat, etenkin länsimaiset, lihansyöntiin tottuneet ihmiset, olisivat näiden niveljalkaisiin kuuluvien otusten tulemisesta lautasille?
Kasvissyönti on vaikuttanut nousseen viime vuosina suosituksi ja markkinoille on tullut entistä enemmän vaihtoehtoja lihalle. On nyhtökauraa, mifua, tofua, härkistä ja quornia muutamia mainitakseni. Nämä uudet tuotteet on otettu kuluttajien keskuudessa hyvin vastaan. Mutta miten on hyönteisten laita, jos ne tulevaisuudessa päätyvät elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi ja sitä kautta kauppojen hyllyille? Ostaisiko niitä kukaan ja jos ostaisi niin kuka? Mitä kuluttajat oikeasti ajattelevat hyönteisistä lautasella?
Kiinnostuin hyönteisten käyttämisestä ihmisravintona siinä määrin, että se muodostui kotitaloustieteen pro gradu -tutkielmani aiheeksi. Nyt tarvitsisinkin juuri SINUN apuasi. Käy vastaamassa linkin takaa löytyvään kyselyyn ja pääset antamaan oman näkemyksesi siitä, aiotko tulevaisuudessa käyttää hyönteisistä valmistettuja elintarvikkeita, mikäli niitä kauppojen hyllyille ilmestyy. Jotta saan vähän syväluotaavampaa tietoa mielipiteistäsi, kartoitan myös syitä näkemystesi taustalla. Jokainen vastaus on minulle tärkeä!
Tässä linkki kyselyyn: https://elomake.uef.fi/lomakkeet/15002/lomake.html
Talven ja kevään mittaan luvassa on lisää matkakertomusta tutkielmani etenemisestä, yleisempää pohdintaa hyönteisten syönnistä ja gradun valmistuttua myös tuloksia siitä, mitä mieltä juuri sinä, suomalainen kuluttaja, todella olet asiasta!
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin